Connect with us
Publicitate

Eveniment

Propunere în Senatul României: Ce se întâmplă cu banii primiți NECUVENIT de pensionari, după recalculare?

Publicat

Publicitate

Ce se întâmplă cu sumele încasate necuvenit de pensionari, în urma recalculării? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun pensionarii care au primit bani în plus din cauza unor erori de calcul sau plată a pensiilor, așteptând un răspuns clar, scrie alba24.ro.

Senatorii au formulat o propunere legislativă în care au decis ce se va întâmpla cu sumele primite din greșeală de pensionari. Aceștia au decis ca sumele să nu fie returnate, se arată într-un document consultat de redactorii de la avocatnet.ro.

Mai exact, scutirea de la plata sumelor primite necuvenit de pensionari se va aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau au beneficiat aceștia în momentul constatării diferențelor.

Dar pentru ca scutirea să se poată aplica efectiv, autoritățile trebuie să actualizeze normele Legii 125/2014. Termenul stabilit prin proiect fiind de 30 de zile de la data intrării acestuia în vigoare.

Este vorba despre scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi completată, așa cum stabilește proiectul de lege ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, astfel încât să fie exceptate de la returnare și sumele acordate în plus pensionarilor, în urma unor erori de calcul, la recalcularea pensiilor potrivit noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), nu doar potrivit vechii legi din domeniu (Legea nr. 263/2010), au mai notat cei de la avocatnet.ro.

Însă pentru a deveni lege, propuerea senatorilor trebuie votată de deputați, iar apoi legea va merge la proulgare, la președintele României.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Linii de lumină pe cer în această seară. Ploaia de stele căzătoare Draconidele atinge nivelul maxim. Pot fi văzute cu ochiul liber

Publicat

Publicitate

Ploaia anuală de meteori Draconidele se va vedea în acest an până joi în emisfera nordică, atingând punctul maxim în noaptea de marţi. Mai puţin cunoscute decât Perseidele din timpul verii, Draconidele pot fi uneori la fel de spectaculoase, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

Ploaia anuală de meteori Draconidele este vizibilă în acest an până joi în emisfera nordică şi va atinge punctul culminant în seara zilei de 8 octombrie. Meteorii, care sunt denumiţi uneori „stele căzătoare”, vor apărea ca nişte linii de lumină pe cer.

Ploile de meteoriţi au loc atunci când Pământul trece prin resturile unei comete sau ale unui asteroid. Resturile, de obicei bucăţi de rocă sau gheaţă, lovesc atmosfera Pământului şi ard din cauza frecării, trimiţând linii luminoase pe cerul nopţii.

Punctul de pe cer din care par să provină meteorii este cunoscut sub numele de radiant, iar calitatea spectacolului nocturn se măsoară în funcţie de numărul de meteori vizibili în fiecare oră – cunoscut sub numele de rata orară zenitală. Această rată variază de la an la an.

Draconidele provin din resturile cometei 21P/Giacobini-Zinner, cu radiantul în constelaţia Draco.

Cei care se bucură de o zonă cu cer senin vor putea vedea până la zece „stele căzătoare” pe oră. Nu este nevoie de un instrument special; fenomenul poate fi observat cu ochiul liber.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Decizie a Tribunalului Botoşani: Condamnată pentru mită, fosta şefă a Secţiei de Oncologie a SJU Suceava, eliberată temporar din penitenciar

Publicat

Publicitate

Fosta şefă a Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a fost condamnată, pe 23 septembrie, la trei ani de închisoare cu executare, va fi eliberată temporar în baza unei decizii a Tribunalului Botoşani, relatează agerpres.ro.

Ea a cerut şi instanţa a acceptat întreruperea executării pedepsei, până ce copilul său va împlini un an.

“În temeiul art. 592 Cod procedură penală raportat la art. 589 alin.1 lit. b Cod procedură penală, admite cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnata Ababneh Dumitrovici Anca. Dispune întreruperea executării pedepsei de 3 (trei) ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 157 din 25 aprilie 2024 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 440/86/2023, modificată în parte şi rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 1013 din 23.09.2024 a Curţii de Apel Suceava, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la împlinirea vârstei de 1 an a minorului A.D.E.”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Botoşani.

Anca Ababneh Dumitrovici a fost condamnată în dosarul în care a fost acuzată că, în calitate de medic specialist oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 – 19 ianuarie 2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit.

Citeste mai mult

Eveniment

Două cutremure s-au produs, marți, în România. Unul s-a simțit aproape de Iași

Publicat

Publicitate

Un prim cutremur a avut loc la ora 10:52, în Transilvania, Brașov. Potrivit INFP, cutremurul a avut o magnitudine de 2,2 și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 39 km V de Sfântu-Gheorghe, 40 km NV de Brașov, 76 km E de Mediaș, 87 km SE de Târgu-Mureș, 89 km E de Sibiu.

Am doilea seism, de 2 grade, s-a produs în Moldova, Vaslui, la adâncimea de 5,1 km. Cutremurul, care a avut loc la ora 12:41, s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 27 km NV de Vaslui, 41 km SE de Roman, 45 km S de Iași, 45 km NE de Băcau, 63 km N de Bârlad, 85 km E de Piatra Neamț.

Citeste mai mult

Administratie

Seria investițiilor în transportul public local al municipiului Botoșani continuă

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani au fost semnate noi contracte de achiziție în cadrul proiectului „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Botoșani”, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Achiziția s-a realizat pe loturi, contractele recent semnate vizând Lotul 1 (municipiul Botoșani – orașul Bucecea), care prevede 11 autobuze electrice, cu o lungime de 10 metri , 4 stații de încărcare rapidă și 11 stații de încărcare lentă, în valoare totală de 25,4 milioane de lei.
Pe Lotul 3 (municipiul Botoșani – comuna Curtești – comuna Bălușeni) vor fi achiziționate 27 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, 9 stații de încărcare rapidă și 27 stații de încărcare lentă, în valoare totală de 63,4 milioane de lei.
Furnizor va fi KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S.

„Această investiție vine în completarea celei din vara acestui an din cadrul aceluiași proiect, prin care am achiziționat 30 de microbuze electrice și tot atâtea stații de încărcare lentă, în valoare totală de 36,5 milioane de lei”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, fiind vorba de Loturile 2, 4 și 5.

Autobuzele vor avea termen de garanție 9 ani și o capacitate de 92 de persoane, din care 26 pe scaune, cu un consum de energie electrică pentru tracțiune de 0,70 kwh/km și o autonomie de 508 km.

Termenul de livrare este de 15 luni.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending