Connect with us

Eveniment

Proprietarii care își împrumută mașina altor persoane riscă amenzi usturătoare. Datele șoferilor de ocazie trebuie declarate

Publicat

Publicitate

În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică în acest caz nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție, informează bugetul.ro.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier, adoptat de Executiv, proprietarii care își împrumută mașina altor persoane vor risca o amendă usturătoare, dacă nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie.
Ca să se aplice, proiectul de OG adoptat de Guvern în ședința sa de joi trebuie publicat în Monitorul Oficial. Acesta cuprinde mai multe modificări ale legislației rutiere, printre care cele amintite mai sus.

În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică în acest caz nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Conform autorităților, măsura este necesară deoarece în prezent proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite:
„S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții.”

În al doilea rând, autoritățile stabilesc exact și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere – numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate. Acum nu sunt precizate exact datele ce trebuie trimise, ci scrie doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat.

Conform autorităților, lipsa indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate este o deficiență ce trebuie corectată.
„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, explică autoritățile. De ce poate cere poliția aceste informații? Pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un polițist.

Publicitate

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OG trebuie publicat în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un câine căzut într-o fântână a fost salvat de pompieri la Baranca

Publicat

Publicitate

Un câine căzut într-o fântână din localitatea Baranca, a fost salvat de pompieri, în această seară. Nimeni nu ştie cum a ajuns în locul respectiv, însă acesta a avut norocul de a fi auzit de un localnic, care a încercat să îl ajute.

Când şi-a dat seama că nu îl poate scoate fără a coborî în fântână, acesta a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice.

Folosindu-se de kit-ul de salvarea din spaţii înguste, unul dintre pompieri a coborât în fântâna adâncă de aproximativ 18 metri și a adus câinele la suprafață, în siguranță.

Acesta era periat și ud, dar fără alte răni, fiind lăsat în grija stăpânului, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Foc la Negreni. O lumânare era să dea foc la mai multe case

Publicat

Publicitate

O lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile a provocat un incendiu într-o gospodărie din localitatea Negreni. Anexa unde locuia o femeie a luat foc. 

S-a întâmplat în această după-amiază. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă.  Vecinii au observat ca iese fum și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației de Intervenție Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgenţă Știubieni.

Aceștia au constatat faptul că ardeau cu flacără și degajări mari de fum bunurile dintr-o încăpere a anexei, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție,  dar și la casele din apropiere. Incendiul a fost stins în scurt timp.

Pompierii au salvat din anexa cuprinsă de flăcări doi cățeluși.

ISU Botoșani a precizat că astfel de evenimente pot fi evitate dacă respectați următoarele măsuri:

Publicitate

▪️asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

▪️ nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

▪️amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

▪️ nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

▪️ stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

▪️nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult

Eveniment

Noul pericol de pe Tik-Tok, care se întâmplă în școli: Superman Challenge. Poliția atrage atenția asupra fenomenului

Publicat

Publicitate

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la un nou trend periculos care, prin intermediul rețelelor de socializare, a câștigat rapid popularitate în rândul elevilor – „Superman Challenge”, scrie alba24.ro.

Acest joc presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase, ce pot duce la accidentări, contuzii sau chiar alte incidente neplăcute. 

Polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară din cadrul IPJ Alba au pregătit un set de recomandări adresate elevilor, părinților, dar și profesorilor. Scopul acestor recomandări este siguranța copiilor:

Recomandări pentru elevi

  • Evitați participarea la provocări periculoase, prin care ați putea câștiga atenția colegilor. Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile.
  • Nu vă lăsați influențați de presiunea grupului. Gândiți-vă dacă merită să vă puneți viața sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru.

La ce trebuie să fie atenți părinții 

  •  Monitorizați, în permanență, activitatea online a copiilor dumneavoastră, fiți atenți cu cine interacționează și ce tip de conținut urmăresc și încurajați comunicarea deschisă, cu aceștia.
  • Oferiți-le explicații în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online și ce consecințe grave ar putea avea acest tip de acțiuni.

Recomandări pentru profesori

Publicitate
  • Mențineți o comunicare deschisă cu elevii și oferiți-le informații despre pericolele existente.
  • Fiți atenți la comportamentele elevilor și informați, de îndată, autoritățile, când identificați posibile acțiuni care ar putea să pună în pericol viața elevilor.
  • Colaborați permanent cu părinții și autoritățile și împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni, mesagerii lui Moș Nicolae. Au dus daruri familiei care a văzut cum casa lor se transformă în cenușă

Publicat

Publicitate

Ștefania, Andreea, Ioan și Petru sunt patru frați care trăiau fericiți alături de părinții lor, într-o căsuță din localitatea Pomârla. Vinerea trecută, un incendiu le-a transformat căminul într-un morman de cenușă. Flăcările au cuprins rapid casa, dar, din fericire, toți membrii familiei au reușit să iasă la timp din interior. 

Pierderea casei este pentru ei o mare durere. Familia este nevoită să se adăpostească temporar într-un spaţiu pus la dispoziție de Asociația KINDER IN NOT – CON I BIMBI Pomârla, cu sprijinul Primăriei din comuna Pomârla.

Aici i-au primit astăzi, plini de emoție, pe pompieri. Nu se gândeau că le vor trece pragul pentru a le face o surpriză plăcută, iar pe Moș Nicolae nu îl mai așteptau anul acesta. Poate și de aceea bucuria lor a fost atât de mare.

Impresionați de situația dificilă a familiei, care și-a văzut distrus locul plin de amintiri și bucurii, pompierii au venit, de această dată, cu brațele pline de daruri, astfel încât familia să simtă căldura sărbătorilor în ciuda pierderii suferite.

Au primit dulciuri, jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente. Acest gest a demonstrat că spiritul sărbătorilor înseamnă mai mult decât cadouri: este despre solidaritate, empatie și ajutor oferit celor aflați în nevoie.

Astfel, pompierii au reușit să aducă un strop de lumină în viața acestei familii greu încercate, oferindu-le nu doar sprijin material, ci și speranța că pot depăși acest moment dificil.

Publicitate

Gestul pompierilor a fost un exemplu de solidaritate și speranță pentru întreaga comunitate, reamintind că binele făcut din inimă poate reaprinde luminile chiar și în cele mai întunecate momente.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending