Connect with us

Actualitate

Proprietarii CÂINILOR agresivi, obligați să facă asigurări pentru animalele lor. Cât costă RCA pentru câini?

Publicat

Publicitate

Proprietarii de câini ce aparțin unor rase considerate periculoase sunt obligați, potrivit legii, să încheie o asigurare de răspundere civilă. Vizați sunt proprietarii de câini din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora, relatează alba24.ro

Nerespectarea încheierii unei asigurări de răspundere civilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei. 

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia.

Care sunt câinii considerați periculoși

Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:

  • categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul:
    • Pit Bull
    • Boerbull
    • Bandog
    • metișii acestora
  • categoria II – câinii din rasele:
    • Staffordshire Bull Terrier
    • American Staffordshire Terrier
    • Tosa
    • Rottweiller
    • Dog Argentinian
    • Mastino Napolitano
    • Fila Brazileiro
    • Mastiff
    • Ciobanesc Caucazian
    • Cane Corso
    • metișii acestora

Prin câini agresivi se înţelege:

  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria cainilor agresivi:

Publicitate
  • orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
  • orice câine folosit de unităţile de poliție, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

RCA pentru câini: obligaţiile deţinătorilor de câini periculoși şi condiţiile deţinerii acestora

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși au următoarele obligaţii:

  • să aibă vârsta minima de 18 ani;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi au obligaţia sa înregistreze câinii la Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologica Internațională.

De asemenea, aceștia trebuie să inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

  • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I;
  • existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

RCA pentru câini Accesul câinilor periculoși

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

De asemenea, accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniță și sunt ţinuți în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Staţionarea câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în părţile comune ale imobilelor este interzisă.

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2, precum şi al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaș şi metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniță şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2 este permis fără botniță şi fără lesă.

Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân și ai câinilor care circulă liberi, fără însoțitor, în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale și au obligația de a captura și escorta acești câini, prin intermediul personalului calificat.

Proprietarii câinilor periculoși riscă pedepse cu închisoarea pentru anumite fapte

Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta a produs urmări prevăzute de Codul penal, maximul special al pedepselor se majorează cu 2 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din rasele prevăzute în categoria 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nu constituie infracțiune dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenția câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deținătorului temporar, victimă iminentă a unei infracțiuni de violență săvârșite împotriva sa.

Amenzi prevăzute pentru proprietarii de câini agresivi

Potrivit legii constituie contravenții:

  • neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al cainelui, dacă fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic – amendă de la 100 la 500 de lei
  • neanunțarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor periculoși, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare – amendă de la 100 la 500 de lei
  • nerespectarea obligațiilor prevăzute pentru proprietarii câinilor periculoși, inclusiv aceea de a încheia o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animale – amendă de la 500 la 1.500 de lei
  • nerespectarea obligațiilor privind accesul câinilor, organizarea de lupte între câini sau antrenarea acestora în acest scop, importul și comercializarea câinilor periculoși din categoria 1, precum și abandonarea acestora – amendă de la 1.500 la 3.000 de lei

RCA pentru câini: cât costă o asigurare pentru un câine

Obiectul poliței de asigurare pentru un câine din rasele considerate periculoase – categoria 1, îl constituie acoperirea daunelor cauzate terților de fapta animalului.

Riscurile asigurate printr-o astfel de poliță sunt:

  • deces sau vătămare corporală a persoanelor;
  • rănirea sau uciderea altor animale;
  • daune materiale cauzate bunurilor terţilor.

Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 euro şi 100.000 euro.

Prima anuală variază astfel în funcție de acoperire, respectiv limita de răspundere.

Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală – adică prețul asigurării – este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu trece de 100 de euro, potrivit studiifinanciare.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Publicat

Publicitate

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat, scrie alba24.ro.

Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.

O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 2 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, PSD și minorități, proiectul legislativ umăreşte să accesibilizeze procesul de obţinere a permisului de conducere, prin eliminarea obligativităţii susţinerii repetate a probei teoretice pentru persoanele care au deja un permis dintr-o categorie apropiată.

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor
Astfel, candidaţii care au promovat examenul teoretic pentru o categorie inferioară (de exemplu, A1 – A2 – A sau B1 – B) nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obţină permisul pentru o categorie superioară.

„Această măsură urmăreşte simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obţinerii permisului şi eliminarea unor bariere birocratice inutile.

Publicitate

Finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităţilor competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor
teoretice, dar şi creşterea eficienţei procesului de obţinere a permisului de conducere fără a compromite siguranţa rutieră”, au explicat inițiatorii.

Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații
Potrivit proiectului, persoanele care deţin permis de conducere categoria B1, obţinut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice la obţinerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege.

De asemenea, persoanele care au obţinut permisul de conducere pentru categoria A1 şi solicită obţinerea categoriei A2 sau A, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte conditii prevăzute de lege.

Situația actuală

Confom legislaţiei actuale, vârsta minimă pentru obţinerea permiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sau B1, B este stabilită progresiv, ceea ce asigură un parcurs logic de învăţare şi acumulare a experienţei. Proba teoretică aferentă acestor categorii este identică ca structură, incluzând acelaşi număr de întrebări şi aceleaşi domenii de examinare, în
confomitate cu prevederile Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificările şi
completările ulterioare.

Mai exact, confom prevederilor art.10, alin. (2) din ordinul menţionat mai sus:

(2) Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:

a) pentru categoriile AM, A1 , A2 şi A, testul cuprinde 20 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 minute. Se declară <admis> candidatul care răspunde corect la cel puţin 17 întrebări;

b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;

Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obţină un permis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susţină din nou examenul teoretic, chiar dacă au
promovat anterior această probă pentru o categorie similară.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță vânt puternic în județul Botoșani. Anunțul făcut de meteorologi

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani de mâine, 05 aprilie a.c., ora 15:00, până pe 6 aprilie a.c., ora 03:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

 

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Publicat

Publicitate

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), relatează alba24.ro.

Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

Practic, în medie, din fiecare 10 lei încasați din primele RCA, aproape 8 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente.

Pe lângă toate acestea, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA) – cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări. Frecventa accidentelor rutiere
UNSAR precizează că îngrijorătoare este și evoluția frecvenței accidentelor rutiere, notează Agerpres. Astfel, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%, depășind cifra de 426.190. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România.

”În acest context, industria de asigurări subliniază importanța intensificării acțiunilor de educație și prevenție rutieră și salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.

Publicitate

Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

O altă măsură importantă este ajustarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul persoanelor păgubite și al deținătorilor de mașini care să asigure un plus de stabilitate pieței de asigurări – mai ales că prețul poliței RCA este influențat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite”, potrivit UNSAR.

Citeste mai mult

Eveniment

Câteva explicații despre „Revenirea iernii”: Ce este „Arctic Blast” și scenariile făcute de meteorologi

Publicat

Publicitate
In ultimele zile, modelele au ajustat putin scenariul, dar ingredientele inca raman la fel. Ceea ce pare a fi ultima patrundere polara de iarna continua sa isi mentina structura impresionanta.
Un „Arctic Blast” reprezinta o antrenare de aer rece dinspre zona centrala a Arcticii, care da impresia unei eruptii de aer polar. Spre deosebire de „Polar Blast”, aerul este mult mai rece si mai uscat, componenta oceanica lipsind datorita vitezei foarte mari de transport a aerului rece, se arată pe pagina Climatologie si Prognoze globale. 
In cercurile de climatologie straine, denumirea de Blast indica un cuplaj a 2 centri barici (anticiclon si ciclon). Cei doi centri barici trebuie sa fie in pozitii specifice pentru a antrena aerul cu putere. Astfel, rotatile celor doi centri barici cupleaza, iar forta rezultata disloca aerul rece, care poate fi transportat pe distante de peste 1000 de km in cateva ore, fortand ruperea sau impingerea spre Sud a curentului Jet Stream, care margineste aerul polar.
In cazul din aceasta saptamana, discutam despre un anticiclon de blocaj care isi face loc spre Groenlanda si un ciclon foarte viguros aflat in Nordul Rusiei europene. Cei doi centri barici antreneaza o masa de aer rece inspre Europa (Imaginea 1)
O data ajunsa in zona de Est a continentului, deasupra Ucrainei, masa de aer rece intalneste apa calda a Marii Negre, reusind sa formeze un nou ciclon destul de viguros (Imaginea 2)
Si totusi, de ce este asa de importanta aceasta zona?
Aceste cuplaje ce poarta denumirea de Blast reprezinta cele mai rapide si puternice metode a transporta mase de aer care sunt declansate de centrii barici. Cu alte cuvinte, daca vreunul din cei doi centri barici lipseste, puterea transportului scade foarte mult, iar estimarea de temperatura creste, asa ca noi continuam sa consideram ca ciclonul format in Marea Neagra este cheia. Centrul baric de joasa presiune s-ar forma exact in locul potrivit, conform modelarilor si orice schimbare a acestuia va afecta puternic sansele de racire.
De ce avem dubii?
Stim ca asteptarea este grea, mai ales in fata unor astfel de fenomene. Doar ca in cazul de fata, noi consideram ca intreg scenariul depinde de un ciclon intalnit destul de rar in tipare foarte continentale, precum acesta.
Patrunderile reci, dinspre Nord, sunt in general uscate si am putut observa deseori acest fenomen, in special in ultimele ierni. Se intampla asa din cauza ca Marea Neagra este un bazin de dimensiune mica si orice ciclon format acolo are tendinta sa mearga spre Est, facand cuplajul cu anticiclonul imposibil.
Cum arata scenariul in acest moment?
Modelarile au continuat cu indarjire sa mentina scenariul ciclonului pontic in ultimele zile, dar timp mai este.
Masa de aer rece isi incepe drumul chiar din aceste ore, insa acesta este la inceput anevoios. Aerul rece transportat este imprastiat pe o zona larga si ar trebui sa ajunga in regiunea Marii Negre in cursul diminetii de Sambata. Incepe apoi fenomenul de ciclogeneza, iar noul centru baric „se adanceste” (presiunea ciclonilor scade pe masura ce ei se intensifica)
Formarea noului centru baric dureaza mai toata ziua de Sambata, insa la orele serii incepe transportul de aer foarte rece catre tara noastra. Masa de aer arctic patrunde cu putere, in spatele unui sistem noros viguros, care marcheaza diferenta de temperatura intre aerul cald, care este impins spre Sud si masa rece.
Care sunt primele nopti cu risc de inghet?
Majoritatea modelarilor tind sa indice noaptea de Duminica spre Luni pentru zona intracarpatica si chiar si pentru Campia de Vest. In noaptea de Luni spre Marti, riscul de inghet se extinde si peste Moldova. Pe langa aerul rece, problema o reprezinta si precipitatiile.
Acestea se transforma in ninsoare pe parcursul zilei de Duminica, iar modelarile estimeaza chiar si depunere de zapada, mai ales pe timpul noptii de Duminica spre Luni in multe regiuni.
In zone precum Sudul tarii, aceasta se topeste pana dimineata, dar in zonele intracarpatice stratul de zapada pare sa reziste, accentuand scaderea temperaturilor.
In acest moment, regiunile sudice par sa scape, insa trebuie specificat clar : „PAR”. Intreaga situatie are multe ingrediente, asa ca vom mai relua discutia si pe parcursul zilei de Sambata, in cazul in care exista modificari.
Acestea pot fi multiple….
Fie ca vorbim despre miscarea usoara a ciclonului „pontic” inspre Est (situatie care nu ar mai permite cuplajul), fie ca vorbim despre o scadere a optimismului privind stratul de zapada (situatie care ar duce la topirea completa chiar si in zonele intracarpatice) sau chiar o reducere a suprafetei acoperite cu nori (situatie care ar permite Soarelui sa incalzeasca rapid pe parcursul zilei de Duminica), trebuie sa intelegem un lucru :
Daca un singur parametru e schimbat, e foarte posibil sa NU mai vorbim de inghet.
Alte vesti bune…
Dupa multe runde de procesari, modelarile au inceput sa arate si limitele scenariului. Astfel, timpul in care aerul rece se afla in Europa a inceput sa scada. Desi am vazut o multitudine de pagini si articole catastrofiste, care vorbesc de „Cicloni polari de Paste” sau de „Vreme de iarna”, in realitate perioada rece este redusa in acest moment de catre modelari, care estimeaza o intruziune puternica de aer cald spre data de 10 Aprilie, cauzata de acelasi anticiclon.
Noi consideram ca mai e nevoie de timp si va indemnam sa fiti pregatiti in cazul in care puteti ajuta pomii fructiferi. In acest moment, ne asteptam la valori -4, -5 grade in zonele de deal, podis din intracarpatic si din Moldova, valori de -2,-3 grade in zonele de Campie din Vestul tarii si usor sub 0 in regiunile sudice. Asta in conditiile in care scenariul se pastreaza, desigur. La munte, valorile termice ar trebui sa mearga spre -7, -8 grade si in zonele foarte inalte chiar spre -10.
Vantul va fi si el o problema, dar si zapada.
Intreg scenariul este la limita. Daca ar fi aparut peste 10 zile, e foarte posibil sa nu fi mai vorbit de inghet decat in zonele intracarpatice si in regiunile inalte. Dar, nu ne putem pune cu natura, iar momentan e cel mai important sa ne interesam de metode de protejare a plantelor (acolo unde e posibil), dar si sa urmarim evolutia ciclonului pontic si daca modelarile au estimat bine pozitia acestuia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending