Connect with us
Publicitate

Educație

Proiectul „Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate”, implementat de Inspectoratul Școlar Botoșani, la ceas de bilanț

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani implementează proiectul POCU cu titlul  ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), cod SMIS 153321, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (romă și non-romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității romă, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC și are valoarea de 3808186,50 lei, fiind desfășurat între 15 septembrie 2021 și 31 decembrie 2023.

Obiectivul general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM(zonă urbană marginalizată), prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni.

După mai bine de un an de activități intense și diverse, în cadrul cărora 100 de copii au participat la: consiliere școlară individuală și de grup, consiliere pentru educație juridică, două cursuri aptitudinale (stabilite pe baza profilului aptitudinal) dintre cele zece oferite în cadrul proiectului, respectiv: arte plastice, actorie, dans modern, canto muzică ușoară sau populară, acordeon, jurnalism și comunicare, gastronomie, tenis sau fotbal, însoțite de servirea mesei calde la un restaurant de top din municipiul Botoșani, pentru deprinderea protocolului în astfel de ocazii, cursuri de bune maniere, ora  de fericire, comportament în situații diverse și de risc, tabără școlară la Sâmbăta de Sus județul Brașov, dar și la festivitățile de prezentare a rezultatelor obținute la cursuri de tip Talent show, am ajuns la momentul bilanțului.

În cadrul proiectului, cei 100 de părinți selectați au participat constant alături de copii la activitățile din proiect, i-au susținut și însoțit la evenimente, dar au fost și participanți la cursurile de educație parentală și consiliere juridică, în cadrul cărora au învățat cum să gestioneze anumite situații de risc, cum să completeze formulare, care le sunt drepturile și obligațiile, cum să relaționeze cu copii, cu adulții, cu diverse instituții ale statului sau private, în interesul copiilor și pentru prevenirea discriminării ori riscurilor asociate acestui fenomen. La atelierele de lucru (work-shop) au fost realizate produse finale prin care a fost accentuat rolul educației și promovării egalității în combaterea discriminării, pentru o societate modernă, ce tinde spre normalitate și progres, având în centrul atenției fiecare cetățean.

Proiectul își propune valorizarea potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională adecvată, conștientizarea problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune și de toleranță interetnică, promovarea interculturalității și diversității, obiective tot mai aproape de realizat, cu fiecare acțiune întreprinsă în cadrul proiectului, având sprijinul profesorilor și a întregii echipe de implementare, cărora le mulțumim.

Ne bucurăm că ”Educația și normalitatea sunt la putere!”

Publicitate

Manager proiect, Prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei

Reprezentant legal al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Prof. Maria Cristina Bălăucă

Comunicat de presă

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


LIFESTYLE

Taximetrist fără licență din Hilișeu-Horia, oprit de polițiștii din Dorohoi. A rămas fără mașină șase luni

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, din comuna Hilișeu Horia.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta două persoane, în regim TAXI, fără a fi autorizați în acest sens.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, totodată fiindu-i suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de șase luni.

Citeste mai mult

Eveniment

Sistem de avertizare a neatenției și stării de oboseală a șoferului. Noi sisteme de siguranță pentru mașinile noi, de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Noi sisteme de siguranță pentru autovehiculele noi, de la 1 iulie, în UE. Pe lângă cutia neagră și sistemul ISA, vor deveni obligatorii alte 7 sisteme. Sunt condiții obligatorii pentru ca un autovehicul să poată fi omologat și vândut pe teritoriul Uniunii Europene, scrie alba24.ro.

Interfață care va permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest. Acest sistem va permite montarea ulterioară a unui echipament, care va detecta faptul că șoferul a consumat alcool.

În această situație mașina nu va mai porni de pe loc, porivit G4Media.

Sistem de avertizare a neatenției și a stării de oboseală a șoferului. Cu ajutorul unor senzori și/sau camere și prin analizarea comportamentului la volan, sistemul va atenționa șoferul asupra lipsei de atenție sau a oboselii.

Acest sistem este deja prezent pe multe autovehicule sub diverse denumiri comerciale.

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează
Sistem de avertizare pentru oprirea de urgență. Acest sistem va porni automat luminile de avarie în cazul unei frânări foarte puternice pentru a atenționa ceilalți partipanți la trafic.

Publicitate

Noi sisteme de siguranță pentru autovehiculele noi: Sistem de avertizare la mersul înapoi. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu senzori și cameră pentru mersul înapoi.

Sistem avansat de frânare de urgență. Cunoscut deja sub denumirea de Autonomous Emergency Braking și de asemenea prezent pe multe mașini, acest sistem acționează automat frânele atunci când detectează o coliziune iminentă.

Sistem de menținere a benzii. Acest sistem va atenționa șoferul și va corecta în mod automat traiectoria autovehiculului dacă acesta este pe cale să părăsească în mod accidental banda de mers sau partea carosabilă.

Publicitate

Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

MAE, atenționare de călătorie. Bulgaria: Sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21 – 24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere pentru data de 21 iunie pe sensul către Republica Bulgaria şi, respectiv, pentru 24 iunie, pe sensul către România.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis vineri AGERPRES, în cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România, prin PTF Ruse, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume doi euro sau patru leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil.

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar.

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi, PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (deschise în intervalul orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctele de frontieră.

MAE reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

Publicitate

“Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, transmite MAE.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

*** cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

Publicitate

*** cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu

*** cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg

*** cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe pagina de internet a Agenţiei “Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg;

*** cu privire la e-vinieta şi sistemul e-TOLL – pe pagina de internet www.bgtoll.bg;

*** cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro. Totodată, pentru o informare în timp real cu privire la timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontiere de pe teritoriul României, MAE recomandă cetăţenilor români consultarea paginii Poliţiei de Frontieră Române. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO:Pompierul botoșănean Ionuț Honciuc este printre cei mai buni alpiniști din lume. A urcat pe podium cu echipa IGSU în Belgia

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant Ionuț Honciuc, pompierul botoșănean care face parte din lotul de alpiniști al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, se numără printre cei mai buni din lume la urcarea pe coardă la 70 m.

Alături de alți zece pompieri – alpiniști de la ISU Bucuresti-Ilfov, ISU Alba, ISU Brașov, ISU Cluj, ISU Sibiu și ISU Timiș, acesta a participat la concursul GrimpDay 2024. Competiția s-a desfășurat în perioada 12-16 iunie, la Namur, Belgia, și a reunit 24 de echipe de salvatori din întreaga lume.

Competitorii și-au demonstrat abilitățile și capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență complexe, conform scenariilor, care au presupus derularea misiunilor la clădiri înalte, stadioane, poduri, elevatoare pentru ambarcațiuni, structuri metalice, teren accidentat, inclusiv zone din cetatea Namur.

La finalul probelor, echipa reprezentativă a IGSU a obținut locul 3 la proba urcare pe coardă la 70 de metri și locul 6 în clasamentul general. Lucrul în echipă, experiența acumulată de fiecare membru și coordonarea impecabilă au fost doar câteva elemente care au contribuit la această realizare.

Această competiție nu este doar despre a cuceri înălțimile, ci pentru a demonstra spiritul de echipă și abilitățile remarcabile ale pompierilor români.

Ionuț este angajat ca servant pompier în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, de 17 ani. În 2019, a făcut cunoștință cu „alpinismul”, pe timpul unui curs organizat de IGSU. Ulterior, el a început să se antreneze împreună cu colegii de la ISU Botoșani, dar și în taberele de pregătire organizate de IGSU, fiind remarcat pentru abilitățile dovedite.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending