Connect with us

Administratie

PROIECT: Zone fără poluare. Primăriile vor putea pune RESTRICȚII privind circulația mașinilor, în funcție de poluare

Publicat

Publicitate

Administrațiile publice din orașele din România se vor putea institui în curând zone cu nivel scăzut de emisii (ZNSE). În cadrul acestor zone se vor aplica restricții privind circulația vehiculelor în funcție de nivelul de poluare, relatează alba24.ro.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat pe 26 iulie în consultare publică un proiect de hotărâre privind metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum și a excepțiilor aferente zonelor cu nivel scăzut de emisii.

Documentul reglementează modalitatea de instituire a zonelor cu nivel scăzut de emisii (ZNSE), prin elaborarea metodologiei de stabilire a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum și a excepțiilor aferente.

„Orașele din România se confruntă cu o serie de probleme cauzate de extinderea urbană și de serviciile de transport public inadecvate, de rețelele rutiere incoerente, de trotuarele subdimensionate și de soluțiile de parcare inadecvate, dar problema majoră este traficul, care este foarte aglomerat și frecvent congestionat. Atunci când vorbim despre mobilitate urbană durabilă, trebuie să luăm în considerare nu numai transportul de persoane, ci și transportul de mărfuri, o componentă importantă a aglomerației urbane. (…)

Situația nu este foarte bună nici în orașele mai mici ale României. Măsurile de fluidizare a traficului și cele de reducere a poluării, a gazelor cu efect de seră sunt de primă importanță, iar crearea de zone cu nivel scăzut de emisii în interiorul orașelor este o soluție absolut necesară pentru atingerea acestor obiective”, se precizează în nota de fundamentare.

Tipuri de zone:

Zonele cu nivel scăzut de emisii din orașele mari pot fi de două tipuri:

Publicitate
  • Zonele pentru care se stabilesc tarife de acces pentru autovehicule, în funcție de clasele de autovehicule.

În acest caz, primăriile trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul ZNSE. De asemenea, primăriile trebuie să implementeze o platformă online unde se poate achita tariful de acces.

  • Zonele pentru care se stabilesc reguli care limitează accesul autovehiculelor în funcție de clasele de autovehicule.

În acest caz, primăriile care instituie aceste zone trebuie să asigure controlul accesului în aceste zone.

Pentru ambele tipuri de zone se asigură o abordare bazată pe monitorizare video.

Taxele și excepțiile aferente ZNSE, stabilite de către autoritățile publice locale

Accesul în funcție de emisii și tipul de combustibil, taxele și excepțiile aferente zonelor cu emisii scăzute se stabilesc de către primării prin regulamentul de acces în ZNSE.

În interiorul perimetrului zonelor este permis accesul doar pentru autovehiculele care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • respectă standardele de emisii ale zonei, conform regulamentului local de acces aprobat de către consiliul local;
  • achită tariful de acces aferent;
  • aparțin persoanelor cu dizabilități dacă fac dovada prin documente justificatoare;
  • sunt exceptate conform legislației în vigoare sau conform regulamentului local de acces în ZNSE.

ZNSE nu se instituie pe zone ce cuprind drumuri naționale, drumuri județene, sau variante ocolitoare ale localităților.

Clase de autovehicule:

În vederea instituirii ZNSE, se utilizează următoarele clase de autovehicule din categoriile M și N, stabilite în funcție de norma de poluare și de tipul de combustibil:

  • clasa 1- vehicule cu norma de poluare EURO 3/III pe motorină și normele de poluare Euro 2/II, Euro 1/I și non euro;
  • clasa 2 – vehicule cu norma de poluare EURO 4/IV pe motorină și norma de poluare EURO 3/III pe benzină, GPL, GNC și GNL;
  • clasa 3 – vehicule cu norma de poluare EURO 5/V/EEV pe motorină și norma de poluare EURO 4/IV pe benzină GPL, GNC și GNL;
  • clasa 4 – vehicule cu norma de poluare EURO 6/VI pe motorină și norma de poluare EURO 5/V/EEV pe benzină, GPL, GNC și GNL;
  • clasa 5 – vehicule cu norma de poluare EURO 6/VI pe benzină, GPL, GNC și GNL;
  • clasa verde  – vehicule pur electrice, vehicule cu pilă de combustie cu hidrogen.

Instituirea ZNSE și regulamentul local de acces în zonele cu emisii scăzute se aprobă prin hotărâre de Consiliu Local.

Primăriile vor afișa pe site-ul propriu informații privind tipul ZNSE, localizarea acestora, regulile de acces și tarifele de acces.

ZNSE se marchează cu panouri de informare de către autoritățile administrației publice locale.

Sancțiuni:

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 lei circulația pe drumurile publice din interiorul ZNSE a vehiculelor care nu respectă prevederile regulamentului local de acces în ZNSE.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute se realizează de către personalul Poliției Rutiere și/sau Poliția locală.

În primul an de la înființarea ZNSE, nu se vor constata contravenții și aplica sancțiuni, iar autoritățile administrației publice locale:

  • nu vor aplica tarife pentru intrarea sau tranzitarea ZNSE;
  • vor avea campanii de informare a publicului și de promovare a ZNSE.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) oferă cazare gratuită candidaților și însoțitorilor în perioada admiterii

Publicat

Publicitate

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) anunță că oferă cazare gratuită în căminele studențești candidaților la facultățile sale, precum și însoțitorilor acestora.

‘Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vine în sprijinul candidaților înscriși la sesiunea de admitere din iulie 2025, oferind cazare gratuită în campusul studențesc, în perioada 9-18 iulie. Facilitatea este destinată candidaților care susțin proba scrisă la matematică, pentru domeniile: Automatică; Informatică aplicată și sisteme inteligente; Calculatoare și tehnologia informației; Ingineria autovehiculelor; proba de desen, pentru domeniul Arhitectură’, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UTCN.

Potrivit sursei citate, candidații se pot caza în Căminul 7 din Campusul Observator, în camere dotate cu baie proprie. De asemenea, și familiile acestora beneficiază de cazare gratuită. Singura condiție pentru accesul în cămin este prezentarea fișei de înscriere.

‘Cantina studențească rămâne deschisă până pe 30 iulie, oferind mese calde complete (două feluri și desert) la prețuri accesibile, cuprinse între 15 și 20 de lei pe zi. Pentru candidații care se înscriu la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, cazarea gratuită se oferă în Căminul 2 (str. Victor Babeș nr. 62A), alături de însoțitori. Totodată, candidații pot profita de această ocazie pentru a vedea campusul și pentru a simți atmosfera autentică a vieții studențești. Toate detaliile despre condițiile de cazare, locații și date de contact sunt disponibile pe site-ul oficial: https://admitereonline.utcluj.ro/cazare-iulie-2025/’, se mai arată în comunicatul UTCN. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu stil: Rochii de lux și bunuri accizabile, descoperite la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra unor autovehicule, ascunse și nedeclarate, mai multe rochii de mireasă precum și bunuri accizabile, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

·În data de 09 iulie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, înmatriculat în R. Ucraina.

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite 19 rochii de lux (de mireasă și de ocazie).

 

·În data de 09 iulie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 36 de ani, aflat la volanul unui microbuz, înmatriculat în R. Moldova.

Publicitate

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la control bunuri accizabile (țigarete și alcool).

Conform prevederilor legale, persoanele au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, iar bunurile, estimate la o valoare de aproximativ 16.350 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a poliției rutiere pentru depistarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 09:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu Serviciul Rutier, au desfășurat o acțiune de control pe Drumul European 58, în comuna Copălău, vizând prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 25.000 de lei.

Dintre acestea, 24 de amenzi au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale, iar polițiștii au reținut 12 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, reținut după ce a fost prins beat la volan. Nu avea nici permis de conducere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 34 de ani, din județul Neamț, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

Acesta a fost depistat de către polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, în timp ce se deplasa haotic pe DJ 282, în comuna Todireni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending