Connect with us

Eveniment

Proiect în Parlament: Crește perioada de concediu și indemnizație pentru persoanele care adoptă un copil

Publicat

Publicitate

Durata de concediu pentru persoanele care adoptă un copil va fi prelungită, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament. Actul normativ completează în acest sens Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, relatează Agerpres.

Propunerea este de creștere de la un an la doi, pentru acest concediu.

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede proiectul depus.

Șanse egale tuturor cetățenilor

Potrivit expunerii de motive, „la baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”.

„Având în vedere faptul că respectarea principiului egalităţii se verifică atât prin raportare la diferenţă, cât şi la discriminare şi comparând legea care stabileşte durata maximă a concediului de acomodare a copilului adoptat (Legea nr. 273/2004) cu legea care stabileşte durata concediului de creştere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor), se constată faptul că în timp ce naşterea unui copil asumat şi însuşit de familie dă naştere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinţi, adoptarea unui copil dă naştere unui concediu de acomodare de doar maximum un an”, explică iniţiatorii.

Durata procesului de adaptare să nu fie diferită

Publicitate

Ei arată că acordarea acestui de concediu pe o perioadă de doi ani respectă principiul egalităţii cetăţenilor, implicit al copiilor, în faţa legii.

„Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii, să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei) şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)”, au mai transmis iniţiatorii proiectului, conform aceleiași surse.

Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii și subofițerii recompensați cu mulțumiri, felicitări sau citare prin Ordin de Zi pe Unitate, un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad.
Tot acum au fost premiați și câștigătorii concursurilor sportive organizate premergător sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, cu sprijinul Asociației Sportive ,,Prutul” Botoșani și Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 2 Botoșani.

În urmă cu două zile, pe 1 aprilie, jandarmii botoșăneni au sărbătorit și prima atestare documentară a jandarmilor pe meleaguri botoșănene, respectiv 131 de ani de la înființarea Companiei Jandarmi Botoșani, dată care a fost stabilită drept Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar pe 29 martie jandarmii în activitate s-au întâlnit cu foștii colegi, aflați acum în rezervă sau în retragere, la Ziua Veteranilor Unității.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară.

Festivalul se va desfășura pe două secțiuni și cinci categorii de vârstă, după cum urmează:

  • soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 de ani)
  • soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani)

Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.

Fișele de înscriere, însoțite de acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal și de dovada achitării taxei de înscriere se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica.cjcpctbt@yahoo.com, până la data de 23 aprilie 2025, ora 12ºº.

Anul acesta, preselecţia se va desfășura fizic, în data de 24 aprilie 2025, de la ora 12ºº, la sediul C.J.C.P.C.T. Botoșani (Casa Văsescu, str. Unirii, nr. 10, Botoșani), de către o comisie de preselecție, iar concurenții vor prezenta piesa/piesele propuse pentru concurs. Lista concurenților care au trecut de faza preselecției va fi publicată pe site-ul instituției și pe pagina de Facebook Centrul Creației Botoșani.

Publicitate

Concurenții care au trecut preselecția vor trimite către instituția organizatoare setul complet de partituri pentru piesa cu acompaniament (viori, suflători, armonie), scrise în tonalitatea potrivită concurenului/concurentei în format PDF, scanate, nu fotografiate, până la data de 5 mai 2025.

Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laurenților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra, desigur, și Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem accent pe omul sănătos. (…) Punem accent pe modul în care servicii de sănătate se pot direcționa direct către persoana care le solicită.

Pentru asta am imaginat așa-numitul birou mobil de acces la servicii de sănătate, care de fapt este o mașină cu medic, dar în interiorul acelei mașini cu medic există o serie de echipamente de tip ‘Point of care’.

Aceste echipamente dau posibilitatea medicului respectiv ca la fața locului, acasă la persoana respectivă care a solicitat printr-un asistent medical virtual, într-o platformă să i se facă analize de care are nevoie și, respectiv, să i se urce aceste analize într-un cloud, unde să fie analizate de către specialiști și specialiștii să-i dea un verdict instantaneu’, a afirmat președintele Comisiei de sănătate, potrivit Agerpres.

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Cloud pe specialități
Senatorul a spus că pentru această propunere este nevoie de dezvoltarea portalului pacientului și al medicilor, astfel încât toți medicii să fie incluși într-un cloud pe specialități.

”Asta înseamnă că trebuie să dezvoltăm portalul pacientului, că trebuie să dezvoltăm portalul medicilor. (…) Toți medicii vor fi incluși într-un cloud pe specialități, de sus până jos. Asistentul virtual prea informația de la medic de pe biroul mobil și îi arată unde este cel mai apropiat medic cu cabinet deschis și cu orar accesibil pentru persoanele respective, pe care să îl ia să-l ducă și să fie examinat. În acest fel dispar ceea ce înseamnă listele de așteptare”, a explicat medicul.

Publicitate

Potrivit acestuia, ar fi necesare 117 unități de birouri medicale mobile la nivelul țării, care ar urma să ofere fiecare aproximativ 20.000 de servicii pe an.

Citeste mai mult

Eveniment

Serviciile ANAF se suspendă până luni. Sistemele informatice vor fi nefuncționale, din cauza unor lucrări de mentenanță

Publicat

Publicitate

Serviciile ANAF se suspendă: Instituția anunță întreruperi ale serviciilor informatice în perioada 4-7 aprilie 2025, scrie alba24.ro. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, în perioada 4 aprilie 2025, ora 20:00 – 7 aprilie 2025, ora 07:00, vor avea loc lucrări de mentenanță a sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF.

În acest interval, serviciile electronice oferite de instituție vor funcționa cu întreruperi parțiale sau totale, ceea ce ar putea afecta accesul contribuabililor la platformele online ale ANAF.

„Ne cerem scuze pentru inconvenientele create și vă mulțumim pentru înțelegere”, a transmis ANAF într-un comunicat oficial.

Contribuabilii care au operațiuni fiscale urgente sunt sfătuiți să le efectueze înainte de perioada anunțată pentru mentenanță.

Întreruperile programate ale funcționării serviciilor ANAF nu vor constitui motiv pentru prelungirea termenelor impuse de lege.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending