Connect with us

Actualitate

Proiect de lege: Profesorul care lovește sau abuzează emoțional un elev și este concediat nu mai are voie să predea 10 ani

Publicat

Publicitate

LEGEA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR ELEMENTE DE REFORMĂ

 Prezentul proiect de lege aduce schimbări importante în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice. În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar și debutant din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat.

Prezentul proiect de lege schimbă fundamental accesul la carieră didactică: se introduce instituția juridică a „debutului în stagiatura didactică” și se introduce examenul de licențiere pentru cariera didactică, conform Proiectului România Educată, fiind reglementate obligațiile de stabilirea a  unui profil de competențe definit unitar, făcând astfel legătura  între cele două examene ale candidatului la cariera didactică – absolvirea programului de formare inițială și cel de licențiere în cariera didactică.

Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare la clasă, personalului didactic îi este interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării necesității pregătirii suplimentare pentru atingerea profilului de competențe de la absolvenții ciclului în care predă. Fapta de a desfășura meditații cu elevii de la clasă este prevăzută ca fiind abatere disciplinară și este sancționată.

Noua lege stabilește faptul că un post didactic este constituit din cel puțin o jumătate de normă didactică.

Prezentul proiect de lege aduce schimbări importante în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice. În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar și debutant din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat.

Publicitate

Pentru respectarea interesului superior al elevului și pentru că realitatea socială impune acest lucru, se definesc ca fiind abateri disciplinare faptele de:  violenţă fizică, abuz  emoțional precum și  orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor. În situația aplicării sancțiunii disciplinare cu desfacerea contractului individual de muncă pentru fapte referitoare la acte de  violenţă fizică, abuz emoțional și orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancționată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ, cu pierderea calității de titular în învățământ. În ceea ce privește pensionarea personalului didactic, acesta beneficiază de pensie în condiţiile prevăzute de legislaţia de asigurări sociale şi pensii care reglementează sistemul public de pensii. În termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbaţi, respectiv vârsta de 70 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România stă bine la capitolul medici stomatologi și farmaciști dar este pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți

Publicat

Publicitate

Peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății erau, în anul 2022, în Uniunea Europeană, care lucrau ca medici stomatologi, kinetoterapeuți sau farmaciști, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor cifre, în statele membre UE erau 363.162 de medici stomatologi în anul respectiv. Țările cu cea mai mare pondere a medicilor stomatologi practicanți raportat la populație erau: Cipru (119,4 stomatologi la 100.000 de locuitori), Bulgaria (115,35) și România (114,73 stomatologi la 100.000 de locuitori), în timp ce Grecia și Portugalia aveau cea mai mare pondere a medicilor stomatologi autorizați să profeseze, 133,2 stomatologi la 100.000 de locuitori, respectiv 120,6 stomatologi la 100.000 de locuitori.

La polul opus Irlanda avea cei mai puțin medici stomatologi din UE, 45,1 la 100.000 de locuitori, urmată de Malta, 50,8, și Slovacia, 54,7.

Când vine vorba de kinetoterapeuți, în 2022 erau aproximativ 626.027 de astfel de specialiști în Uniunea Europeană. Germania este pe primul loc în UE, cu 235,1 kinetoterapeuți la 100.000 de locuitori, urmată de Belgia (220,5) și Țările de Jos (198,1). În contrast, pe ultimul loc în UE este România, cu 14,2 kinetoterapeuți la 100.000 de locuitori, devansată chiar și de Bulgaria (26,8) și Slovacia (41).

În cazul farmaciștilor, pentru cele 26 de state pentru care sunt disponibile date, în anul 2022 erau 418.456 de farmaciști. Malta avea cel mai mare număr de farmaciști practicanți, cu 151,6 la 100.000 de locuitori, urmată de Italia (135,6), Belgia (132,5) și România cu aproape 120 de farmaciști la 100.000 de locuitori.

La polul opus, Țările de Jos aveau cei mai puțini farmaciști la 100.000 de locuitori, 21,9, urmate de Danemarca (58,1) și Germania (67,3).

Publicitate

Tot în 2022, în UE au fost 14.306 de absolvenți ai facultăților de stomatologie și 20.806 de absolvenți ai facultăților de farmacie.

În cifre absolute, România a fost pe al doilea loc în UE după numărul de absolvenți ai facultăților de stomatologie, cu 1.878 de absolvenți, fiind devansată doar de Germania, cu 2.504 absolvenți. Raportat însă la numărul total de locuitori, România este lider în UE cu 9,9 absolvenți ai facultăților de stomatologie la fiecare 100.000 de locuitori. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Femeie din Suceava, anchetată după ce și-a însușit 4.000 de euro dintr-un palton care i-a fost donat

Publicat

Publicitate

O femeie din județul Suceava este cercetată penal după ce și-a însușit o sumă de 4.000 de euro care se afla în buzunarul unui palton pe care îl primise ca donație, a transmis, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Potrivit oficialilor IPJ, cea care a donat paltonul este o femeie în vârstă de 88 de ani din municipiul Suceava. Bătrâna a sunat la 112 la aproximativ două săptămâni după ce a făcut donația.

Beneficiara hainei, o femeie în vârstă de 64 de ani, tot din municipiul reședință de județ, a mers la locuința donatoarei, de unde a ridicat paltonul.

‘După aproximativ două săptămâni, donatoarea și-a amintit faptul că a depozitat în paltonul donat suma de aproximativ 4.000 de euro pe care a strâns-o de-a lungul timpului. S-a luat legătura telefonică cu beneficiara, ocazie cu care aceasta din urmă a precizat faptul că într-adevăr a primit bunul de la reclamantă, însă a descoperit din întâmplare suma de bani. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor’, precizează IPJ. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Chirii 2025: Noi reguli de închiriere și vânzare a locuințelor ANL. Ce se schimbă

Publicat

Publicitate

Noi reguli privind închirierea locuințelor ANL sunt propuse printr-un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba despre programul de atribuire a locuințelor pentru tineri aflați la început de carieră, scrie alba24.ro.

Scopul programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, de la data aprobării acestuia, a fost acela de a rezolva problema locuirii segmentului de populaţie constituit de tinerii aflaţi la începutul carierei profesionale, se arată în proiect.

Locuințele erau destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei sau achiziţia unei locuinţe în proprietate.

În acelaşi timp s-a constituit un fond de locuinţe la nivel local pentru a asigura mobilitatea tinerilor specialişti între localităţi la nivelul întregii ţări.

Citeste mai mult

Eveniment

Bacalaureat 2025: Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie. Reguli noi, modele de subiecte, calendar

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi, scrie alba24.ro.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Reguli de organizare a probelor de competențe

Liceenii vor susține, pe rând, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Probele A, B și D se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Dacă elevii din clasele XII-XIII au cursuri după-amiaza, probele se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

Publicitate

La proba C – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în 3 februarie, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va desfășura în mod corespunzător.

”În unitățile de învățământ cu număr mare de clase, candidați și profesori implicați în procesul de evaluare a competențelor, Consiliul de administrație poate aproba susținerea probelor și anterior orei 13.00, încercând, în limita timpului, să nu suprapună activitatea de evaluare a competențelor cu orarul cadrelor didactice implicate”, mai precizează ministerul.

Bacalaureat 2025. Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Regulile la examen sunt similare sesiunilor derulate anterior. AICI, detalii.

Proba orală (proba C) se va desfășura în perioada 4-5 februarie, începând cu ora 13.00, după finalizarea cursurilor. Dacă sunt cursuri după-amiază, proba se desfășoară de la ora 9.00.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending