Connect with us

Administratie

Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” devine operațional și vor începe finanțările. Legea a fost promulgată

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate.

Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Potrivit unui amendament adoptat de Camera Deputaţilor la această lege, în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.

La începutul lunii mai a acestui an, Ministerul Dezvoltării a anunțat modul de alocare a celor 52,5 miliarde de lei din programul de investiții Anghel Saligny, finanțat exclusiv din fonduri de la buget.

Astfel, din cele 52,5 de miliarde de lei, 30 de miliarde lei merg la proiecte de drumuri și poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiecte de apă și canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe județ.

Publicitate

În funcție de suma alocată, județul Botoșani se află în primele 10 județe ale României, cu aproximativ 1,2 miliarde de lei alocați.

Cele mai mari alocări le primesc județele:

Suceava – 1,66 miliarde lei

Olt – 1,6 miliarde lei

Argeș – 1,5 miliarde lei

Dolj – 1,5 miliarde lei

Iași – 1,5 miliarde lei

Teleorman – 1,5 miliarde lei

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două cutremure în România, în doar câteva ore

Publicat

Publicitate

Noi cutremure în România. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că s-au înregistrat două cutremure la noi în țară, în doar câteva ore. Unul seara trecută și celălalt spre dimineața zilei de 8 februarie. Ambele au avut loc în Vrancea, scrie infp.ro. 

România, lovită iar de două cutremure

„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7,2 sau 7,4 și chiar 7,6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă n-a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au mai produs mai târziu”, a declarat la Antena 3 CNN Constantin Ionescu.

Sursa: playtech.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea amplă a forțelor de ordine, în Botoșani. Peste 250 de persoane verificate, 27 dintre acestea find supuse controlului corporal. Aproape 200 de mașini oprite

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Rutier împreună cu subunitățile de profil și jandarmii au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor săvârșite cu violență în segmentul stradal.

Astfel, activitățile au fost desfășurate in intervalul orar 19:00- 22:00, pe raza întregului județ, fiind vizate zonele în care se formează aglomerări de persoane, cele din apropierea localurilor publice, precum si arterele rutiere pe care se face accesul către acestea, prilej cu care au fost legitimate peste 250 de persoane, 27 dintre acestea find supuse controlului corporal, fara a fi identificate bunuri interzise la deținere.

De asemenea, au fost controlate 170 de autovehicule și 10 localuri publice, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 20.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială ( provocare de scandal, tulburarea ordinii și liniștii publice) și pentru abateri la regimul rutier.

Astfel de acțiuni vor fi organizate în continuare pentru siguranta cetățenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Modificări legislative, după scandalul țepelor imobiliare din România. Bolojan: Este vorba despre limitarea avansurilor

Publicat

Publicitate

Modificări legislative, după scandalul țepelor imobiliare: Scandalul Nordis, dar și alte țepe imobiliare din România, ar putea schimba legea care reglementează achizițiile imobiliare, scrie alba24.ro. O serie de prevederi noi ar urma să fie introduse, anunță șeful Senatului, Ilie Bolojan.

Este vorba în primul rând despre limitarea avansurilor, iar atunci când se dau totuși sume mai mari, vor fi obligatorii garanții care să îi protejeze pe clienți, a spus Bolojan la Digi24.

„Pe de o parte, contractele care se fac și banii care se dau avans să fie de așa natură făcute încât sumele să fie limitate, iar dacă totuși cineva dorește să dea o sumă mare, să fie obligată compania care încasează acești bani să ofere o formă de garanție, o scrisoare de garanție bancară sau un element de asigurare, care să îl protejeze pe acel cetățean”, a spus șeful Senatului.

Și PSD a a depus anul trecut în Parlament un proiect legislativ care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori.

Măsura prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Coțușca! O anexă a luat foc și amenința să facă scrum întreaga gospodărie. Proprietara a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Coțușca. O anexă, lipită de casă a luat foc și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

 

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere și ambulanța SMURD, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Coțușca, dar și un echipaj SAJ. Aceștia au constatat faptul că proprietara, în vârstă de 70 de ani, era ieșită din interior. Femeia a suferit un atac de panică și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Pompierii au stins incendiul, fiind protejate o parte din anexa, dar și o casă.

 

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs după ce proprietara a încercat să aprindă focul și a scăpat chibritul aprins pe materiale combustibile.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.

Totodată, recomandăm:

 

✔ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

✔ nu aprindeți focul folosind lichide inflamabile;

✔ nu folosiți sobe sau alte mijloace de încălzire defecte sau cu improvizații;

✔ nu supraîncălziți sobele sau alte mijloace de încălzire;

✔ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

✔ folosiţi soba doar cu uşa închisă;

✔ aşezaţi o tavă metalică în faţa sobei, în dreptul uşii;

✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile, haine la uscat;

✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa și nu adormiţi cu focul aprins;

✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă sau cu aparatele de încălzire elect

la brice în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending