Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prognoze: Specialiștii europeni estimează cel mai cald an din istorie pentru vara 2024. Ce efect va avea asupra României

Publicat

Publicitate

Prognoza meteo pentru vara 2024 indică o posibilă creștere a temperaturilor. În 2023, fenomenul climatic El Niño a revenit după o pauză de patru ani, semnalând o amplificare a încălzirii globale. Anul 2023 a fost deja înregistrat ca fiind unul dintre cei mai calzi ani, iar conform datelor furnizate de rainviewer, vara 2024 ar putea întrece chiar și acest record, aducând posibilitatea unui nou vârf al temperaturilor, relatează alba24.ro.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) înregistrează temperaturi medii timp de două luni la rând: iunie și iulie. Și iulie 2023 a stabilit recordul chiar înainte ca luna să se încheie.

Lumea în ansamblu este semnificativ mai caldă decât era acum câteva decenii.

Publicitate

Din această perspectivă, și Met Office, serviciul național de meteorologie britanic, estimează că 2024 va fi un nou an record, care se așteaptă să depășească 2023 din punct de vedere al temperaturilor.

Prognoza meteo pentru vara 2024: Va fi cald, mult mai cald decât acum 100 de ani

Temperatura medie globală pentru 2024 este prognozată a fi între 1,34 °C și 1,58 °C (cu o estimare centrală de 1,46 °C) peste media perioadei preindustriale.

Publicitate

Asta face din 2024 al 11-lea an consecutiv în care temperaturile vor atinge cu cel puțin 1,0 °C peste nivelurile preindustriale.

Dr. Nick Dunstone de la Met Office, care a condus prognoza, a declarat:

  • „Prognoza este în concordanță cu tendința de încălzire globală în curs de 0,2 °C pe deceniu și este stimulată de un eveniment semnificativ El Niño. Prin urmare, ne așteptăm la doi noi ani de temperaturi globale record succesiv și, pentru prima dată, prognozăm o șansă rezonabilă ca un an să depășească temporar 1,5 °C.”

Dr. Dunstone a concluzionat: „Este important să recunoaștem că o depășire temporară a 1,5 °C nu va însemna o încălcare a Acordului de la Paris. Dar primul an peste 1,5 °C ar fi cu siguranță o piatră de hotar în istoria climatului.

Publicitate

Efectele recordurilor de temperatură asupra României

Conform rapoartelor și studiilor despre schimbările climatice, România, ca și alte regiuni din lume, se confruntă cu unele tendințe de încălzire.

Datele arată o tendință de creștere a temperaturilor medii în România în ultimele decenii, iar această tendință este în concordanță cu fenomenul de încălzire globală.

Creșterea frecvenței și intensității valurilor de căldură este un alt aspect vizibil în România ultimelor decenii.

Valurile de căldură tot mai frecvente și mai intense, care pot avea impacte asupra sănătății umane, agriculturii și ecosistemelor.

În paralel se observă și o scădere a precipitațiilor.

Anumite regiuni din România au observat o scădere a cantității de precipitații sau o distribuție neuniformă a acestora în timpul anului, ceea ce poate duce la probleme de secetă în unele zone.

De asemenea, în unele regiuni, se observă modificări în tiparele de precipitații, inclusiv creșterea riscului de ploi intense sau inundații în anumite perioade ale anului.

De unde vinde încălzirea planetei?

El Niño, cunoscut și sub numele de ENSO (El Niño-Southern Oscillation), este un model climatic din regiunea Pacificului care crește temperaturile pe întreaga planetă.

Până acum, am trăit în faza opusă a acestui fenomen ciclic, care se numește La Niña.

În timpul La Niña, temperatura globală are o tendință de scădere față de media multianuală.

La Niña s-a încheiat treptat în martie 2023, dar chiar și trei luni mai reci nu au împiedicat 2023 să doboare temperaturile record din anii anteriori.

În 2024, situația valului de căldură se va înrăutăți dramatic, în principal din cauza ciclurilor climatice din Pacific.

El Niño ridică temperaturile medii globale, dar nu peste tot: vremea se schimbă diferit în diferite regiuni.

Pe măsură ce suprafața apei se încălzește, nori puternici se formează de-a lungul coastei uscate tipice a Pacificului din America de Sud, aducând ploi abundente. Acestea, la rândul lor, duc la inundații.

De cealaltă parte a oceanului, Australia și Indonezia plouă mai puțin decât de obicei, acestea confruntându-se cu seceta și incendiile.

Ce se întâmplă în Europa

În sudul Europei, iernile devin mai umede și mai calde, în timp ce în nordul Europei devin mai uscate și mai reci.

Dacă fenomenul climatic devine suficient de puternic până în iarna 2023-2024, nordul Europei s-ar putea confrunta cu temperaturi foarte joase.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Ipotești! Cei doi pasageri, în vârstă de 70 de ani, ajutați să iasă din mașină de un jandarm în timpul liber

Publicat

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 09.00, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiul Botoșani, a derapat într-o curbă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit imediat, i-a ajutat pe cei doi pasageri, în vârstă de aproximativ 70 de ani, să coboare și s-a asigurat, în același timp, că aceștia nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmul a solicitat sprijinul unei cunoștințe cu o mașină mai puternică și, cu ajutorul unei șufe, au scos autovehiculul din șanț și l-au readus pe carosabil pentru a-și continua deplasarea, după ce agentul de poliție sosit la fața locului a procedat conform prevederilor legale în astfel de situații.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Silegeanu Cătălin, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ

Publicat

Publicitate

Recent, prim-vicepreședintele AUR Botoșani și candidat la Senat, Silegeanu Cătălin, a efectuat o vizită în comuna Vorona, unde a fost întâmpinat cu interes de către localnici. În cadrul acestei vizite, Silegeanu a prezentat planurile ambițioase ale partidului pentru reconstrucția României și a subliniat importanța unei schimbări autentice în politica națională.

“Astăzi, am avut onoarea de a discuta cu cetățenii din Vorona, oameni care își doresc o Românie mai bună și mai prosperă. Așa cum am declarat, planul propus de George Simion și susținut de AUR se axează pe revitalizarea economiei și întărirea demnității naționale. Cetățenii ne-au transmis că sunt dezamăgiți de politicile PSD și PNL, care, de-a lungul anilor, au contribuit la declinul națiunii noastre. Ei cer o schimbare reală, și noi suntem pregătiți să fim această schimbare”, a declarat Silegeanu.

Acesta a subliniat că AUR este dedicat menținerii unui dialog deschis și continuu cu cetățenii, pentru a le înțelege nevoile și a colabora la construirea unui viitor mai bun. “Împreună, putem aduce schimbarea de care România are nevoie. Mulțumesc locuitorilor din Vorona pentru primirea călduroasă și pentru sinceritatea cu care ne-au împărtășit gândurile lor”, a adăugat Silegeanu.

Publicitate

Vizita în Vorona face parte dintr-o serie de întâlniri pe care Silegeanu și echipa sa le-au planificat în întreg județul Botoșani, având ca scop principal prezentarea programului politic al AUR și discutarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale.

CMF11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Roma, beat la volan, scos din trafic de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 30 de ani, din comuna Roma, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule și fiind sub influența alcoolului. Aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

  

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 05 noiembrie 2024, va fi prelungită până la data de 07 noiembrie 2024, orele 20:00, din cauza  lucrărilor gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești. Lucrările vizează reparații și modernizări importante la rețelele de apă, fiind necesare pentru a asigura calitatea serviciului pe termen lung.

Ca urmare, apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

Ne cerem scuze față de utilizatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending