Connect with us
Publicitate

Educație

Profesorii şi guvernul sunt foarte aproape să ajungă la o înţelegere: Astăzi, o nouă rundă de negocieri

Publicat

Publicitate

Profesorii şi guvernul sunt foarte aproape să ajungă la o înțelegere iar de zilele viitoare greva din învățământ ar putea înceta, relatează alba24.ro.

După ce inițial s-a aunțat că greva din școli va continua și săptămâna viitoare, pentru că profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului, se pare s-a ajuns la o înțelegere.

După consultările cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”) au discutat cu liderii din teritoriu.

Publicitate

Profesorii sunt în grevă generală din 22 mai şi până acum au refuzat toate ofertele guvernului.

Sindicatele şi guvernul sunt foarte aproape să cadă la o înţelegere potrivit unor surse ZF.ro, după ce guvernul le-ar fi transmis liderilor de sindicat că este de acord cu cererile profesorilor ca anul aceasta salariile din învăţământ să crească cu 25% şi anul viitor să ajungă la media pe economie, în două etape: una în ianuarie şi cealaltă la jumătatea anului.

După ce au refuzat oferta primită după negocierile de vineri, profesorii au primit, în această seară, o nouă ofertă de la Guvern, însă cu un termen limită şi o condiţie.

Publicitate

Guvernul a transmis o nouă ofertă sindicatelor din Educație, reiese dintr-un mesaj intern trimis de liderul FSE, Marius Nistor, pe grupurile de profesori. Condiția, adaugă el, „este de a fi mâine (duminică – n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”.

Profesorii ar fi consultaţi în acest moment cu oferta guvernului, iar, dacă se ajunge la un acord, mâine la ora 09:00 sindicatele ar urma să aibă o întâlnire la guvern pentru a pune la punct toate detaliile.

Potrivit acesteia, angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării.

Publicitate

În urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii de sindicat să prezinte Guvernului următoarele cereri:

  • acordarea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care ar urma să se aplice de la 1 iunie
  • aplicarea Legii Salarizării în integralitate, de la 1 ianuarie 2024, sau cel mult în două tranșe acordate în același an
  • menținerea sumei de 1.500 lei acordată anual, în perioada 2023 – 2027, pentru personalul didactic. În plus, acordarea sumei de 500 de lei personalului nedidactic
  • adoptarea unei Ordonanțe de Urgențe pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie

Ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, sâmbătă seara

Sâmbătă seara a avut loc o ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, pentru transmiterea opiniilor oamenilor care protestează de 3 săptămâni.

Profesorii au cerut:25% creștere pentru toate salariile, aplicarea grilei de salarizare de la 1 ianuarie 2024, în maximum două tranșe, 1.500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Publicitate

Ședință de Guvern, duminică

Duminică, 11 iunie, urmează să aibă loc o ședință de Guvern la ora 10:00 și, după aceasta, un briefing de presă. La briefing vor participa Ministrul Educației, Ligia Deca și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul va adopta ofertele pentru profesori, chiar dacă ei le-au refuzat.

O situație similară a avut loc și în urmă cu o săptămână. Joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă cu o seară înainte, după care le-a chemat pe sindicate la discuții.

Sindicatele și-au întrebat oamenii din teritoriu dacă acceptă oferta Guvernului

Sindicatele și-au întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi acceptat o propunere a sindicatelor care conține o promisiune de majorare a salariilor pentru anul următor, cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare. „Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”, scrie unul din liderii sindicali în mesajul transmis.

Sâmbătă au fost două mesaje transmise de sindicate, la interval de câteva ore

Primul a fost cel în care oferta de ieri a Guvernului, cu 45% creștere salarială din diferența între salariul de acum și cel din grila nouă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, a fost respinsă.

Tot în acesta apărea și un „mandat minimal” de negociere pentru întâlnirile viitoare cu guvernanții. Al doilea mesaj conținea informația că ar fi fost acceptate cererile din „mandatul minimal”.

Redăm mesajul inițial de sâmbătă, cel cu oferta respinsă:

„În urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, am decis să refuzam oferta Guvernului prezentată în data de 9 iunie 2023. Greva continuă!

Cu toate acestea, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, din data de 10.06.2023, s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:

  • 25% creștere salarială de la 1 iunie;
  • 1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
  • 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);

Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024.

Va solicitam sa consultati membrii de sindicat si sa ne trimiteti daca acestia sustin aceasta oferta”.

După care tot liderii sindicali au revenit cu vestea, sâmbătă seara, că Guvernul tocmai ce a acceptat oferta de mai sus, însă fără să mai existe vreo discuție despre garanția oferită prin ordonanță de urgență, cerută și la protestul de vineri, și în toate cererile profesorilor, pentru că nu au încredere în guvernanță, după cum au spus aceștia.

Ultimul mesaj transmis de sindicaliștii din educație

Mesajul de sâmbătă seara, cel cu opropunerea acceptată de către Guvern – sursa edupedu.ro

„Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024.

Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Botoșani. Zeci de credincioși prezenți la Denia Prohodului Domnului

Publicat

Publicitate

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, municipiul Botoșani, credincioșii tânguindu-se la cântarea Prohodului Domnului, asemenea ortodocșilor din lumea întreagă în VINEREA MARE sau „vinerea seacă” cum o numesc oamenii din popor. Cu haine cernite, cu lumânări aprinse, mulți dintre ei cu lacrimile șiroind, zeci credincioși au înconjurat biserica în cântări sfâșietoare, într-o procesiune care prefigurează înmormântarea Mântuitorului.

Ziua a început cu slujba Vecerniei din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, care se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea pro­ce­siu­nii, Sfân­tul Epi­taf este dus în Sfân­tul Altar, fiind aşe­zat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată peri­oada pas­cală – până în aju­nul săr­bă­to­rii Înălţă­rii Dom­nu­lui, când este aşe­zat la locul său, în biserică, se arată în „Învățătura de credință ortodoxă”.

Publicitate

Seara, la ora 18.00, credincioșii au umplut biserica la Denia Prohodului Domnului. După intonarea celor trei stări ale Prohodului, au înconjurat biserica cu Sfântul Epitaf, după care la întoarcerea în sfântul lăcaș au plecat genunchii la citirea pericopei evanghelice. Slujba s-a încheiat cu cuvântul de învățătură al părintelui paroh Liviu Florariu, care a scos în evidență frumusețea cântărilor de la Prohodul Domnului. „Sunt cântări de o frumusețe aparte. Parcă îți încălzesc inima, parcă te gândești cum Domnul s-a răstignit pe cruce, a răbdat pentru noi, oamenii, iar acum se coboară cu trupul în mormânt”, a spus în cuvântul său părintele Liviu (VIDEO integral în articol) .

Prohodul este ultima slujbă a Deniilor şi poate cea mai înălțătoare. Peste o zi credincioșii se vor întâlni din nou și starea de tristețe va dispărea, preschimbându-se în Bucuria Învierii când vor auzi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending