Profesorii şi guvernul sunt foarte aproape să ajungă la o înțelegere iar de zilele viitoare greva din învățământ ar putea înceta, relatează alba24.ro.
După ce inițial s-a aunțat că greva din școli va continua și săptămâna viitoare, pentru că profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului, se pare s-a ajuns la o înțelegere.
După consultările cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”) au discutat cu liderii din teritoriu.
Profesorii sunt în grevă generală din 22 mai şi până acum au refuzat toate ofertele guvernului.
Sindicatele şi guvernul sunt foarte aproape să cadă la o înţelegere potrivit unor surse ZF.ro, după ce guvernul le-ar fi transmis liderilor de sindicat că este de acord cu cererile profesorilor ca anul aceasta salariile din învăţământ să crească cu 25% şi anul viitor să ajungă la media pe economie, în două etape: una în ianuarie şi cealaltă la jumătatea anului.
După ce au refuzat oferta primită după negocierile de vineri, profesorii au primit, în această seară, o nouă ofertă de la Guvern, însă cu un termen limită şi o condiţie.
Guvernul a transmis o nouă ofertă sindicatelor din Educație, reiese dintr-un mesaj intern trimis de liderul FSE, Marius Nistor, pe grupurile de profesori. Condiția, adaugă el, „este de a fi mâine (duminică – n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”.
Profesorii ar fi consultaţi în acest moment cu oferta guvernului, iar, dacă se ajunge la un acord, mâine la ora 09:00 sindicatele ar urma să aibă o întâlnire la guvern pentru a pune la punct toate detaliile.
Potrivit acesteia, angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării.
În urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii de sindicat să prezinte Guvernului următoarele cereri:
- acordarea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care ar urma să se aplice de la 1 iunie
- aplicarea Legii Salarizării în integralitate, de la 1 ianuarie 2024, sau cel mult în două tranșe acordate în același an
- menținerea sumei de 1.500 lei acordată anual, în perioada 2023 – 2027, pentru personalul didactic. În plus, acordarea sumei de 500 de lei personalului nedidactic
- adoptarea unei Ordonanțe de Urgențe pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie
Ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, sâmbătă seara
Sâmbătă seara a avut loc o ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, pentru transmiterea opiniilor oamenilor care protestează de 3 săptămâni.
Profesorii au cerut:25% creștere pentru toate salariile, aplicarea grilei de salarizare de la 1 ianuarie 2024, în maximum două tranșe, 1.500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.
Ședință de Guvern, duminică
Duminică, 11 iunie, urmează să aibă loc o ședință de Guvern la ora 10:00 și, după aceasta, un briefing de presă. La briefing vor participa Ministrul Educației, Ligia Deca și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul va adopta ofertele pentru profesori, chiar dacă ei le-au refuzat.
O situație similară a avut loc și în urmă cu o săptămână. Joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă cu o seară înainte, după care le-a chemat pe sindicate la discuții.
Sindicatele și-au întrebat oamenii din teritoriu dacă acceptă oferta Guvernului
Sindicatele și-au întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi acceptat o propunere a sindicatelor care conține o promisiune de majorare a salariilor pentru anul următor, cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare. „Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”, scrie unul din liderii sindicali în mesajul transmis.
Sâmbătă au fost două mesaje transmise de sindicate, la interval de câteva ore
Primul a fost cel în care oferta de ieri a Guvernului, cu 45% creștere salarială din diferența între salariul de acum și cel din grila nouă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, a fost respinsă.
Tot în acesta apărea și un „mandat minimal” de negociere pentru întâlnirile viitoare cu guvernanții. Al doilea mesaj conținea informația că ar fi fost acceptate cererile din „mandatul minimal”.
Redăm mesajul inițial de sâmbătă, cel cu oferta respinsă:
„În urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, am decis să refuzam oferta Guvernului prezentată în data de 9 iunie 2023. Greva continuă!
Cu toate acestea, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, din data de 10.06.2023, s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:
- 25% creștere salarială de la 1 iunie;
- 1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024.
Va solicitam sa consultati membrii de sindicat si sa ne trimiteti daca acestia sustin aceasta oferta”.
După care tot liderii sindicali au revenit cu vestea, sâmbătă seara, că Guvernul tocmai ce a acceptat oferta de mai sus, însă fără să mai existe vreo discuție despre garanția oferită prin ordonanță de urgență, cerută și la protestul de vineri, și în toate cererile profesorilor, pentru că nu au încredere în guvernanță, după cum au spus aceștia.
Ultimul mesaj transmis de sindicaliștii din educație
Mesajul de sâmbătă seara, cel cu opropunerea acceptată de către Guvern – sursa edupedu.ro
„Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024.
Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.