Connect with us

Educație

Profesori din Botoșani, între cele 140 de cadre didactice care participă la Mănăstirea Oașa la întâlnirea cu tema: Generația digitală față în față cu dascălii săi

Publicat

Publicitate

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa din județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema Generația digitală față în față cu dascălii săi, scrie alba24.ro.

Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.

Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii.

A urmat Atelierul educațional cu tema Tehnologie și digitalizare, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: Avantaje ale integrării tehnologiei în educație, Instrumente digitale folosite la clasă, Provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, Abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, Tehnologia și digitalizarea afectează valorile educaționale tradiționale?.

Publicitate

Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința Generația digitală față în față cu dascălii săi.

În prima parte a întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale:

1. Nativii digitali vs. imigranții digitali;

2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei;

3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.

În partea a doua a întânirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație.

Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere.

Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.

Mărturii ale participanților:

”A fost o experiență deosebită, din multe puncte de vedere. M-am simțit foarte bine. Am plecat încărcată spiritual și cu încredere că viitorul nu e chiar atât de sumbru când ai colegi și colege în țară cu care împărtășești aceleași valori” – Prof. Maria Teodora Simion, Alba Iulia.

”Pentru mine, această experiență a fost inedită. La Mănăstirea Oașa am descoperit noi oportunități care au contribuit la dezvoltarea mea ca om și dascăl. Fiecare moment și-a pus amprenta asupra minții și sufletului meu. Oașa este un loc binecuvântat, încărcat de sfințenie și istorie. SINAXA EDUCAȚIONALĂ …. Dacă despart primul cuvânt, reiese : AXA (direcția) către SIN (E). O nouă abordare a EDUCAȚIEI. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect” – Prof. Viorica Verdeț, Reșița.

”Conferința domnului Profesor Adrian Opre a fost, pe de o parte, una cuminte, care mi-a dat idei de parcurs obișnuit, pentru meseria mea. Idei bune și importante, dar intenționat scoase din zona de top a abordării profesionale, pentru a putea fi ușor înțelese, ușor aplicate. Bilă albă, deci, până aici. Pe de altă parte, am extras din conferință senzația de real – autenticitatea profesională a celui care spune „Nu știu”, dar citește constant, nelăsând concepțiile deja formate să se cimenteze (dându-le o libertate aparte, aceea a posibilității de remodelare). Pentru această caracteristică a conferinței, bila albă de mai sus devine una transparentă, strălucitoare, marca memorabilității pe termen lung” – Prof. Cătălina Cocan, Cluj-Napoca.

”A fost o întâlnire de suflet, cu suflet, pentru suflet. Încă se decantează informația, dar starea de bine, de pace, persistă în fiecare celulă” – Prof. Mihaela Apostu, Caransebeș.

”La fiecare întâlnire a Sinaxei Educaționale am avut ocazia să cunosc oameni minunați cu suflete deosebite și cu bogate bagaje intelectuale, a căror experiență relatată în cadrul acestor întâlniri unice m-a ajutat mult la proiectarea activităților mele, dar și la dobândirea de încredere în mine și în ideile mele, deoarece atunci când te simți vlăguit, dar vezi că nu ești singurul în această situație, prinzi aripi nevăzute și ocolești ocazia de a te da bătut.

Acest lucru s-a întâmplat și la Sinaxa Educațională #5. Pe toți cei prezenți la acest eveniment ne unesc aceleași frământări, aceleași dorințe și aceleași întrebări. Este minunat să întâlnești astfel de oameni, când zi de zi te lovești de ignoranța altora.

Simt că această comunitate devine o mare familie și cel mai minunat loc de a te întâlni cu cei dragi nu poate fi decât Mănăstirea Oașa, casa sufletului meu și a multora dintre noi” – Prof. Mina Oprișa, Arad.

”Ediția a V a din acest an a fost timp de calitate, 2 zile petrecute în comuniune și interrelaționare prin intermediul organizatorilor implicați și dedicați. (…) Ca exerciții sufletești, participarea zilnică la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe de seară, clipe de neuitat – pentru că lucrăm cu veșnicia – au încununat activitatea întâlnirii de toamnă, conferindu-i o aură strălucitoare, luminoasă, de protecție divină, într-un cadru natural absolut superb, cu persoane de excepție” – Prof. Garofița Sorina Docolin, Timișoara.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Beat la volan! Șofer de 57 de ani, din Coțușca, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, pe drumul național D.N. 29, în comuna Răchiți, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Coțușca.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Precizările CNPP

Publicat

Publicitate

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Modul în care se valorifică perioadele în care o persoană a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului a fost clarificat recent de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, informează alba24.ro.

Potrivit CNPP, în funcție de intervalul în care a fost acordat concediul, aceste perioade pot fi sau nu incluse în calculul stagiului de cotizare. De asemenea, femeile care au născut și au crescut copii pot beneficia de reduceri la vârsta de pensionare, reduceri ce se pot cumula cu alte facilități, însă valoarea totală nu poate depăși 11 ani.

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului

Potrivit CNPP, perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în intervalul 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 reprezintă stagiu de cotizare asimilat și nu se are în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv şi a stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, respectiv la acordarea punctelor de stabilitate.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 01.01.2006 (pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale) reprezintă stagiu de cotizare asimilat care:

Publicitate

prin excepție, se are în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege);
nu se are în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.
Exemplu prezentat de CNPP
O persoană, femeie, născută la data de 1 iulie 1963, se înscrie la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 51, la data de 1 ianuarie 2025, pe baza următoarelor elemente:

Stagiul total de cotizare realizat de 34 ani, din care:

30 ani 6 luni în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
1 an concediu creștere copil anterior 1 aprilie 2001, în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
6 luni indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)
2 ani concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)
Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de Anexa nr. 5 la lege (necesar în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru 2 copii): 33 ani 3 luni

Stagiul de cotizare contributiv realizat în vederea deschiderii dreptului la pensie (art. 47 alin. 4) din lege): 33 ani 6 luni (31 ani 6 luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil )

Total stagiu de cotizare contributiv în funcție de care se acordă puncte pentru stabilitate: 31 ani 6 luni (perioadele de concediu pentru creșterea copilului și indemnizația de asigurări sociale fiind excluse deoarece sunt perioade asimilate).

Conform art. 85 alin. (3) din lege, se acordă puncte de stabilitate pentru 6 ani 6 luni stagiu de cotizare contributiv (31 ani 6 luni – 25).

Citeste mai mult

Eveniment

Stațiile de călători și în trenurile care circulă pe secția de cale ferată 608 Dorohoi-Iași, luate la verificat de polițiști

Publicat

Publicitate

În perioada 01 – 03 februarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei din cadrul  Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au acționat pentru menținerea ordinii și liniștii publice și pentru prevenirea și combaterea traficului de substanțe interzise, în stațiile de călători și în trenurile care circulă pe secția de cale ferată 608 Dorohoi-Iași.

 

În cadrul activităților defășurate au fost verificate 24 de trenuri, prilej cu care au fost  legitimate peste 100 de persoane, dintre care, două persoane care erau date în urmărire de polițiști, ca urmare a plecării voluntare de la domiciliu.

 

De asemenena, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind normele de conviețuire socială și pentru nerespecatrea normelor privind transportul pe căile ferate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!”: Activități derulate de polițiștii botoșăneni responsabili de siguranța școlară

Publicat

Publicitate

În acest an școlar, polițiștii de siguranță școlară continuă implementarea Campaniei ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Subscris campaniei, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, s-a desfășurat Concursul național de creație virtuală ”Vocea ta  e soluția!”, în cadrul căruia elevii claselor VI – VII și respectiv IX – XI au putut participa cu creații de tip ”short” sau ”reel” prin intermediul cărora să își transmită propriile opinii cu privire la modul de combatere a violenței școlare.

 

Ca urmare a jurizării etapei județene, a fost desemnat câștigător materialul video creat de o echipă formată din cinci elevi din clasa aVI a, înscriși la Liceul Tehnologic Bucecea.

Aceștia au fost premiați în cadrul unei activități preventive desfășurate la sediul unității de învățământ, vineri – 31 ianuarie.

Publicitate

 

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară le mulțumesc tuturor elevilor care au dat curs invitației de a participa la concursul de creație.

 

Mesaj de Campanie

Dragi elevi, părinți și cadre didactice,

Facem acest apel pentru siguranța copiilor noștri!

Încercați să găsiți timpul necesar și să urmăriți împreună cu ei acest clip de 30 de secunde.

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=WC7FNe&v=828758156113487&rdid=J46Q6vgWWW6inqlZ

Urmăriți și distribuiți!

Știți că există un număr de telefon unic pentru protecția copilului?

Oricine poate apela 119 pentru a semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice suspiciune de violență sau droguri pătrunse în universul copilăriei. Implicați-vă și nu rămâneți indiferenți!

Când cineva tace, altcineva suferă. Nimeni nu trebuie lăsat singur!

O voce care se face auzită este dovada că ne pasă!

Împreună protejăm!

https://sigurantascolara.ro/

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending