Connect with us

Educație

Profesori din Botoșani, între cele 140 de cadre didactice care participă la Mănăstirea Oașa la întâlnirea cu tema: Generația digitală față în față cu dascălii săi

Publicat

Publicitate

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa din județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema Generația digitală față în față cu dascălii săi, scrie alba24.ro.

Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.

Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii.

A urmat Atelierul educațional cu tema Tehnologie și digitalizare, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: Avantaje ale integrării tehnologiei în educație, Instrumente digitale folosite la clasă, Provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, Abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, Tehnologia și digitalizarea afectează valorile educaționale tradiționale?.

Publicitate

Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința Generația digitală față în față cu dascălii săi.

În prima parte a întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale:

1. Nativii digitali vs. imigranții digitali;

2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei;

3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.

În partea a doua a întânirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație.

Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere.

Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.

Mărturii ale participanților:

”A fost o experiență deosebită, din multe puncte de vedere. M-am simțit foarte bine. Am plecat încărcată spiritual și cu încredere că viitorul nu e chiar atât de sumbru când ai colegi și colege în țară cu care împărtășești aceleași valori” – Prof. Maria Teodora Simion, Alba Iulia.

”Pentru mine, această experiență a fost inedită. La Mănăstirea Oașa am descoperit noi oportunități care au contribuit la dezvoltarea mea ca om și dascăl. Fiecare moment și-a pus amprenta asupra minții și sufletului meu. Oașa este un loc binecuvântat, încărcat de sfințenie și istorie. SINAXA EDUCAȚIONALĂ …. Dacă despart primul cuvânt, reiese : AXA (direcția) către SIN (E). O nouă abordare a EDUCAȚIEI. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect” – Prof. Viorica Verdeț, Reșița.

”Conferința domnului Profesor Adrian Opre a fost, pe de o parte, una cuminte, care mi-a dat idei de parcurs obișnuit, pentru meseria mea. Idei bune și importante, dar intenționat scoase din zona de top a abordării profesionale, pentru a putea fi ușor înțelese, ușor aplicate. Bilă albă, deci, până aici. Pe de altă parte, am extras din conferință senzația de real – autenticitatea profesională a celui care spune „Nu știu”, dar citește constant, nelăsând concepțiile deja formate să se cimenteze (dându-le o libertate aparte, aceea a posibilității de remodelare). Pentru această caracteristică a conferinței, bila albă de mai sus devine una transparentă, strălucitoare, marca memorabilității pe termen lung” – Prof. Cătălina Cocan, Cluj-Napoca.

”A fost o întâlnire de suflet, cu suflet, pentru suflet. Încă se decantează informația, dar starea de bine, de pace, persistă în fiecare celulă” – Prof. Mihaela Apostu, Caransebeș.

”La fiecare întâlnire a Sinaxei Educaționale am avut ocazia să cunosc oameni minunați cu suflete deosebite și cu bogate bagaje intelectuale, a căror experiență relatată în cadrul acestor întâlniri unice m-a ajutat mult la proiectarea activităților mele, dar și la dobândirea de încredere în mine și în ideile mele, deoarece atunci când te simți vlăguit, dar vezi că nu ești singurul în această situație, prinzi aripi nevăzute și ocolești ocazia de a te da bătut.

Acest lucru s-a întâmplat și la Sinaxa Educațională #5. Pe toți cei prezenți la acest eveniment ne unesc aceleași frământări, aceleași dorințe și aceleași întrebări. Este minunat să întâlnești astfel de oameni, când zi de zi te lovești de ignoranța altora.

Simt că această comunitate devine o mare familie și cel mai minunat loc de a te întâlni cu cei dragi nu poate fi decât Mănăstirea Oașa, casa sufletului meu și a multora dintre noi” – Prof. Mina Oprișa, Arad.

”Ediția a V a din acest an a fost timp de calitate, 2 zile petrecute în comuniune și interrelaționare prin intermediul organizatorilor implicați și dedicați. (…) Ca exerciții sufletești, participarea zilnică la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe de seară, clipe de neuitat – pentru că lucrăm cu veșnicia – au încununat activitatea întâlnirii de toamnă, conferindu-i o aură strălucitoare, luminoasă, de protecție divină, într-un cadru natural absolut superb, cu persoane de excepție” – Prof. Garofița Sorina Docolin, Timișoara.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Programul de guvernare: Vouchere de 800 euro pentru calificare, primă de stabilitatepentru tineri și subvenții pentru angajatori

Publicat

Publicitate

Programul de guvernare: 2025-2028: Guvernul Ciolacu 2 promite, prin programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, o serie de măsuri destinate pieței muncii. Este vorba despre măsuri asumate prin PNRR, informează alba24.ro.

Vorbim despre vouchere de până la 800 de euro pentru persoanele care doresc să se califice sau recalifice în diferite domenii, prime de stabilitate pentru tinerii absolvenți, subvenții pentru firme și multe altele.

Aceste măsuri ar urma să fie implementate de Ministerul Muncii și vizează un capitol asumat de România prin PNRR.

Prevederi în programul de guvernare pentru perioada 2025-2028: 

  • Programul România profesională: Finanțare anuală de 4 milioane de euro pentru acordarea de vouchere, cu valori între 100 și 800 de euro, destinate persoanelor interesate de calificare sau recalificare în domenii prioritare pentru economia națională și investitorii străini.
  • Primă de stabilitate: Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată, vor primi o primă de stabilitate pentru o perioadă de 2 ani. Valoarea primei este de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și 1.250 lei/lună în următoarele 12 luni.
  • Subvenții pentru angajatori: Angajatorii care angajează tineri sub 30 de ani, aflați în șomaj de peste 6 luni, vor beneficia de o subvenție de 2.250 lei/lună, timp de 12 luni. Condiția este menținerea raporturilor de muncă timp de 18 luni de la data încadrării.
  • Scheme de ajutor pentru zone cu șomaj ridicat: În zonele unde șomajul depășește 5%, se va oferi sprijin financiar de până la 100.000 de euro pentru susținerea afacerilor. Din această sumă, 50% va fi acoperit prin ajutor nerambursabil pentru salariile angajaților și alte 50% prin garanții de stat pentru credite.
  • Programe de ucenicie: Se alocă 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care angajează personal calificat prin ucenicie. Angajatorii vor asigura calificarea la locul de muncă, iar șomerii care încheie contracte de ucenicie vor obține calificări relevante pentru piața muncii.
  • Recalificare și actualizare a competențelor: Se vor oferi oportunități de recalificare pentru persoanele afectate de tranziția către o economie justă.
  • Prime pentru tineri și românii întorși în țară: Acordarea de prime de instalare, angajare și stabilitate pentru tinerii și cetățenii români care revin în țară și se angajează.
  • Formare profesională pentru meserii specializate: Sprijin financiar pentru angajatorii care angajează șomeri și îi califică pentru meserii de nivel mediu (electricieni, motostivuitoriști, fochiști, mecanici, frigotehniști) și de nivel superior (specialiști în automatizări, calitate, mediu, siguranță în muncă).
  • Dezvoltarea economiei sociale: Promovarea proiectelor care contribuie la integrarea socială și profesională a persoanelor vulnerabile.
  • Mobilitatea forței de muncă: Scheme de ajutor de stat pentru construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor aferente forței de muncă.
  • Prelungirea vieții active: Facilități fiscale pentru companiile care angajează persoane peste 55 de ani și/sau oferă programe flexibile ori part-time pentru vârstnici, pentru a valorifica experiența lor profesională.
  • Calificare și reconversie profesională: Sprijin financiar de până la 50% pentru angajatori care califică sau reconvertesc profesional personalul. Condiția este ca noua calificare să conducă la o creștere salarială de cel puțin 20% și un contract pe durată nedeterminată. Cheltuielile cu formarea la locul de muncă vor fi deductibile fiscal. Programul beneficiază de garanții de 2 miliarde de lei anual și de fonduri europene în valoare de 210 milioane de euro pentru o perioadă de 6 ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%. Care sunt noile condiții pentru tineri

Publicat

Publicitate

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%. Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență beneficiază de la 1 ianuarie 2025 de tarif redus cu 90% la biletele sau abonamentele de tren, numai pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ, reducerea fiind valabilă pentru toate categoriile de trenuri clasa a 2-a, scrie alba24.ro.

În prezent, tinerii pot achiziționa bilete sau abonamente doar de la casele de bilete din stațiile de cale ferată sau agenții, a anunțat CFR Călători într-un comunicat.

Odată cu intrarea în Noul An, studenții au rămas fără reducerea de 90% la biletele de tren pe toate rutele interne ale CFR. Aceștia beneficiază din 1 ianuarie de prețurile reduse doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ.

Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren cu reducere de 90%
Potrivit OUG 156 din 30 decembrie 2024, în anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 00:00, studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România cărora li s-au emis/vizat pe anul universitar în curs, de către institutiile de învătământ respective, legitimații de student pentru reducere/gratuitate la transport, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a numai pe distanța/ rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat.

Biletele și abonamentele se vor putea achiziționa deocamdată doar de la casele de bilete și agențiile CFR
Potrivit CFR Călători, până la aprobarea unor norme de aplicare și actualizarea aplicației online biletele sau abonamentele cu reducere pentru studenți se vor putea procura numai de la casele de bilete din stațiile de cale ferată și agențiile de voiaj CFR.

Publicitate

În cazul în care stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători sau îmbarcarea se face în afara orelor de program al caselor de bilete, biletele cu reducere pentru studenți se vor procura și din tren dacă se solicită imediat după urcare.Ce documente trebuie să prezinte studenții pentru a beneficia de reducere?
Pentru a respecta prevederile Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 (călătoria doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția de învățământ), studenții trebuie să prezinte următoarele documente:

Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, emisă și vizată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați, pe care să fie specificată localitatea în care se află instituția de învățământ
Actul de identitate, din care să reiasă domiciliul beneficiarului.
Tinerii care doresc să călătorească cu reducere trebuie să aibă astfel asupra lor ambele documente în format fizic, măsura verificării cărții de identitate fiind introdusă pentru prima dată.

Citeste mai mult

Eveniment

PF Daniel: Centenarul Patriarhiei Române – moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi

Publicat

Publicitate

Centenarul Patriarhiei Române este un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă, a afirmat, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

„Anul 2025, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea, reprezintă un moment unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci şi o chemare la recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri şi reflecţie asupra rolului Bisericii noastre în viaţa poporului român. Patriarhia Română a fost, de-a lungul celor 100 de ani de existenţă, o făclie nestinsă a credinţei şi a unităţii naţionale, iar duhovnicii şi mărturisitorii ortodocşi români din secolul al XX-lea au fost adevăraţi apărători ai credinţei ortodoxe în faţa încercărilor şi prigoanelor”, a subliniat Patriarhul, cu ocazia proclamării Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

Întâistătătorul BOR a arătat că „acest secol de existenţă şi de activitate bogată a Patriarhiei Române a fost marcat de multe binecuvântări, dar şi de unele încercări dificile, pe care Biserica Ortodoxă Română, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-a depăşit cu răbdare, înţelepciune şi speranţă”.

„Privind înapoi la aceşti 100 de ani, vedem atât o istorie bogată, cât şi o moştenire spirituală frumoasă lăsată de înaintaşii noştri – fie că vorbim de patriarhii care au păstorit Biserica în mod înţelept sau de ierarhii, preoţii, diaconii, monahii şi credincioşii mireni rugători şi mărturisitori, care au apărat şi transmis credinţa ortodoxă în vremuri grele, unind în sufletul lor suferinţa Crucii cu speranţa Învierii, lacrimile pocăinţei cu bucuria întâlnirii cu Hristos Cel înviat”, a arătat Patriarhul Daniel.

Patriarhia Română nu a fost doar o instituţie administrativă, ci şi un simbol al unităţii naţionale, spirituale şi culturale, a spus el.

„Acum, la sărbătoarea Centenarului, Patriarhia Română mulţumeşte Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor pentru ajutorul primit spre a păstra credinţa apostolică, unitatea spirituală a românilor şi fraternitatea panortodoxă. De asemenea, exprimăm respectul şi recunoştinţa noastră tuturor celor care au contribuit la înfiinţarea, organizarea şi lucrarea Patriarhiei Române ca instituţie slujitoare a credinţei ortodoxe şi a unităţii poporului român. Să ne fie acest centenar un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă spre slava Preasfintei Treimi, binele poporului român şi bucuria Ortodoxiei întregi!”, a adăugat înaltul ierarh ortodox.

Publicitate

***

În 4 februarie 1925, la propunerea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei (1909 – 1934), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei, propunere votată în unanimitate. În aceeaşi şedinţă, episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului – Noului Severin (1921 – 1938) a dat citire Actului de înfiinţare a Patriarhatului românesc şi hotărârea a fost comunicată guvernului spre legiferare. După adoptarea proiectului de lege de către corpurile legislative (12 şi 17 februarie 1925), legea a fost promulgată de Regele Ferdinand I la 23 februarie 1925, fiind publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie 1925.

Patriarhia Ecumenică, reprezentată de patriarhul Vasile al III-lea (1925 – 1929), a considerat „binevenită şi îndreptăţită (…) ridicarea Bisericii surori din România la vrednicia patriarhală” şi a transmis tomosul pentru recunoaşterea Patriarhiei la 30 iulie 1925.

Învestirea şi întronizarea primului patriarh, Miron Cristea, la 1 noiembrie 1925, a consfinţit înfiinţarea Patriarhiei Române.

Înfiinţarea Patriarhiei Române a fost recunoscută pe plan internaţional, mai ales prin Tomosul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, recunoaşterea oficială a Patriarhiei Române de către celelalte Biserici Ortodoxe autocefale întărind prestigiul BOR. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Serafim de Sarov

Publicat

Publicitate

Sfântul Serafim de Sarov s-a născut in 1759, în oraşul Kursk, dintr-o familie de negustori. A început viata monahală în manastirea Sarovului, la vârsta de 19 ani. A fost tuns monah când avea 27 de ani şi, curând dupa aceea, hirotonit diacon. La 34 de ani a fost hirotonit preot şi a fost numit duhovnic al mănăstirii de maici Diveevo. În acelaşi timp, a primit şi binnecuvântarea pentru a începe o viata de pustnic în padurea ce înconjoară Sarovul.

Trăia într-o cabană mică, dăruindu-se în întregime rugăciunii, postului şi citirii Scripturii şi a scrierilor Sfinţilor Părinţi. Sfântul Serafim obişnuia să meargă la mănăstire Duminicile pentru a primi Sfânta Împărtăsanie; apoi se întorcea în padure. În 1825 s-a intors la chilia sa din pădure, unde primea mii de pelerini din întreaga Rusie. Fiindu-i dat darul înainte-vederii, Sfântul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, oferea tuturor mângâiere şi poveţe. Sfantul Serafim a răposat la 2 ianuarie 1833, îngenuncheat fiind în faţa icoanei Născătoarei de Dumnezeu.

“Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobândirii Duhului Sfânt.”

“Dobandeşte harului Duhului Sfant şi prin practicarea celorlalte virtuţi, de dragul lui Hristos. Fă negoţ duhovnicesc cu ele; fă negoţ cu acelea care îţi aduc profitul cel mai mare. Strânge capital din belşugul harului lui Dumnezeu, adună-l în banca cea veşnică a lui Dumnezeu, care iţi va aduce dobânda nematerialnică, nu patru sau şase procente, ci sută la sută pentru o monedă duhovnicească şi chiar nesfârşit mai mult decât atat. De pildă, dacă rugăciunea şi privegherea îţi dau mai mult har de la Dumnezeu, roagă-te şi priveghează; dacă postirea îţi dă mult din duhul lui Dumnezeu, posteşte; dacă milostenia îţi dă mai mult, fă pomeni. Masuraţi fiecare virtute facută din dragoste pentru Hristos în acest fel.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending