Connect with us
Publicitate

Educație

Profesori din Botoșani, între cele 140 de cadre didactice care participă la Mănăstirea Oașa la întâlnirea cu tema: Generația digitală față în față cu dascălii săi

Publicat

Publicitate

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa din județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema Generația digitală față în față cu dascălii săi, scrie alba24.ro.

Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.

Publicitate

Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii.

A urmat Atelierul educațional cu tema Tehnologie și digitalizare, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: Avantaje ale integrării tehnologiei în educație, Instrumente digitale folosite la clasă, Provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, Abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, Tehnologia și digitalizarea afectează valorile educaționale tradiționale?.

Publicitate

Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința Generația digitală față în față cu dascălii săi.

În prima parte a întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale:

1. Nativii digitali vs. imigranții digitali;

Publicitate

2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei;

3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.

În partea a doua a întânirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație.

Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere.

Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.

Mărturii ale participanților:

”A fost o experiență deosebită, din multe puncte de vedere. M-am simțit foarte bine. Am plecat încărcată spiritual și cu încredere că viitorul nu e chiar atât de sumbru când ai colegi și colege în țară cu care împărtășești aceleași valori” – Prof. Maria Teodora Simion, Alba Iulia.

”Pentru mine, această experiență a fost inedită. La Mănăstirea Oașa am descoperit noi oportunități care au contribuit la dezvoltarea mea ca om și dascăl. Fiecare moment și-a pus amprenta asupra minții și sufletului meu. Oașa este un loc binecuvântat, încărcat de sfințenie și istorie. SINAXA EDUCAȚIONALĂ …. Dacă despart primul cuvânt, reiese : AXA (direcția) către SIN (E). O nouă abordare a EDUCAȚIEI. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect” – Prof. Viorica Verdeț, Reșița.

”Conferința domnului Profesor Adrian Opre a fost, pe de o parte, una cuminte, care mi-a dat idei de parcurs obișnuit, pentru meseria mea. Idei bune și importante, dar intenționat scoase din zona de top a abordării profesionale, pentru a putea fi ușor înțelese, ușor aplicate. Bilă albă, deci, până aici. Pe de altă parte, am extras din conferință senzația de real – autenticitatea profesională a celui care spune „Nu știu”, dar citește constant, nelăsând concepțiile deja formate să se cimenteze (dându-le o libertate aparte, aceea a posibilității de remodelare). Pentru această caracteristică a conferinței, bila albă de mai sus devine una transparentă, strălucitoare, marca memorabilității pe termen lung” – Prof. Cătălina Cocan, Cluj-Napoca.

”A fost o întâlnire de suflet, cu suflet, pentru suflet. Încă se decantează informația, dar starea de bine, de pace, persistă în fiecare celulă” – Prof. Mihaela Apostu, Caransebeș.

”La fiecare întâlnire a Sinaxei Educaționale am avut ocazia să cunosc oameni minunați cu suflete deosebite și cu bogate bagaje intelectuale, a căror experiență relatată în cadrul acestor întâlniri unice m-a ajutat mult la proiectarea activităților mele, dar și la dobândirea de încredere în mine și în ideile mele, deoarece atunci când te simți vlăguit, dar vezi că nu ești singurul în această situație, prinzi aripi nevăzute și ocolești ocazia de a te da bătut.

Acest lucru s-a întâmplat și la Sinaxa Educațională #5. Pe toți cei prezenți la acest eveniment ne unesc aceleași frământări, aceleași dorințe și aceleași întrebări. Este minunat să întâlnești astfel de oameni, când zi de zi te lovești de ignoranța altora.

Simt că această comunitate devine o mare familie și cel mai minunat loc de a te întâlni cu cei dragi nu poate fi decât Mănăstirea Oașa, casa sufletului meu și a multora dintre noi” – Prof. Mina Oprișa, Arad.

”Ediția a V a din acest an a fost timp de calitate, 2 zile petrecute în comuniune și interrelaționare prin intermediul organizatorilor implicați și dedicați. (…) Ca exerciții sufletești, participarea zilnică la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe de seară, clipe de neuitat – pentru că lucrăm cu veșnicia – au încununat activitatea întâlnirii de toamnă, conferindu-i o aură strălucitoare, luminoasă, de protecție divină, într-un cadru natural absolut superb, cu persoane de excepție” – Prof. Garofița Sorina Docolin, Timișoara.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: FĂRĂ incidente deosebite în procesul de votare de la Botoșani. Fapte interzise în ziua votului

Publicat

Publicitate

IJP Botoșani a anunțat că până în acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta desfășurarea votului, nefiind luată decizia suspendării acestei activități în vreo secție de votare.

Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.

Până la momentul acestei declarații au fost semnalate 24 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 13 nu s-au confirmat. Alte 5 sunt în continuare în verificare.

Publicitate

De asemenea, angajații MAI au aplicat 6 sancțiuni, în valoare de 6.500 de lei pentru contravenții referitoare la procesul electoral.

Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.

Printre persoanele sancționate se numără reprezentanți și simpatizanți ai mai multor formațiuni politice.

Publicitate

La nivelul județului nostru nu au fost constatate infracțiuni în context electoral.

Totodată, 14 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, cu drept de vot, au solicitat exercitarea acestuia prin intermediul urnei mobile.

IJP a reamintit că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul  rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Scopul sancțiunilor este acela de a descuraja încălcarea cadrului legal.

Publicitate

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate pentru prevenirea și gestionarea oricărui tip de incident care are legătură cu procesul electoral.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.

Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum  și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare. Astăzi despre pensiile din sistemul public.

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că, după fuga liberalilor de la o dezbatere pe propunerile electorale, va prezenta în absența acestora programele de guvernare ale celor două partide, astfel încât cetățenii să poată face comparația și să voteze în cunoștință de cauză. Deputatul PSD consideră că într-o campanie electorală candidații au datoria să prezinte ce anume vor să facă pentru viitorul celor cărora le cer votul. Atacurile la ceilalți candidați nu răspund la această întrebare esențială. De aceea PSD va continua să prezinte măsurile propuse în programul său.

Cei de la PNL ziceau că vor dezbatere. Dar când le-am propus să dezbatem programele electorale ale PSD și PNL au fugit mâncând pământul, în frunte cu președintele PNL Botoșani. Nu-i nimic. Cetățenii au dreptul să știe ce există în cele două programe ca să poată alege în cunoștință de cauză. Așadar, voi începe eu să prezint cele două programe. Astăzi despre PENSIILE din sistemul public”, a scris Marius Budăi într-o postare pe o rețea de socializare.

Referitor la pensiile din sistemul public, social-democratul observă că acestea lipsesc cu desăvârșire din Programul PNL. „În programul PNL nu e prea mult de spus pentru că au omis cu totul să vorbească de sistemul public de pensii. Nu au scris nimic. ZERO. Atât îi preocupă pe dânșii viața pensionarilor”, a arătat Marius Budăi.

Publicitate

În schimb, în Programul PSD este prevăzută o creștere de + 48% a pensiilor din sistemul public, în următorii 4 ani. „Asta înseamnă că de la valoarea actuală a pensiei medii de 2.735 de lei vom ajunge la 4.050 de lei, adică 810 euro”, a scris deputatul PSD, care a arătat că acest obiectiv este perfect realizabil dacă avem în vedere că de la finalul anului 2021, când a intrat PSD la guvernare, pensia medie a crescut cu + 70%, de la 1.608 lei, la 2.735 lei cât a ajuns în octombrie 2024, după recalcularea pensiilor.

Anterior când candidații PNL pentru Parlament au cerut o dezbatere, Marius Budăi a arătat că tematica propusă de aceștia era de fapt despre alegerile locale care au avut loc în primăvară, iar tot ce voiau să dezbată liberalii erau de fapt lucrurile pe care trebuie să le rezolve șeful lor de organizație județeană.  În schimb, deputatul PSD l-a provocat pe șeful PNL Botoșani, Valeriu Iftime, la o dezbatere pe programele propuse pentru alegerile parlamentare de cele două partide. În lipsa unui răspuns din partea acestuia, Marius Budăi a adresat liberalilor patru întrebări despre programul lor de guvernare, dar și acestea au rămas fără răspuns. Reamintim cele patru întrebări:

  1. „De ce nu ați scris nimic despre sistemul public de pensii, despre Pilonul 1? Nimic despre creșterea pensiei medii? Asta înseamnă că vreți să înghețați pensiile, cum ați mai făcut-o în 2021?
  2. De ce vorbiți în programul dumneavoastră de „punctul de pensie”? Această noțiune nu mai e aplicabilă de la 1 septembrie 2024. Acum pensiile se calculează pe baza „valorii punctului de referință”.
  3. De ce promiteți în programul dvs. că nu veți coborî pragul pentru regimul de impozitare la microîntreprinderi? Tot dvs. ați scris în PNRR exact opusul! Că în 3 ani trebuie redus acest prag cu 15%, apoi cu 33% și apoi din nou cu 33%, astfel încât doar una din 5 microîntreprinderi să mai poată beneficia de impozitarea cu 1% din cifra de afaceri.
  4. De ce colegii dvs. de la PNL vorbesc despre generalizarea cotei unice în toate domeniile? Asta însemnă creșterea impozitului la salarii de la 10% la 16%, iar la pensiile sub 3.000 de lei, de la 0% la 16%, dublarea impozitului de 8% pe dividende și desființarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la microîntreprinderi și trecerea lor la impozit pe profit!

Ați vrut dezbatere! Poftim dezbatere! Nu circ! Răspundeți la întrebări!”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/14VJ9CacZM/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aproape un milion și jumătate de români au mers deja la VOT. Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 10.00

Publicat

Publicitate

La trei ore de la deschiderea secţiilor de votare, aproape un milion și jumătate de români au mers să-şi aleagă viitorul preşedinte.

Prezenţa la nivel naţional a ajuns la 7,14% din totalul alegătorilor înscrişi pe liste, ceea ce înseamnă că deja au ajuns la urne 1.287.575 de oameni.

Până la ora 10.00, în județul Botoșani votaseră 19.469 persoane (5,18 % prezență la vot) din care:

Publicitate

16.942 pe liste permanente

2.523 pe liste suplimentare

4 persoană cu urna mobilă.

Publicitate

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, ora 10.00. de 5,99 % (5.650 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 10.00, era de 7, 14%

Publicitate

 

Citeste mai mult

Administratie

Renovarea școlilor a dus la mutarea a 20 de secții de votare din municipiul Botoșani în alte locații. Vezi unde poți vota acum

Publicat

Publicitate

Pe fondul lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate în cadrul unităților de învățământ din municipiul Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani informează cetățenii cu drept de vot că unele secții de votare și-au schimbat locațiile, după cum urmează:

🔴Secțiile de Votare nr. 22, 23, 24 s-au mutat de la „Școala Gimnazială nr. 12” din Str. Prieteniei Nr. 8, în locația Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani (fostul Liceu Industrial Electorcontact) cu sediul pe str. Prieteniei nr. 2.

🔴Secțiile de Votare nr. 1, 2, 3 s-au mutat de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani din B-dul Mihai Eminescu nr. 69 în locația Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani, cu sediul pe B-dul Mihai Eminescu nr. 75, corpul „C” (intrarea din str. Nicolae Iorga, în spatele internatului / cantinei de la Colegiul „A.T. Laurian”).

Publicitate

🔴Secțiile de Votare nr. 8, 9 s-au mutat de la Grădinița nr. 19 din Aleea Prieteniei nr. 5 în locația Școlii Gimnaziale nr. 7 cu sediul pe str. Vârnav nr. 7.

🔴Secțiile de Votare nr. 48, 49, 50, 51, 52 s-au mutat de la Școala Gimnazială nr. 11 din Calea Națională nr. 75 în locația Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Botoșani (fosta Școlă Gimnazială nr. 14) cu sediul pe Aleea General Gheorghe Avramescu nr. 5.

🔴Secțiile de Votare nr. 53, 54, 55, 56 s-au mutat de la Școala Gimnazială nr. 2 din str. Parcul Tineretului nr. 2 în locația Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” Botoșani (fosta Școală Gimnazială nr. Opt) cu sediul pe str. Tudor Vladimirescu nr. 8.

Publicitate

🔴Secțiile de Votare nr. 83, 84, 85, s-au mutat de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani din str. I.C. Brătianu nr. 65 în locația Liceului Tehnologic „Elie Radu” Botoșani (fostul Liceu Industrial nr. 2) cu sediul pe str. Dragoș Vodă nr. 60.

„Cetățenii municipiului Botoșani pot identifica locația în care își vor exercita dreptul de vot, utilizând platforma REGISTRUL ELECTORAL – Autoritatea Electorală Permanentă, în baza Codului Numeric Personal și a numelui de familie”, a transmis Primăria municipiului Botoșani în această dimineață într-un comunicat.
Platforma poate fi accesată în următorul link https://www.registrulelectoral.ro/

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending