Connect with us

Eveniment

Procesiune în Protopopiatul Dorohoi: Sfinții lui Dumnezeu, izvoare de tămăduire și binecuvântare

Publicat

Publicitate

În perioada 1-8 decembrie, Protopopiatul Dorohoi organizează o procesiune duhovnicească deosebită, sub genericul „Sfinții lui Dumnezeu – izvoare de tămăduire și binecuvântare”. Credincioșii din zona Dorohoi și împrejurimi vor avea ocazia să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, aduse de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Știubieni, Protopopiatul Săveni.

Itinerariul procesiunii:

– 01 decembrie – Catedrala Dorohoi (Cercul Misionar „Sfântul Nicolae”)

– 02 decembrie – Biserica „Sfântul Nicolae” Leorda (Cercul Misionar „Sfântul Spiridon”)

– 03 decembrie – Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Dersca II (Cercul Misionar „Sf. Dumitru”)

– 04 decembrie – Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” Ibănești (Cercul Misionar „Sf. Arhangheli”)

Publicitate

– 05 decembrie – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Broscăuți (Cercul Misionar „Sf. Împărați Constantin și Elena”)

– 06 decembrie – Biserica „Pogorârea Sf. Duh” Dumeni (Cercul Misionar „Pogorârea Duhului Sfânt”)

– 07 decembrie – Biserica „Sfântul Ioan” Bucecea (Cercul Misionar „Sf. Ioan Botezătorul”)

– 08 decembrie – Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” Hilișeu Horia (Cercul Misionar „Adormirea Maicii Domnului”)

Programul zilnic al procesiunii:

– Seara: Primirea Sfintelor Moaște și oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia.

– Dimineața: Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu săvârșite de preoții Cercului Misionar.

– Ziua: Închinare la Sfintele Moaște și citirea Acatistelor Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou.

Procesiunea se înscrie în tematica declarată de Sfântul Sinod pentru anul 2024 – „Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de arginți”.

Prin mijlocirea Sfinților taumaturgi, această procesiune reprezintă o oportunitate de întărire în credință, de dobândire a binecuvântării și de sporire a comuniunii între preoți, parohii și credincioși.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Încă o “românească”: Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț. Cât costă documentul emis exclusiv de Registrul Auto Român

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) avertizează cu privire la practici înșelătoare din partea unor entități terțe care vând certificate RAR Auto-Pass la prețuri exagerate. Aceste entități se interpun între RAR și clienții de bună credință, utilizând metode alternative și înșelătoare pentru a profita financiar de cetățeni, transmite instituția, relatează alba24.ro.

Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț

Potrivit reprezentanților instituției, aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial RAR, în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certificate RAR Auto-Pass la prețuri supraevaluate.

RAR recomandă cetățenilor să descarce RAR Auto-Pass doar de pe site-ul oficial al RAR, www.rarom.ro, pe a cărui primă pagină există un buton specific accesării acestui document.

Cât costă RAR Auto-Pass?

Certificatul RAR Auto-Pass este un document emis exclusiv de Registrul Auto Român, în baza legii nr.142/2003 și OMTI nr.210/2024 și conține informații autentice și verificabile privind istoricul mașinii, axate pe indicația kilometrajului.

RAR Auto-Pass este conceput pentru a oferi transparență maximă, protejând interesele cetățenilor de bună credință.

Prețul RAR Auto-Pass este de 42 de lei, tariful fiind stabilit de Consiliul de Administrație al RAR-RA.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Vești bune la Bălușeni: Extinderea programului “After School” și o nouă sală de sport la Draxini

Publicat

Publicitate

Anul 2025 aduce o serie de vești extraordinare pentru comuna Bălușeni, a transmis primarul comunei Claudiu Dorofteiu, după ce au fost demarate proiecte esențiale pentru dezvoltarea educației și a infrastructurii școlare.

Acest lucru după ce la începutul acestei săptămâni, au început lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Școlii Vechi din localitatea Bălușeni, în scopul extinderii programului “After School”. Proiectul este finanțat integral prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevi.

Totodată, un alt proiect de amploare a fost oficial lansat în localitatea Draxini, unde a fost semnat contractul pentru construirea Sălii de Educație Fizică Școlară.

Această investiție va oferi elevilor din comunitate acces la o sală modernă, durabilă și complet funcțională, dedicată desfășurării activităților sportive și educației fizice. Lucrările de construcție vor începe în curând, iar autoritățile locale își propun să finalizeze acest proiect cât mai rapid posibil, astfel încât elevii să se bucure de noile facilități în cel mai scurt timp, a transmis primarul comunei Bălușeni, Claudiu Dorofteiu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A crescut indicele ROBOR. Vești proaste pentru românii cu credite în lei

Publicat

Publicitate

Românii cu credite în lei primesc vești neplăcute. Joi, indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea costurilor creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,96% pe an, față de nivelul anterior de 5,94% pe an, conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,02% pe an, de la 6,01% pe an în ședința anterioară.

ROBOR la 12 luni a ajuns joi la nivelul de 6,12%, de la 6,11% pe an, miercuri, potrivit Agerpres.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 5,66% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2024. IRCC este în scădere față de trimestrul anterior (de la 5,99%).

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață și polei prelungit până la ora 20:00 pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru județul Botoșani, până la ora 20:00.

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending