Connect with us

Actualitate

Prioritate la orice ghișeu din țară pentru gravide, sau părinți care însoțesc copii mici sau cu dizabilități. Proiect

Publicat

Publicitate

Prioritate pentru gravide la orice ghișeu. Mai exact, gravidele și părinții însoțiti de copii mici nu vor mai sta la coadă, la nici o instituție publică.

Legea se va aplica și la companiile private. Fapta va deveni realitate dacă un proiect de lege va trece de votul parlamentarilor.

Instituțiile publice vor fi obligate să amenajeze spații în parcare dedicate femeilor însărcinate sau familiilor care au copii mici.

Este vorba despre o inițiativă a Mirelei Retegan, fondatoarea ”Gașca Zurli”. Aceasta a avut parte de sprijinul deputatului PNL de Alba, Alin Ignat, care a depus proiectul în parlament

Prioritate pentru gravide la orice ghișeu. Proiectul prevede că femeile gravide să nu mai stea la coadă la o instituție publică sau privată din țară.

Proiectul este valabil și pentru părinții însoțiti de copii sub cinci ani.

Publicitate

La fel se va întâmpla și cu un părinte care are alături de el un copil cu dizabilități.

Gravidele sau persoanele care însoțesc minori sau copii cu dizabilități vor avea prioritate la orice ghișeu

Proiectul trebuie să treacă de votul Parlamentului și să fie promulgat de președinte.

Cum se va aplica legea. Spre exemplu: o femeie însărcinată care se află la coadă la Casa de Sănătate va fi invitată de către angajații instituției în fața cozii.

Cea care a avut ideea, Mirela Retegan, a explicat de ce a avut aceasta inițiativă și ce beneficii ar aduce în societate.

Ce spune Mirela Retegan despre proiectul de lege care dă prioritate la ghișeu

Prioritate pentru gravide la orice ghișeu. ”Este o lege prin care îmi doresc ca femeile însărcinate și persoanele care însoțesc copii mici și cu dizabilități să nu mai stea la nicio coadă în România.

Prin lege, o să li se dea voie și o să fie invitați să meargă în fața oricărei cozi.

Poate multora vi se pare ceva minor. Înseamnă că n-ați fost niciodată gravidă nevoită să stați ore întregi în picioare, n-ați fost niciodată o mamă, un tată sau un bunic

cu un copil mic și nerăbdător, așteptând ore întregi să vă vină rândul, nu știți ce înseamnă să stai la coadă cu un copil din spectrul autism sau cu Sindrom Down.

Sunt multe lucruri care trebuie corectate la noi. Eu mă opresc asupra unora, altele le las altora.

Astăzi depunem legea. Și promit să fac tot ce ține de mine ca prioritatea celor care aduc pe lume copii și au grijă de cei speciali să fie respectată de toată lumea:

oameni și instituții”, a precizat Mirela Retegan.

Parlamentarul care a preluat inițiativa fondatoarei Gaștii Zurli a fost Alin Ignat, deputat PNL de Alba.

Ce spune Ignat despre prioritatea la ghișeu și parcări dedicate gravidelor

Prioritate pentru gravide la orice ghișeu.

Proiectul ”pornit din experiența celei mai cunoscute mame din România, Mirela Retegan, fondatorul Zurli, vine în sprijinul femeilor gravide, al părinților sau însoțitorilor copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Prioritate pentru gravide la orice ghișeu.

Concret, ne asigurăm prin lege că aceștia au prioritate la orice ghișeu sau casierie dintr-o instituție publică sau companie privată din România, iar astfel nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi care le îngreunează viața și așa plină de provocări.

Mai mult, am completat această idee a Mirelei Retegan cu introducerea obligației de a amenaja locuri de parcare dedicate femeilor gravide și familiilor cu copii mici, în sarcina instituțiilor publice și a operatorilor economici, pentru parcările care sunt deținute sau administrate de acestea”, a precizat deputatul Alin Ignat.

sursă foto: Mirela Retegan, Facebook.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade în zona seismică Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,6 s-a produs marți seara, la ora 16:13, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatrează agerpres.ro

Seismul a avut loc la adâncimea de 133,6 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 51 km vest de Focșani, 58 km nord-vest de Buzău, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 72 km est de Brașov și 85 km nord-est de Ploiești.

De la începutul lunii ianuarie, în România s-au produs 22 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,9.

Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4 grade, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

DECIZIE: Consumul de droguri la volan, infracțiune DOAR dacă se demonstrează că au afectat capacitatea şoferului de a conduce

Publicat

Publicitate

Consumul de substanțe psihoactive la volan este infracțiune doar dacă se demonstrează că aceste substanțe au afectat capacitatea şoferului de a conduce, a decis luni Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), citată de Agerpres.

În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiției esentiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanțe psihoactive, este necesar să se constate atât prezența in probele biologice a substanței psihoactive, cât și aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacității de a conduce a autorului faptei, se arată în decizia luată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte.

Sesizare de la Curtea de Apel Cluj

”Instanța supremă a admis sesizările formulate de Curtea de Apel Braşov şi Curtea de Apel Cluj, prin care se solicita pronunțarea unei botărâri prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept în cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substantelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal pentru realizarea cerintel esenţiale preexistente ca inculpatul să se fi aflat sub influenta unor substante psihoactive este suficient så se constate prezenta in probele biologice a substanței psihoactive, indiferent de concentraţia acesteia, influența asupra capacității de a conduce find prezumată absolut ori dacă această prezumţie este una relativă, putand fi combătută prin mijloace de proba stiinţifice potrivit cărora, în ciuda prezenței substanțelor psihoactive într-o concentrație minimală, persoana nu se află sub influența substanțelor psihoactive, cu afectarea capacități de a conduce autovehicule pe drumurile publice?”, arată ÎCCJ.

Interpretări despre șoferi

De asemenea, Instanța supremă trebuie să răspundă la întrebarea: Dacă dispoziția aflată sub influența unor substante psihoactive, din cuprinsul infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul penal se referă la o persoană care a consumat substanțe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere) este aiterată în urma consumului de substante psihoactive?.

Concret, sesizările se refereau la modul in care trebuie interpretată sintagma persoana care conduce aflată sub influenţa unor substanțe psihoactive, respectiv dacă este necesar să se introducă un prag valoric pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor, aşa cum este la consumul de alcool la volan.

Potrivit art. 336 alin. (2) Cod penal, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă persoana aflată sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Senatorul Cătălin Silegeanu în Parlamentul European: Viitorul Europei aparține popoarelor sale, nu birocraților!

Publicat

Publicitate

Senatorul Cătălin Silegeanu a fost prezent astăzi, 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, la invitația colegilor săi din Parlamentul European, pentru a participa la a doua ediție a evenimentului „Make Europe Great Again”. Prima ediție a acestui eveniment a avut loc la București, iar acum reunește patrioți, lideri și reprezentanți din toate țările membre ale Uniunii Europene, precum și din întreaga lume.

Într-un comunicat emis de AUR Botoșani către redacția noastră se precizează că în cadrul conferinței, senatorul Silegeanu a subliniat că „viitorul Europei aparține popoarelor sale, nu birocraților!”. Acesta a evidențiat importanța valorilor care definesc identitatea europeană: familia, credința creștină, libertatea și suveranitatea națională.

„Acest moment istoric este o oportunitate de a discuta și apăra valorile fundamentale care ne unesc și ne definesc ca europeni. Este timpul să ne unim și să construim împreună o mișcare istorică, pentru o Europă liberă, suverană și prosperă!”, a declarat senatorul.

Un subiect esențial abordat la eveniment a fost situația gravă din România, unde alegerile prezidențiale au fost anulate fără ca publicului să i se prezinte vreo probă concretă. Senatorul Silegeanu a accentuat sprijinul partenerilor internaționali în lupta României pentru democrație, libertate și dreptate, subliniind că anularea alegerilor a atras atenția și îngrijorarea comunității internaționale.

„Europa nu aparține birocraților, ci popoarelor sale. Trebuie să ne asigurăm că democrația și libertatea sunt apărate și respectate peste tot în Europa”, a concluzionat Cătălin Silegeanu.

Evenimentul „Make Europe Great Again” continuă să fie un forum vital pentru discuții și colaborări între liderii europeni care își propun să consolideze o Europă a popoarelor, liberă și suverană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A fost întocmită prima hartă seismică interactivă a României: În ce zonă a riscului seismic se află județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi România dispune de prima hartă interactivă cu unitățile administrativ-teritoriale vizate de riscul seismic, care vor putea cere finanțare de la minister pentru consolidarea clădirilor”, a precizat ministrul Cseke Attila, relatează mediafax.ro. 

Harta este interactivă și va ajuta atât locuitorii să știe în ce zonă stau, cât și autoritățile locale să acceseze fonduri pentru consolidări dacă localitățile sunt vizate de un cutremur, a explicat într-un comunicat de presă ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

În ce zonă a riscului seismic se află județul Botoșani

Conform hărții, majoritatea județului Botoșani este situată în zone cu un risc seismic scăzut, având valori ale accelerației terenului în intervalul 0.15 g – 0.20 g. Localități importante precum municipiile Botoșani, Dorohoi, Săveni sau Darabani se află în această zonă cu risc seismic redus.

Harta interactivă poate fi vizualizată AICI.

”Prin aceste programe, avem deja în derulare 98 de proiecte care vizează siguranța seismică a școlilor, spitalelor, a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, și fac un apel ferm către autoritățile locale să conlucreze pentru a expertiza clădirile, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, care prezintă vulnerabilități, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să acceseze fondurile puse la dispoziție de minister”, a transmis ministrul Cseke Attila, care a reiterat că finanțarea lucrărilor este asigurată 100% de la bugetul de stat, inclusiv expertiza de risc seismic necesară cererii de finanțare.

Ce spun reprezentanții ministerului Dezvoltării

Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate, a declarat Cseke Attila.

Publicitate

Până în prezent, dintre toate contractele semnate prin cele trei programe, doar 11 blocuri de locuințe și 3 școli din municipiul București sunt finanțate.

”Avem prea puține contracte la nivel național și la nivelul municipiului București, în condițiile în care Capitala țării este printre primele 10 Capitale din lume expuse riscului seismic. Pentru că viața și siguranța oamenilor este cea mai importantă, trebuie să reușim să consolidăm cât mai multe dintre aceste clădiri, în fiecare an, inclusiv în București”, a spus ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending