Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primăria Mihai Eminescu: Este obligatoriu să montați un panou de informare a investiției pe toată durata lucrărilor

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința  persoanelor fizice și juridice ca  potrivit  art. 76 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, este obligatoriu să montați,  la loc vizibil, un panou de informare a investiției pe toată durata lucrărilor.

 

Panoul de informare trebuie să includă:

– denumirea investiției,

– beneficiarul,

– proiectantul,

Publicitate

– executantul,

– numărul și data autorizației de construire,

– termenul de execuție al lucrărilor.

Publicitate

 

De asemenea, atragem atentia ca, potrivit art. 26 alin (1) din Legea 50/1991, executarea lucrărilor fără autorizație sau cu nerespectarea prevederilor acesteia atrage o amendă între 1.000 și 100.000 lei .

 

Pașii pentru obținerea autorizației de construire

 

  1. Obținerea certificatului de urbanism:

– Depuneți cererea la primăria localității pentru a afla condițiile de construire.

– Cererea trebuie să includă extrasul de carte funciară actualizat, extrasul de plan cadastral de pe ortofotoplan actualizat, copie după actul de proprietate și copie după cartea de identitate.

  1. Elaborați proiectul de arhitectură:

– Angajați un arhitect pentru a realiza proiectul conform Certificatului de Urbanism.

  1. Obțineți avizele necesare:

– Procurați avizele și acordurile specificate în Certificatul de Urbanism (ex: mediu, utilități).

  1. Depunerea cererii pentru autorizația de construire:

– Depuneți dosarul complet cu toate documentele.

– Documentația trebuie să includă: Certificatul de urbanism, proiectul tehnic, dovada titlului asupra imobilului, avizele și acordurile necesare, dovada plății taxelor legale.

  1. Evaluarea și emiterea autorizației:

– Primăria va verifica dosarul și va emite autorizația.

  1. Începeți lucrările:

– După obținerea autorizației, puteți începe construcția notificând primăria privind începerea lucrărilor de construcţii.

  1. Recepția lucrărilor:

– La finalizarea construcției, se va face recepția pentru a verifica conformitatea cu proiectul.

  1. Înregistrați construcția:

– După recepție, înregistrați construcția la sediul primariei,  în vederea impunerii și înscrieți construcția la Cartea Funciară.

Vă rugăm să respectați aceste prevederi legale pentru a evita sancțiunile și pentru a asigura desfășurarea corespunzătoare a lucrărilor.

 În cazul în care aveți întrebări sau nevoie de clarificări, vă invităm să ne contactați la sediul primăriei – compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Val de scumpiri de mâine, 1 iulie 2024: Prețuri mai MARI la litrul de benzină și motorină. CREȘTE și prețul la gaze

Publicat

Publicitate

De la data de 1 iulie se vor majora prețurile la benzină și motorină, după ce statul român a procedat la creșterea accizei pe carburanți. Potrivit unei decizii guvernamentale de anul trecut, accizele la benzină și motorină vor fi mărite în două etape.

Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat.

Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut.

Crește prețul la carburanți de la 1 iulie

Accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, prețul la pompă va crește cu 0,43 de lei pe litru la benzină și cu 0,39 de lei la litrul de motorină.

Publicitate

În practică, prețul ar putea crește ceva mai mult, cu aproximativ 50 de lei pe litru, spun chiar reprezentanții asociațiilor de benzinari particulari.

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Economedia.

În aceste condiții, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei, au mai precizat jurnaliștii publicației amintit.

Publicitate

Tot de la 1 iulie, prețul gazelor va crește după ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare medie de 19% a tarifelor reglementate pentru distribuția gazelor naturale.

Această creștere, aplicabilă consumatorilor de gaze naturale care beneficiază de serviciul de distribuție, echivalează cu aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, menționează ANRE într-un comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Ce includ tarifele de distribuție:

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată.

Citeste mai mult

Eveniment

250 de botoșăneni au vrut să vadă cum arată viața în pușcărie. Porțile au fost deschise de Ziua Polițiștilor de Penitenciare

Publicat

Publicitate

Penitenciarul Botoșani și-a deschis porțile pentru cele peste 250 de persoane curioase să vadă condițiile din penitenciar, ieri, în zi de mare sărbătoare pentru sistemul penitenciar românesc,  Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Penitenciarul Botoșani a explicat pe pagina de socializare că au pășit pragul unității cu emoții și ușor temători,  dar au găsit aici polițiști de penitenciare profesioniști,  omenoși,  foarte implicați și dedicați profesiei.

“Și cum bucuria noastră nu poate să treacă neobservată, vizitatorii ne-au fost alături câteva ore, timp în care au avut posibilitatea de a cunoaște îndeaproape oamenii ce poartă cu mândrie uniforma, precum și activitatea zilnică pe care aceștia o desfășoară. Cei prezenți astăzi au putut admira tehnica din dotarea structurii operative, precum și frumoase articole realizate în cadrul atelierelor ocupaționale”, au transmis responsabilii Penitenciarului Botoșani.

Atracția celor mici a fost însă  turul cu autospecialele din dotare, însoțite de sunetul sirenelor. Și au fost tare încântați, dar mai mult decât atât,  vizitatorii au plecat încrezători în misiunea instituției și îndeplinirea rolului pe care îl are în cadrul sistemului de Ordine publică și siguranță națională, prin polițiștii de penitenciare.  De asemenea, în cadru solemn, 44 de polițiști merituoși au fost avansați în gradul profesional următor,  înainte de împlinirea stagiului minim.

“Pentru ca bucuria să ne fie deplină, cei mai mari susținători au avut ocazia să petreacă câteva ore alături de eroii lor, părinții polițiști. La mulți ani tuturor polițiștilor de penitenciare! Sfinții care vă patronează activitatea să vă ocrotească și să vă țină sănătoși!”, a mai adăugat instituția Penitenciară de la Botoșani, pe pagina de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Studiu MKOR: Românii au bugete cu 40% mai mari față de 2023 pentru vacanța de vară. Unde și cât vor să cheltuie

Publicat

Publicitate

Un studiu realizat pe piața de turism pentru vacanța de vară 2024 de către MKOR, studiu numit “Românii și vacanțele de vară: bugete cu 40% mai mari față de 2023”, arată că 77% dintre români plănuiesc să meargă în vacanță în această vară, mai ales în iulie și august, iar 4 din 10 români alocă un buget mai mare cu 40% față de anul trecut.

De asemenea, durata medie a sejurului este de 7 zile, iar 61% dintre turiști aleg destinații recurente

Într-un context în care vacanțele devin tot mai necesare pentru echilibrul emoțional și bunăstarea generală, 3 din 4 români plănuiesc să meargă în concedii în următoarele trei luni, conform studiului MKOR „Piața de Turism – Vacanța de vară 2024.” Studiul, realizat prima dată în 2017, oferă perspective valoroase asupra tendințelor și preferințelor de călătorie ale românilor.

Interesul pentru vacanțele de vară este similar cu cel din 2017, iar lunile iulie (33%) și august (37%) rămân preferatele românilor pentru concedii. Destinațiile locale sunt la fel de căutate precum cele internaționale, reflectând dorința de a explora atât atracțiile locale, cât și pe cele internaționale.

Deși 20% dintre români declară că merg în vacanță mai rar de o dată pe an, din motive financiare, majoritatea consideră vacanțele o prioritate și își planifică concediile pentru a se bucura de experiențe memorabile alături de cei dragi.

Destinații preferate și criterii pentru alegerea acestora:

Românii sunt conservatori în alegerea destinațiilor de vacanță: 6 din 10 respondenți aleg să revină în locații pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeași destinație. Generațiile Z și X se remarcă printr-o tendință mai pronunțată de a explora noi destinații.

Publicitate

În această vară, românii vor călători atât în țară, cât și în străinătate. Litoralul românesc îi atrage pe aproape jumătate dintre cei care aleg să rămână în țară (44%), mai ales Constanța și Mamaia.

Turismul urban este o opțiune pentru 1 din 5 respondenți, iar zonele cu specific tradițional, precum Bucovina și Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele îi atrage pe doar 10% dintre turiști.

Dintre destinațiile internaționale, Grecia continuă să fie este cea mai căutată (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) și Turcia (13%).

Publicitate

Explorarea obiectivelor turistice este cel mai important criteriu în alegerea destinației de vacanță pentru 1 din 4 patru respondenți. Topul este completat de preț (18%), peisaj și aerul curat (15%), și destinația prietenoasă pentru copii (10%).

Perioadele alese și compania:

Lunile preferate pentru vacanțele de vară sunt iulie (33%) și august (38%), vârful de sezon fiind concentrat în aceste perioade. Părinții își planifică vacanțele în funcție de vacanțele școlare ale copiilor și optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanțele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenți. Circuitele devin tot mai populare, 3 din 10 turiști români plănuiesc sejururi de 8-14 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanță cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane.

Bugetele românilor pentru vacanța de vară 2024:

Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară din acest an este de aproximativ 1.000 de euro, similar cu cel din vara lui 2017. Totuși, 4 din 10 respondenți estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbații și locuitorii din zonele centrale și vestice ale țării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanță.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanța de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut față de 2017. Astfel, 43% dintre respondenți (față de 32% în 2017) estimează o creștere a bugetului față de anul trecut, cu o medie a creșterii de 40%.

„Studiul MKOR evidențiază preferințele și tendințele românilor pentru vacanțele de vară din 2024. În planificarea sejurului, românii caută un echilibru între experiențe culturale, relaxare și considerente practice precum bugetul. Sunt dispuși să se rupă din rutina zilnică pentru cel puțin o săptămână, pe care să o petreacă în compania familiei sau a unui grup restrâns de persoane în locații familiare.

Mă bucur să văd că există această tendință de a prioritiza momentele de relaxare și de a investi în ele, ceea ce sugerează că vacanțele nu mai sunt un lux, ci o necesitate pentru bunăstarea noastră emoțională și fizică”, a explicat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Citeste mai mult

Educație

Luni, 1 iulie 2024, încep probele scrise ale Examenului Național de BACALAUREAT – sesiunea iunie-iulie 2024

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 1 iulie 2024, la Botoșani se vor desfășura probele scrise ale examenului național de bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024. 

La nivelul județului Botoșani, probele scrise din prima sesiune (iunie-iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 9 centre de examen cu 6 subcomisii.

Calendarul de desfășurare al probelor este următorul:

  • Luni, 1 iulie: Limba și literatura română
  • Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Joi, 4 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
  • Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

În această sesiune s-au înscris 2790 de candidați (2555 din seria curentă și 235 din seriile anterioare), distribuiți după cum urmează:

  • Proba E. a) Limba și literatura română: 2633 candidați;
  • Proba E. c) Proba obligatorie a profilului: 2677 candidați;
  • Proba E. d) Proba la alegere a profilului și specializării: 2701 candidați.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Publicitate

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Publicitate

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

“Dragi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a, începând de mâine veți trece prin probele scrise ale „examenului maturității”, unul dintre cele mai importante și dificile examene din viața voastră! Este un moment pentru care știu că v-ați pregătit cu perseverență în toți anii de studiu, alături de profesorii și părinții voștri! Sunt convins că roadele muncii depuse vor fi răsplătite prin rezultate remarcabile! Credeți în puterile voastre, depășiți emoțiile și mergeți înainte cu speranță, atenție, determinare și curaj! Am încredere că veți reuși în tot ceea ce v-ați propus! Vă urez succes la fiecare probă a examenului de Bacalaureat!” a transmis prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending