Connect with us

Actualitate

Prezidenţiale2024: BEC – precizări privind înscrierea alegătorilor din străinătate în listele electorale permanente

Publicat

Publicitate

Dacă un alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondenţă, cât şi cea privind exprimarea votului la o secţie, la alegerile prezidenţiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României.

Duminică, BEC a dat o decizie privind aplicarea unitară a prevederilor art. 8 alin. (3)-(5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la înscrierea alegătorilor în listele electorale permanente din străinătate şi listele electorale pentru votul prin corespondenţă.

„La alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, dacă (…) se constată că acelaşi alegător are aprobate atât cererea de înregistrare în Registrul Electoral ca alegător prin corespondenţă, cât şi cererea de înregistrare în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, respectivul alegător va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă”, precizează BEC.

Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat pe 10 octombrie. Astfel, potrivit site-ului AEP, de la 1 aprilie până pe 10 octombrie, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 cetăţeni. Pentru a vota la o secţie la prezidenţiale s-au înregistrat 6.751 de cereri. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deficitul comercial a crescut cu 16,4% în primele cinci luni (statistică)

Publicat

Publicitate

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele cinci luni din acest an a crescut cu 16,4% față de perioada similară a anului trecut și a ajuns la 14,32 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate joi.

În perioada ianuarie – mai 2025, exporturile FOB au însumat 39,47 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 53,79 miliarde euro.

Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (47% la export și 35,7% la import) și alte produse manufacturate (27,8% la export și 28,1% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 28,22 miliarde euro la expedieri și de 38,79 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71,5% din total exporturi și 72,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada ianuarie – mai 2025 a fost de 11,26 miliarde euro la exporturi și de 15 miliarde euro la importuri, reprezentând 28,5% din total exporturi și 27,9% din total importuri.

În luna mai 2025, exporturile FOB au însumat 8 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,73 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,73 miliarde de euro.

Publicitate

Față de luna mai 2024, exporturile din luna mai 2025 au crescut cu 10,6%, iar importurile au crescut cu 5%.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2025 au fost publicate. Niciun candidat nu a obținut media generală 10

Publicat

Publicitate

Notele finale, după soluționarea contestațiilor, sunt disponibile pe site-ul oficial evaluare.edu.ro.

În județul Botoșani, procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 75,42%, în ușoară creștere față de rezultatele inițiale (75,4%). Niciun candidat nu a obținut media generală 10.

Rezultatele pe discipline:

  • Limba și literatura română: 2776 de elevi (82,47%) au obținut note ≥ 5; doi dintre ei au primit nota 10.

  • Matematică: 2255 de elevi (67,05%) au luat note ≥ 5; nouă elevi au obținut nota maximă.

După afișarea rezultatelor inițiale, în județul Botoșani au fost depuse 252 de contestații: 143 la Limba română și 109 la Matematică. Comparativ, anul trecut au fost înregistrate 457 de contestații.

Publicitate

În perioada 3–5 iulie 2025, 482 de lucrări au fost vizualizate de candidați: 262 la Limba română și 220 la Matematică.


Admiterea la liceu 2025
Evaluarea Națională reprezintă forma de evaluare externă a competențelor dobândite în învățământul gimnazial. Media de admitere în clasa a IX-a este media aritmetică, calculată cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele susținute.

Calendarul admiterii:

  • 10 iulie: Afișarea ierarhiei județene a mediilor pe site-ul admitere.edu.ro.

  • 14–21 iulie: Completarea fișelor de înscriere de către absolvenți și părinți, în prezența diriginților. În aceeași perioadă, elevii care optează pentru un alt județ trebuie să completeze și să transmită fișele conform procedurilor stabilite de Comisia Națională de Admitere.

  • 23 iulie: Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, dar și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului școlar 2025–2026.

  • 24–29 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la liceele în care elevii au fost repartizați.

  • 30 iulie și 1 august: Soluționarea situațiilor speciale la nivelul comisiilor județene/comisiei municipiului București.

  • 1–19 august: A doua etapă a admiterii, pentru candidații nerepartizați din seria curentă și din seriile anterioare eligibile.


„Afișarea notelor finale reprezintă un moment important pentru fiecare absolvent de gimnaziu. În baza acestor rezultate, urmează înscrierea la liceu, în funcție de opțiunile fiecărui candidat. Le urez tuturor mult succes la admitere!
Mulțumesc colegilor implicați în comisiile de examen și evaluare pentru efortul și profesionalismul dovedit.”
Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! O porțiune de stradă din municipiul Botoșani va fi închisă circulației rutiere

Publicat

Publicitate

O porțiune de stradă din municipiul Botoșani va fi închisă circulației rutiere.
Tronsonul de pe strada Petru Rareș, cuprins între intersecțiile cu Calea Națională și strada Pod de Piatră, va fi restricționat traficului auto după ce o porțiune de asfalt s-a degradat din cauza neîntreținerii corespunzătoare a rețelei de apă.
În urmă cu 10 zile, Primăria Municipiului Botoșani a semnalat operatorului Nova Apaserv o avarie produsă în zona fostei Goldana, însă nu au avut loc intervențiile necesare, operatorul motivând că în zona indicată nu ar fi rețea de apă.
Pe fondul precipitațiilor abundente de astăzi dar și din lipsa intervențiilor operatorului Nova Apaserv, avaria s-a degradat și s-a surpat o porțiune de asfalt iar circulația rutieră nu se mai poate desfășura în condiții de siguranță. „Împreună cu colegii de la Poliția Locală și Serviciul Rutier, am luat decizia de a închide această porțiune de drum până la remedierea situației”, a precizat viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu.
Adresăm un apel conducătorilor auto să utilizeze rute alternative pe perioada lucrărilor de reabilitare a zonei menționate.

Citeste mai mult

Educație

Rezultate finale Evaluare Națională 2025, publicate astăzi. Elevii află notele și mediile după contestații

Publicat

Publicitate

Joi, 10 iulie, elevii vor afla notele finale și mediile, după soluționarea contestațiilor depuse. Ulterior, vineri, 11 iulie, va fi publicată ierarhia mediilor pe județ, esențială pentru admiterea la liceu.

Admiterea la liceu 2025
Completarea fișelor de înscriere la liceu se va face între 14 și 21 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc pe 23 iulie.

După afișarea rezultatelor inițiale și finale, elevii vor putea începe procesul de admitere în învățământul liceal. Este important ca aceștia să consulte ierarhia mediilor la nivel județean, să analizeze mediile de admitere din anii anteriori și să completeze un număr cât mai mare de opțiuni în fișa de înscriere, pentru a-și spori șansele de a fi repartizați într-un liceu dorit.

Calculul mediei de admitere
Media de admitere în clasa a IX-a este media generală obținută la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a. Aceasta se calculează ca media aritmetică a notelor de la probele susținute, cu două zecimale, fără rotunjire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending