Connect with us

Actualitate

Prețurile la carburanți au atins un nivel record. Cât costă benzina și motorina în marile orașe

Publicat

Creșterile înregistrate în 2021 și 2022 la carburanți vin după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină, scăzuseră puternic, informează alba24.ro. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017. Încă din primele două săptămâni ale acestui an Benzina și motorina au atins valori record la prețul pe litru în România, după ce începutul de an a adus noi creșteri semnificative.

În prezent, potrivit datelor Peco-online.ro, prețul mediu al benzinei la data de 25 ianuarie era de 6,59 lei pe litru, în timp ce prețul mediu al motorinei era de 6,52 lei pe litru.

Un preț asemănător în cazul benzinei a mai fost atins în 23 iulie 2014, când un litru de carburant standard se vindea cu 6,39 de lei pe litru, potrivit Ziarul Financiar. Totodată, recordul anterior în ceea ce privește motorina a fost atins pe 6 octombrie 2021, când prețul mediu pentru un litru era de 6,39 lei. Anterior, motorina mai atinsese un record pe 1 aprilie 2014, când un litru se comercializa cu 6,36 lei pe litru.

Creșterile înregistrate în 2021 și 2022 vin după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină, scăzuseră puternic. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017.

Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 9,8%, în timp ce în cazul motorinei creșterea a fost de 8,8%, ceea ce înseamnă că un plin de benzină (50 de litri) s-a scumpit cu 29,5 lei, iar un plin de motorină cu 26,5 lei.

Cât costă benzina și motorina în marile orașe

Potrivit Peco-online.ro, cea mai ieftină benzină în București costă 6,47 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,48 lei pe litru. GPL se vinde cu cel puțin 3,72 lei pe litru.

În marile orașe din România, prețurile carburanților le depășesc uneori pe cele București:

– Alba Iulia: 6,52 lei litrul de benzină, 6,49 litrul de motorină, 3,82 lei litrul de GPL

– Cluj Napoca: 6,47 lei litrul de benzină, 6,40 litrul de motorină, 3,79 lei litrul de GPL

– Sibiu: 6,53 lei litrul de benzină, 6,48 litrul de motorină, 3,79 lei litrul de GPL

– Timișoara: 6,48 lei litrul de benzină, 6,43 litrul de motorină, 3,72 litrul de GPL

– Iași: 6,49 lei litrul de benzină, 6,43 lei litrul de motorină, 3,83 litrul de GPL

– Constanța: 6,50 lei litrul de benzină, 6,41 litrul de motorină, 3,80 litrul de GPL

Preţul ţiţeiului se apropie de maximul ultimilor 7 ani

Preţul ţiţeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,61 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 88,81 dolari. În 20 ianuarie, cotaţia atinsese 89,50 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,25 dolari, sau 0,3%, la 85,85 dolari.

„Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite”, a apreciat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities.

Investitorii de pe pieţe aşteaptă şi eventualele măsuri ce ar urma să fie anunţate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale a SUA. Analiştii estimează că Fed va indica că intenţionează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflaţiei ridicate. De asemenea, investitorii aşteaptă şedinţa din 2 februarie a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), care ar putea lua în considerare o altă majorare a producţiei.

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Preţul barilului de petrol Brent, de referinţă în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% şi a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce preţul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia, anunță hidrologii. Este COD GALBEN

Publicat

Hidrologii au anunțat că, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

Calculele Ligiei Deca. Ce salarii au de fapt profesorii și învățătorii. Precizări oficiale ale ministrului

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 iunie 2023, potrivit unei anunț al instituției, relatează alba24.ro.

Contextul este acela că sindicatele din Învățământ au respins oferta Guvernului de majorare a salariilor și au decis să continue greva.

 

”Ultimele săptămâni reprezintă un semnal de alarmă pe care l-am înțeles, apreciem solidaritatea profesorilor.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți. Întreaga societate își dorește ca sistemul educațional să se așeze pe cu totul alte baze.

Toate salariile cresc, nici un salariu nu scade. Garantăm o creștere de 1,000 de lei brut pe lună pentru profesori, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic” a transmis Ligia Deca.

Aceasta a făcut și câteva simulări, în care a prezentat salariile profesorilor, cu bonificații și sporuri, după majorarea salariilor.

Calcul în cazul unui debutant cu studii superioare:

Calcule pentru învățători și educatoare – grad didactic I, Liceul Pedagogic

Citeste mai mult

Eveniment

Revin ploile! Județul Botoșani este sub COD GALBEN

Publicat

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Astăzi, între orele 12:00 și 23:00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Se anunță ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi verificați și permise reținute, în urma unei razii de două ore la Bucecea

Publicat

Joi, în intervalul orar 07:00-09:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea sub influența alcoolului.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 48 de autovehicule, fiind efectuate 24 de testări cu aparatul etilotest, prilej cu care doi conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului.

 

De asemenea, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5.000 de lei și au fost reținute 2 permise de conducere.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending