Connect with us

Eveniment

Prețurile la cafea, ciocolată și aur au atins maxime istorice

Publicat

Publicitate

Bucuria de a oferi un cadou precum ciocolată, cafea de calitate sau bijuterii primează în fața prețurilor ridicate, însă, având în vedere scumpirile înregistrate în ultima perioadă, se poate ajunge la concluzia că anul acesta avem de-a face cu cel mai scump Valentine’s Day din istorie, relevă o analiză realizată de Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

‘Cu toate acestea, merită să ne aâmintim că o mare problemă în cazul tuturor mărfurilor este faptul că, în ciuda prețurilor ridicate, sume mai mari nu ajung direct la fermieri sau la angajații implicați în extracție. Până când acest lucru nu se va schimba, nu va exista niciun pretext pentru ca producția să crească în viitor, pentru a produce o normalizare a prețurilor’, spune acesta.

Potrivit sursei citate, anul trecut, producătorii s-au confruntat cu prețuri ridicate pentru boabele de cacao care au produs ecou în cel al ciocolatei de la raft. Producători precum Hershey, Mondelez, Mars sau Ferrero au redus dimensiunea tabletelor de ciocolată sau au redus procentul de cacao din produsele finite, pentru a evita majorările de preț.

Cu toate acestea, disponibilitatea boabelor de cacao pe piață este în continuare dramatică, spune analistul financiar. Stocurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeș și Ghana au perspective reduse de producție în sezonul actual. Bolile copacilor, condițiile meteorologice și reglementările fac ca boabele de cacao să fie din ce în ce mai scumpe.

Prețurile nu numai că au depășit nivelul de 10.000 de dolari pe tonă, dar fost înregistrate momente când tarifele au fost chiar peste nivelul de 12.000 de dolari pe tonă – adică de două ori mai mult decât cel de Valentine’s Day de anul trecut, arată Radu Puiu.

‘Asta nu înseamnă, însă, că o tabletă de ciocolată trebuie să coste dublu față de anul trecut. Într-adevăr, cantitatea de cacao din produse este în scădere, însă prețul depinde și de alte materii prime, cum ar fi laptele praf sau zahărul, dar și de costurile serviciilor. Chiar și în aceste condiții, ciocolata nu numai că este mult mai scumpă în acest moment, dar probabil va deveni o delicatesă, având în vedere că producătorii nu mai au de ales și vor transfera costurile către consumatori’, conform analizei.

Publicitate

Prețurile cafelei Arabica au ajuns la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimii 50 de ani. Concret, cafeaua a ajuns să coste 400 de cenți pe kilogram – adică de 4 ori mai mult decât în 2020. În urmă cu 5 ani, cafeaua era atât de ieftină, încât costurile de producție depășeau adesea prețul pieței, ceea ce i-a forțat pe fermieri să își abandoneze plantațiile, în special în America Centrală, și să treacă la producția de porumb, soia sau coca, populară în această regiune.

La acea vreme s-a creat situația în care, în condițiile creșterii cererii, perspectivele de producție deveniseră foarte limitate. Consumul de cafea era în creștere, atât în Europa sau America de Nord, cât și în Asia. Cu toate acestea, fermierii de cafea care au supraviețuit problemei prețurilor scăzute de acum 5 ani nu au fost scutiți de condițiile meteorologice. Fenomenele meteorologice La Nina și El Nino au afectat semnificativ, la început, producția de Robusta în Vietnam, iar apoi au condus la secete prelungite în Brazilia, mai arată analistul XTB România.

‘Deși inițial se aștepta ca sezonul 2024/2025 să conducă la o revigorare și o redresare a producției, realitatea s-a dovedit a fi complet diferită. Ploile abundente din Vietnam și Indonezia provoacă boli și îngreunează recoltele, în timp ce lipsa precipitațiilor în Brazilia limitează semnificativ perspectivele recoltei și calitatea cafelei. Merită subliniat faptul că Brazilia este cel mai mare producător de Arabica din lume, în timp ce în cazul Robusta, liderul este Vietnamul. Desigur, nu este vorba doar de factori meteorologici. Președintele SUA a anunțat, la un moment dat, că va impune Columbiei tarife vamale de 25%. Columbia este al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume și, adesea, considerat un producător de o calitate mult superioară, motiv pentru care este unul dintre principalii furnizori de cafea pentru SUA’, se arată în analiză.

Pe lângă ciocolată sau o invitație la cafea, unele dintre cele mai populare cadouri de Valentine’s Day sunt bijuteriile, în special cele din aur, cererea pentru acest metal prețios crescând notabil în ultimele luni.

Anul trecut, în aceeași perioadă, aurul costa puțin peste 2.000 de dolari uncia. În prezent, prețurile depășesc 2.900 de dolari, ceea ce reprezintă un preț record. Deși cererea de bijuterii a fost slabă în ultimele trimestre din cauza unei scăderi a interesului în China, în cazul altor piețe precum India, Europa sau SUA, observăm o cerere în continuă creștere. Mai mult, cererea mai mare de aur sub formă de monede sau lingouri este raportată de investitorii care se tem de incertitudinea din viitor.

În plus față de cererea pentru investiții, interesul din partea băncilor centrale este foarte solid. În 2024, băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, ceea ce înseamnă că au contribuit la aproape 25% din întreaga cerere globală de aur.

‘Merită menționat faptul că liderul de necontestat în achizițiile de aur a fost Banca Națională a Poloniei, care a cumpărat aproximativ 90 de tone de aur. Printre băncile centrale cele mai active se numără cele din Turcia, India și China. Totuși, investitorii mari se abțin de la achiziții importante, așteptând stabilizarea prețurilor. Se va întâmpla acest lucru, totuși? Creșterea prețului aurului este determinată de incertitudinea geopolitică, care este, de asemenea, influențată de deciziile lui Donald Trump’, punctează Radu Puiu.

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport.

Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Un topor în cruce care ar putea avea o vechime de 4.000 de ani, găsit de un căutător de comori

Publicat

Publicitate

Un topor în cruce despre care se presupune că ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani a fost descoperit de un căutător de comori din Botoșani.

Romică Păduraru este subofițer la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, iar săptămâna trecută, în timp ce se afla în timpul liber, a decis să se plimbe prin Pădurea Gorovei, însoțit de detectorul de metale. După puțin timp, a găsit o adevărată comoară.

‘La un moment dat, detectorul a emis un semnal puternic. M-am oprit și am început să sap. La aproximativ 40 de centimetri adâncime, am găsit un topor în cruce, care, după ce m-am documentat, am aflat că ar proveni din perioada Culturii Cucuteni, având o vechime foarte mare’, a declarat, pentru AGERPRES, Romică Păduraru.

Toporul din aramă, aflat în stare foarte bună de conservare, are un braț dispus cu tăișul orizontal, iar al doilea vertical, perpendicular unul pe celălalt.

Artefactul a fost predat, a doua zi, la Direcția Județeană de Cultură Botoșani. El urmează a fi expertizat, pentru a i se stabili valoarea istorică.

‘Este posibil ca acesta să dateze din perioada Culturii Cucuteni, când era considerat un simbol al puterii la comunitățile neolitice. Obiect de paradă, acest tip de topor cu lungimea de circa 25 de centimetri a fost folosit în ceremoniile magico-religioase, precum ritualurile de jertfire a unor animale’, a precizat jandarmul.

Publicitate

Cultura Cucuteni este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5800-3200 î.Hr., care și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii și precedă cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Valoarea tichetului Rabla va crește. Românii se vor putea înscrie singuri în platformă. Precizări făcute de Ministrul Mediului

Publicat

Publicitate

Valoarea tichetului Rabla va crește. Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranță aceasta va crește, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Potrivit acestuia, românii se vor putea înscrie singuri în platformă, scrie alba24.ro

„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranță o vom crește. Am avut lungi discuții cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România și cu toți românii care așteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens și sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor.

Un termen de debut al acestui program ține mai degrabă de aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu și de dezvoltarea aplicației informatice

Valoarea tichetului Rabla va crește

Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Își vor lua voucherul și vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.

Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.

Publicitate

Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid și 13.000 de lei la achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.

Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) și-a exprimat dezacordul față de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieței și riscă să încetinească și mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.

APIA a propus majorarea subvenției pentru vehicule electrice la 8.500 de euro în 2025

„APIA a atras atenția, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesității unei subvenții corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimțite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbușirea pieței de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populației.

Mai mult decât atât, evoluția înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% față de aceeași perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbușirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvențiilor. Această tendință negativă devine și mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025.

Această discrepanță majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ține pasul cu tendințele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziție către mobilitatea electrică”, au susținut reprezentanții
În acest context, asociația profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului și Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menținerea și majorarea subvenției pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, și de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.

De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al prețului de achiziție eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflația și a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante.

În plus, în viziunea asociației, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziționat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piață dinamică și a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: 218 fermieri au cerut sprijin financiar pentru 15.000 de animale. Pierderi economice majore din cauza secetei

Publicat

Publicitate

APIA CJ Botosani a primit 218 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că în perioada 03 – 21 martie 2025, s-au primit 218 cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, pentru un număr de aproximativ 15.200 animale.

Această schemă de sprijin financiar are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024.

APIA va proceda la controlul administrativ al tuturor cererilor primite, respectiv la verificarea îndeplinirii de către solicitanți a tuturor condițiilor de eligibilitate, respectiv:

– să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod  unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură;

Publicitate

– să aibă cerere eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-01, din PS 2023-2027, în anul de cerere 2024;

– să dețină un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/exploatație, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni,  înscris în BND la data de 31 august 2024;

– să dețină, la data de 23 februarie 2025 (în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii), în exploatație/i cu cod ANSVSA, un efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.

Plata sumelor reprezentând sprijinul de urgență se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuării plății și după această dată, însă numai pentru conturile invalide și nu mai târziu de 30 iunie 2025.

Sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA – 300 capete/beneficiar*.

 

În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale prevăzute mai sus, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional.

 

Legislație:

HG nr. 69/2025 privind acordarea unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile;

OUG nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste mai mult

Cultura

Participare numeroasă la Festivalul Concurs de Muzică Sacră, ediția a VI-a, de la Botoșani

Publicat

Publicitate
Festivalul Concurs de Muzică Sacră, ediția a VI-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, care se va desfășura în data de 29 martie 2025 la Casa Tineretului Botoșani, începând cu ora 15:00, va reuni anul acesta 14 formațiuni corale participante.
1. Corul Școlii „Filip Toderașcu” din Costești, Ialoveni, Rep. Moldova
2. Corul „Sf. Ierarh Nicolae” din Botoșani
3. Corul „Axios” din Orhei, Rep. Moldova
4. Corul „Sf. Antonie cel Mare” al Școlii Populare de Arte „G. Enescu” din Botoșani
5. Corul „Muguri de cânt” al Bisericii „Sf. Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei”
din Valea Lupului, Iași
6. Corul „Angeli” din Miroslava, Iași
7. Grupul vocal „Cantus Armonia” din Piatra-Neamț
8. Corul „Cantabile” din Chișinău, Rep. Moldova
9. Corul „Sf. Dimitrie cel Nou” din Iași
10. Grupul psaltic „Filotheos” al Seminarului Teologic din Botoșani
11. Corul „Antoniada” al Parohiei „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani
12. Corul „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani
13. Corul Bisericii Militare din Botoșani
14. Corul „Elefterios” din Răuseni, Botoșani
Juriul va fi format din: Marius – Ioan Corugă – profesor de ansamblu coral la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț și la Liceul Teologic Ortodox – Piatra Neamț, Ciprian – Iulian Rusu, arhidiacon al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, coordonator ale activităților diaconilor Catedralei Mitropolitane Iași, sectorul de activitate Teologie Liturgică practică și muzică bisericească, dirijor al Corului psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și Alexandru Liviu Mocanu – prof. la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, fondator și dirijor la Corul de Copii și Tineret Botoșani, administrator la Alma’s Academy Botoșani.
Invitați de onoare în recital Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române din București, dirijor arhid. Mihail Bucă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending