Connect with us
Publicitate

Eveniment

Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, despre întâlnirea de miercuri cu Valeriu Iftime, președintele nou ales

Publicat

Publicitate

Astăzi, la ora 12:00, la sediul Consiliului Județean Botoșani, a avut loc întâlnirea convocată de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, prin intermediul directorului general al Nova Apaserv, Liviu Ștefan, cu echipa de consultanți Tadeco din cadrul proiectului cu finanțare europeană al Nova Apaserv și președintele ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime.
Întâlnirea a avut două paliere. Primul a constat în analiza stadiului aplicației Nova Apaserv pentru proiectul ce va fi finanțat prin intermediul Programului de Dezvoltare Durabilă, iar al doilea a vizat prezentarea listei măsurilor pe care președintele ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, le propune, astfel încât în octombrie, când va prelua mandatul, planul pe care îl are în privința îmbunătățirii alimentării cu apă în Botoșani să fie deja în desfășurare.
La finalul întâlnirii, președintele ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, nu a fost de acord să facă o declarație comună de presă, precizează președintele Doina Federovici.

 

„Din păcate, președintele ales, Valeriu Iftime, nu a dorit să facem o declarație comună de presă asupra temelor discutate astăzi. Vă transmit concluziile la discuțiile pe care le-am purtat cu echipa de consultanți ai Tadeco, cei care au câștigat contractul de consultanță licitat de operatorul de apă în 2019, directorii Nova Apaserv și echipa președintelui ales Valeriu Iftime, din care a făcut parte și Cristina Panait, cea care a gestionat proiectul până în primăvara anului 2023 din partea Nova Apaserv.

În cadrul discuțiilor s-a punctat tot ceea ce s-a făcut până în prezent, stadiul aplicației de finanțare și pașii pe care îi vom face în viitor.

Pentru că de-a lungul timpului s-au spus multe lucruri neadevărate, vă transmit pe scurt istoricul proiectului:

Pe 31.07.2019 a fost semnat contractul de finanțare între  Nova Apaserv și Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”, în valoare de 15.579.070,82 lei din care valoare totală eligibilă 13.091.656,15 lei și TVA =2.487.414,67 lei.

Publicitate

Pe 12.02.2020, deci după 7 luni în care s-a desfășurat procedura de achiziție publică, a fost semnat Contractul de servicii „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”.

Pe 2.03.2020 s-a dat ordinul de începere al contractului, cu o durată de 20 de luni.

Pe 16.11.2021 Nova Apaserv a transmis SF-ul realizat de Tadeco la MIPE. SF-ul a stat în evaluare tehnică la Autoritatea de Management a POIM până la finele anului, iar la BEI PASSA până pe 15.06.2022 (7 luni), după care s-a trimis o primă rundă de clarificări.

Publicitate

Timp de 4 luni, până pe 20.10.2022, Nova Apaserv și Tadeco au lucrat la aceste clarificări și au transmis a doua variantă a SF-ului, la MIPE. Ministerul a răspuns pe partea tehnică a SF-ului în 3 luni, iar pe partea financiară după 6 luni (19.04.2023), cerând noi clarificări.

Pe 22.08.2023 Nova Apaserv a transmis la minister a treia variantă a SF-ului realizat de consultant, iar pe 1.02.2024 MIPE și BEI-PASS au solicitat noi clarificări pe partea tehnică și financiară. Aceste clarificări se referă în principal la adaptarea SF-ului la noul program de finanțare, PDD, pe care va fi depus.

În aprilie în 2024 a fost pus în transparență ghidul PDD, iar imediat am avut o întrevedere la București cu conducerea Ministerului Fondurilor Europene, pentru urgentarea semnării finanțării. În urma acestei întâlniri, Ministerul a solicitat operatului Nova Apaserv o serie de clarificări la proiect, care au fost transmise cu celeritate. Acestea au fost analizate din punct de vedere tehnic. Conducerea Nova Apaserv și reprezentanții Tadeco au fost convocați la Minister pentru o rundă de discuții cu reprezentanții BEI-PASSA, care trebuie și ei să avizeze acest proiect, după care ministerul Fondurilor Europene a solicitat o nouă serie de clarificări. Motivat de aceste clarificări, am convocat prin directorul general al Nova Apaserv, întâlnirea de astăzi cu scopul de a găsi cele mai bune soluții în vederea implementării proiectului regional finanțat din fonduri europene.

Din ghidul de finanțare pus în dezbatere publică, reiese că se poate depune o singură aplicație de finanțare pentru întregul SF, care are o valoare de 287,5 milioane euro, cu o etapă angajantă de 150 de milioane de euro.

Punctul nostru de vedere este că trebuie depus Studiul de Fezabilitate care să reflecte întreaga valoare a proiectului, din care să se finanțeze etapa angajantă, cu posibilitatea ulterioară de finanțare a celei de a doua etape.

Președintele ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, a susținut depunerea unui SF de doar 150 de milioane de euro.

În aceste condiții, s-a căzut de comun acord ca Nova Apaserv să solicite un punct de vedere de la Minister pe cele două variante discutate, iar între timp consultantul să răspundă ultimelor clarificări cerute de minister pe 17 iulie, cu termen de depunere 14 august.

 

Referitor la cel de al doilea palier al discuției, din păcate, astăzi, domnul Iftime nu a venit cu nicio propunere scrisă. Acele soluții pe care dânsul spunea că le are pe hârtie rămân în continuare un mister și pentru mine și pentru botoșăneni, declarând că nu vrea să le prezinte. Eu sper ca dânsul să aibă totuși aceste soluții și să le prezinte cetățenilor în următoarele zile.

Nu mai poate susține că nu are posibilitatea să le implementeze. I-am oferit această posibilitate. Așa cum i-am spus, nu mai suntem în faza discursurilor electorale. Alegerile s-au încheiat. Dânsul trebuie să treacă de la vorbe la fapte, iar eu îi ofer posibilitatea să se manifeste în această perioadă dintre alegerea dânsului și preluarea oficială a mandatului”, a declat Doina Federovici.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Temperaturile se prăbușesc începând de duminică: De la 34 de grade la cel mult 15 grade. Vin ploile

Publicat

Publicitate

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, joi seară, că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, relatează agerpres.ro.

“Dacă astăzi, mâine, vineri, şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână cu 33 – 34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă 26 – 33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a afirmat directorul ANM, la şedinţa convocată, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu pentru a analiza măsurile ce se impun în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

 

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

“Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Publicitate

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

“La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

Publicitate

“Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 26 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 26 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 26 septembrie 2024:

Loto 6 din 49: 32, 15, 1, 39, 41, 40

Loto 5 din 40: 30, 2, 24, 32, 10, 27

Noroc: 5 7 9 3 8 1 2

Noroc Plus: 1 1 8 5 9 1

Publicitate

Super Noroc: 8 4 2 2 3 5

Joker: 29, 20, 27, 31, 36 + 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime continuă întâlnirile cu locuitorii din cartierele din Botoșani

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, alături de candidații PNL la Parlamentul României, continuă întâlnirile cu botoșănenii în cartierele din municipiul reședință de județ Botoșani, iar astăzi, a transmis un nou mesaj către electorat.

“Astăzi vreau să vă pun și vouă aceeași întrebare pe care le-am pus-o botoșănenilor care au fost alături de mine, în stradă, zilele acestea. Voi ce așteptări aveți de la președintele Consiliului Județean? Ce ar trebui, concret, să facă un lider care ar trebui să vă reprezinte interesele?

Pentru mine, un președinte trebuie să fie constant printre oameni, pe stradă, de vorbă cu ei, la curent cu tot ce mișcă în comunitate. Ar trebui să dea dovadă de transparență, muncă lipsită de interese ascunse, onestitate și autenticitate, să încurajeze discuții și întâlniri cu botoșănenii înainte de luarea oricăror decizii.

Vreau să promovăm județul, să atragem atenția investitorilor asupra potențialului nostru și să facem din Botoșani un adevărat punct de interes pe harta României”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani,  Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending