Connect with us

Eveniment

Prenumele cel mai lung din România conţine 9 cuvinte. De luna aceasta sunt permise doar două

Publicat

Publicitate

Modificarea legii cu privire la actele de stare civilă a intrat în vigoare, anunță alba24.ro Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că începând din 2 mai românii nu pot avea mai mult de trei prenume.  Până acum, cel mai lung prenume din România avea nouă cuvinte.

„Mama, tata, cei patru bunici, nașa, nașul și poate moașa. În total 9. Probabil așa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conține 9 cuvinte. NOUĂ CUVINTE”, transmite MAI pe Facebook.

„Ne gândim că fiecare dintre cei enumerați au vrut să contribuie.

Nu ne întrebați care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt și date onomastice.

Tot ce putem să vă spunem este că începând cu 2 mai, prenumele unei persoane nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Actele de stare civilă se modifică. Câte prenume poţi să pui unui copil

Actele de stare civilă vor fi modificate conform unui act normativ care modifică legea prin care este reglementată starea civilă, promulgată de către președinte. Demersul aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea actelor de naștere, căsătorie sau deces.

Publicitate

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice și aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea actelor de stare civilă.

Aceeași lege prevede că modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, va duce automat la anularea lor.

Sunt introduse restricții privind numele date copiilor, precum și interdicția de plastifiere a unor acte civile precum certificatul de căsătorie.

Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume

Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.

Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.

În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere.

Plastifierea certificatelor de stare civilă duce automat la anularea lor

Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă.

Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Cererile privind procurarea și eliberarea certificatelor de stare civilă/extraselor multilingve ale cetățenilor străini ale căror acte și fapte de stare civilă s-au produs și s-au înregistrat în România, adresate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale acestor țări, acreditate în România, precum și ale cetățenilor români aflați în străinătate, adresate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României sau Ministerului Afacerilor Interne, sunt soluționate de către D.E.P.A.B.D.

  • Transmiterea certificatelor de stare civilă/extraselor multilingve se face, după caz, prin Ministerul Afacerilor Externe, dacă acestea au fost solicitate prin misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României sau prin misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în România.
  • Certificatele de stare civilă eliberate de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de primăria unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actele și faptele de stare civilă sunt valabile și în străinătate.
  • Extrasele multilingve sunt valabile numai în statele părți ale Convenției nr. 16 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă.
  • Certificatele de stare civilă/extrasele multilingve se completează în sistem informatic, sau, după caz, cu cerneală specială de culoare neagră, în condițiile legii

În ce condiții se eliberează actele de stare civilă

Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Acestea se întocmesc în interesul statului și al persoanei de către ofițerii de stare civilă și servesc la cunoașterea numărului și structurii populației, a situației demografice, la apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

  • Actele de naştere, de căsătorie şi de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, şi se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră.
  • Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic.
  • Prin excepţie de la dispozițiile alin. (1), exemplarul II al actelor de stare civilă se întocmește în format electronic, dacă autoritățile publice locale au emis electronic exemplarul II al actelor de stare civilă.
  • În caz de forță majoră care face imposibilă completarea în sistem informatic, actele de stare civilă exemplarul I se completează olograf, urmând ca după încetarea forței majore acestea să fie completate informatic.
  • Mențiunile ulterioare se înscriu în exemplarul II în format electronic de către ofițerul de stare civilă emitent și se transmit informatic la primăria care are în păstrare registrele de stare civilă exemplarul I, pentru a fi operate pe actele de stare civilă.
  • Cetățenii români și apatrizii sunt obligați să solicite înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă produse în țară la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, la primăria competentă.
  • Cetățenii străini și cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene care au domiciliul sau se află temporar în România pot cere înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă în aceleași condiții ca și cetățenii români.
  • Cetățenii români aflați în străinătate sunt obligați să solicite înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă la misiunile diplomatice, la oficiile consulare de carieră ale României sau la autoritățile locale străine competente.
  • Dacă un cetăţean străin s-a căsătorit sau a decedat pe teritoriul României, ofițerul de stare civilă care a întocmit actul trimite, în termen de 5 zile de la înregistrare, un extras de pe actul respectiv D.E.P.A.B.D., care îl transmite misiunii diplomatice sau oficiului consular al ţării respective acreditate și rezidente în România, potrivit obligaţiilor izvorâte din tratate la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.
  • În situația misiunilor diplomatice sau oficiilor consultare acreditate, dar nerezidente în România, D.E.P.A.B.D. transmite, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, un extras de pe actul respectiv.
  • Pentru cetățenii statelor semnatare ale Convenției nr. 16 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, se transmit extrase multilingve ale actelor de căsătorie şi deces.
  • Înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă și înscrierea mențiunilor se fac la cerere, pe baza declarației solicitantului, sau din oficiu, în condițiile prevăzute de prezenta lege.
  • În caz de mobilizare, război, participare a forțelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român, Ministerul Apărării Naționale sau, după caz, Ministerul Afacerilor Interne, pentru efectivele proprii, desemnează ofițerii de stare civilă care înregistrează actele și faptele de stare civilă ale militarilor, ale personalului civil, precum și ale altor categorii de participanți și le comunică serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale competente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministrul Sănătății: Listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale, scrie alba24.ro.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.

Ministrul Sănătății a răspuns că listele de așteptare sunt o practică întâlnită nu doar în România.

”Listele de așteptare sunt o realitate cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. În orice țară din Uniunea Europeană, și în Marea Britanie, listele de așteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înțelegem cu toții.

Nu este vorba aici de urgențe. Discutăm de tratamentul unor afecțiuni cronice care necesită un anume tip de investigație. Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate să rezolve o problemă în sistemul public: prin listele de așteptare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre faptul că sunt pacienți care așteaptă și 7 luni pentru o programare la RMN, ministrul Sănătății a replicat că nu a auzit ”pe cineva să aștepte atât de mult timp pentru a face o astfel de investigație”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ploi de stele 2025. Curenții de meteori fac spectacol pe cer. Calendar fenomene astronomice

Publicat

Publicitate

Ploi de stele 2025. Geminidele în decembrie

În noaptea de 13 spre 14 decembrie este atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide. Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon, scrie alba24.ro.

Geminidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului, cu posibilitatea de a observa în jur de 120 de meteori pe oră în perioada de vârf, sau chiar mai mulţi.

Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august.

Ploaia îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanţă, în timp ce aceşti meteori ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeţei Pământului. Castor este vizibil lângă o altă stea strălucitoare, steaua aurie Pollux din Gemeni.

Spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200. Asteroidului îi ia aproximativ 1,4 ani pentru a orbita Soarele.

Cum se formează ploile de meteori și cum pot fi observate

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Publicitate

În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori.

Pentru a observa meteorii, este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Patru eclipse în 2025. Ce va putea fi observat din România

În anul 2025 se vor produce patru eclipse, respectiv două de Soare şi două de Lună. Din România, va putea fi observată în bune condiții doar una dintre acestea.

În 14 martie se produce eclipsă totală de Lună. Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei.

Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09, notează Astro Bârlad.

În 29 martie va fi eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România eclipsa va vizibilă doar în partea de vest și cea de nord-vest.

În 7 septembrie 2025 va fi eclipsă totală de Lună. Va putea fi observată și din România, pe lângă Europa, Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa.

Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11, însă satelitul natural al Terrei va fi destul de jos față de orizontul sud-estic.

În 21 septembrie va fi eclipsă parțială de Soare. Se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă.

Calendar fenomene astronomice 2025

  • 4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
  • 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea)
  • 20 martie – echinocţiul de primăvară
  • 22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 21 iunie – solstiţiul de vară
  • 31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
  • 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 21 septembrie  – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 22 septembrie – echinocţiul de toamnă
  • 23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă

Citeste mai mult

Eveniment

Proteste în fața prefecturilor din țară. La Botoșani, aproximativ 500 de persoane au participat în semn de nemulțumire

Publicat

Publicitate

Membri și susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor au ieșit sâmbătă în stradă pentru a protesta față de actuala putere, aceștia scandând lozinci împotriva Guvernului, președintelui și Curții Constituționale.

Protestele au fost organizate în fața prefecturilor din toată țara.

* DÂMBOVIȚA

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a protestat în fața Prefecturii Dâmbovița față de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria: ”Turul II înapoi!”, ”Nu majorării taxei de salubrizare!”, ”Nu plătiți datoria voastră cu pensia noastră”, ”Respectați votul poporului!”, ”Doar vocea poporului contează!”, ”Ce vrem noi – țara înapoi!”.

Ei au strigat: ”Jos Guvernul”, ”PSD și PNL aceeași mizerie”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Publicitate

”Respectați votul românilor! Oamenii au ieșit în stradă, se adună târgovișteni, dâmbovițeni împotriva guvernării odioase, împotriva dictaturii. Ne dorim alegeri libere, ne dorim ca poporul să fie cel care să-și aleagă conducătorul și nicidecum Iohannis sau PSD”, a transmis, de la manifestație, senatorul AUR de Dâmbovița, Ciprian Iacob.


Într-un mesaj pe Facebook, în care anunța protestul, AUR Dâmbovița a subliniat că acesta este autorizat și că mesajul este că votul românilor nu poate fi încălcat.

”Nu cedăm, nu renunțăm și nu trădăm! (…) Vom organiza proteste în toată țara, în fiecare județ, până când vor auzi ce le spunem: votul românilor nu poate fi încălcat și nu este negociabil”, se arăta în postarea de pe pagina de Facebook a AUR Dâmbovița.

La protestul din Târgoviște, senatorul AUR Ciprian Iacob a susținut că evenimentul nu este asumat politic, ci este organizat de societatea civilă.

”Astăzi este un protest organizat al societății civile, nu purtăm însemne ale vreunui partid politic, nu e asumat de niciun partid politic, este doar societatea civilă dâmbovițeană ce sigur se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă întreaga țară. Din cauza acelor nouă persoane de la Curtea Constituțională a României noi suntem astăzi în stradă!”, a spus, la protest, senatorul AUR Ciprian Iacob.

* PRAHOVA

Circa 400 de susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au luat parte la protestul care a început în fața Prefecturii Prahova, manifestanții plecând apoi în marș către nordul orașului.

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Protestatarii au fluiere, vuvuzele, steaguri și un banner de mari dimensiuni cu mesajul ”Democrație”.

Ei scandează ”CCR, ciuma roșie”, ”Jos Iohannis”, ”Libertate”, ”Turul doi înapoi”, ”Jos Guvernul”, ”CCR, o mizerie”, ”Iohannis, nu uita, va veni și vremea ta”, dar și numele lui Călin Georgescu.

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


După manifestația din fața Palatului Administrativ, unde se află, printre altele, sediul Prefecturii Prahova, participanții la protest au plecat în marș spre nordul orașului, continuând să scandeze și să sune din fluiere și vuvuzele.

* BOTOȘANI

Și la Botoșani, aproximativ 500 de persoane au participat la protest în semn de nemulțumire față de decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


La protestul din Piața Revoluției din municipiul Botoșani au participat și cei doi parlamentari ai AUR, senatorul Cătălin Silegeanu și deputata Ariadna Cârligeanu.

Manifestanții au scandat lozinci împotriva CCR, a președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului. ”Dreptate”, ”Libertate”, ”Iohannis și CCR/ aceeași mizerie”, ”Demisia” sau ”Vrem alegeri libere!” – au strigat protestatarii.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


”Protestul este singura cale și soluție care ne-a mai rămas pentru a opri acești ticăloși. Vrem democrație”, a afirmat senatorul Cătălin Silegeanu.

Protestul a fost autorizat, organizatorii estimând o participare a 1.000 de persoane.

* SIBIU

Peste 300 de protestatari au scandat lozinci împotriva președintelui Klaus Iohannis, a Guvernului și a Curții Constituționale la protestul autorizat, organizat de AUR în fața sediului Prefecturii sibiene.

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


Liderul Organizației Județene AUR Sibiu, Sebastian Suciu, a declarat presei că estimează o participare de 350 de protestatari la miting.

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


Principala cerere a protestatarilor de la Sibiu este anularea deciziei Curții Constituționale de reluare a alegerilor prezidențiale. La Sibiu s-a scandat: ”Turul doi înapoi”, ”Libertate”, ”Vrem alegeri libere”, ”CCR o mizerie”, ”Georgescu președinte”.

* BUZÃU

Peste 500 de persoane au participat sâmbătă la protestul organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în Piața Daciei din municipiul Buzău împotriva măsurilor guvernamentale, a coaliției PSD-PNL-UDMR și a anulării alegerilor prezidențiale.

Manifestanții au purtat pe timpul protestului steaguri tricolore și pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: ”Turul 2 înapoi”, ”Democrație”, ”Jos Guvernul Ciolacu 2”, ”Jos Iohannis, CCR, PSD-PNL-UDMR, minorități, trădători”. Din Piața Daciei, manifestanții au pornit spre sediul Instituției Prefectului Buzău, unde au scandat din nou împotriva Guvernului.

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES FOTO


”Îmi vine să și plâng, am găsit și noi un președinte care dorește să devenim independenți economic și îl gonim. Turul 2 urgent, este bătaie de joc. Ce au împotriva lui Georgescu? Au stabilit alte alegeri, de ce, să rămână Iohannis până atunci, nu e de ajuns cât ne-a prostit până acum, nu a ridicat un deget pentru România”, a declarat unul dintre participanții la protest.

Organizatorii manifestației au precizat că protestele vor continua până în momentul în care solicitările lor vor avea un rezultat.

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES FOTO


”Protestul este organizat de noi, ca filială județeană, dar este deschis tuturor, nu folosim însemne de partid. Este un demers, o continuare a celui de la București din data de 12 ianuarie, astfel încât și la nivel local să se facă auzită vocea. Știm bine ce abuzuri s-au făcut de către CCR, cu milioane de voturi ale românilor anulate prin voința unui grup care din punctul nostru de vedere se menține la putere prin ilegalitate. Noi o să mergem și pe cale instituțională, s-a depus acea listă cu semnături ale parlamentarilor AUR, S.O.S și POT privind demiterea lui Iohannis, sperăm să ni se alăture și celelalte partide sau cei de la USR, că și ei au fost scoși la de la guvernare, să scoatem pe acest locatar ilegitim de la Cotroceni. Turul 2 ar fi firesc să se reia, românii au votat, și-au exprimat dorința, moral, etic este să se repete turul 2”, a precizat senatorul AUR de Buzău, Marius-Valentin Roman.

* MUREȘ

În jur de 500 de persoane au mărșăluit, sâmbătă, prin municipiul Târgu Mureș, mai bine de două ore, la mitingul organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Mureș.

Participanții au oprit în fața unor obiective din oraș, precum Instituția Prefectului – Județul Mureș, Troița Eroilor Revoluției din 1989, scandând ”Turul II, înapoi”, ”Libertate”, ”Justiție, nu corupție”, precum și lozinci împotriva Curții Constituționale a României, antiguvernamentale și antiprezidențiale, precum și împotriva unor lideri politici.

Marșul a fost condus de liderul AUR Mureș, deputatul Răzvan Biro.

* SATU MARE

Circa 100 de persoane au protestat și în fața Instituției Prefectului Satu Mare, nemulțumiți de faptul că a fost anulat al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Foto: (c) GIL PIETRAR / AGERPRES FOTO


Oamenii s-au prezentat cu steaguri tricolore, cruci, icoane și pancarte cu inscripțiile ”Vrem alegeri libere”, ”Turul doi înapoi”, ”Jos Ciolacu”, ”Jos Iohannis”.

* IAȘI

Sute de persoane s-au strâns și în Piața Unirii din Iași pentru a protesta, după care au mers spre Piața Palatului. Mitingul a fost organizat de filiala ieșeană a AUR, în semn de nemulțumire față de faptul că turul doi al alegerilor prezidențiale a fost anulat.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERRES FOTO


Protestatarii au scandat ”Jos Mafia! Sus Patria!”, ”Turul doi înapoi”, ”Vrem justiție, nu corupție!”, ”Vrem dreptate!”, ”Ce vrem noi e și pentru voi”.

”Am ieșit pentru democrație, împotriva regimului ilegitim al lui Iohannis, Guvernului ilegitim, împotriva ordonanței ‘trenuleț’ care secătuiește românii. Am ieșit împotriva anulării alegerilor și pentru o Românie dreaptă și funcțională. Cred eu că fiecare ieșire în stradă a fiecărui român e un nou fior pe șira spinării lor, a celor care nu înțeleg că vocea poporului trebuie să fie ascultată”, a spus liderul AUR Iași, Ciprian Paraschiv.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERRES FOTO


După ce au stat în Piața Unirii, manifestanții s-au deplasat în coloană pe Bulevardul Ștefan cel Mare, până în Piața Palatului Culturii, unde au fluturat steaguri și au scandat lozinci, în tot acest timp ei fiind însoțiți de jandarmi.

* BISTRIȚA-NÃSÃUD

Aproximativ 200 de persoane au participat la protestul organizat de filiala AUR Bistrița-Năsăud, în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, purtând steaguri sau banderole tricolore.

De la protest a lipsit coordonatorul județean al AUR, deputatul Tiberiu Boșutar, iar dintre aleșii județeni și municipali ai partidului a fost prezent un singur consilier județean, Darius Iușan.

Foto: (c) TINA DUMITRESCU / AGERPRES FOTO


Participanții, veniți din mai multe zone ale județului, și-au arătat nemulțumirea față de anularea alegerilor prezidențiale, dar și susținerea față de Călin Georgescu.

Protestatarii au scandat ”Turul doi înapoi”, ”Georgescu președinte”, ”Ciolacu mincinosul”, ”Ieșiți din casă dacă vă pasă” și ”Am votat, ne-ați anulat”, iar printre mesajele care s-au repetat pe pancarte s-au numărat ”CCR dușmanul poporului”, ”Vot anulat” și ”Alegeri libere”.

* OLT

Membri și simpatizanți AUR au manifestat și în fața Prefecturii Olt, solicitând reluarea celui de-al tur al alegerilor prezidențiale și exprimându-și nemulțumirea față de măsuri luate de Guvern.

Senatorul AUR de Olt, George-Cezar Petre, s-a numărat printre participanții la protest, afirmând că nu se află la manifestație în calitatea oficială de parlamentar, ci de ”om care are nemulțumiri”.

Foto: (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO


”Suntem alături de susținătorii noștri, suntem alături de oameni, nu am venit aici în calitate oficială, am venit aici în calitate de simplu cetățean, de om care are nemulțumiri, în principal de turul doi furat al alegerilor. Suntem nemulțumiți de toate măsurile luate de Guvern, de faptul că tot cei care trebuie să plătească sunt oamenii care muncesc, oamenii care au salarii mici sunt oamenii care trebuie să plătească pentru împrumuturile pe care le-au făcut pe seama noastră, a românilor. Cerem turul doi înapoi, pentru că a fost furat pe nedrept, nici până în ziua de azi nu există o justificare pentru ce au făcut, au fost niște vorbe aruncate în vânt, niște hârtii fără valoare. (…) Ei chiar dacă nu sunt aici sunt conștienți de faptul că lumea iese în stradă să își strige drepturile”, a spus senatorul AUR.

Un participant la miting a declarat că a ieșit în stradă pentru că vrea să fie respectate democrația și votul.

Foto: (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO


”Zece milioane de români au votat și efectiv și-au bătut joc de votul dumnealor. Vrem să fie respectată democrația și pentru libertate am venit”, a afirmat un protestatar, Gheorghe Despina.

”Am venit să protestăm împotriva a tot ce se întâmplă în țara asta: anularea alegerilor, bani cheltuiți degeaba, bani cheltuiți anul trecut la discreția tuturor primarilor PSD și PNL, iar acum nu mai sunt bani. Nu mai sunt bani de pensii, nu mai sunt bani de alocații, nu mai sunt bani pentru nimic”, a spus un alt manifestant.

Pe durata mitingului, manifestanții au scandat ”Libertate”, ”Jos Iohannis!”, ”Jos Guvernul”, ”Jos dictatura”, ”Turul doi înapoi”.

* TULCEA

Câteva sute de persoane, membre ale organizației județene a AUR, au protestat în centrul orașului Tulcea, nemulțumite de anularea alegerilor.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Manifestanții au purtat drapelul României și s-au reunit în jurul orei 14,00 în fața statuii lui Mircea cel Bătrân, unde au scandat lozinci antiguvernamentale și s-au prins într-o horă.

”Populația s-a săturat de ce se întâmplă în ultima perioada și dorește reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Contestăm de asemenea mărirea taxelor și impozitelor prin ordonanța ‘trenuleț’, care pune un jug mai ales pe oamenii care muncesc. Am fost astăzi (sâmbătă – n.r.) chiar 500 de persoane aici”, a declarat pentru AGERPRES vicepreședintele organizației județene a AUR, Marius Tudorie.

* BRAȘOV

Sute de oameni au protestat și în centrul municipiului Brașov, răspunzând apelului lansat de liderii AUR.

Manifestanții s-au adunat în fața Prefecturii Brașov, iar ulterior au pornit în marș pe una dintre arterele principalele ale orașului, din zona centrală, ocupând o parte din carosabil.

Ei au fluturat drapele tricolore, au purtat pancarte imense pe care era înscris cuvântul ”democrație” și au scandat mesaje antiguvernamentale și pro democrație, ”Justiție, nu corupție” și ”Murim, luptăm, un tricolor apărăm” fiind doar câteva dintre acestea.


La ora anunțată pentru începerea protestului – ora 14,00 – liderul AUR Brașov, deputatul Dan Tanasă, a postat pe Facebook un scurt mesaj în care chema cetățenii la protest – ”Haideți la Prefectura Brașov acum!”.

* NEAMȚ

Și la Piatra-Neamț câteva sute de membri și simpatizanți ai AUR au participat la protestul organizat de filiala partidului în fața Prefecturii împotriva anulării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dar și a prelungirii mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis.

Cu drapele naționale, pancarte și vuvuzele, protestatarii au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Marcel Ciolacu și au scandat ”Demisia”, ”Libertate” și ”Turul 2, înapoi”.

Alături de protestatari au fost prezenți și cei trei parlamentari ai AUR Neamț – deputatul Dumitrina Mitrea, deputatul Andreea Neacșu și senatorul Sorin Lavric. Protestul de la Piatra-Neamț s-a desfășurat fără incidente.

* HUNEDOARA

Aproape 700 de persoane au luat parte la un miting și un marș de protest organizate, la Deva, de către filiala județeană AUR Hunedoara, cei prezenți solicitând respectarea Constituției și afirmând că justiția ia decizii ”total abuzive, nedemocratice”.

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO


”Protestăm față de încălcarea legilor constituționale, încălcarea legilor democrației. Se pare că nu mai avem un stat, nu mai avem instituții care funcționează și știm destul de bine că la nivel înalt justiția a luat decizii total abuzive, total nedemocratice. Pentru asta suntem în stradă. Vedem că justiția nu mai funcționează, sperăm ca măcar vocea străzii să fie auzită”, a declarat pentru AGERPRES președintele filialei județene AUR Hunedoara, deputatul Tiberiu Barstan.

Potrivit acestuia, la protest au venit oameni din tot județul Hunedoara pentru a-și exprima nemulțumirile.

”Am demarat șirul unor proteste și o să fim în stradă cât e nevoie pentru dreptatea noastră, pentru libertate, pentru drepturile noastre și pentru dreptul de a avea alegeri libere. Sunt foarte, foarte mulți oameni nemulțumiți, dar trebuie dat un semnal prin care toți să ieșim în stradă, să fim uniți mai mult ca oricând. Este nevoie de unitate, de oameni care să aibă curaj să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile. Vedem destul de bine ce se întâmplă în țara asta”, a completat Barstan.

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO


Participanții la protest s-au reunit în fața sediului Prefecturii Hunedoara din Deva, după care au străbătut aproape tot orașul pe principalele artere de circulație. Protestul a continuat apoi în fața Casei de cultură din Deva, în fața statuii regelui dac Decebal. Organizatorii au menționat că astfel de acțiuni vor continua.

* ALBA

În jur de 600 de persoane au participat, la Alba Iulia la protestul organizat de AUR.

Adunați în fața Instituției Prefectului, protestatarii, veniți din tot județul, au plecat în marș pe principalele străzi din Alba Iulia.

Aceștia au scandat lozinci antiguvernamentale, antiprezidențiale, solicitând reluarea turului II al alegerilor prezidențiale. Ei au purtat bannere cu mesajele ”CCR, ciuma roșie”, ”Georgescu președinte”, ”Klaus Iohannis, președinte ilegitim” și ”Turul 2 înapoi”.

Organizatorii le-au distribuit participanților steaguri tricolore și cruci de lemn.

În fruntea lor s-au aflat deputatul Călin Matieș, un consilier local AUR în Alba Iulia – Mircea Trifu, deținătorul unei agenții imobiliare, cu o cruce, de asemenea, în mâini, și un fost viceprimar al municipiului Sebeș, Adrian Bogdan, îmbrăcat cu un cojoc de cioban și purtând o icoană în mâini.

* COVASNA

 

Foto: (c) MĂLINA NEGREA / AGERPRES FOTO


Peste 100 de persoane au protestat și la Prefectura din municipiul Sfântu Gheorghe. Manifestanții au purtat steaguri tricolore și au afișat pancarte pe care scria ”Nu suntem pleava, suntem patrioți”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți”, ”Nu vrem hoție, vrem democrație”, ”Vrem dreptate”. Aceștia s-au prins în Hora unirii în fața Prefecturii.

* VÂLCEA

Aproximativ 200 de membrii și simpatizanți AUR au manifestat și în fața Prefecturii Vâlcea, nemulțumiți de decizia de a anula alegerile prezidențiale, dar și de măsurile din ordonanța ”trenuleț”.

Protestarii au solicitat reluarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și ca ”Iohannis să plece”.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES FOTO


”Ne-am adunat aici din cauza anulării turului II la prezidențiale. Nu ni se pare normal ca nouă milioane de voturi exprimate în mod corect în această țară democratică, așa cum credeam noi înainte de primul tur, să fie anulate, ca nouă-zece persoane să anuleze tot ce am muncit noi până în acel moment. Poporul este clar că și-a exprimat dorința pentru două persoane care au intrat în turul al doilea. Din acele două persoane urma ca una dintre ele să fie președintele României. Automat, în afară de faptul că au anulat turul II, tot cei de la CCR au hotărât că domnul Klaus Werner-Iohannis poate să rămână președintele României ilegitim. Este doar o persoană, ca restul, este un cetățean al României, care a pus un guvern, Guvernul și el este ilegitim deoarece a fost numit de o persoană fizică din România, iar aceste lucruri nu pot să continue așa. (…) Noi deja am întocmit documentele necesare pentru a-i revoca mandatul presupusului președinte, domnului cetățean Klaus Werner Iohannis, și sperăm că se duce acasă în sfârșit”, a spus deputatul AUR, Antonio Popescu.

Participanții la miting au declarat că au ieșit în stradă pentru că vor ca democrația și votul lor să fie respectate.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES FOTO


Pe durata mitingului, manifestanții au scandat ”Libertate”, ”Jos Iohannis!”, ”Jos Guvernul”, ”Jos dictatura”, ”Turul doi înapoi”, dar și numele lui Călin Georgescu.

* TIMIȘ

Câteva sute de persoane, membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), au protestat și în fața Prefecturii Timiș, nemulțumiți de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.

Participanții la marș au avut bannere inscripționate cu mesaje care cereau ”Democrație” și ”Turul II înapoi!” și au scandat ”Păcat de sângele vărsat!”, ”Vrem dreptate!”, ”Noi am votat, voi ați furat!”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți!”.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în România. Este al 16-lea produs în mai puțin de trei săptămâni

Publicat

Publicitate

Un seism cu magnitudinea 3,9 grade s-a produs sâmbătă după-amiază, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Brasov, 55km NV de Buzau, 55km N de Ploiesti, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 79km V de Focsani, 83km NE de Targoviste.

Doar anul acesta, în România s-au produs 16 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,7 grade.

Amintim că, vineri, un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc vineri dimineața, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un alt cutremur, cu magnitudinea 3,5, s-a produs luni seara, la ora locală 19:08, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Seismul a fost urmat de un altul, cu magnitudine mai mică, de 2,2 grade.

În 2024, cel mai puternic cutremur produs în România a avut cu o magnitudine de 5,4 grade și a avut loc în judeţul Buzău, pe 16 septembrie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending