Connect with us
Publicitate

Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu: „RAR să meargă la fermier și nu invers”

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis fermierilor că le va rezolva problemele legate de echivalarea permiselor de conducere, dar și cele cu privire la inspecţia tehnică periodică.

Promisiunea făcute de premierul Ciolacu cu privire la echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare și efectuarea inspecţiei tehnice periodice se numără printre principalele revendicări ale protestatarilor din acest zile.

Şeful Executivului, Marcel Ciolacu, a declarat joi, în ședința de Guvern, că i se pare de bun simţ cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, urmând să fie „legiferată” azi.

”Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a declarat premierul în şedinţă.

Publicitate

Premierul a mai anunțat

  • acordarea unui sprijin direct de 100 de euro/hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022.
  • legat de creditele fermierilor, Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.

Tot joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit cu reprezentanții protestatarilor din rândul fermierilor și transportatorilor, la sediul Ministerului Agriculturii.

Întâlnirea a avut loc într-un context tensionat, fermierii și transportatorii exprimându-și nemulțumirea față de politicile guvernamentale privind subvențiile agricole, prețurile carburanților și condițiile de transport, în principal. Protestele au avut loc în diverse regiuni ale țării și au dus la blocaje în lanț în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente și mărfuri esențiale.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se redeschide calea Schengen pentru România: Austria renunță la dreptul de veto pentru extinderea zonei de liberă circulație în UE

Publicat

Publicitate

Austria renunță la dreptul său de veto și deschide calea Schengen pentru România și Bulgaria. În cadrul unei reuniuni la Budapesta, pe 22 noiembrie, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România și Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni membre Schengen. Renunțarea Austriei la veto este un pas semnificativ, dar nu final, în procesul de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie alba24.ro.

Decizia finală va depinde de întâlnirea din 22 noiembrie, de pachetul de măsuri și de acordul din primăvara lui 2025. Deși aceasta este o schimbare majoră de poziție, aderarea celor două țări nu este încă garantată. Urmează adoptarea unui pachet de măsuri suplimentare, iar o decizie finală este așteptată cel mai devreme în primăvara anului 2025.

Această veste vine într-un moment sensibil, înaintea alegerilor prezidențiale din România, și poate influența dezbaterea publică și opinia alegătorilor.

Publicitate

De ce a blocat Austria extinderea Schengen?

Austria și-a exprimat anterior opoziția față de extinderea Schengen din motive legate de securitate și gestionarea migrației. Autoritățile austriece au invocat provocările legate de controlul frontierelor externe ale UE și impactul asupra gestionării fluxurilor migratorii în Austria. Criticii susțin că această decizie a avut și o componentă politică, fiind o modalitate de a câștiga susținere înainte de alegerile naționale și regionale.

Deși motivele invocate au fost contestate de unii actori europeni, decizia Austriei a reflectat îngrijorări legitime legate de securitate. Între timp, România și Bulgaria au făcut progrese semnificative în consolidarea granițelor externe și în eficientizarea procesului de returnare a migranților care nu primesc azil.

Publicitate

Chiar și creștin-democrații europeni de rang înalt, adică prieteni de partid ai ÖVP, și-au exprimat în mod deschis nemulțumirea față de poziția Austriei în această privință.

Pachetul de măsuri din 22 noiembrie

Acum, se pare că lucrurile au fost finalizate la Bruxelles și Viena: Austria renunță la dreptul său de veto și deschide calea pentru cele două state membre ale UE, România și Bulgaria.

Publicitate

Pe 22 noiembrie, la Budapesta, reprezentanții Austriei, României și Bulgariei, împreună cu Ungaria – țara care deține în prezent președinția rotativă a UE – se vor întâlni pentru a finaliza un pachet de măsuri suplimentare pentru aderarea celor două țări la Schengen.

Deși Bulgaria și România au îndeplinit majoritatea cerințelor necesare, mai sunt câțiva pași tehnici și administrativi de parcurs. Această întâlnire reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare, dar nu o garanție.

Când este estimată întrarea în Schengen a României și Bulgariei

Acest lucru este așteptat să se întâmple în primăvara anului 2025, scrie Kurier. Cel puțin aceasta este opinia reprezentanților de vârf ai guvernului român.

Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Interne, cele două țări au îndeplinit deja principalele cerințe: Mai presus de toate, securitatea sporită a frontierelor lor externe ale UE și returnarea mai rapidă a solicitanților de azil respinși din Austria.

Ce înseamnă aderarea României și Bulgariei la Schengen

O eventuală aderare la Schengen ar aduce beneficii importante pentru România și Bulgaria, eliminând controalele la frontierele cu statele membre Schengen și facilitând circulația cetățenilor și mărfurilor.

În același timp, procesul mai are nevoie de acordul final al tuturor statelor membre din Spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că aderarea depinde și de rezultatul discuțiilor din primăvara lui 2025.

Pentru cetățenii români și bulgari, aderarea la Schengen ar însemna călătorii mai rapide și mai sigure în statele din Spațiul Schengen, fără controale la frontieră. În plus, această schimbare ar putea aduce un impuls economic, facilitând transportul de mărfuri și consolidând relațiile comerciale.

Cu toate acestea, e important de menționat că aderarea la Schengen nu este încă sigură, iar publicul trebuie să înțeleagă că, deși progresul este real, procesul de aderare depinde de îndeplinirea completă a tuturor cerințelor.

Decizia de la Budapesta, impuls pentru partidele pro europene la alegeri

Noul comisar european pentru migrație, Magnus Brunner, desemnat din partea Austriei, și-a exprimat susținerea pentru aderare și apreciază progresele făcute de cele două țări.

Totuși, aderarea efectivă va necesita respectarea completă a cerințelor tehnice și politice stabilite de Uniunea Europeană.

Pentru România, decizia de la Budapesta ar veni exact la timp pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, care ar putea da un impuls candidaților pro-europeni.

De asemenea, pentru Magnus Brunner, un „da” pentru aderare ar fi un semnal de conciliere în momentul preluării funcției de comisar pentru migrație. Obstacolele deja recunoscute în această funcție sunt oricum destul de mari.

Citeste mai mult

Eveniment

A pornit cu stângul! Dosar penal pentru un tânăr de 18 ani, din Unțeni, care s-a urcat la volan fără permis

Publicat

Publicitate

Polițiștii din  Unțeni au oprit, luni, pentru control, pe drumul public, din comuna Unțeni, un autoturism condus de un tânăr, de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis pentru nicio categorie de autovehicule.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Dorohoi: Val de amenzi pentru depășirea vitezei pe singurul bulevard din oraș

Publicat

Publicitate

Luni, în intervalul orar 15:00 -18:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au organizat o acțiune, cu efective mărite  pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 40 de persoane și controlate 23 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.

Publicitate

 

Dintre sancțiuni, 16 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Stăuceni, reținut după ce a pus foc în gospodăria de unde a fost dat afară cu ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Stăuceni bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi încălcat ordinul de protecție emis de o instanță de judecată, în luna septembrie a.c., prin care i se interzicea să se apropie de soție și de cei doi copii, precum și de locuința acestora, prin aceea că ar fi venit în curtea imobilului în care locuiește familia sa și ar fi distrus parțial, prin incendiere, o anexă a locuinței.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending