Connect with us
Publicitate

Administratie

Prefectul Județului Botoșani, Sorin Cornilă, a fost DEMIS. Dan Nechifor se întoarce la Prefectura Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul Județului Botoșani, Sorin Cornilă a fost schimbat în această seară de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, conform informării de presă privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 11 septembrie 2024.

Nu mai puțin de 37 de hotărâri de guvern au fost luate în discuție în această după amiază de Guvernul României, iar între ele a fost și eliberarea din funcție a prefectului de Botoșani, Sorin Cornilă.

De asemenea, o altă hotărâre a fost emisă  și pentru numirea pe această funcție a unui alt prefect.

Este vorba de întoarcerea pe acest post a fostul prefect al județului, Dan Nechifor, unul dintre cei mai buni finanțiști din județul Botoșani, cu o carieră de invidiat în finanțele județului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Botoșani au trecut la controale în primăriile județului

Publicat

Publicitate
Conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani a demarat acțiunile de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților.
Până la data prezentei s-au verificat 25 UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani.
Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 32 sancțiuni din care 22 avertismente și 10 amenzi, în valoare totală de 255.000 lei.
Perioada controlată este anul 2023, fiind verificate:
• implementarea sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora;
• asigurarea și respectarea programelor (graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;
• atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare;
• utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (invlusiv populație);
• transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori;
• îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT-uri, pentru anul 2023;
• modalitatea de gestionare a deşeurilor periculoase generate în gospodării
• trasabilitatea deșeurilor municipale de la generator la valorificare/ eliminare.
• amplasanetele fostelor depozite rurale, care au fost închise în 2009
• amplasamentele cu abandonări de deșeuri identificate în urma controalelor efectuate în anul 2023, dar și alte amplasamente noi, care au fost semnalate prin sesizări, prin apariții mass-media.
• depunerea la termen a declarațiilor privind Fondul pentru mediu.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidenţiale 2024: Diana Iovanovici-Şoşoacă, respinsă pentru a doua oară. BEC a respins înregistrarea candidaturii

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de duminică seara, respingerea înregistrării mai multor candidaturi depuse în ultimele 48 de ore, între care şi pe cea de a doua depusă de Diana Iovanovici-Şoşoacă.

După ce Curtea Constituţională a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, aceasta şi-a depus din nou candidatura, sâmbătă seara, la ora 23,50, în condiţiile în care termenul limită de depunere a candidaturilor urma să expire la ora 24,00.

Însă, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă.

Tot în şedinţa de duminică seara, BEC a adoptat următoarele decizii:

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Elenei Tufecciu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Gheorghe Ghelcea, candidat independent la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ion Popa la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Oanei Creţu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ciprian Romeo Mega la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Petru Mîndru la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Răzvan-Nicolae Constantinescu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Mariei Marcu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Publicat

Publicitate

Sfinții mucenici Serghie și Vah au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Chiar dacă erau tineri, împăratul le-a acordat funcții înalte în Școala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, așadar persoană marcantă, prima înscrisă) și Vah „secundicer” (al doilea într-o castă). Școala Centiliilor, constituită pe vremea lui Dioclețian, a format diviziuni de elită ale armatei române, care îndeplineau ordinele împăratului însuși și funcționau de asemenea în calitate de corp de instruire a ofițerilor.

Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în gardă imperială și detașament de onoare. Serghie și Vah erau creștini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creștinilor. Au fost descoperiți lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceștia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiți de însemnele demnității militare, îmbrăcați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocoră. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos nici după această batjocorire, au fost duși în cetatea Varvalisa, spre a fi supuși chinurilor de împăratul Antioh.

În drum spre această cetate, li s-a descoperit îngerul și le-a vestit: „Pentru nevoința voastră veți lua cununile biruinței de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferința voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veți călca pe vrăjmașul diavol sub picioarele voastre“. În această cetate, Sfântul Vah și-a dat duhul în urma torturilor, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.
Ocrotitorii Olteniei
Sfinții mari mucenici Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, însă, prin hotărârea Sfântului Sinod, ele au fost aduse în catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Citeste mai mult

Actualitate

AMENZILE pentru lipsa ROVINIETEI, eliminate. Ce termen vor avea șoferii pentru a plăti taxa de drum

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru șoferii români: amenzile automate pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea deveni istorie, relatează alba24.ro.

Un proiect de lege care a primit deja aviz favorabil prevede ca șoferii să beneficieze de un termen de 24 de ore pentru a plăti taxa de drum după ce au intrat pe un tronson unde este necesară rovinieta.

Această propunere a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de Transport și Infrastructură și urmează să fie discutată în plen, scrie digi24.ro

24 de ore termen pentru plata rovinietei

Proiectul prevede introducerea unui sistem similar cu cel folosit pentru taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, unde șoferii au la dispoziție un interval de timp pentru a achita taxa după trecerea podului.

Astfel, dacă vor intra pe un drum național fără rovinietă, șoferii vor avea 24 de ore pentru a plăti online sau la punctele autorizate.

Publicitate

În prezent, legislația impune achiziționarea rovinietei înainte de a circula pe drumurile naționale și pe autostrăzi.

Rovinieta poate fi cumpărată pentru diverse perioade de timp iar sumele pot varia în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care este cumpărată.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending