Connect with us

Actualitate

Povestea Mărțișorului. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor

Publicat

Publicitate

Mărţişorul, un mic obiect prins într-un şnur alb cu roşu, este oferit persoanelor apropiate, pe 1 Martie, ca vestitor al sosirii primăverii, primind în ultimii ani, semnificaţii diverse, de la podoabă aducătoare de noroc la simbol al renaşterii naturii. 

Povestea Mărțișorului. În tradiția românească, mărțișorul este cel care vestește sosirea primăverii, fiind oferit persoanelor dragi, în special de sex feminin, la începutul lunii martie. De acest simbol sunt legate multe legende, dar și obiceiuri românești.
Marţişor 1 martie. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele. Mărţişorul este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.
Mărţişoarele se oferă de către bărbaţi tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor. În Moldova se practică obiceiul că fetele să dăruiască la rândul lor mărţişoare bărbaţilor.
Marţişor 1 martie. Este frumos că fiecare mărţişor să reprezinte persoană căreia îi este dăruit… sau urarea care vrea să fie făcută. Un coşar poate transmite bunăstare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprimă gingăşia.
La începuturile sale mărţişoarele erau purtate la gât sau la mâna, şi erau atârnate de o cordea roşie sau de un găitan compus din două fire răsucite de mătase albă şi roşie, sau dintr-un fir de arnici roşu sau unul din bumbac alb.
Marţişor 1 martie. În zilele noastre, mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât ci la încheietura mâinii sau prins în piept cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.
Fiecare dintre noi purtăm mărţişor de 1 Martie dar după câteva zile începem să ne întrebăm cât trebuie să-l păstrăm sau ce o să facem cu el după ce-l dăm jos.
În trecut, în Moldova şi Bucovina copii şi fetele purtau o moneda de aur sau argint legată la gât timp de 12 zile după care o prindeau în par şi-o ţineau astfel până la înflorirea primul pom sau până la sosirea berzelor. Altele agăţau mărţişorul pe un trandafir iar cu moneda îşi cumpărau brânză, pentru a avea o faţă albă şi frumoasă tot anul.

Care este povestea necunoscută din spatele Mărțișorului
Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarnă. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul elibera Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurand lumea. A reînviat natură, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvară. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătură de sânge se scurse în zăpadă imaculată. Muri.
De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
Legenda mărţişorului mai spune că: Umblând cu oile prin pădure şi torcând lână din furcă Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o „bortă” şi a legat-o cu un fir de aţă, asta se întâmplă într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul. Însă despre mărţişor a început să se vorbească mai târziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19:15.

Sunt vizate localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni.

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 10…15 l/mp, grindină (până la 2 cm) și
descărcări electrice.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie din Suceava prinsă la volan fără permis și beată, la Flămânzi. A fost reținută de polițiști

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 57 de ani, din județul Suceava, a ajuns în arestul Poliției după ce a fost depistată conducând un autoturism, deși avea dreptul de a șofa suspendat. Incidentul a avut loc pe raza orașului Flămânzi, iar polițiștii au emis pe numele acesteia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Verificările au scos la iveală că femeia se afla deja sub interdicția de a conduce, ca urmare a unor infracțiuni comise în 2025 – refuzul de a i se preleva mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis.

Ca și cum nu ar fi fost suficient, testarea cu etilotestul a indicat o valoare de 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Femeia a fost dusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Botoșani, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără drept.

Fotografie cu caracter generic

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Consultant economic, despre măsurile anunțate de Bolojan: „Se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os”

Publicat

Publicitate

Consultantul economic Adrian Negrescu consideră că măsurile de reformare a autorităților locale anunțate de Guvern sunt binevenite. Referitor la obligativitatea de plată a amenzilor si a taxelor, specialistul menționează că „este un comportament absolut elementar”, relatează ADEVĂRUL.

Adrian Negrescu: Este normal ca toți românii să-și plătească la timp taxele.

Referitor la propunerea prin care românii nu vor mai putea să cumpere mașini, să obțină autorizații de construcție sau să își recupereze permisul dacă nu își achita datoriile, Adrian Negrescu menționează că „este normal ca toți românii să își plătească la timp taxele”.

„Este un comportament absolut elementar menit să ajute statul și să ne ajute pe noi. Pentru că din taxele și impozitele pe care noi trebuie să le plătim avem bani din care să construim drumuri, asigurăm iluminat public, asigurăm servicii de sănătate, educație pentru copiii noștri tot ceea ce ține de viața noastră de zi cu zi.

În condiționarea eliberării unor acte administrative de plata impozitelor mi se pare un lucru salutar și aș extinde-o inclusiv la zona asigurărilor obligatorii de locuințe care în România sunt ignorate în continuare cu o nonșalanță și o iresponsabilitate ieșită din comun. Sunt doar 30% din locuințele din România asigurate împotriva unor dezastre. În condițiile în care vedem fenomene meteo din ce în ce mai grave. Aș condiționa acest lucru, asigurarea obligatorie a locuinței”, a declarat consultantul economic pentru Adevărul.

În ceea ce privește condiționarea asigurării fondurilor pentru administrațiile locale de performanță, Negrescu arată că aceasta măsură este esențială:

Publicitate

„Și cred că va veni de la sine acest fenomen pentru că primăriile odată cu debutul anului 2026 își vor vedea veniturile scăzând semnificativ, de la bugetul central, probabil, nu vor mai primi alocări cum au primit în anii anteriori iar din încasările din taxe și impozite, în condițiile scăderii economiei, probabil vor încasa mai puțini bani. Singura șansă a primăriilor este să-și restructureze activitatea, administrația locală să fie mai eficientă, să cheltuiască mai puțin și în felul acesta să ofere servicii mai de calitate. Numai împinși de la spate de realitatea economică vom putea face reforme. În România se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os, ca să zic așa, din punct de vedere financiar”.

„Românii vor înțelege”

Întrebat cum vor fi percepute de români măsurile anunțate de Guvern, specialistul a afirmat:

„Românii, cred eu, vor înțelege fiindcă suntem într-o situație cum n-am mai avut în ultimii 14 ani și că trebuie să strângem cureaua. Dacă mai avem de unde până să nu ne asfixiem din cauza acestor curbe de sacrificiu. Pentru mulți români va fi un fel de misiune imposibilă să se descurce financiar, dar asta este realitatea economică. Singura veste bună este Comisia Europeană care ne va monitoriza de acum încolo odată la șase luni în privința economiei. Deci nu vor mai fi posibile derapajele financiare care s-au făcut în anii trecuți. Mai mult decât atât, la Summit-ul EcoFeed, miniștrii de finanțe din Europa au impus un mecanism de alertă care prevede ca în cazul în care vom depăși cheltuielile statului cu un anumit procent în următorii cinci ani de zile, se va aprinde becul roșu la Bruxelles. Din această perspectivă vom fi întrebați ce se întâmplă la București. Altfel spus, nu vom mai putea cheltui deșănțat banul public în funcție de interesele electorale”.

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării Cseke Attila au anunțat, joi, pachetul de măsuri pentru administrația locală. Astfel, primăriile vor primii bugete în funcție de performanțǎ, proiectul Anghel Salingy va fi finanțat doar pentru proiectele în faza avansatǎ, vor exista grile noi de salarizare la primării și consilii județene, iar numărul de posturi se va diminua.

Alte măsuri se referă la ridicarea permisului de conducere dacǎ amenzile rutiere nu sunt plătite în 90 de zile, imposibilitatea de a achiziționa o mașina, de a radia una sau de a obține autorizații de construcție fără plata datoriilor. De asemenea, autoritățile vor sǎ folosească drone pentru depistarea construcțiilor ilegale.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul anunță folosirea dronelor pentru identificarea proprietăților nedeclarate și externalizarea recuperării taxelor către executori

Publicat

Publicitate

Guvernul anunță noi măsuri: drone pentru identificarea proprietăților nedeclarate, executori pentru recuperarea taxelor și publicarea listelor cu datornici la bugetul local, anunță alba24.ro.

Dronele vor putea fi utilizate pentru identificarea clădirile și pentru a măsura suprafața lor.

Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățenii care nu și-au declarat clădirea respectivă, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vineri, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

O altă măsură pentru a crește nivelul de încasare a taxelor este aceea că autoritățile locale vor putea externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală.

Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitoriului, adică a celui care are restanțe.

De asemenea, Guvernul Bolojan vrea să ofere posibilitatea administrațiilor locale să facă publice listele datornicilor la buget.

Publicitate

Asta s-a putea face prin modificarea codului de procedură fiscală, care azi spune că sunt informații de secret fiscal natura și cuantumul obligațiilor fiscale.

”Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații. Autoritățile locale și centrale vor putea publica aceste informații, care să devină publice” a spus Cseke Attila.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending