Connect with us
Publicitate

Actualitate

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024. Zilele cu dezlegare la ulei și vin

Publicat

Publicitate

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024 a început luni, 24 iunie. În acest an, postul durează doar cinci zile.

În fiecare an, pe 29 iunie, sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În 2024, cei doi sfinţi vor fi sărbătoriţi într-o zi de sâmbătă.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în 29 iunie. Biserica a hotărât ca aceşti doi mari Apostoli să fie cinstiţi în aceeaşi zi deoarece în aceeaşi zi şi în acelaşi an au pătimit moarte de martiri la Roma. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului.

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este precedată de un număr de zile de post, care variază în funcţie de data Sfintelor Paşti. De exemplu, anul trecut, postul a fost de două săptămâni și jumătate.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2024. Zilele cu dezlegare la ulei și vin
În 2024, postul ține cinci zile. De luni, 24 iunie până vineri, 28 iunie.

Luni a fost dezlegare la pește, fiind zi de sărbătoare: Lunea Sfântului Duh și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Publicitate

Marți, 25 iunie și joi 27 iunie, va fi dezlegare la ulei și vin.

Practic, zilele de pos tmai aspru vor fi miercuri și vineri (26 și 28 iunie).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Arhimandritul Ciprian Grădinaru, cunoscut drept „chirurgul sufletelor”, își aniversează ziua de naștere

Publicat

Publicitate

Părintele Ciprian Grădinaru, cunoscut drept „chirurgul sufletelor” din București, născut la Hlipiceni împlinește astăzi 53 de ani.

Este fără îndoială unul dintre cei mai căutați și mai iubiți duhovnici ai zilelor noastre. Un om simplu, smerit, modest dar cu multă bunătate, lângă care simți multă dragoste și liniște sufletească.

Spirit viu, curajos, dar blând și înțelegător în ale suferinței, părintele Ciprian Grădinaru a ajuns să fie supranumit „chirurgul sufletelor”.

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru este călugăr al Mănăstirii Sihăstria, din comuna Vânători, județul Neamț și eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului din București.

La vârsta de 18 ani a simțit că locul său este la mănăstire. Un an mai târziu a fost înrolat în armata. A ajuns la Oradea într-un regiment de tancuri. După armată s-a reîntors la Mănăstirea Sihăstria, mănăstirea Sa de ” metanie”, locul său de închinăciune, unde a fost tuns in călugărie și hirotonit preot. A fost ucenicul Părintelui Ilie Cleopa, unul din marii duhovnici nemuritori ai românilor.

La București a venit în anul 2011, în ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Publicitate

De dimineața și până seara târziu, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București spovedește, sfătuiește duhovnicește și binecuvintează pe toți cei care îi trec pragul. Cei mai mulți oameni care îl caută sunt oameni cu probleme, oameni bolnavi fizic sau sufletește, oameni care trec prin necazuri în familie sau la serviciu.

Părintele Ciprian Grădinaru este un povățuitor de suflete.

Oamenii îl caută, îl ascultă, îi cer binecuvântare și dezlegare pentru rezolvarea necazurilor lor. Primesc toți ajutor prin rezolvarea cu ușurință a problemelor, puterea de a merge mai departe și speranță.

Publicitate

Este părintele speranței !

Este duhovnicul care te sfătuiește și trebuie să-i dai ascultare de rugăciune și spovedanie mereu. Este preotul care poate citi omul dintr-o privire, care îi cunoaște omului toate încercările prin care trece și nivelul duhovnicesc unde se află. Nu respinge pe nimeni niciodată, vorbește blând și, cu timpul, prin ascultare, te înalță duhovnicește.

Întru mulți ani binecuvântați de Dumnezeu, cu sănătate, putere și bucurii duhovnicești !!!

Surs

a: facebook

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bonuri de masă 2024: Tichetele vor fi excluse din plafonul de 4000 de lei pentru facilități la salarii

Publicat

Publicitate

Bonuri de masă 2024: tichetele vor fi excluse din plafonul de 4000 de lei pentru acordarea facilităților la salarii. Este soluția Guvernului la problema apărută după majorarea salariului minim și necorelarea pragului până la care nu se taxează parte din venituri, scrie alba24.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, înaintea ședinței de Guvern din 28 iunie, modificare prin OUG a reglementărilor de aplicare a facilităţilor fiscale în cazul salariului minim. Aceasta se referă la contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană acordate potrivit legii.

„Sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie”, a spus Ciolacu.

Bonuri de masă 2024. Modificarea din lege

Potrivit proiectului de OUG,

”începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024,

Publicitate

în venitul brut (… art. 76 alin. (1) – (3) Cod Fiscal), care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv (… OUG nr. 115/2023),

nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”.

Bonuri de masă 2024. Excluderea din plafonul de 4000 de lei. Context

Reamintim că riscul ca angajatorii să nu mai acorde bonuri de masă salariaților a fost adus în atenție de reprezentanții IMM-urilor. Explicația a fost că salariul minim brut crește de la 3.300 lei la 3.700 de lei de la 1 iulie, crește și suma ce nu este taxată de stat, de la 200 la 300 de lei, dar nu și plafonul de 4000 de lei pentru acordarea facilităților salariale.

Publicitate

Prin urmare, dacă până acum salariații primeau maxim 700 de lei bonuri de masă, ulterior suma netaxată era de 300 de lei.

Plafonul lunar de 200 lei reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a fost majorat prin OUG 59/2024, la la 300 lei/lună, de la 1 iulie.

Potrivit Guvernului, facilitatea fiscală își pierde din eficacitate, ”în lipsa reglementării cu aceeaşi dată a ajustării plafonului lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor”.

În nota de fundamentare a OUG se mai arată că ”reglementarea ajustării plafonului lunar de 4.000 lei nu poate fi adoptată printr-un alt instrument legislativ care să permită aplicarea acesteia” de la 1 iulie.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzile rutiere nu vor crește de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă, înghețată după majorarea salariului minim

Publicat

Publicitate

Oficial: Amenzile rutiere nu vor crește de la 1 iulie 2024. Guvernul îngheață valoarea punctului-amendă, după majorarea salariului minim. Decizia a fost anunțată vineri de premierul Marcel Ciolacu.

”Astăzi vom îngheţa şi punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a precizat premierul. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern din 28 iunie.

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei. Punctul-amendă este calculat ca 5% din valoarea salariului minim, potrivit legislației în vigoare.

De la 1 ianuarie 2024, punctul-amendă este de 165 de lei. Ar fi trebuit să crească la 185 de lei, dacă Guvernul nu lua decizia de ”înghețare” a acestuia.

Reamintim că modul de calcul al punctului-amendă a fost modificat de Executiv, de la începutul acestui an. A fost stabilit procentul de 5%, în loc de 10% cât era anterior. Tot înainte de 2024, punctul-amendă era de 145 de lei.

Publicitate

Amenzi rutiere 2024 de la 1 iulie 2024. Clase de sancțiuni, valoare, puncte de penalizare

  • depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h (clasa I sancțiuni): 2 – 3 puncte de amendă (300 lei – 495 de lei amendă) + 2 puncte de penalizare
  • depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h (clasa II sancțiuni): 4 – 5 puncte de amendă (660 lei – 825 de lei amendă) + 3 puncte de penalizare
  • depășirea limitei de viteză cu 31 – 40 km/h (clasa III sancțiuni): 6 – 8 puncte de amendă (990 lei – 1.320 de lei amendă) + 4 puncte de penalizare
  • depășirea limitei de viteză cu 41 – 50 km/h (clasa IV sancțiuni): 9 – 20 puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + 6 puncte de penalizare
  • depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Pentru clasa a V-a de sancțiuni – 21-100 puncte-amendă (3.465 – 16.500 lei).

Citeste mai mult

Eveniment

„Joc și cântec de la noi”. Spectacol-Concurs organizat la Roșiori

Publicat

Publicitate

Se fac înscrieri la cea de-a doua ediție a Spectacolului Concurs „Joc și cântec de la noi” organizat în data de11august 2024, anunță artista Gabriela Pușcașu, organizatoarea evenimentului, pe pagina de facebook.

 

Acest concurs are ca scop descoperirea,susținerea și promovarea tinerelor talente.

FĂRĂ TAXE DE ÎNSCRIERE.

Evenimentul „Joc și cântec de la noi”, se va desfășura la Căminul Cultural din satul Roșiori, comuna Răchiți ,județul Botoșani, începând cu ora 14:00.

Concursul se va desfășura pe două secțiuni și trei categorii de vârstă:

Publicitate

Secțiunea I

Soliști vocali – muzică populară :

Categoria 6-9 ani

Publicitate

Categoria 10-13 ani

Categoria 14-17 ani

Secțiunea a II-a

Grupuri de dans popular.

Durata maximă de evoluție în concurs pentru concurenții înscriși la secțiunea soliști vocali,va fi de maxim 5 minute.

Grupurile de dansatori vor prezenta în concurs o suită de dansuri populare (maxim 10 minute).

IMPORTANT :

– Concurenții vor cânta doar pe negative! Exclus pozitivele !

– Concurenții vor interpreta un singur cântec !

– Concurenții înscriși la secțiunea soliști vocali – muzică populară,trebuie să se prezinte obligatoriu în costume populare autentice!

– Concurenții trebuie să interpreteze cântece populare autentice românești!

Juriul va fi alcătuit din personalități ce își desfășoară activitatea în domeniul cultural-artistic:muzică, coregrafie .

Astfel, juriul va puncta: tehnica vocală, prezența scenică, costumul popular autentic,originalitatea și acuratețea limbajului și exprimării.

Înscrierea se poate face pe whatsapp la numărul de telefon: 0730.138.629, cu specificația: Nume, prenume, vârsta, localitate și numele piesei alese pentru concurs.

În cazul grupurilor de dans se va prezenta numele grupului și localitatea de proveniență.

Înscriere se va face până la data de 01.08.2024.

Totodată pentru a evita orice disfuncționalitate și orice întârziere a programului,fiecare concurent are obligația să se prezinte cu o oră mai devreme la scenă având asupra lui negativul piesei pregătită pentru concurs, pe un suport de memorie tip stick USB!

Gabriela Pușcașu, organizator

Concursul se adresează copiilor cu vârste

cuprinse între 6 și 17 ani

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending