Connect with us

Eveniment

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. Lista alimentelor ce pot fi consumate fără să încalci canoanele

Publicat

Publicitate

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. De luni începe Postul Paștelui, o perioadă de 40 de zile în care mulți credincioși renunță la alimentele de origine animală, scrie alba24.ro.

Acest post, cel mai important din calendarul creștin, ne pregătește pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 20 aprilie.

Deși renunțăm la produsele de origine animală, există o mulțime de opțiuni delicioase pe care le putem include în meniul zilnic.

În continuare, vă propunem câteva rețete simple și rapide de post, care vă vor diversifica mesele și vă vor ajuta să aveți o alimentație echilibrată pe parcursul celor 40 de zile de post.

Postul Paștelui 2025

În tradiția ortodoxă, postul nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și o cale de purificare sufletească și de îndepărtare de patimi. Beneficiile postului se reflectă în mai multe aspecte ale vieții.

Din punct de vedere fizic, schimbarea regimului alimentar ajută organismul să elimine toxinele și poate contribui la o stare de sănătate mai bună. Totodată, renunțarea la vicii are un impact pozitiv asupra echilibrului nostru general

Publicitate

Pe plan spiritual, postul este un timp al rugăciunii și al introspecției, oferind șansa de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a lăsa Harul să lucreze în viața noastră.

Nu în ultimul rând, postul înseamnă și fapte bune.

Ajutându-i pe cei din jur, această perioadă devine nu doar un exercițiu personal, ci și o experiență colectivă, așa cum subliniază și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „în vindecarea bolnavilor, contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”.

Rețete de post: Feluri de mâncare rapide pentru perioada postului

Chiar dacă se renunță la produsele de origine animală, există multe variante gustoase pentru a satisface pofta de mâncare.

Iată câteva rețete simple și sănătoase, perfecte pentru a-ți diversifica mesele de post.

Ciorbă de legume de post

Ingrediente:

  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi;
  • 1 ardei gras;
  • 1 cartof mare;
  • 1 zucchini;
  • 1/2 varză mică;
  • 2 roșii;
  • 1 litru apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust;
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

  • Se curăță și se taie legumele în cuburi mici;
  • Într-o oală, se încinge uleiul și se călesc ceapa și morcovii, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă restul legumelor și se toarnă apa;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fragede (aproximativ 30-40 de minute);
  • Se adaugă roșiile tăiate și se mai lasă 10 minute pe foc;
  • La final, se condimentează cu sare, piper și se adaugă mărar sau pătrunjel tocate.

Ardei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 6 ardei grași;
  • 200 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 zucchini;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare, piper, ierburi de Provence;
  • 1 linguriță pastă de tomate.

Mod de preparare:

  • Se taie vârful ardeilor și se scot semințele;
  • Se pune orezul la fiert pentru 5 minute;
  • Într-o tigaie, se călesc ceapa și morcovul date pe răzătoare, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă dovlecel tăiat cubulețe și roșiile tocate;
  • După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate;
  • Se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în ardei și se așază într-o oală;
  • Se adaugă apă (aproape cât să-i acopere) și se lasă la fiert timp de 30-40 de minute.

Chili de post cu fasole și legume

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole roșie fiartă;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ardei gras;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri de pastă de tomate;
  • 1 linguriță de chili sau boia iute;
  • 1 linguriță de cumin;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se călesc ceapa și ardeiul gras tăiate în cuburi mici într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă roșiile tocate și pasta de tomate și se lasă la fiert 5-10 minute;
  • Se pune fasolea fiartă și se adaugă condimentele: chili, cumin, sare și piper;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic încă 20 de minute și se amestecă din când în când;
  • Se servește fierbinte, opțional cu o garnitură de orez sau pâine de post.

Dovlecei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 4 dovlecei mari;
  • 100 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • Sare, piper și ierburi.

Mod de preparare:

  • Se taie dovleceii pe jumătate și se scobesc de semințe;
  • Orezul se fierbe în apă cu sare pentru 10 minute;
  • Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă pasta de tomate și orezul fiert, iar amestecul se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în dovlecei și se așază într-o tavăș
  • Se adaugă apă în tavă și se lasă la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute.

Supă cremă de cartofi și praz

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari;
  • 1 praz;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 litru apă;
  • Sare și piper după gust;
  • 1 linguriță de cimbru.

Mod de preparare:

  • Se taie cartofii și prazul în bucăți mici, iar ceapa se toacă mărunt;
  • Se călesc ceapa și prazul în ulei de măsline până devin moi;
  • Se adaugă cartofii și apă, apoi se fierbe totul până cartofii sunt complet fierți;
  • Se pasează supa cu un blender până devine cremă;
  • Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.

Postul Paștelui 2025. Cum se postește

Biserica recomandă ca Postul Paștelui să fie ținut cu măsură și înțelepciune, în funcție de puterea fiecăruia. Potrivit crestinortodox.ro, se postește astfel:

  • În primele zile din prima săptămână, se recomandă să nu se mănânce nimic. Cei care nu pot ține un post atât de strict pot posti până seara și, dacă se poate, să mănânce doar pâine și apă. Același lucru este recomandat și pentru primele trei zile din Săptămâna Patimilor (luni, marți și miercuri) și pentru ultimele două zile (vineri și sâmbătă).
  • În Miercurea din Săptămâna Patimilor, se postește până seara, iar după slujbă se poate mânca pâine și legume fierte, fără ulei.
  • În restul postului, de luni până vineri, se recomandă o singură masă pe zi, seara, cu mâncare simplă, uscată. În zilele de sâmbătă și duminică, se pot lua două mese, iar mâncarea poate conține legume fierte, puțin ulei și vin.

Postul Paștelui 2025: Ce alimente se pot consuma în post

Postul nu înseamnă doar renunțare și sacrificii, ci și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai simplu și mai sănătos.

Chiar dacă nu se consumă alimente de origine animală, există multe variante care pot asigura energia necesară zilnic.

Alimente permise în post:

  • Fructe și legume – Mere, banane, portocale, struguri, cartofi, morcovi, fasole verde, ardei, roșii, castraveți;
  • Cereale – Năut, ovăz, quinoa, hrișcă;
  • Produse din soia – Tofu, lapte de soia, iaurt vegetal;
  • Semințe și nuci – Nuci, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, chia;
  • Pâine și produse de panificație – Covrigi, pâine integrală, lipii (fără lapte sau ouă);
  • Uleiuri vegetale – Ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos;
  • Dulciuri de post – Ciocolată neagră fără lapte, gem, compot, miere (în funcție de tradițiile fiecăruia).

În unele zile din post, Biserica permite și consumul de pește, mai ales de Buna Vestire (25 martie) și de Floriile (13 aprilie).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune la Darabani, în cadrul campaniei „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”

Publicat

Publicitate

În perioada 19 – 25 mai 2025, Poliția Română, prin structurile rutiere, derulează la nivel național campania „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”, având ca obiectiv principal formarea unor deprinderi corecte și preventive în rândul participanților la trafic, cu accent pe educarea copiilor și adolescenților.

 

În acest context, la data de 20 mai 2025, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, au desfășurat activități educativ-preventive la Școala Leon Dănăilă, din orașul Darabani.

 

Elevii au participat la întâlniri interactive cu polițiștii rutieri, în cadrul cărora le-au fost prezentate, într-un mod accesibil și atractiv, regulile esențiale de circulație. Prin jocuri, demonstrații practice și discuții deschise, copiii au învățat cum să circule în siguranță, fie ca pietoni, fie în calitate de pasageri, fiind totodată încurajați să adopte un comportament responsabil în trafic.

 

Publicitate

Activitățile s-au desfășurat într-un cadru prietenos, adaptat vârstei copiilor, folosindu-se metode interactive care au stimulat participarea activă și interesul elevilor. Prin aceste demersuri, polițiștii urmăresc nu doar informarea, ci și formarea unei atitudini preventive și conștiente față de regulile de circulație.

 

Campania „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere” va continua și în perioada următoare, prin activități similare desfășurate în alte unități de învățământ din județul Botoșani, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și responsabilizarea tuturor participanților la trafic

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer cu alcoolemie uriașă, din comuna Mihai Eminescu, scos din trafic de polițiști. Era aproape de comă alcoolică

Publicat

Publicitate

La data de 19 mai 2025,în jurul orei 22:00,  polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat, de 51 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 1,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Vorona, cu permisul suspendat de doi ani, dat jos de la volan de polițiști la Copălău

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit, luni, pentru control, pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, un autoturism condus de un bărbat, din comuna Vorona.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendată, din anul 2023, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

„Litoralul pentru toți” 2025: Tarife avantajoase pentru cazare la mare în luna iunie

Publicat

Publicitate

Românii își pot planifica vacanța la mare la prețuri accesibile în cadrul programului „Litoralul pentru toți”. În perioada 1–22 iunie 2025, tarifele pentru cazare pornesc de la doar 44 de lei pe noapte. Anunțul a fost făcut de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care a comunicat prețurile valabile în extrasezon, scrie alba24.ro.

Inițiativa oferă românilor șansa de a petrece o vacanță pe litoral la prețuri semnificativ mai mici decât în vârf de sezon, potrivit sursei citate.

„Litoralul pentru toţi” 2025. Prețuri din 1 iunie

În prima parte a programului (1–6 iunie), potrivit ofertelor reale existente în sistemul de rezervări, tarifele pornesc de la:

Cazare fără masă: 44 de lei pe noapte de persoană;
Cazare cu pachet de mic dejun inclus: 84 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 161 de lei pe noapte de persoană.

Pentru perioada 7–22 iunie, tarifele pornesc de la:

Publicitate

Cazare fără masă: 46 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 86 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 220 de lei pe noapte de persoană.
Aceste tarife sunt practicate de unități de cazare clasificate cu 2 și 3 stele, în special din stațiunea Eforie Nord, care rămâne cea mai accesibilă destinație înscrisă în program, oferind cele mai mici tarife atât pentru cazare simplă, cât și pentru demipensiune și all inclusive.

„Litoralul pentru toţi” 2025. Tarifele minime din fiecare stațiune
Așadar, o analiză a tarifelor minime din fiecare stațiune, în perioada 1-6 iunie, arată că prețurile pornesc de la:

Eforie Nord

Cazare fără masă: 44 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 84 lei de pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 161 de lei pe noapte de persoană.
Costinești

Cazare fără masă: 62 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 118 de lei pe noapte de persoană.
Euforie Sud

Cazare fără masă: 58 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 103 de lei pe noapte de persoană.
Jupiter

Cazare fără masă: 70 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 123 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 179 de lei pe noapte de persoană.

Mamaia

Cazare fără masă: 76 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 136 de lei pe noapte de persoană.
De asemenea, pentru perioada 7–22 iunie, prețurile minime cresc ușor, dar rămân atractive pentru sejururi la mare:

Eforie Nord

Cazare fără masă: 46 de lei pe noapte de persoană;
Demipensiune: 86 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 220 de lei pe noapte de persoană.
Costinești

Demipensiune: 62 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 118 de lei pe noapte de persoană.
Euforie Sud

Demipensiune: 58 de lei pe noapte de persoană.
Cazare all inclusive: 103 de lei pe noapte de persoană.
Jupiter

Demipensiune: 114 de lei pe noapte de persoană;
Cazare all inclusive: 131 de lei pe noapte de persoană.
Mamaia

Demipensiune: 215 de lei pe noapte de persoană.
Cazare all inclusive: 327 de lei pe noapte de persoană.
Totodată, stațiuni precum Venus, Saturn, Mangalia, Mamaia Nord, Neptun-Olimp completează paleta de destinații înscrise în program, oferind turiștilor opțiuni variate în funcție de preferințe și buget.

Programul este adresat în special familiilor, tinerilor, pensionarilor și tuturor celor care doresc să petreacă câteva zile la malul mării la tarife reduse, evitând aglomerația din vârf de sezon.

„Litoralul pentru toţi” 2025. 10.000 de locuri de cazare

Inițiatorul acestui program este Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care îl coordonează încă de la prima ediție.

„Această inițiativă patronală este un exemplu de colaborare și solidaritate între operatorii privați de turism care, fără sprijin bugetar, au creat un mecanism cu beneficii reale atât pentru turiștii români, cât și pentru operatorii din turism.

Până în prezent, zeci de unități de cazare din toate stațiunile de pe litoralul românesc s-au alăturat ediției din 2025, iar FPTR estimează că peste 100 de hoteluri vor participa la program, punând la dispoziție aproximativ 10.000 de locuri de cazare”, potrivit FPTR.

Ediția 46 vine cu extinderea participării către stațiuni emergente precum Mamaia Nord și Vama Veche, alături de stațiunile consacrate din sudul și centrul litoralului, de la Eforie Nord, Neptun, Jupiter, până la Saturn și Mangalia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending