Connect with us
Publicitate

Actualitate

Postul închinat sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Când începe și ce durată are

Publicat

Publicitate

Postul închinat sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este la fel de vechi ca posturile marilor sărbători din timpul anului. El s-a generalizat în secolul al VI-lea, dar Constituţiile Apostolice (secolul al IV-lea) menţionează existenţa acestui post, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că el exista din primele veacuri creştine. Postul Sânpetrului, cum este cunoscut în popor, nu are o durată fixă.

Acest post este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13, 2 si 14, 23). Totodată, prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime; de aceea, în vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sânpetrului are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui e în funcție de data variabilă a Învierii lui Hristos. Anul acesta, postul începe luni, 24 iunie și are doar 5 zile, cu următoarele dezlegări: – 24 iunie, luni, dezlegare la pește, ulei și vin; – 25 iunie, marți, dezlegare la ulei și vin; – 26 iunie, miercuri, mâncare de origine vegetală; – 27 iunie, joi, dezlegare la ulei și vin; – 28 iunie, vineri, mâncare de origine vegetală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

30.000 lei amendă de la Garda de Mediu pentru o stație de betoane care funcționa fără autorizație de mediu la Botoșani

Publicat

Publicitate

În vederea soluționării unei sesizări la un obiectiv stație de mixturi asfaltice, o echipă de comisari din cadrul Garda de Mediu Botoșani a constatat că pentru codul CAEN rev 1 2682 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a. (inclusiv staţii de mixturi asfaltice) și codul CAEN rev 1 2666 Fabricarea altor elemente din beton, ciment şi ipsos în cantități de peste 1 tonă pe zi operatorul economic nu a solicitat și nu a obținut autorizație de mediu.

“Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2005 privind protecția mediului desfășurarea activităților existente și începerea activităților noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizației de mediu și funcţionarea fără autorizaţie de mediu este interzisă pentru activităţile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului”, a transmis Garda de Mediu Botoșani.

Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii și s-a aplicat o sancțiune contravențională de 30.000 lei.

Citeste mai mult

Educație

VIDEO: Cum se rezolvau subiectele de la Evaluarea Națională la Matematică, pe baza baremului. Rezolvare de la un profesor

Publicat

Publicitate

Subiectele la matematică de la Evaluarea Națională 2024 au fost rezolvate live, în studioul colegilor noștri de la cluj24.ro, de  profesorul Gheorghe Lobonț de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Peste 3400 de elevi din Botoșani, alături de colegii din țară au susținut joi, 27 iunie, proba la Matematică. Au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor.


Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la disciplina matematică au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, joi la ora 15:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Vorniceni: Un copil de un an a murit după ce a fost lovit de maşina condusă de tatăl său

Publicat

Publicitate

Un copil de un an a murit, joi, după ce a fost lovit de maşina condusă de tatăl său, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, accidentul a avut loc în curtea unei locuinţe din comuna Vorniceni, în timpul unei manevre de mers înapoi pe care o efectua tatăl copilului.

Din primele date de la fața locului rezultă că tatăl micuțului era în stare de ebrietate.

În acest caz a fost întocmit un doar penal pentru ucidere din culpă.

Citeste mai mult

Economie

Gazele, mai SCUMPE de la 1 iulie. Majorarea tarifelor de distribuție, aprobată de ANRE

Publicat

Publicitate

De la 1 iulie, prețul gazelor va crește după ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare medie de 19% a tarifelor reglementate pentru distribuția gazelor naturale. Această creștere, aplicabilă consumatorilor de gaze naturale care beneficiază de serviciul de distribuție, echivalează cu aproximativ 10 lei/MWh distribuit, relatează alba24.ro.

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Se scumpesc gazele, de la 1 iulie

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, menționează ANRE într-un comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Ce includ tarifele de distribuție

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

Publicitate

În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending