Connect with us

Actualitate

Postul Crăciunului: Mâncăruri sănătoase de post, direct din chiliile mănăstireşti medievale. Recomandări

Publicat

Publicitate

Alimentația în Postul Crăciunului: Nu sunt puţine cazurile de români care ajung la urgenţă în timpul postului principalul motiv fiind faptul că nu îşi asigură suficiente vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică acestei perioade.

Există, pe lângă clasicele mâncăruri tradiţionale de post (zacuscă, fasole, paste) şi un alt fel de reţete, la fel de lipsite de ingredientele “de dulce”, dar cu o bogată aromă şi un gust inconfundabil… acestea sunt renumitele mâncăruri mănăstireşti, pregătite cu multă răbdare şi din cele mai proaspete ingrediente, informează alba24.ro.

După cum bine se ştie, mănăstirile au propria grădină de zarzavaturi şi legume, din care se fac cele mai bune ciorbe şi tocăniţe, încât uneori uiţi că mănânci de post, aşa de bună e mâncarea ce le iese.

Mâncarea de mănăstire are însă și o latură spirituală. În decursul anilor, rețetele călugărilor s-au rafinat și au ajuns să fie repere pentru toți cei care doresc să postească.

Prima pe listă: pâinea pustnicească

Acest aliment de bază al românilor – pâinea, capătă o cu totul şi cu totul altă valoare pentru cei care s-au dedicat divinităţii.

Publicitate

Procesul de fabricaţie însă este unul foarte diferit de cel din marile fabrici de panificaţie.

Mai exact, pâinea se face din făină integrală amestecată cu puţină apă, până când se formează o cocă tare. Această cocă se lasă la dospit peste noapte, în jur de 10 ore, la loc uscat şi cald.

Odată îndeplinit acest proces, nu ne rămâne decât să ne înfruptăm din pâinea rezultată, aşa cum este ea, pentru că, spun preoţii: „mulţi pustnici , ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carenţe de vitamine.

În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi şi a trăit o sută de ani.”

Aperitive cu iz mediteraneean şi tradiţie tipic românească – bruschete cu roşii şi busuioc

Pentru a înlesni felurile mari de mâncare, este nevoie întotdeauna de o mică gustare. Acest lucru se aplică şi în cazul lăcaşurilor sfinte, unde se pregătesc fel şi fel de preparate, pe cât de gustoase, pe atât de arătoase.

Iată doar câteva idei de aperitive, bineînţeles de post:

Bruschete cu roşii – se taie roşiile proaspete în cubuleţe şi se amestecă laolaltă cu ulei de măsline, busuioc şi sare; după care se curăţă câţiva căţei de usturoi, condimentul preferat al românilor, se pisează şi se adaugă în sosul de roşii, cu care se vor unge felii de pâine prăjită în cuptor pe ambele părţi.

Înainte de servire se adaugă şi roşiile cubuleţe, astfel încât pâinea să nu se înmoaie de la zeama roşiilor.

La fel se procedează şi la bruschetele cu ciuperci, cu diferenţa că ciupercile se vor căli la un loc cu ceapa şi usturoiul peste care s-a stins o cană cu vin alb.

Chifteluţe cu dovlecei – dovleceii se dau pe răzătoare şi se scurg vreme de o oră, după care se frământă cu puţină sare, piper, usturoi pisat şi pătrunjel verdel

Înainte de a sfârâi în uleiul încins, chifteluţeşe se dau prin făină şi pesmet, iar după ce s-au prăjit se scot pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei.

Nicio masă fără zeamă!

Cam acesta e dictonul după care se ghidează cei din mănăstire. Ciorba e nelipsistă din meniul de primăvară, iar postul Paştelui este un prilej nemaipomenit de a detoxifia corpul prin acţiunea numeroaselor legume şi verdeţuri din grădina mănăstirească.

Cartofii, ciupercile, fasolea verde, urzicile, sfecla, loboda, ştevia…acestea sunt doar câteva din ingrediente-cheie folosite în renumitele supe şi ciorbe mănăstireşti.

Secretul acestora constă în călirea tuturor legumelor într-o tigaie încăpătoare, după care se toarnă apă cât să le acopere, sare după gust, borş făcut în chilie şi multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru etc.) pentru a încânta receptorii olfactivi şi pentru a bucura privirea cu un verde sănătos de primăvară.

O altă zeamă delicioasă este supa cremă de conopidă, o bunătate ce merită savurată în fiecare zi, nu doar în post. Pentru a face această supă acasă, aveţi nevoie de: o conopidă medie, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, o ceapă, trei cartofi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel sau mărar, chimen, sare, piper şi o ceaşcă de ulei.

© Nikolaos Tombazis/Benaki Museum Photographic Archives, Ephorate of Antiquities of Chalkidiki and Mount Athos/Hellenic Republic, Ministry of Culture and Sports/Archaeological Receipts Fund

Se prepară astfel: conopida se taie bucăţi si se îndepărtează cotoarele, după care se lasă în apă rece cu sare timp de 15 minute.

Legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală de 2 l de apă, iar conopida se fierbe separat în altă oală..

Când toate legumele sunt fierte, se strecoară de apă şi se fac piure. Apoi, se mai căleşte puţină ceapă, se adaugă piureul obţinut, condimentele şi se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, lăsând încă 15 minute pe foc. La final se pune verdeaţă din belşug.

Felul principal – renumitele mâncăruri scăzute la tuci

Măicuţele au un har aparte de a face din nimica toată o adevărată artă culinară. Dacă laşi pe mâna lor câţiva cartofi şi o mână de usturoi sau ceapă, te vei trezi că nu te mai ridici de la masă până nu cureţi de tot farfuria.

Ceaunul de tuci este principalul actor în acest peisaj.

Nicio tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă.

Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!

Tocana mănăstirească, o bogăţie de legume fierte cu grijă

…Dar, revenind la post. Tocana mănăstirească presupune o bogăţie de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii.

Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.

Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă.

Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.

Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da o aromp de prospeţime mâncării.

Reţetă faimoasă şi delicioasă de orez cu spanac

O altă reţetă faimoasă şi delicioasă deopotrivă este orezul cu spanac. Aveţi nevoie de: 1 kg de spanac, 200 gr de orez, 2 cepe, 1 căpăţână de usturoi, puţin ulei şi sare.

Mod de preparare: orezul se lasă la înmuiat în apă rece, iar spanacul se curăţă şi se spală în mai multe ape, după care se fierbe timp de 8 minute.

Apoi este scos şi lăsat la scurs, iar când se răceşte se toacă mărunt. Ceapa măruntă se pune la călit în puţin ulei încins, până devine aurie, după care se adaugă orezul şi spanacul, lăsîndu-se încă 15 minute la fiert.

După toată această tevatură, se adaugă usturoiul şi se dă vasul la cuptor pentru 10 minute. Rezultatul este spectaculos!

Amatorii de sarmale au la dispoziţie cel puţin 3 reţete prin care îşi pot satisface pofta: sărmăluţe cu orez şi ciuperci, cu legume tocate şi aromate cu mentă sau sarmale cu porumb şi morcov.

Toate sunt o alternativă delicioasă la tradiţionalele sarmale cu carne de porc, greoaie pentru stomac, banale şi atât de nesănătoase.

Foto: greece-is.com

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Catedrala Națională, încă deschisă pentru vizitare. Ce lucrări de amenajare și slujbe mai au loc în sfântul lăcaș în 2025

Publicat

Publicitate

Catedrala Națională este încă deschisă pentru vizitare zilnic până vineri, 14 noiembrie 2025, între orele 11:00 și 19:00, conform unui comunicat de săptămâna trecută al Biroului de presă al Patriarhiei Române. În acest zile nu va mai fi rând pentru intrare, deoarece nu se mai trece prin Sfântul Altar, scrie basilica.ro.

În perioada 15-29 noiembrie, sfântul lăcaș va fi închis pentru public, cu scopul de a continua lucrările la instalațiile din interior.

În această perioadă vor continua și lucrările de pictură în mozaic, deoarece pictorii bisericești din echipa Catedralei Naționale au nevoie să profite de fiecare moment pentru a avansa cu lucrările. Ei mai au de realizat aproximativ 30% din pictura interioară în tehnica mozaicului.

Când mai este deschisă Catedrala Națională

Catedrala va fi redeschisă în perioada sărbătorilor legate de hramul Catedralei și Ziua Națională a României, astfel:

  • 30 noiembrie 2025: orele 09:00-12:00, Sf. Liturghie în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale;
  • 1 decembrie 2025: Te Deum (slujbă de mulțumire) de Ziua Națională a României;
  • 2 decembrie 2025: Catedrala este deschisă pentru vizitare.

Apoi, după altă perioadă în care lucrările interioare vor continua fără accesul publicului, Catedrala Mântuirii Neamului va fi redeschisă pentru vizitare astfel:

Publicitate
  • 24 decembrie 2025 – 8 ianuarie 2026: între orele 9.00-17.00.

În zilele în care Catedrala Națională este închisă, pelerinii se pot ruga la Paraclisul din apropierea Catedralei Naționale, unde este eclesiarh Arhim. Ciprian Grădinaru.

În perioada 26 octombrie – 5 noiembrie 2025, aproximativ 315.000 de credincioși au trecut prin Sfântul Altar al Catedralei Naționale, deschis în mod excepțional după sfințirea picturii în mozaic a sfântului lăcaș.

Pelerini din toată țara au putut cinsti cu acest prilej moaștele Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale, care rămân în patrimoniul sfântului lăcaș, și moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou aduse de la Catedrala Patriarhală.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Accident la Copălău: O mașină s-a răsturnat pe cupolă. Șoferul, transportat la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în această dimineață, pe DJ 208 H, în localitatea Cerbu. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în afara părții carosabile, răsturnat pe cupolă și că nu erau persoane încarcerate.

Șoferul mașinii, un bărbat de 50 de ani, a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Companie de mobilier din România, amendată pentru trimiterea de SMS-uri comerciale nesolicitate

Publicat

Publicitate

O companie din România care se ocupă de fabricarea și comercializarea produselor de mobilier și decorațiuni a fost amendată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), notează alba24.ro.

Potrivit unui comunicat al instituției, amenzile au fost aplicate după ce o persoană fizică a reclamat că a primit SMS-uri comerciale nesolicitate.

Amenzile

ANSPDCP a finalizat, în luna octombrie 2025, o investigație la operatorul Whitedecor SRL și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (1) a), art. 7, art. 12 alin. (3), art. 15 și art. 17 și art. 21 din Regulamentul (UE) 2016/679, a anunțat autoritatea.

Operatorul a fost sancționat contravențional:

  • cu amendă în cuantum de 5082 lei (echivalentul a 1.000 EURO), pentru încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (1) lit. a), art. 7, art. 21 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2016/679
  • cu amendă în cuantum de 5082 lei (echivalentul a 1.000 EURO), pentru încălcarea art. 12 alin. (3), art. 15, art. 17 și art. 21 din Regulamentul (UE) 2016/679

SMS-uri comerciale nesolicitate

”Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri prin care o persoană fizică a reclamat că au fost încălcate dispozițiile Regulamentului (UE) 2016/679, referitoare la drepturile persoanelor vizate și consimțământul obținut din partea acestora.

În cursul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a constatat că operatorul, ca urmare a unei achiziții, a transmis clientului, în mod repetat, mesaje comerciale nesolicitate pe numărul său de telefon.

Publicitate

Astfel, operatorul nu a făcut dovada existenței consimțământului obținut de la persoana vizată pentru prelucrarea datelor personale ale acesteia în scop de marketing, fiind astfel încălcate prevederile art. 6 alin. (1) lit. a), art. 7 și art. 21 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2016/679”.

Solicitare de confirmare a datelor

Potrivit autorității, ”s-a constatat că persoana vizată a solicitat să i se confirme dacă datele sale personale sunt sau nu prelucrate de operator. În același timp, clientul a solicitat prin cererea sa inclusiv o copie a datelor prelucrate, în baza dispoziţiilor art. 15 din Regulamentul (UE) 2016/679.

De asemenea, clientul și-a exprimat opoziția față de prelucrarea datelor sale în scop de marketing direct și a solicitat ca datele sale personale să fie șterse din întreaga bază de date deținută de operator”.

Alte nereguli constatate

ANSPDCP a mai constatat că ”operatorul nu a făcut dovada transmiterii unui răspuns în termenul legal de cel mult o lună la cererea de exercitare a drepturilor de acces, opoziție și de ștergere din partea persoanei vizate. Prin urmare, au fost încălcate dispozițiile art. 12 alin. (3), art. 15, art. 17 și art. 21 din Regulamentul (UE) 679/2016”.

În același timp, în temeiul dispozițiilor art. 58 alin. (2) lit. c) și d) din Regulamentul (UE) 2016/679 s-au dispus față de operator și următoarele măsuri corective:

  • adoptarea unor proceduri interne privind modul de soluționare a cererilor depuse de persoanele vizate în temeiul art. 12-22 din Regulamentul (UE) 2016/679, respectarea în toate cazurile a dispozițiilor aplicabile privind analizarea și soluționarea fără întârziere a acestor cereri și comunicarea unor răspunsuri către persoanele vizate în cadrul termenelor legale, precum și instruirea regulată a personalului operatorului în acest sens
  • adoptarea unor proceduri interne privind modul de prelucrarea a datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate în scop de marketing direct, în vederea transmiterii de mesaje comerciale prin mijloace de comunicare electronică numai cu consimţământul expres prealabil și informat al persoanelor vizate, mai precizează ANSPDCP.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu

Publicat

Publicitate

Acești sfinți martiri și mărturisitori năsăudeni au fost apărători ai credinței strămoșești și ai neamului românesc.

Atanasie Todoran s-a născut într-o familie de ţărani liberi înrudiţi cu strămoşii poetului George Coşbuc. A făcut parte dintr-un regiment încartiruit lângă Viena, de unde a dezertat şi s-a intors acasă. Urmărit de ostaşii împărăţiei, Atanasie s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, din Maramureş, apoi în Chioar.

A fost închis apoi, câţiva ani, în Turnul Dogarilor din Bistriţa. Întors în satul natal, Atanasie Todoran s-a opus împărtăşirii fiului său cu azimă şi spovedirii lui de către preotul unit. Ulterior, şi-a îngropat fiul în ritul creştin ortodox.

În anii 1761-1762, alături de alţi fruntaşi, Atanasie a tratat cu guvernul de la Viena militarizarea a 21 de sate de pe Valea Bichigiului, Sălăuţei şi Someşului Mare. A cerut ca, prin înfiinţarea Regimentului de graniţă, românii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţa.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul “La mocirlă”, era organizată sfinţirea drapelelor de luptă şi depunerea jurământului de către cele nouă companii ale Regimentului de graniţă. Generalul Bukow însuşi venise special de la Viena ca să primească jurământul grănicerilor români.

Atunci a ieşit în faţă, călare, “Moş Tănase Todoran”, de 104 ani, care le-a spus grănicerilor: “De doi ani suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!… Apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!”

Publicitate

Şi astfel, soldaţii care urmau să depună jurământul de credinţă faţă de austrieci au trecut de partea lui Atanasie, aruncând armele.

La 12 noiembrie 1763, pe acelaşi platou, au fost executaţi toţi cei găsiţi vinovaţi de revoltă. Atanasie a fost frânt cu roata, iar capul i-a fost legat de o roată “pentru că i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc”. Împreună cu el au fost spânzuraţi Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Alţi 19 români au fost bătuţi cu vergi de fier, mulţi dintre ei murind sub lovituri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending