Alimentația în Postul Crăciunului: Nu sunt puţine cazurile de români care ajung la urgenţă în timpul postului principalul motiv fiind faptul că nu îşi asigură suficiente vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică acestei perioade.
Există, pe lângă clasicele mâncăruri tradiţionale de post (zacuscă, fasole, paste) şi un alt fel de reţete, la fel de lipsite de ingredientele “de dulce”, dar cu o bogată aromă şi un gust inconfundabil… acestea sunt renumitele mâncăruri mănăstireşti, pregătite cu multă răbdare şi din cele mai proaspete ingrediente, informează alba24.ro.
După cum bine se ştie, mănăstirile au propria grădină de zarzavaturi şi legume, din care se fac cele mai bune ciorbe şi tocăniţe, încât uneori uiţi că mănânci de post, aşa de bună e mâncarea ce le iese.
Mâncarea de mănăstire are însă și o latură spirituală. În decursul anilor, rețetele călugărilor s-au rafinat și au ajuns să fie repere pentru toți cei care doresc să postească.
Prima pe listă: pâinea pustnicească
Acest aliment de bază al românilor – pâinea, capătă o cu totul şi cu totul altă valoare pentru cei care s-au dedicat divinităţii.
Publicitate
Procesul de fabricaţie însă este unul foarte diferit de cel din marile fabrici de panificaţie.
Mai exact, pâinea se face din făină integrală amestecată cu puţină apă, până când se formează o cocă tare. Această cocă se lasă la dospit peste noapte, în jur de 10 ore, la loc uscat şi cald.
Odată îndeplinit acest proces, nu ne rămâne decât să ne înfruptăm din pâinea rezultată, aşa cum este ea, pentru că, spun preoţii: „mulţi pustnici , ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carenţe de vitamine.
În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi şi a trăit o sută de ani.”
Aperitive cu iz mediteraneean şi tradiţie tipic românească – bruschete cu roşii şi busuioc
Pentru a înlesni felurile mari de mâncare, este nevoie întotdeauna de o mică gustare. Acest lucru se aplică şi în cazul lăcaşurilor sfinte, unde se pregătesc fel şi fel de preparate, pe cât de gustoase, pe atât de arătoase.
Iată doar câteva idei de aperitive, bineînţeles de post:
Bruschete cu roşii – se taie roşiile proaspete în cubuleţe şi se amestecă laolaltă cu ulei de măsline, busuioc şi sare; după care se curăţă câţiva căţei de usturoi, condimentul preferat al românilor, se pisează şi se adaugă în sosul de roşii, cu care se vor unge felii de pâine prăjită în cuptor pe ambele părţi.
Înainte de servire se adaugă şi roşiile cubuleţe, astfel încât pâinea să nu se înmoaie de la zeama roşiilor.
La fel se procedează şi la bruschetele cu ciuperci, cu diferenţa că ciupercile se vor căli la un loc cu ceapa şi usturoiul peste care s-a stins o cană cu vin alb.
Chifteluţe cu dovlecei – dovleceii se dau pe răzătoare şi se scurg vreme de o oră, după care se frământă cu puţină sare, piper, usturoi pisat şi pătrunjel verdel
Înainte de a sfârâi în uleiul încins, chifteluţeşe se dau prin făină şi pesmet, iar după ce s-au prăjit se scot pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei.
Nicio masă fără zeamă!
Cam acesta e dictonul după care se ghidează cei din mănăstire. Ciorba e nelipsistă din meniul de primăvară, iar postul Paştelui este un prilej nemaipomenit de a detoxifia corpul prin acţiunea numeroaselor legume şi verdeţuri din grădina mănăstirească.
Cartofii, ciupercile, fasolea verde, urzicile, sfecla, loboda, ştevia…acestea sunt doar câteva din ingrediente-cheie folosite în renumitele supe şi ciorbe mănăstireşti.
Secretul acestora constă în călirea tuturor legumelor într-o tigaie încăpătoare, după care se toarnă apă cât să le acopere, sare după gust, borş făcut în chilie şi multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru etc.) pentru a încânta receptorii olfactivi şi pentru a bucura privirea cu un verde sănătos de primăvară.
O altă zeamă delicioasă este supa cremă de conopidă, o bunătate ce merită savurată în fiecare zi, nu doar în post. Pentru a face această supă acasă, aveţi nevoie de: o conopidă medie, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, o ceapă, trei cartofi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel sau mărar, chimen, sare, piper şi o ceaşcă de ulei.
Se prepară astfel: conopida se taie bucăţi si se îndepărtează cotoarele, după care se lasă în apă rece cu sare timp de 15 minute.
Legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală de 2 l de apă, iar conopida se fierbe separat în altă oală..
Când toate legumele sunt fierte, se strecoară de apă şi se fac piure. Apoi, se mai căleşte puţină ceapă, se adaugă piureul obţinut, condimentele şi se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, lăsând încă 15 minute pe foc. La final se pune verdeaţă din belşug.
Felul principal – renumitele mâncăruri scăzute la tuci
Măicuţele au un har aparte de a face din nimica toată o adevărată artă culinară. Dacă laşi pe mâna lor câţiva cartofi şi o mână de usturoi sau ceapă, te vei trezi că nu te mai ridici de la masă până nu cureţi de tot farfuria.
Ceaunul de tuci este principalul actor în acest peisaj.
Nicio tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă.
Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!
Tocana mănăstirească, o bogăţie de legume fierte cu grijă
…Dar, revenind la post. Tocana mănăstirească presupune o bogăţie de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii.
Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.
Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă.
Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da o aromp de prospeţime mâncării.
Reţetă faimoasă şi delicioasă de orez cu spanac
O altă reţetă faimoasă şi delicioasă deopotrivă este orezul cu spanac. Aveţi nevoie de: 1 kg de spanac, 200 gr de orez, 2 cepe, 1 căpăţână de usturoi, puţin ulei şi sare.
Mod de preparare: orezul se lasă la înmuiat în apă rece, iar spanacul se curăţă şi se spală în mai multe ape, după care se fierbe timp de 8 minute.
Apoi este scos şi lăsat la scurs, iar când se răceşte se toacă mărunt. Ceapa măruntă se pune la călit în puţin ulei încins, până devine aurie, după care se adaugă orezul şi spanacul, lăsîndu-se încă 15 minute la fiert.
După toată această tevatură, se adaugă usturoiul şi se dă vasul la cuptor pentru 10 minute. Rezultatul este spectaculos!
Amatorii de sarmale au la dispoziţie cel puţin 3 reţete prin care îşi pot satisface pofta: sărmăluţe cu orez şi ciuperci, cu legume tocate şi aromate cu mentă sau sarmale cu porumb şi morcov.
Toate sunt o alternativă delicioasă la tradiţionalele sarmale cu carne de porc, greoaie pentru stomac, banale şi atât de nesănătoase.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași, în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan a oferit distincții pentru trei familii de preoți cu mulți copii. Această premiere este o recunoaștere publică a vieții lor jertfelnice și a exemplului de familii creștine care inspiră și întăresc comunitatea.
Premierea a adus în lumină modelul familiei creștine care împletește slujirea lui Dumnezeu cu dăruirea față de copii și comunitate. Prin viața lor plină de sens, aceste familii arată că binecuvântarea de a avea mulți copii nu este o povară, ci o lucrare de dragoste și încredere în voia lui Dumnezeu, un răspuns viu la chemarea de a primi viața ca pe cel mai de preț dar.
‘Multe probleme are această țară, nu le enumăr – dumneavoastră le știți mai bine. Situațiile dificile sunt multe și sunt intens mediatizate. În același timp, sunt și multe lucruri frumoase despre care, din păcate, se vorbește prea puțin. (…) Un exemplu dintre aceste lucruri frumoase sunt și familiile cu mulți copii. Existența acestor familii este cu atât mai meritorie cu cât situația demografică a țării este extrem de dificilă. (…) Anul acesta dorim să onorăm trei familii de preoți, binecuvântați de Dumnezeu cu un număr mare de copii. (…) Prezint în fața dumneavoastră trei familii de preot, binecuvântate cu o viață frumoasă, grea, adâncă, însă și dătătoare de speranță, arătând prin aceasta că și lucrurile care par a fi imposibile devin posibile atunci când există credință în Dumnezeu și când pruncii care au fost zămisliți sunt lăsați să se nască.’ – a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Familiile premiate sunt:
– Pr. Dumitru Florin și prezb. Adina Lazăr, cu 10 copii, din Podoleni, Protopopiatul Roznov;
– Pr. Alexandru și prezb. Ionela Figher, cu 11 copii, din Frenciugi, Protopopiatul Iași III;
Publicitate
– Pr. Liviu și prezb. Daniela Beatrice Popescu, cu 12 copii, din Iași, Protopopiatul Iași III.
Preoții au primit distincția Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei, iar doamnele preotese au primit distincția pentru mireni, Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv.
Aceste familii se remarcă prin râvna cu care își cresc copiii în lumina valorilor creștine, prin implicarea în viața parohiei și prin felul în care transformă propria casă într-un loc de rugăciune, dragoste și slujire. Copiii lor sunt crescuți în duhul credinței, al muncii și al respectului, sunt studioși – unii dintre ei sunt bursieri Pro Vita – și au diferite interese și pasiuni, continuând lucrarea părinților prin fapte și prin exemplul personal.
Într-o lume tot mai grăbită și mai desprinsă de rădăcini, familiile numeroase devin o mărturie vie a nădejdii puse în mâinile lui Dumnezeu. În ele se păstrează puterea rugăciunii și bucuria dăruirii, iar dragostea părintească se transformă într-un spațiu de formare a inimilor și a conștiințelor tinere.
Despre primirea darului de a avea mulți copii ca pe cea mai mare binecuvântare, ne-a vorbit cu multă emoție părintele Florin Lazăr, preot și tată a 10 copii:
‘Mărturisesc cu toată inima, tot binele din viața mea de familie, tot binele din slujirea mea preoțească a fost dar de la Dumnezeu prin copiii pe care îi avem. Simt în fiecare zi și conștientizez adânc lucrul acesta, că Dumnezeu mă ține nu pentru faptele mele, ci revarsă din belșug mila Lui pentru copiii pe care i-am primit și care bucură inimile noastre cum n-aș putea să cuprind în niciun cuvânt.’
O altă mărturie înduioșătoare a fost oferită de doamna preoteasă Beatrice Popescu, mamă a 12 copii:
‘Omenește nu cred că ar fi posibil să ai grijă de atâția copii, să te împarți între serviciu și gospodărie, între a face mâncare, a spăla, a verifica lecții. Dar primim putere de la Dumnezeu și de la Maica Domnului. Acestea ne ajută să răzbim în viață, să înfruntăm valurile inevitabile ale acestei vieți.’
Cele trei familii premiate fac parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii ‘Sfântul Stelian’, derulat de Arhiepiscopia Iașilor prin Departamentul Pro Vita. Înființat în anul 2013, programul sprijină în acest moment 203 familii care au cel puțin 7 copii, însumând peste 1.500 de copii din județelor Iași, Botoșani și Neamț. Aceste familii sunt încurajate și susținute printr-o serie de inițiative și proiecte menite să promoveze frumusețea familiei cu mulți copii și să îi sprijine.
Prin oferirea acestor distincții, Arhiepiscopia Iașilor reafirmă importanța familiei creștine ca temelie a vieții Bisericii și a societății. Exemplul familiilor premiate devine o încurajare pentru toți cei care, în mijlocul provocărilor lumii de astăzi, aleg să trăiască credința cu statornicie și nădejde.
Mai multe detalii despre proiectele, activitățile și inițiativele desfășurate în cadrul Programului de solidaritate pentru familia cu mulți copii ‘Sfântul Stelian’, precum și despre familiile implicate, pot fi descoperite pe site-ul www.provitaiasi.ro și pe paginile de Facebook și Instagram ale Departamentului Pro Vita Iași.
Dacă doriți să sprijiniți proiectele și inițiativele Pro Vita, puteți dona rapid și sigur online, pe site-ul www.provitaiasi.ro/doneaza, sau în conturile:
LEI: RO08CECE IS1030RON1014342, CEC Bank
EURO: RO68CECEIS10C1EUR1103231, Cod Swift: CECERO, CEC Bank
Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor
O altă modalitate de susținere este donația prin SMS: puteți dona 4 euro/lună cu un mesaj cu textul ‘CARAMIDA’ la numărul 8864.
Un bărbat din comuna Trușești, județul Botoșani, este căutat cu disperare de familie, după ce nu a mai dat niciun semn de viață de aproape o lună. Este vorba despre Nechifor Aurel, în vârstă de 43 de ani, plecat la muncă în Germania din toamna anului 2023.
Rudele povestesc că acesta ținea legătura în mod regulat cu familia rămasă acasă, însă din data de 19 septembrie 2025 nu a mai putut fi contactat prin niciun mijloc de comunicare.
Potrivit informațiilor transmise de autorități, bărbatul are 170 cm înălțime, aproximativ 68 kg, păr șaten și ochi albaștri. Pe brațul drept are tatuat cuvântul „Octavia”, iar brațul stâng este acoperit complet de un tatuaj.
Nechifor Aurel s-a născut la 26 mai 1982, în municipiul Botoșani, și este cetățean român, domiciliat în comuna Trușești, județul Botoșani.
Apel către cei care pot oferi informații
Familia și apropiații fac un apel către oricine l-ar fi putut vedea sau ar deține informații despre locul unde s-ar putea afla. Aceștia sunt rugați să anunțe cea mai apropiată secție de poliție sau să sune la numărul unic de urgență 112.
Publicitate
Poliția Română a introdus cazul în categoria „Persoane dispărute”, menționând la rubrica motiv: „dispărut – alte fapte”.
Autoritățile colaborează cu structurile de poliție din Germania pentru a verifica traseul și locul de muncă al bărbatului și pentru a stabili circumstanțele dispariției.
Mai mulți botoșăneni au semnalat, în ultimele zile, faptul că în anumite zone ale orașului iluminatul public rămâne aprins pe timp de zi. Reprezentanții administrației locale au oferit clarificări, precizând că situația nu este cauzată de o defecțiune, ci face parte din etapa finală a proiectului de modernizare a sistemului de iluminat public.
Potrivit explicațiilor oferite de autorități, LED-urile sunt aprinse temporar în timpul zilei pentru a permite parametrizarea și punerea în funcțiune a sistemului de control de la distanță – un proces tehnic obligatoriu înainte de recepția finală a lucrărilor.
„Nu este vorba despre nicio defecțiune și nici despre un consum suplimentar nejustificat. Aprinderea în timpul zilei este o parte necesară a procesului de testare, care ne va permite să finalizăm implementarea sistemului de telegestiune a iluminatului public”, au transmis reprezentanții municipalității.
Testare pe tronsoane, pentru siguranță și eficiență
Specialiștii care implementează proiectul efectuează, în aceste zile, aprinderi controlate și secvențiale pe tronsoane definite ale rețelei de iluminat. Fiecare corp de iluminat este activat individual pentru a fi verificată stabilitatea comunicației și funcționarea corectă a sistemului de telegestiune.
Pentru siguranța rutieră, aceste operațiuni au loc pe timp de zi, astfel încât să nu fie perturbat traficul sau să se creeze riscuri de accidente în timpul nopții.
Publicitate
„Etapa de testare este una temporară și obligatorie, urmând să se încheie până la sfârșitul lunii octombrie. După finalizarea lucrărilor, sistemul de iluminat public din municipiu va fi complet modernizat și mult mai eficient din punct de vedere energetic”, se arată în informarea oficială.
Un oraș mai luminos, cu un consum mai mic
Prin acest proiect, infrastructura de iluminat public din Botoșani este aproape integral reconfigurată. Noul sistem presupune înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu lămpi LED moderne, montarea de echipamente de control la distanță și monitorizarea permanentă a consumului.
Rezultatul final va fi un oraș mai bine luminat, cu un consum redus de energie și costuri mai mici la întreținere.
Potrivit reprezentanților primăriei, iluminatul aprins pe timp de zi nu este o problemă, ci un pas firesc spre finalizarea unui proiect major de eficiență energetică, menit să aducă Botoșaniul mai aproape de standardele unui oraș modern și inteligent.
„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup…”, a răsunat în frumosul lăcaș din inima municipiului Botoșani închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, iar cuvintele rostogolite din sufletul a peste două mii de credincioși prezenți la slujbele oficiate de hram au devenit mărturii ale evlaviei profunde. Botoșănenii au au avut parte de două zile de aleasă trăire duhovnicească cu prilejul sărbătorii prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva, grabnic folositoare.
Sărbătoarea a debutat luni seară. Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii, alăturându=se astfel părintelui paroh Visarion Vizitiu și părintelui coslujitor Gabriel Țîfrea. „Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat acestei sfinte care a renunțat la averea sa pentru a se dedica vieții duhovnicești, plecând de acasă pentru a trăi o viață ascetică, renunțând la bunurile materiale și la viața lumească.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de cântăreți, de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei. Din grupul celor care au făcut să vibreze inimile credincioșilor a făcut parte și preoteasa Corin Țîfrea.
La finalul slujbei, părintele Grigore Diaconu a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut protopopului Petru Fercal care a evocat viața Sfintei Parascheva, îndemnând tinerii să aibă o viață curată, presărată cu fapte plăcute lui Dumnezeu ( VIDEO în acest articol).
Părintele Gabriel Țîfrea a mulțumit tuturor credincioșilor prezenți pentru că au înfrumusețat sărbătoarea cu prezența atât de numeroasă, pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei.
Publicitate
În timp ce creștinii au fost miruiți, părintele Partenie Apostoaie a continuat cu citirea Acatistului Sfintei Parascheva, moment completat de cântăreții de la strană.
Seara s-a încheiat cu o manifestare a bucuriei și iubirii creștine, enoriașii parohiei oferind participanților la slujbă pachete cu bunătăți pregătite de gospodine și vin fiert. (VIDEO)
În ziua de cinstire a Sfintei Parascheva a fost oficiată în sobor sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cu biserica arhiplină. În timpul slujbei, zeci de creștini au așteptat răbdători să se închine la racla în care se găsește o parte din veșmântul Cuvioasei.