Alimentația în Postul Crăciunului: Nu sunt puţine cazurile de români care ajung la urgenţă în timpul postului principalul motiv fiind faptul că nu îşi asigură suficiente vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică acestei perioade.
Există, pe lângă clasicele mâncăruri tradiţionale de post (zacuscă, fasole, paste) şi un alt fel de reţete, la fel de lipsite de ingredientele “de dulce”, dar cu o bogată aromă şi un gust inconfundabil… acestea sunt renumitele mâncăruri mănăstireşti, pregătite cu multă răbdare şi din cele mai proaspete ingrediente, informează alba24.ro.
După cum bine se ştie, mănăstirile au propria grădină de zarzavaturi şi legume, din care se fac cele mai bune ciorbe şi tocăniţe, încât uneori uiţi că mănânci de post, aşa de bună e mâncarea ce le iese.
Mâncarea de mănăstire are însă și o latură spirituală. În decursul anilor, rețetele călugărilor s-au rafinat și au ajuns să fie repere pentru toți cei care doresc să postească.
Prima pe listă: pâinea pustnicească
Acest aliment de bază al românilor – pâinea, capătă o cu totul şi cu totul altă valoare pentru cei care s-au dedicat divinităţii.
Publicitate
Procesul de fabricaţie însă este unul foarte diferit de cel din marile fabrici de panificaţie.
Mai exact, pâinea se face din făină integrală amestecată cu puţină apă, până când se formează o cocă tare. Această cocă se lasă la dospit peste noapte, în jur de 10 ore, la loc uscat şi cald.
Odată îndeplinit acest proces, nu ne rămâne decât să ne înfruptăm din pâinea rezultată, aşa cum este ea, pentru că, spun preoţii: „mulţi pustnici , ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carenţe de vitamine.
În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi şi a trăit o sută de ani.”
Aperitive cu iz mediteraneean şi tradiţie tipic românească – bruschete cu roşii şi busuioc
Pentru a înlesni felurile mari de mâncare, este nevoie întotdeauna de o mică gustare. Acest lucru se aplică şi în cazul lăcaşurilor sfinte, unde se pregătesc fel şi fel de preparate, pe cât de gustoase, pe atât de arătoase.
Iată doar câteva idei de aperitive, bineînţeles de post:
Bruschete cu roşii – se taie roşiile proaspete în cubuleţe şi se amestecă laolaltă cu ulei de măsline, busuioc şi sare; după care se curăţă câţiva căţei de usturoi, condimentul preferat al românilor, se pisează şi se adaugă în sosul de roşii, cu care se vor unge felii de pâine prăjită în cuptor pe ambele părţi.
Înainte de servire se adaugă şi roşiile cubuleţe, astfel încât pâinea să nu se înmoaie de la zeama roşiilor.
La fel se procedează şi la bruschetele cu ciuperci, cu diferenţa că ciupercile se vor căli la un loc cu ceapa şi usturoiul peste care s-a stins o cană cu vin alb.
Chifteluţe cu dovlecei – dovleceii se dau pe răzătoare şi se scurg vreme de o oră, după care se frământă cu puţină sare, piper, usturoi pisat şi pătrunjel verdel
Înainte de a sfârâi în uleiul încins, chifteluţeşe se dau prin făină şi pesmet, iar după ce s-au prăjit se scot pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei.
Nicio masă fără zeamă!
Cam acesta e dictonul după care se ghidează cei din mănăstire. Ciorba e nelipsistă din meniul de primăvară, iar postul Paştelui este un prilej nemaipomenit de a detoxifia corpul prin acţiunea numeroaselor legume şi verdeţuri din grădina mănăstirească.
Cartofii, ciupercile, fasolea verde, urzicile, sfecla, loboda, ştevia…acestea sunt doar câteva din ingrediente-cheie folosite în renumitele supe şi ciorbe mănăstireşti.
Secretul acestora constă în călirea tuturor legumelor într-o tigaie încăpătoare, după care se toarnă apă cât să le acopere, sare după gust, borş făcut în chilie şi multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru etc.) pentru a încânta receptorii olfactivi şi pentru a bucura privirea cu un verde sănătos de primăvară.
O altă zeamă delicioasă este supa cremă de conopidă, o bunătate ce merită savurată în fiecare zi, nu doar în post. Pentru a face această supă acasă, aveţi nevoie de: o conopidă medie, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, o ceapă, trei cartofi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel sau mărar, chimen, sare, piper şi o ceaşcă de ulei.
Se prepară astfel: conopida se taie bucăţi si se îndepărtează cotoarele, după care se lasă în apă rece cu sare timp de 15 minute.
Legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală de 2 l de apă, iar conopida se fierbe separat în altă oală..
Când toate legumele sunt fierte, se strecoară de apă şi se fac piure. Apoi, se mai căleşte puţină ceapă, se adaugă piureul obţinut, condimentele şi se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, lăsând încă 15 minute pe foc. La final se pune verdeaţă din belşug.
Felul principal – renumitele mâncăruri scăzute la tuci
Măicuţele au un har aparte de a face din nimica toată o adevărată artă culinară. Dacă laşi pe mâna lor câţiva cartofi şi o mână de usturoi sau ceapă, te vei trezi că nu te mai ridici de la masă până nu cureţi de tot farfuria.
Ceaunul de tuci este principalul actor în acest peisaj.
Nicio tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă.
Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!
Tocana mănăstirească, o bogăţie de legume fierte cu grijă
…Dar, revenind la post. Tocana mănăstirească presupune o bogăţie de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii.
Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.
Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă.
Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da o aromp de prospeţime mâncării.
Reţetă faimoasă şi delicioasă de orez cu spanac
O altă reţetă faimoasă şi delicioasă deopotrivă este orezul cu spanac. Aveţi nevoie de: 1 kg de spanac, 200 gr de orez, 2 cepe, 1 căpăţână de usturoi, puţin ulei şi sare.
Mod de preparare: orezul se lasă la înmuiat în apă rece, iar spanacul se curăţă şi se spală în mai multe ape, după care se fierbe timp de 8 minute.
Apoi este scos şi lăsat la scurs, iar când se răceşte se toacă mărunt. Ceapa măruntă se pune la călit în puţin ulei încins, până devine aurie, după care se adaugă orezul şi spanacul, lăsîndu-se încă 15 minute la fiert.
După toată această tevatură, se adaugă usturoiul şi se dă vasul la cuptor pentru 10 minute. Rezultatul este spectaculos!
Amatorii de sarmale au la dispoziţie cel puţin 3 reţete prin care îşi pot satisface pofta: sărmăluţe cu orez şi ciuperci, cu legume tocate şi aromate cu mentă sau sarmale cu porumb şi morcov.
Toate sunt o alternativă delicioasă la tradiţionalele sarmale cu carne de porc, greoaie pentru stomac, banale şi atât de nesănătoase.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare, în județul Vrancea și două percheziții domiciliare, în județul Botoșani, în cadrul unor dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și introducerea în mod ilicit de telefoane mobile în penitenciar.
Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2024, doi tineri, de 25, respectiv 27 de ani și o femeie, de 44 de ani, toți din județul Vrancea, împreună cu persoane aflate în stare privativă de libertate, ar fi indus în eroare mai multe persoane, cărora, sub pretextul unui accident rutier în care ar fi fost implicate victime ale persoanelor vătămate, le-ar fi solicitat diferite sume de bani, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 100.000 de lei.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă.
De asemenea, trei persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acestea au fost reținute pentru 24 de ore.
La data de 11 februarie a.c., cele trei persoane reținute au fost prezentate, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași și Judecătoriei Iași, instanță care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Publicitate
Pentru a nu deveni victima unei înșelăciuni, vă recomandăm:
• Fiţi prudenţi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;
• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;
• Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
• În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
• Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!
Este vorba despre o anchetă a polițiștilor din Iași care a vizat și persoane din județul Botoșani.
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 175 locuri de muncă vacante, după cum urmează:
Austria – 11 locuri de muncă pentru : vopsitor industrial, maistru vopsitor, tinichigiu . Se solicită cunostințe de limba germană, nivel A2;
Danemarca – 2 locuri de muncă vacante pentru operator mașină cu comandă numerică(strungar/frezor). Experiență 3-5 ani. Cunostințe de limba engleză;
Finlanda – 16 locuri de muncă vacante pentru: lucrator in metalurgie, lucrator in metalurgie, sudor TIG, montator de interior/ instalator in santier naval, muncitor la demolari, Sudor MIG/MAG. Se solicită experienţă şi cunostințe bune de limba engleză;
Germania – 50 locuri de muncă vacante pentru: muncitor în producţie, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor MAG. Calificare și experienţa în domeniu. Cunoştinţe de limbă germană;
Irlanda – 1 loc de muncă vacant pentru îngrijitor persoane. Se solicită experiență de minim un an.
Se solicită nivel bun de limba engleză vorbită;
Publicitate
Italia – 65 locuri de muncă vacante pentru : lucrători în domeniul sportului și al pregătirii fizice – animator/animatoare centru de vacanță și șofer autobuz. Se solicită cunoștințe de limba engleză și italiană.
Malta – 5 locuri de muncă vacante pentru: tehnician BMS, consultant trafic, administratot IT și (Senior) Dezvoltator software – BAS (Business Administration Systems). Se solicită calificare, experienţă şi cunostințe foarte bune de limba engleză;
Norvegia – 15 locuri de muncă vacante pentru: montator pardoseli, electrician, electrician offshore, pizzar, bucătar și bucătar șef. Se solicită calificare și experienţă şi cunostințe de limba engleză/ limbă scandinavă;
Slovacia – 6 locuri de muncă vacante pentru dulgher/tâmplar. Se solicită experiență și cunostințe de slovaca, limba germana sau limba engleza.
Spania – 4 locuri de muncă vacante pentru zidar. Se solicită cel putin 5 ani experienta in domeniu și limba engleză sau spaniolă.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând https://www.anofm.ro/legaturi-eures/
O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs în localitatea Dumbrăvița, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate și că unul dintre autoturisme era în șanțul de pe marginea drumului, răsturnat pe o parte. Unul dintre șoferi a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney.
Sâmbătă, 15 februarie și duminică, 16 februarie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” va fi pus în scenă spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.
Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Distribuția:
Jean Perkins – Dana Bucătaru
Publicitate
Henry Perkins – Sorin Ciofu
Bill – Ioan Crețescu
Davenport – Gheorghe Frunză
Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță
Vic Johnson – Răzvan Amitroaei
Slater – Vali Popa
Un trecător – Petruț Butuman
„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”
Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!
Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!