Connect with us

Actualitate

Postul Crăciunului 2022: Cum se ține post, zilele cu dezlegare la pește și ce nu este bine să faci până la Nașterea Domnului

Publicat

Publicitate

Săptămâna viitoare începe Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante de peste an, care durează 40 de zile, timp în care creștinii ortodocși vor consumă numai produse de origine vegetală, relatează alba24.ro.

Postul începe la data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie.

Credincioșii se pregătesc pentru perioada de post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”.

Dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. În anul 2022 Lasata Secului pentru Postul Crăciunului cade într-o zi de luni. Din punct de vedere al alimentației, este un post mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la peste, ulei și vin.

Pe vremuri, în această zi de lăsatul secului se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

Ce trebuie să faci în Postul Crăciunului

Publicitate

Postul Crăciunului amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament, potrivit crestinortodox.ro.

Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Postul presupune renunțarea la carne, ouă și lapte, cum ar spune bunicii la mâncarea de dulce. Lunea, Miercurea și Vinerea mâncăm bucate fără ulei și fără vin. Marțea și Joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și peste.

Dacă în zilele de Luni, Miercuri și Vineri sărbătorim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, mâncăm untdelemn și bem vin; iar dacă este hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci dezlegăm și la peste. Marțea și joia mâncăm peste, untdelemn și bem vin, dacă în aceste zile este vreun sfânt mare, hramul unei biserici sau sărbători cu roșu.

Sfinții Părinți au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul creștin nu se rezumă doar la abținerea voluntară de la mâncare și băutură, ci și la lupta împotriva patimilor, instinctelor și pornirilor păcătoase ale trupului sau sufletului.

Un post adevărat înseamnă renunțare la dragostea fizică, la băutură, plata datoriilor. În sate, în post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se încheie în noaptea de Crăciun după Litanie.

Postul Crăciunului: Rânduieli bisericești

De pe 15 noiembrie, de când se lasă postul cuvenit acestei sărbători, după fiecare liturghie sau după fiecare vecernie, românii de la sate încep să repete colindele.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post. “Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. În ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Ultima zi a postului Nașterii (24 decembrie), numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până la ora 15, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert, amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și al celor trei tineri în Babilon (Daniel I, 5, 8-16).

În unele părți nu se mănâncă în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nașterea Domnului. Aceast regim amintește totodată de postul ținut odinioară de catehumenii care în seară acestei zile primeau botezul creștin și apoi prima împărtășire, la liturghia săvârșită atunci în acest scop (Liturghia Sfântului Vasile, care azi se savârseste dimineață).

Tradiții și obiceiuri și superstiții de Lăsata Secului

Potrivit tradiţiei creştin ortodoxe, Lăsata Secului se petrece în familie.

În această zi  se strâng la masă rudele apropiate şi/ori prietenii şi se consumă următoarele bunătăţi:

  • ciorbă
  • friptură
  • plăcinte
  • vin

De ce se ţine Lăsata Secului

Această sărbătoare, dinainte de începerea Postului Naşterii Domnului se ţine pentru a ne feri de următoarele lucruri:

  • apărare de boli
  • lovituri
  • protejarea holdelor de grindină

Tot până la acest eveniment din viaţa creştin ortodocşilor se fac şi ultimile nunţi, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. După rânduiala bisericească nu se efectuează nunţi în timpul postului.

Obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

De Lăsata Secului, cei care locuiesc la ţară, respectă anumite obiceiuri şi ritualuri care fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului.

  • ungerea cu usturoi a uşilor, porţilor şi a ferestrelor caselor. Se crede că acest obicei ajută la alungarea spiritele rele.
  • crearea de zgomote sau folosirea împuşcăturilor pentru a speria spiritele.
  • firimiturile rămase de la masa în familie ce a avut loc de Lăsata Secului se aruncă păsărilor. Acest rit se face pentru ca păsările sălbatice să nu strice recoltele.
  • vasele în care s-a gătit pentru această sărbătoare se spală şi aşază cu gura în jos toată noaptea pentru a nu intra in ele spiritele cele rele.
  • pentru această zi se obişnuieşte să se gătească o găină. În funcţie de cât de gras e pieptul găinii tăiate aflăm cum va fi iarna respectivă. Aşadar, dacă pieptul ei va fi gras, se spune că iarna va fi grea, iar dacă e subţire, atunci ne aşteaptă o iarnă uşoară iar vara va fi roditoare

Postul Crăciunului 2022: semnificații

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului 2022: cum se ține post

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi.

Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul Crăciunului 2022: Zilele cu dezlegare la pește

În comparație cu Postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

  • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
  • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
  • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
  • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
  • 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
  • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
  • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
  • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Postul Crăciunului 2022: tradiții și obiceiuri

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube. Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Superstiții în Postul Crăciunului. Ce este interzis să faci

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

În Postul Crăciunului este interzisă beția.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine.

Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: George Simion sau Nicușor Dan. Care este favoritul caselor de pariuri

Publicat

Publicitate

Casele de pariuri funcționează tot mai des ca un barometru informal al opțiunilor electorale, oferind o perspectivă interesantă asupra tendințelor de vot – chiar dacă acuratețea predicțiilor nu este garantată, relatează alba24.ro. Cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 18 mai, cotele afișate de bookmakeri indică o competiție strânsă între cei doi candidați rămași în cursă.

George Simion, candidatul susținut de partidul AUR, este considerat favorit în confruntarea decisivă cu Nicușor Dan, independent și actual primar general al Capitalei. Potrivit caselor de pariuri, Simion are cele mai mari șanse să ajungă la Cotroceni, însă ecartul dintre cei doi s-a redus pe parcursul săptămânii.

Dacă în seara de marți cota lui George Simion era de 1,50 față de 2,50 pentru Nicușor Dan, joi raportul a devenit 1,77 la 2,00, iar sâmbătă seara, diferența a rămas relativ constantă: Simion – 1,70, Dan – 2,10. Aceste variații indică o ușoară schimbare de percepție în rândul pariorilor, posibil influențată de dezbateri, apariții publice sau evoluția campaniei.

Un detaliu aparte îl reprezintă cotele pentru votul din diaspora. În mod surprinzător, George Simion este cotat ca mare favorit în afara țării, cu o cotă de doar 1,11, în timp ce adversarul său are o cotă de 5,55 – o estimare care contrazice, de altfel, tendințele clasice ale electoratului român din străinătate.

Se pot face pariuri inclusiv pe prezența la vot. Casele de pariuri indică o probabilitate ridicată ca turul al doilea să atragă o participare mai scăzută, cota pentru o prezență redusă fiind de 50.

Rămâne de văzut dacă și de această dată cotele reflectă fidel rezultatul final sau dacă ne așteaptă o nouă surpriză electorală, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2024, când victoria lui Călin Georgescu nu a fost anticipată de niciun bookmaker.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Stele pe cer și în suflet: Elevii botoșăneni au strălucit la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

Publicat

Publicitate

Timp de câteva zile, între 5 și 10 mai 2025, Timișoara a fost centrul Universului pentru tinerii pasionați de stele, galaxii și misterele cosmosului. Acolo, la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, opt elevi botoșăneni de la categoria Juniori și un elev la categoria Seniori au demonstrat că știința poate fi o formă de poezie, iar cunoașterea – o aventură fascinantă.

Reprezentanții județului Botoșani nu doar că au participat, ci au impresionat prin rezultatele lor remarcabile. Medalii de aur, argint și bronz, mențiuni speciale și calificări în lotul lărgit au fost obținute de acești copii care privesc spre cer nu doar cu uimire, ci și cu înțelegere.

Matei Butnaru, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani, a cucerit juriul și cerul deopotrivă, obținând Premiul I oferit de Ministerul Educației, Medalia de Aur din partea Societății de Științe Matematice din România și un Premiu Special acordat de Universitatea de Vest din Timișoara pentru rezultatele sale excepționale. Alături de el, Teodora Gavrileț, tot de la „Eminescu”, a fost distinsă cu mențiune de onoare la categoria seniori.

Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani a fost un adevărat focar de excelență: Iustin Nistor a primit o mențiune MEC și medalia de argint, în timp ce colegele sale, Sara Ionescu și Amelia Ioana Uleniuc, au fost răsplătite cu medalii de bronz. Andreea Elena Cercel a obținut mențiune de onoare, completând galeria de performanță.

Și de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Bianca Andra Andrieș a adus acasă o medalie de argint și o mențiune MEC, dar și o calificare în lotul lărgit, la fel ca Matei Butnaru.

Fiecare medalie este o mărturie a talentului, curiozității și dorinței de cunoaștere a elevilor noștri. Botoșaniul demonstrează, încă o dată, că educația de calitate și susținerea valorilor duc la excelență.

Publicitate

Vom continua să fim alături de acești tineri minunați, oferindu-le sprijinul necesar pentru a-și urma aspirațiile și pentru a străluci, la propriu și la figurat, precum stelele pe care le studiază. Felicitări, dragi elevi și stimați profesori!” , a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Copiii aceștia au citit stelele nu doar pe cer, ci și în sine. Au muncit, au visat, au învățat – și au fost răsplătiți. Sunt dovada vie că știința are suflet, iar performanța începe de pe băncile școlii, acolo unde pasiunea prinde aripi.

Felicitări, tinerilor astronauți ai Botoșaniului! Cerul este doar începutul.

Citeste mai mult

Eveniment

Doamnelor, nu uitați: Este 11 mai, Ziua tatălui. România îi recunoaște rolul patern în familie și în societate

Publicat

Publicitate

Ziua Tatălui este sărbătorită în România, anul acesta, pe 11 mai – o zi cu totul specială dedicată recunoașterii rolului profund și definitoriu pe care tații îl au în viața copiilor, în familie și în comunitate. Marcată oficial în a doua duminică a lunii mai, această sărbătoare oferă prilejul de a reflecta asupra importanței figurii paterne, asupra sprijinului, iubirii și echilibrului pe care un tată le aduce în dezvoltarea copiilor și în consolidarea vieții de familie, relatează alba24.ro.

Instituirea Zilei tatălui în România a fost oficializată prin Legea nr. 319/2009, adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Promulgată prin Decretul nr. 1468 din 13 octombrie 2009, legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 694 din 15 octombrie 2009.

Această inițiativă legislativă a avut ca scop nu doar recunoașterea rolului tatălui, ci și promovarea egalității în drepturi dintre părinți. Prin stabilirea Zilei tatălui (a doua duminică din mai) în proximitatea Zilei mamei (prima duminică din mai), legiuitorul a dorit să sublinieze contribuția individuală a fiecărui părinte la dezvoltarea familiei și, implicit, la construirea unei societăți sănătoase, scrie Agerpres.

La nivel internaţional, Ziua tatălui este sărbătorită în date diferite, fără să existe o anume tradiţie conturată în jurul unei zile anume. Ziua tatălui recunoscută oficial diferă de la ţară la ţară, conform www.timeanddate.com.

De exemplu, în Canada, Marea Britanie, SUA, India şi alte câteva ţări sărbătoarea este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie. În multe ţări catolice, în special din America Latină, taţii sunt sărbătoriţi în ziua Sfântului Iosif, pe 19 martie. În multe ţări din Pacific, inclusiv Australia, Noua Zeelandă şi Fiji, Ziua tatălui este în prima duminică din septembrie.

Fiind o sărbătoare marcată relativ recent, tradiţiile privind celebrarea acesteia diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Publicitate

Cum Ziua tatălui a ajuns să fie celebrată în aproximativ 90 de ţări, UNICEF a lansat în 2018 un site de parenting – ca parte a campaniei „Super Dads”, ce recunoaşte rolul taţilor în dezvoltarea timpurie a copiilor.

„Mai mult decât un al doilea părinte sau o pereche de braţe în plus, taţii reprezintă una dintre cele mai bune resurse de dezvoltare a copilului pe care le avem şi, dacă le vom oferi copiilor cel mai bun început în viaţă, avem cu toţii nevoie să recunoaştem şi să folosim pe deplin acest rol”, declara şefa UNICEF pentru Dezvoltarea timpurie a copilăriei, dr. Pia Britto.

„Nu există timp mai important pentru dezvoltarea creierului decât primele 1.000 de zile din viaţa unui copil şi un număr tot mai mare de dovezi arată că taţii deţin un rol imens în acest proces. Totuşi, aceste dovezi nu sunt corelate cu investiţiile în sprijinul de care taţii au nevoie urgent pentru a se transforma şi a-şi atinge potenţialul maxim”, a mai adăugat oficialul UNICEF.

Campania „Super Dads” a avut rolul de a le reaminti părinţilor de pretutindeni că atunci când taţii îşi hrănesc copiii în primii ani de viaţă, oferindu-le dragoste şi protecţie, jucându-se cu ei şi susţinându-le alimentaţia, copiii vor învăţa mai bine, vor avea mai puţine probleme comportamentale şi vor deveni fiinţe umane mai sănătoase şi mai fericite. UNICEF a relansat, de asemenea, cu această ocazie, apelul de a înlătura barierele culturale şi financiare care îi împiedică pe taţi să petreacă timp de calitate cu copiii lor mici.

Cercetările sugerează că atunci când taţii au disponibilitatea de a relaţiona cu bebeluşii lor încă de la începutul vieţii, cresc şansele ca aceştia să joace un rol mai activ în dezvoltarea copiilor, ceea ce conduce la îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii pe plan psihologic, a stimei de sine şi a satisfacţiei în viaţă.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Mochie, Sfinții Metodie și Chiril, luminătorii slăvilor

Publicat

Publicitate

Sfintii Chiril (826–869) si Metodie (815–844) sunt prăznuiți pe 11 mai. Ei sunt numiți „apostolii slavilor” pentru ca au tradus Sfântă Scriptura în limba slavona. Frații Chiril și Metodie sunt cei care au creat alfabetul „glagolic”, care vine de la slavonescul „glagol”, în traducere – cuvânt. Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat in alfabetul chirilic.

Sfântul Mochie a trăit in secolului al IV-lea si a fost preot în Amfipol. El a suferit mucenicia în timpul împăratului Diocletian. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învață pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Din Sinaxar aflam ca intrand Sfantul Mochie in capistea idoleasca, s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a stat unde era idolul lui Dionis, zicand: „Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!”

Apoi a strigat cu mare glas catre idol: „Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta”. Indata s-a cutremurat pamantul si capistea si a cazut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful.

Sfantul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin taierea capului.

Troparul Sfantului Mucenic Mochie

Publicitate

Mucenicul Tau, Doamne, Mochie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, face pomenirea:

– Sfintii Chiril si Metodie;

– Sfantului Mucenic Dioscor cel Nou;

– Sfantului Mucenic Arghiros Tesaloniceanul;

– Sfintilor Chiril-Constantin si Metodie, apostolii slavilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending