Connect with us

Administratie

Polițiștii locali, amenzi de peste 380.000 de lei date în 2023 pentru încălcarea legislației rutiere. 97 de mașini ridicate

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au organizat de la începutul anului 2023 nu mai puțin de 2.056 de activități de prevenire și 406 de misiuni. În baza celor constatate în teren, polițiștii locali au dat 1.270 de amenzi și 1.203 de avertismente.

Amenzile  totalizează 386.745 de lei, cele mai multe fiind date pentru oprire neregulamentară și staționare neregulamentară, a anunțat astăzi municipalitatea de la Botoșani.

Pe lângă sancțiunile aplicate, a fost dispusă măsura complementară vizând ridicarea a 97 de autovehicule.

Unele străzi intens circulate sunt folosite și de botoșănenii care au mașini de vânzare, problemă semnalată și în cadrul deliberativului local. Spre exemplu, de la începutul anului, polițiștii locali au aplicat pe Strada Ocolitor Pacea 126 de sancțiuni, dintre care 48 cu amendă.

„Raportate la anul trecut, datele centralizate indică o scădere a numărului amenzilor și o creștere a activităților de prevenire. Trebuie să se înțeleagă că scopul polițiștilor nu este acela de a da amenzi, dar încălcarea prevederilor legale nu poate fi trecută cu vederea”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Poliției Locale.

În cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice lucrează 11 polițiști locali, care colaborează cu cadrele Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Publicitate

De asemenea, de la începutul acestui an, au fost ridicate zeci de mașini abandonate pe domeniul public, după ce polițiștii locali au continuat și activitatea de identificare şi ridicare a maşinilor abandonate pe domeniul public.

De la începutul acestui an, au fost identificate în municipiu 84 de autovehicule abandonate/fără stăpân. Pentru 47 de autovehicule a fost finalizată procedura de ridicare de pe domeniul public, în timp ce pentru 37 de autovehicule procedura este în desfășurare.

În cazul mașinilor abandonate pe domeniul public se aplică prevederile Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale. Procedura aplicabilă în astfel de cazuri presupune: stabilirea amplasamentului, punerea pe caroseria vehiculului a unei somaţii cu termen de 10 zile prin care proprietarul este anunțat să ridice vehiculul de pe domeniul public; realizarea de fotografii (de detaliu şi de ansamblu, prin care să se evidenţieze atât zona, cât şi deficienţele constatate la autoturismul în cauză, dar şi somaţia aplicată pe maşină); întocmirea procesului verbal de constatare.

La expirarea termenului din somaţia aplicată pe maşină, în situaţia în care proprietarul/deţinătorul legal nu a dat curs somaţiei, se înaintează referat către Cabinet Primar pentru emiterea Dispoziţiei de declarare a vehiculului fără stăpân. După emiterea acestei dispoziţii, mașina este ridicată de pe domeniul public.

În cazul în care nu se solicită restituirea mașinilor, acestea sunt valorificate, în condițiile legii, de către municipalitatea botoșăneană.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Memorialul Ipotești: 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia

Publicat

Publicitate

EMINESCIANA 2.0

 

175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia, realizate după un concept original, în cadrul unui turneu național organizat cu susținerea Ministerului Culturii.

 

În data de 20 mai 2025, începând cu ora 15:00, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor oferi publicului prezent în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești, ocazia de a se bucura de experiența inedită a unei producții multimedia, realizată după un concept prezentat în premieră în România și dedicat liricii eminesciene și universalității culturii române. Formatul evenimentului se bazează pe proiecția unei serii de 6 videoclipuri, realizate de cei doi muzicieni în anul 2021, alături de mari nume ale scenei dramatice românești: MAIA MORGENSTERN, GHEORGHE  VISU, CRISTINA DELEANU, EUGEN CRISTEA, SIMONA VINTILĂ, cărora li se adaugă îndrăgitul producător de televiziune britanic CHARLIE OTTLEY.

Materialele video prezentate cuprind, într-o fascinantă și foarte originală punere în imagine semnată de regizoarea ANCA COLȚEANU, poeme eminesciene celebre, recitate fiecare într-o altă limbă și filmate împreună cu cei doi muzicieni în cadre diverse, impresionante, de la pădurile înzăpezite ale Bucegilor la câmpiile aurii din Bărăgan și palatele Bucureștiului, însoțite de efecte speciale și, desigur, punând în lumină imensa valoare dramatică a recitatorilor.

Publicitate

Aceste materiale video vor fi proiectate în alternanță cu interpretări LIVE ale celor doi artiști, care vor prelua temele muzicale din clipuri pentru a le continua într-o evoluție sonoră inedită, urmând o traiectorie dramatică bine stabilită și deosebit de complexă, trasată de conținutul și expresia capodoperelor eminesciene, pentru a se întoarce apoi în  cadrul vizual virtual al unui nou poem.

De-a lungul acestei călătorii între imagini și muzică, publicul va putea asculta cunoscutele poeme: „La steaua”, „O, rămâi”, „Trecut-au anii”, „Ce te legeni” sau „Ce-ți doresc eu ție?” în variantele lor din limbile ebraică, franceză, engleză sau germană, însoțite de pagini muzicale, semnate de compozitori români ce împart, în bună măsură, aceeași influență culturală ca traducerile prezentate: Hilda Jerea, Walter Klepper, George Enescu, Alfonso Castaldi, Liana Alexandra.

Astfel, sub o denumire sugestivă pentru îmbinarea dintre elementele culturale autentice și perspectiva modernă, Diana Jipa și Ștefan Doniga promit o experiență unică, deosebit de complexă, adaptată cerințelor publicului actual și dedicată, ca toate celelalte concepte semnate de cei doi muzicieni, promovării valorilor culturii române.

Programul turneului cuprinde spectacole în 14 localități din România: Zalău, Botoșani, Ipotești, Dumbrăveni, Fălticeni, Piatra Neamț, Focșani, Brăila, Tecuci, Pitești, Slobozia, Giurgiu, Breaza și Buzău.

Alături de susținerea MINISTERULUI CULTURII, turneul se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical și de parteneriatul instituțiilor de cultură și de învățământ implicate în organizarea evenimentelor: Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești, Centrul Cultural „Eugen Simion” Dumbrăveni, Asociația „Fălticeni Cultural”, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani și Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Tecuci prin Fundația „Pelin”, Școala Gimnazială de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila și Primăria Municipiului Brăila, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, Centrul Cultural Local „ION VINEA” Giurgiu, Centrul Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului Teoretic „Anastasie Bașotă”, din Pomârla, s-au întâlnit cu jandarmii, în cadrul Programului național ,,Școala Altfel”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu elevii Liceului Teoretic ,,Anastasie Bașota” din comuna Pomîrla, în cadrul unei activități preventive ocazionate de desfășurarea Programului național ,,Școala Altfel”.

Jandarmii au abordat subiecte precum prevenirea consumului de substanțe psihoactive și efectele nocive ale acestora, prevenirea violenței fizice și verbale în mediul școlar și urmările legale ale săvârșirii unor fapte antisociale, precum și a discriminării sau bullyingului.

De asemenea, având în vedere că la activitate au participat și doi elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,Petru Rareș” Fălticeni, cei prezenți au primit informații referitoare la oportunitățile unei cariere de jandarm și admiterea în instituțiile militare de învățământ superior sau postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.

Reamintim celor interesați că, până pe data de 18 mai, se pot înscrie pentru concursurile de admitere la instituțiile de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, care școlarizează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, iar primul pas este accesarea următorului link și studierea cu atenție a anunțului: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202025/Recrutare%20candidati%20MApN%20pt.%20nevoi%20MAI/ANUNT%20RECRUTARE%20candidati%20%20MApN%20pt%20%20nevoi%20ale%20M%20A%20I.pdf.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale, desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în rândul elevilor, vor continua până la încheierea anului școlar 2024-2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiuni rutiere, adus cu escortă din Germania

Publicat

Publicitate

Marți, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Constanța, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de arestare preventivă.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 37 de ani, din Galați, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Italia, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Arad, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 7 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vișeu de Sus, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și o lună.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 35 de ani, din Mehedinți, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vânju Mare, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și două luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din Argeș, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost adus din Franța, având emis de către Judecătoria Topoloveni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Publicitate

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi de peste 14.000 de lei, aplicate de polițiștii din Trușești

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Trușești au oprit, marți, pentru control, pe drumul național, DN 29D, în localitatea Drislea, un ansamblu de vehicule, condus de un tânăr, de 32 de ani, din județul Buzău.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu a respectat timpii de odihnă, care  conform prevederilor legale trebuiau înregistrați pe un card ce permitea verificarea îndeplinirii acestei obligații de către polițiști.

 

Față de tânăr a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 4.000 de lei, totodată fiind imobilizat ansamblul de autovehicule până la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending