Connect with us
Publicitate

Eveniment

Polițiștii avertizează asupra metodelor de înșelăciune prin mijloace de comunicare on line

Publicat

Publicitate

Ne aflăm într-o perioadă aglomerată prilejuită de sărbătorile de iarnă, iar febra cumpărăturilor este în toi. De cele mai multe ori, cumpărăturile din mediul online sunt la îndemâna oricui, dar trebuie să țineți cont de faptul că o secundă de neatenție reprezintă o oportunitate pentru cei care doresc să obțină venituri în mod ilegal, prin înșelăciune.

 

La nivelul insituției noastre, în primele 10 luni ale anului 2023, au fost înregistrate 77 de infracțiuni de înșelăciune realizate prin mijloace de comunicare on line.

Publicitate

 

Unul dintre cel mai frecvent mod de operare în cazul infracțiunilor de înșelăciune prin mijloace de comunicare on line, denumită investing scam,  este acela, în care victimele, interesate sau nu, sunt abordate prin corespondență electronică – email sau vizualizează diferite reclame existente în mediul on line, fie pe rețele de socializare, fie pe diferite site-uri web, prin care sunt promovate idei de investiție în acțiuni sau criptomonede, care promit obținerea unui profit mare, într-un timp relativ scurt. Victimele, accesează acest tip de conținut, fiind direcționate către pagini web de tip formular, în care completează datele personale de contact, precum nume, prenume, adresă, nr. telefon și e-mail, pentru a fi contactate.

 

Publicitate

Ulterior, de cele mai multe ori la o perioadă scurtă de timp (zeci de minute), victimele sunt contactate prin intermediul aplicației mobile WhatsApp, sau prin apel telefonic, de către persoane ce pretind a fi reprezentanți ai unor diferite entități (firme, societăți), specializate în investiții, în acțiuni sau tranzacții de criptomonede și prezintă diferite oportunități, ce presupun o primă investiție, aceste persoane urmând a percepe un procent din profitul promis.

 

După obținerea încrederii victimelor, autorii le conving să își descarce și instaleze pe dispozitive (telefon, laptop etc.) diferite aplicații de control la distanță (remote acces), precum AnyDesk, TeamViewer, sub pretextul unei comunicări eficiente și oferirea de sprijin din punct de vedere tehnic, pentru gestionarea investițiilor.

Publicitate

 

De asemenea, una dintre etape este reprezentată de influențarea victimelor pentru a-și crea conturi pe platforme (site-uri web) create cu intenția de a le induce în eroare, unde au acces la rulaje fictive referitoare la situația financiară.

 

Publicitate

Pe parcursul colaborării cu autorii, victimele sunt induse în eroare să efectueze diferite tranzacții financiare din conturile proprii, să achiziționeze criptomonede direct de pe crypto exchange-uri, fiind ulterior transferate sub diferite pretexte (investiții, taxe, comisioane, efectuarea retragerii etc.) în portofele electronice controlate de autori.

 

Aceste operațiuni sunt realizate de către victime, fiind coordonate  în acest sens, sau sunt efectuate de către autori care pe parcursul colaborării obțin credențialele de acces, atât la aplicațiile de internet/mobile banking, precum și de la alte conturi create în diferite aplicații, titulare fiind victimele, prin intermediul aplicațiilor de control la distanță.

 

Victimele sunt menținute în eroare până la terminarea fondurilor disponibile, după care pierd contactul cu autorii.

 

Au existat situații în care, după conștientizare, victimele au fost contactate de alte persoane care au pretins că  pot recupera prejudiciul creat în schimbul unui comision procentual din suma investită, solicitând achitarea acestuia anticipat, în scopul fraudării.

 

De asemenea, au existat situații în care, în contextul obținerii de credențiale de acces la aplicațiile de internet/mobile banking, autorii au accesat diferite credite la unități bancare, în numele victimelor, fondurile fiind ulterior transferate din conturile bancare, în general către alte conturi bancare controlate de aceștia, ulterior fiind achiziționate criptomonede.

 

Astfel, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani vă recomandă să manifestați atenție:

 

  • Când vi se solicită să vă implicaţi într-o tranzacţie dând pe loc toţi banii.
  • Când vi se promite o ,,îmbogăţire rapidă: orice „afacere” de acest tip ar trebui investigată atent.
  • Verificaţi întotdeauna înainte de a da o sumă de bani sau de a semna un contract.
  • Fiţi suspicioşi faţă de orice promisiune care v-ar garanta câştiguri băneşti substanţiale sau faţă de o „afacere” pe care nimeni nu o mai poate face.
  • Nu comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
  • Nu transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail sau prin aplicații de mesagerie;
  • Nu instalați aplicații și nu accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care le contactează telefonic sau le transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;
  • Nu accesați pagini web în care să introducă datele personale și nu oferiți informații personale sau date financiare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Municipiul Dorohoi și localitățile Broscăuți și Șendriceni, fără apă

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a anunțat astăzi că urmare a avariei produse în zona localității Dolina pe conducta din oțel Ø 600 mm, compania va restricționa furnizarea apei, astăzi 08 mai 2024, începând cu ora 14:00, către utilizatorii din municipiul Dorohoi și localitățile, Broscăuți, Șendriceni.

Având în vedere că umplerea rezervoarelor de la Dealu Mare și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani va furniza apă în municipiul Dorohoi în zilele de 09.05.2024, respectiv 10.05.2024, în intervalul orar 07:00-10:00.

“Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție accidentală produsă ca urmare a vechimii și uzurii conductei!” a transmis compania.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Adolescenta din Vlăsinești, căutată de familie, a fost găsită de polițiști

Publicat

Publicitate

Adolescenta de 14 ani, din Vlăsinești, a fost găsită de polițiști după mai multe ore de căutări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, copila a fost identificată în cursul nopții, în orașul Săveni. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu.
A fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență pentru clarificarea tuturor aspectelor care au condus la părăsirea domiciliului.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO:Corul Parohiei Sf. Ioan Botezătorul din Botoșani, invitat să dea răspunsurile la strană într-o parohie din Raionul Rîșcani

Publicat

Publicitate

A treia zi de Paști , Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botosani, a dat curs unei invitații a Parohiei „Sfânta Parascheva” Borosenii Noi, Raionul Riscani, Republica Moldova, pentru a da răspunsurile la Sfânta Liturghie. Astfel, cu binecuvântarea părintelui protopop Petru Fercal, au poposit la această parohie 30 de membri ai corului, coordonați de profesorul de psaltică Gheorghe Bulboacă.

Slujba emoționantă a deschis Festivalul raional al Cântecului Pascal „Lumina Învierii” în Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva din satul Borosenii Noi, Raionul Rîșcani,

Republica Moldova, s-a desfășurat Festivalul raional al Cântecului Pascal „Lumina Învierii”. Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de preoții Protopopiei Rîșcani, membrii Corului „Sfântul Ioan Botezătorul”completând minunat cu răspunsurile la strană, reușind să creeze un popas duhovnicesc deosebit. La deschiderea festivalului, primarul Eugen Rîbac și parohul bisericii Sfântei Parascheva, părintele Ioan Pânzescu, gazdele evenimentului  au mulțumit tuturor participanților pentru prezență și au menționat importanța păstrării credinței creștine a strămoșilor.

Publicitate

Părintele Teodor Domniță, protoiereu mitrofor, protopop de Rîșcani și șeful Secției Cultură Rîșcani, Ulea Calistru, au apreciat prezența la festival a parohiilor și colectivelor artistice din raion. Festivalul a început cu o piesă de teatru cu specific religios, pusă în scenă de membrii teatrului de amatori ” Brăzdenii”, coordonați de Irina Bârlădeanu, reușind să transmită trăirea lor și o mică parte, dar foarte importantă, a învățăturii ortodoxe cu privire la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

De asemenea Corul Sfântul Ioan Botezătorul a interpretat câteva cântări pascale în cadrul acestui festival.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei cutremure, marți dimineața, într-o zonă mai puțin obișnuită pentru seisme, din România

Publicat

Publicitate

Trei cutremure de suprafaţă, de magnitudine redusă, s-au produs în Maramureş, în mai puţin de 24 de ore.

Marţi dimineaţă, în zona Maramureş, la ora 8,31, a avut loc un cutremur de magnitudine 2,4, la o adâncime de 3,4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 55km E de Baia Mare.

Publicitate

În aceeaşi zi, la ora 23,27, în regiune s-a produs un alt cutremur, la adâncimea de 2,3 km. Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 2,6, fiind  în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 54km E de Baia Mare.

Un al treilea cutremur a avut loc miercuri, la 6.02, în Maramureş, la adâncimea de  6,8 km. Şi acesta a avut magnitudine 2,6, producându-se  în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Baia Mare, 55km N de Bistrita.

Sursa: realitatea.net

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending