Connect with us
Publicitate

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ȘTEFANIA MIHALACHE – CRISTINA ISPAS

Publicat

Publicitate
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, miercuri, 18 septembrie 2024, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitatele lunii septembrie sunt poetele Ștefania Mihalache și Cristina Ispas.
Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, la Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Șendriceni și va fi moderată de Lucia Țurcanu; profesoară coordonatoare – Otilia Ungureanu.
ȘTEFANIA MIHALACHE (n. 1978, Brașov) este poetă și prozatoare, doctor în filologie la Facultatea de Litere a Universității din București (2012). A debutat în volumul colectiv Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, editat de revista „Interval” în 2003. În 2004, publică romanul Est-falia (Editura Paralela 45), reeditat în 2022 (Editura Casa de Pariuri Literare). A mai publicat volumele de proză: Poemele secretarei (roman; Editura Cartea Românească, 2010; nominalizat la Premiul „Tânărul prozator al anului”, Gala Tinerilor Scriitori, 2011) și Gene dominante (povestiri; Editura Humanitas, 2022; Premiul Observator Lyceum, 2023). Participă cu povestiri în antologiile: Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatoare: Cristina Ispas; Editura Paralela 45, 2023); Lucruri mărunte. Copilăria în comunism (Editura Muzeelor Literare, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatori: Cristina Ispas, Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024); Garderoba. Antologie de proză scurtă (coordonatoare: Diana Iepure; Editura Paralela 45, 2024).
A debutat în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere (Editura Nemira, 2016; nominalizat la Premiile Radio România Cultural; distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură, acordat de Fundația Alexandrion), urmat de Cronica Akasha (Editura Nemira, 2021; nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Premiile „Observator cultural”) și Sunt liniștită, mi-e frică (cu ilustrații de Laurențiu Midvichi; Editura Paralela 45, 2024; nominalizat la Premiul Cartea de poezie – 2023 al Festivalului Național „George Bacovia” – Bac-Fest). Este prezentă în antologia de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde) (Editura VasoRoto, Madrid-Guadalajara, 2021).
Ștefania Mihalache este autoarea volumului de critică literară Copilăria. Reconstituiri literare după 1989 (Editura Paralela 45, 2019).
În 2019, a primit în Franța Premiul Boccace pentru proză scurtă.
CRISTINA ISPAS (n. 1979, Corabia) este poetă și prozatoare, doctor în filologie cu o teză despre fenomenul poetic românesc postdecembrist (2008). A debutat editorial cu volumul de versuri fetiţa. mixaj pe vinil (Editura Vinea, 2007), urmat de rezervaţia (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011, 2021; nominalizat la Premiile Revistei „Observator cultural”) și 40. să înceapă jocurile (Editura frACTalia, 2018; Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei). Poemele ei au apărut în mai multe antologii, printre care: La Neagra (Editura Mirador, 2007); nasturi în lanul de porumb (Editura Brumar, 2008); poate ne vedem (Editura Mirador, 2010); Cele mai frumoase poeme din 2011 (Editura Tracus Arte, 2012); Un secol de poezie română scrisă de femei (Editura Cartier, 2018); Sombras, incendios y desvanes. Diecisete poetas rumanas (1961-1980) (Editura Vaso Roto, Madrid-Guadalajara, 2021).
A publicat proză scurtă în antologia dacă nu o viaţă liniştită, atunci o viaţă lentă (Editura Universităţii de Vest, 2017) şi a contribuit cu o serie de texte la antologia de limericks De ce n-au pisicile coadă (Editura Art, 2017). În 2022, în colecția Prima dragoste a Editurii Paralela 45, îi apare romanul Eva și ceilalți.
A coordonat câteva antologii: Generaţia de aur. Antologie de poezie tematică (împreună cu V. Leac; Editura FrACTalia, 2020); Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (Editura Paralela 45, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (împreună cu Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024).
Cristina Ispas a publicat poeme şi cronică literară în majoritatea revistelor importante din ţară şi a tradus mai multe cărţi din domeniile istorie şi analiză socio-politică. Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile maghiară, spaniolă şi engleză.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zboruri regulate între București și Suceava, lansate de Bees Airlines

Publicat

Publicitate
Începând cu 11 octombrie 2024, compania aeriană #BeesAirlines (România) va opera zboruri comerciale regulate între București și Suceava, cu aeronave de tip Airbus A320. 
Zborurile vor fi disponibile în fiecare zi de luni și vineri, oferind pasagerilor o nouă opțiune de călătorie între cele două orașe.
Prețurile biletelor încep de la doar 35 euro/sens, iar acestea pot fi rezervate direct de pe site-ul companiei: https://beesromania.aero/en

Citeste mai mult

Eveniment

Fetiță de 13 ani, căutată de familie! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani.

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici ea nu a luat legătura cu familia.

Podariu Anastasia Alexandra are următoarele semnalmente: aproximativ 1,70 m înălțime, 50 de kg, ochi căprui, ochi căprui, păr șaten lung.

Vestimentație: blugi de culoare neagră, hanorac lung de culoare neagră,.adidași albi cu inscripția “Nike”.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Iulius Mall Suceava va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării. Branduri de fashion, centru de fitness

Publicat

Publicitate

Iulius Mall Suceava va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării, de peste 60.000 mp, după lucrările de extindere începute recent. Noua zonă comercială va completa actualul shopping mall cu branduri internaționale de modă în premieră regională, restaurante, cafenele, gelaterii, locaţii de tip drive thru, un centru de fitness, spaţii verzi şi mai multe locuri de parcare. Investiţia este estimată la 40 de milioane de euro şi va fi finalizată în prima jumătate a anului viitor, scrie newsbucovina.ro.

Iulius Mall Suceava, parte a reţelei naţionale operată de companiile IULIUS şi Atterbury Europe, îşi reconfirmă statutul de cel mai mare centru de shopping şi timp liber din nordul ţării printr-o nouă zonă comercială, aflată acum în plin proces de amenajare. Mall-ul este o destinație pentru întreaga familie, loc de cumpărături, socializare şi distracție.

Proiectul va aduce noutăţi de retail pe o suprafaţă de 14.500 mp şi presupune atât crearea de spaţii suplimentare, cât şi reconfigurarea şi reamenajarea unor zone existente ale mall-ului deschis în anul 2008. Clienţii Iulius Mall Suceava vor descoperi aici mai multe concepte moderne de shopping și dining, printre care department stores şi branduri de fashion accesibile, unele cu primele lor magazine din regiune, restaurante şi terase în aer liber, cafenele, gelaterii şi un centru de fitness.

„Iulius Mall Suceava este, de 16 ani, alegerea preferată a numeroşi locuitori din nordul ţării în materie de cumpărături şi petrecere a timpului liber. Prin acest nou demers suntem convinşi că ne vom menţine în topul preferinţelor pentru că ne concentrăm să includem în noul mix brandurile pe care ştim că sucevenii şi le doresc în oraşul lor. În curând, vom anunţa şi primele nume mari. Totodată, adăugăm noi profile şi servicii, cum sunt centrul de sport şi fitness şi locaţiile de tip drive thru. Extinderea va amplifica statutul mall-ului ca destinație regională, va atrage mai mulți vizitatori și noi afaceri, stimulând economia locală”, a declarat Eduard Marcu, Shopping Center Manager Iulius Mall Suceava.

Proiectul prevede şi suplimentarea locurilor de parcare de la 1.350 la peste 2.400, precum şi amenajarea a 25 de staţii duble de încărcare pentru maşini electrice. De asemenea, se vor adăuga noi zone de acces în mall conectate la locurile de parcare create, dar şi amenajări peisagistice ambientale şi spaţii verzi. Lucrările de construcţie şi amenajare urmează a fi finalizate în prima jumătate a anului 2025.

Iulius Mall Suceava face parte din reţeaua naţională cu acelaşi nume, deţinută de companiile IULIUS şi Atterbury Europe. Inaugurat în anul 2008, mall-ul include peste 170 de magazine, cel mai mare multiplex cinema din nordul țării, cu 8 săli, food court cu peste 1.200 de locuri, locuri de joacă pentru copii, hypermarket, club de bowling și biliard.

Publicitate
, scrie

Citeste mai mult

Eveniment

Modificări la indemnizația de hrană a bugetarilor: A fost exclusă din baza de calcul a indemnizației de concediu

Publicat

Publicitate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici, scrie alba24.ro.

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Braşov.

„Indemnizaţia de hrană reglementată de art.18 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se menţionează pe site-ului Instanţei supreme.

Curtea de Apel Braşov a solicitat ICCJ să se pronunţe asupra următoarei probleme de drept, soluţionată diferit de instanţe: „Dacă – în interpretarea şi aplicarea art.150 din Codul muncii, art.7 din HG nr.250/1992, art.22 din OG nr.6/2007, art.23 din OG nr. 10/2008 – indemnizaţia de hrană, reglementată de art.18 din Legea nr. 153/2017, intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici”.

Problema de drept a creat practică judiciară divergentă la nivelul instanţelor naţionale, inclusiv la nivelul secţiilor civile şi de contencios administrativ ale Curţii de Apel Braşov, scrie Agerpress.

Publicitate

Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curţii Braşov a fost în sensul că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici.

Ca urmare, a sesizat ICCJ cu recursul în interesul legii pentru clarificarea problemei de drept.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending