Connect with us
Publicitate

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Nicolae Tzone – Lucian Vasilescu

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, reia seria de întâlniri Poeți în dialog.

Vineri, 16 frebruarie 2024, începând cu ora 12.00, la Colegioul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani vor  avea loc lecturi publice și discuții cu poeții Nicolae Tzone și Lucian Vasilescu. Evenimentul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

Invităm poeții botoșăneni și publicul interesat de poezie să participe la întâlnirea cu cei doi poeți.

Publicitate

 

NICOLAE TZONE (n. 10 mai 1958, com. Malu, jud. Giurgiu) este poet și editor. A fost membru al Cenaclului Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. În 1991, a fondat Editura Vinea, unde publică exclusiv poezie și texte de avangardă.

Este un cercetor și promotor al mișcării de avangardă din România și din lume: a înființat Institutul de Cercetare a Avangardei din România şi din Europa ICARE (1999); a editat revistele „Aldebaran” şi „Facla literară”; a tradus masiv din avangardiştii francezi (Claude Sernet), dar şi din opera franceză a lui Tristan Tzara; i-a promovat, editându-i, pe Gherasim Luca, Stefan Roll  Paul Păun, Ilarie Voronca, B. Fundoianu ș.a.; a editat manuscrisele lui Ion Vinea; a publicat ediţii anastatice din revistele avangardiste: „Unu”, „Integral”, „Urmuz”.

Publicitate

Nicolae Tzone este autorul volumelor de poezie: Cred în tine ca în Dumnezeu (Vinea, 1992), Sînt fericit că te iubesc (Vinea, 1996), Nicolae Magnificul (Vinea, 2000); Rugina timpului oare greșesc dacă o numesc rugina timpului (Vinea, 2004), Balkan Aphrodite (ediţie în limba engleză, traducere din română de Sean Cotter şi Ioana Ieronim, Vinea, 2006), Capodopera maxima (Vinea, 2007), Oase de înger (Vinea, 2009), Viața cealaltă și moartea cealaltă (Vinea, 2010), Aphrodite balkanique (Vinea, 2016), Înmormântările (ilustrații de Suzana Fântânariu; Vinea, 2017, 2020), Dunăre kilometrul 510 / O poveste de viață de moarte și de naștere / cum nu au mai fost și nici nu vor mai fi altele / Cartea nenăscutului (prefață de Angela Furtună, ilustrații de Suzana Fântânariu, addenda: o scrisoare adresată autorului de Lucian Vasilescu; Vinea, 2021), Zece elegii (Vinea, 2023) ș.a. A mai publicat: volumele de interviuri Eminescu al nostru (dialoguri cu Augustin Z.N. Pop, Ioan Alexandru, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Edgar Papu, Adrian Păunescu, Amita Bhose, Gh. Bulgăr, Dimitrie Vatamaniuc; Vinea, 1994) și Am părăsit „groapa cu lei” a pierzaniei pentru a fi, oriunde altundeva, liber și fericit…. Dialog cu Alexandru Lungu (Vinea, 2004); Dosarul fotografiilor lui Eminescu. Imaginile autentice. Falsele piste către noi portrete ale poetului (Vinea, 2008); antologia de versuri Manualul de literatură (coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Lucian Vasilescu, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004).

 

LUCIAN VASILESCU (n. 23 octombrie 1958, Ploiești) este poet și jurnalist. Este unul dintre autorii formați în Cenaclul Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. Timp de trei decenii, până în 2018, a activat în presă, scriind atât pentru publicații culturale, cât și pentru cotidiene.

Publicitate

Și-a publicat primele poezii în 1988, în revista „Amfiteatru”, iar primul volum de versuri, Evenimentul zilei – un poem văzut de Lucian Vasilescu, i-a apărut în  1995 la Editura Nemira și a fost distins cu Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București, 1996. A publicat volumele de poezie: Ingineria poemului de dragoste (Albatros, 1996), Sanatoriul de boli discrete (Cartea Românească, 1997), Spirt. Muzeul întâmplărilor de ceară (Nemira, 2000), Fără de care ar fi în zadar (ediţie bibliofilă; EIS ART, 2006), aproape. atât de departe. close. so far away (ediţie bilingvă; Integral/ Vinea, 2009), Institutul de Poezie Legală (ediția conține integral volumele publicate anterior; RENTROP & STRATON, 2014), Viaţa dăunează grav sănătăţii (antologie de autor; Integral/ Vinea, 2016), Sunt cel mai bun poet din acest spital (Casa de pariuri literare, 2016).

În colaborare cu alti prieteni scriitori, a publicat volumele: Manualul de literatură (antologie de poezie; coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Nicolae Tzone, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004), Confort 2 îmbunătățit (în colaborare cu Ioan Es. Pop; Editura Uniunii Scriitorilor, 2004), Unse pe suflet… (ediţie bibliofilă, în colaborare cu Ovidiu Genaru; EIS ART, 2008).

Lucian Vasilescu este autorul volumului de publicistică O mie nouă sute nouăzeci şi doi – sisteme de supravieţuire (dialoguri cu 33 de personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti, în colaborare cu Florin Toma; Mediaprint, 1992) și al „reportajului mixat cu ficțiune” Alcoforado. O poveste (Integral, 2023).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO Botoșani: Percheziții la persoane bănuite că au comis mai multe furturi în Franța

Publicat

Publicitate

Astăzi, 7 noiembrie 2024, în urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani, împreună cu polițiștii Direcției de Investigații Criminale, au pus în executare opt mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Botoșani și orașul Săveni.

Activitățile s-au desfășurat la locuințele unor persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de furt și constituirea unui grup infracțional organizat, comise de cetățeni români, pe teritoriul Franței.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate bunuri care prezintă interes în cauză, respectiv dispozitive electronice.

Publicitate

Trei persoane au fost conduse la sediul poliției pentru audieri, iar față de una dintre acestea a fost emis un mandat european de arestare, fiind escortată către Parchetul Curții de Apel Suceava, în vederea confirmării mandatului.

Persoanele vizate au vârste între 29 și 56 de ani și sunt cercetate că ar fi sustras bijuterii din mai multe magazine de pe teritoriul Franței, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională fiind estimat la 160.000 de euro.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Botoșani, reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze și ofițerului de legătură al Serviciului de Securitate Interioară din cadrul Ambasadei Franței.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când vor putea călători românii fără controale la frontierele terestre ale UE

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, scrie alba24.ro.

Aceasta ar putea fi formalizată până la finalul lunii decembrie, cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.

Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, a precizat premierul înaintea şedinţei de Guvern.

Publicitate

El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.

„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER.

Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Autostrada Moldovei, tot mai aproape de Botoșani (P)

Publicat

Publicitate

Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Autostrăzii Moldova, care străbate și județul Botoșani, la Tudora.

            Pentru construirea celor 33 de kilometri de autostradă dintre Pașcani și Roșcani, s-au înscris doi constructori din regiunea Moldovei (asocierea UBM – Tehnostrade – SA&PE și asocierea Danlin XXL – Intertranscom Impex) și unul din Italia: Webuild SPA.

            „Autostrada A7 este foarte importantă pentru Moldova și județul Botoșani, deoarece reprezintă, practic, așa cum am mai spus, pașaportul nostru pentru dezvoltare. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile, am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada Moldovei să devină cât mai repede realitate, deoarece este coloana vertebrală rutieră care va lega Moldova de Muntenia. Mulți erau neîncrezători și ironici când am emis certificatul de urbanism pentru sectorul care străbate județul și când am cerut Autostradă pentru Botoșani. Acum aceasta devine realitate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

            Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrării. Contractul prevede construcția a două viaducte, a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată și a trei noduri rutiere, printre care cel de la Roșcani. Acesta va asigura descărcarea în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani.

            Președintele PSD Botoșani a subliniat că social-democrații vor fi garanții finalizării proiectelor de mare infrastructură, inclusiv a Drumului Expres Botoșani – Suceava, dacă vor fi în viitoarea guvernare. „Este pentru prima dată când o guvernare pune Moldova pe primul plan. PSD a demonstrat că este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră din Moldova, în mandatul premierului Marcel Ciolacu fiind lansați în execuție cei mai mulți kilometri din Autostrada A7. Aceasta este soluția pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!” a conchis Doina Federovici.

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Cultura

„Căutându-l pe Eminescu”, ediția 2024: Tabăra de fotografie de la IPOTEȘTI

Publicat

Publicitate

Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din presa vremii, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut. Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora.               

 

 

Publicitate

Pornind de la acest concept, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, continuă an de an organizarea taberelor de artă fotografică.  În această tradiție, cea de-a  VIII-a ediție a taberei  se va desfăşura în perioada 7-10 noiembrie 2024 şi va debuta cu vizualizarea unei selecţii din materialul fotografic realizat de participanţii la Tabăra de fotografie Căutându-l pe Eminescu, ediţia 2022, material realizat în urma tururilor şi sesiunilor foto propuse în acea ediţie şi realizate de membrii clubului foto VARADINUM din Oradea.

Participanții la tabăra de artă fotografică din acest an vor lua la pas străzile din Botoșani și Dorohoi, căutând să imortalizeze istoria locului reflectată în clădirile de patrimoniu existente.

Atelierele vor fi coordonate de Ovidiu D. Pop, de la Clubul foto VARADINUM din Oradea.

Publicitate

Responsabili cu organizarea taberei sunt – din partea Memorialului Ipotești –  Daniel Tupiluș, Elena-Adina Cojocariu și Liliana Grecu, care s-au ocupat cu prezentarea grafică a afișului și panotarea expoziției din Sala Portaluri – Muzeul tematic Mihai Eminescu.

Comunicat de presă

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending