Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Nicolae Tzone – Lucian Vasilescu

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, reia seria de întâlniri Poeți în dialog.

Vineri, 16 frebruarie 2024, începând cu ora 12.00, la Colegioul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani vor  avea loc lecturi publice și discuții cu poeții Nicolae Tzone și Lucian Vasilescu. Evenimentul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

Invităm poeții botoșăneni și publicul interesat de poezie să participe la întâlnirea cu cei doi poeți.

 

NICOLAE TZONE (n. 10 mai 1958, com. Malu, jud. Giurgiu) este poet și editor. A fost membru al Cenaclului Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. În 1991, a fondat Editura Vinea, unde publică exclusiv poezie și texte de avangardă.

Este un cercetor și promotor al mișcării de avangardă din România și din lume: a înființat Institutul de Cercetare a Avangardei din România şi din Europa ICARE (1999); a editat revistele „Aldebaran” şi „Facla literară”; a tradus masiv din avangardiştii francezi (Claude Sernet), dar şi din opera franceză a lui Tristan Tzara; i-a promovat, editându-i, pe Gherasim Luca, Stefan Roll  Paul Păun, Ilarie Voronca, B. Fundoianu ș.a.; a editat manuscrisele lui Ion Vinea; a publicat ediţii anastatice din revistele avangardiste: „Unu”, „Integral”, „Urmuz”.

Publicitate

Nicolae Tzone este autorul volumelor de poezie: Cred în tine ca în Dumnezeu (Vinea, 1992), Sînt fericit că te iubesc (Vinea, 1996), Nicolae Magnificul (Vinea, 2000); Rugina timpului oare greșesc dacă o numesc rugina timpului (Vinea, 2004), Balkan Aphrodite (ediţie în limba engleză, traducere din română de Sean Cotter şi Ioana Ieronim, Vinea, 2006), Capodopera maxima (Vinea, 2007), Oase de înger (Vinea, 2009), Viața cealaltă și moartea cealaltă (Vinea, 2010), Aphrodite balkanique (Vinea, 2016), Înmormântările (ilustrații de Suzana Fântânariu; Vinea, 2017, 2020), Dunăre kilometrul 510 / O poveste de viață de moarte și de naștere / cum nu au mai fost și nici nu vor mai fi altele / Cartea nenăscutului (prefață de Angela Furtună, ilustrații de Suzana Fântânariu, addenda: o scrisoare adresată autorului de Lucian Vasilescu; Vinea, 2021), Zece elegii (Vinea, 2023) ș.a. A mai publicat: volumele de interviuri Eminescu al nostru (dialoguri cu Augustin Z.N. Pop, Ioan Alexandru, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Edgar Papu, Adrian Păunescu, Amita Bhose, Gh. Bulgăr, Dimitrie Vatamaniuc; Vinea, 1994) și Am părăsit „groapa cu lei” a pierzaniei pentru a fi, oriunde altundeva, liber și fericit…. Dialog cu Alexandru Lungu (Vinea, 2004); Dosarul fotografiilor lui Eminescu. Imaginile autentice. Falsele piste către noi portrete ale poetului (Vinea, 2008); antologia de versuri Manualul de literatură (coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Lucian Vasilescu, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004).

 

LUCIAN VASILESCU (n. 23 octombrie 1958, Ploiești) este poet și jurnalist. Este unul dintre autorii formați în Cenaclul Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. Timp de trei decenii, până în 2018, a activat în presă, scriind atât pentru publicații culturale, cât și pentru cotidiene.

Și-a publicat primele poezii în 1988, în revista „Amfiteatru”, iar primul volum de versuri, Evenimentul zilei – un poem văzut de Lucian Vasilescu, i-a apărut în  1995 la Editura Nemira și a fost distins cu Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București, 1996. A publicat volumele de poezie: Ingineria poemului de dragoste (Albatros, 1996), Sanatoriul de boli discrete (Cartea Românească, 1997), Spirt. Muzeul întâmplărilor de ceară (Nemira, 2000), Fără de care ar fi în zadar (ediţie bibliofilă; EIS ART, 2006), aproape. atât de departe. close. so far away (ediţie bilingvă; Integral/ Vinea, 2009), Institutul de Poezie Legală (ediția conține integral volumele publicate anterior; RENTROP & STRATON, 2014), Viaţa dăunează grav sănătăţii (antologie de autor; Integral/ Vinea, 2016), Sunt cel mai bun poet din acest spital (Casa de pariuri literare, 2016).

În colaborare cu alti prieteni scriitori, a publicat volumele: Manualul de literatură (antologie de poezie; coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Nicolae Tzone, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004), Confort 2 îmbunătățit (în colaborare cu Ioan Es. Pop; Editura Uniunii Scriitorilor, 2004), Unse pe suflet… (ediţie bibliofilă, în colaborare cu Ovidiu Genaru; EIS ART, 2008).

Lucian Vasilescu este autorul volumului de publicistică O mie nouă sute nouăzeci şi doi – sisteme de supravieţuire (dialoguri cu 33 de personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti, în colaborare cu Florin Toma; Mediaprint, 1992) și al „reportajului mixat cu ficțiune” Alcoforado. O poveste (Integral, 2023).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, va avea loc la Vorona

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 mai 2025, comuna Vorona va găzdui Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2024-2025.

La competiție vor participa echipele câștigătoare ale celor opt zone din țară, după cum urmează:

  1. Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, jud. Suceava
  2. Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, jud. Constanța
  3. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, jud. Prahova
  4. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, jud. Argeș
  5. Liceul Teoretic „Jozef Tajovsky” Nădlac, jud. Arad
  6. Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, jud. Bihor
  7. Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, jud. Sibiu
  8. Liceul Teoretic „Marin Preda” București

 

Această competiție este organizată în premieră la Vorona și reprezintă un moment important al sportului la nivel național.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Vorona.

Deschiderea oficială a competiției va avea loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 18.00.

Publicitate

„Este o mare onoare și o bucurie pentru județul Botoșani să găzduiască etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2025, în una dintre cele mai frumoase comune din țară, Vorona. Acest eveniment nu doar că promovează excelența sportivă, ci și valori esențiale ale educației: fair-play-ul, disciplina și spiritul de echipă. Fetele care participă la această competiție demonstrează nu doar talent și determinare, ci și puterea de a inspira generațiile viitoare.

Le mulțumesc organizatorilor, profesorilor și părinților care susțin aceste tinere sportive în parcursul lor. Mult succes participantelor și să trăiască din plin această experiență care, cu siguranță, le va îmbogăți pe plan personal și educațional!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din municipiul Botoșani a fost păcălit să vireze într-un cont 1.000.000 de lei. Cum recunoști o înșelătorie digitală

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție.

 

În contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, tot mai mulți infractori profită de încrederea utilizatorilor de internet, recurgând la metode din ce în ce mai rafinate pentru a obține bani sau date personale.

 

CAZURILE DE FRAUDE ONLINE AU SCĂZUT LA BOTOȘANI

Scăderea numărului de fraude online la nivelul județului Botoșani reflectă eficiența activităților de prevenire demarate în luna decembrie 2024, prin campania ”Siguranța ta on-line depinde de tine!”, prin care a fost informată populația cu privire la cele mai frecvente metode de înșelăciune din mediul virtual.

Publicitate

 

Deși au fost desfășurate activități preventive și au fost transmise în spațiul public mesaje de informare, unele persoane continuă să cadă victime unor astfel de metode, oferind acces la dispozitivele mobile unor necunoscuți care le păcălesc folosindu-se de identități false.

 

La nivelul județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 61 de infracțiuni comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronică, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Dintre cele 61 de cauze penale înregistrate:

  • 24 reprezintă efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos;
  • 7 fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
  • 1 faptă de fraudă informatică;
  • 29 de fapte de înșelăciune săvârșită prin mijloace de comunicare online.

 

În urma activităților desfășurate de polițiști, în 9 cazuri au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor, acestea dobândind calitatea de suspect.

 

EXEMPLU:

La data de 7 mai a.c., un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, faptul că i-au fost sustrași din cont 1.000.000 de lei.

 

Din verificările efectuate a reieșit că acesta a fost victima infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

 

Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania și care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și a constatat că nu lipseau bani.

 

A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda „spoofing”. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că este necesară aplicarea unor „măsuri de securitate”.

 

Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.

 

În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat.

 

Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore și abia după acest timp timp victima a realizat că este înșelată.

 

TIPURI FRECVENTE DE FRAUDE ONLINE:

  • Phishing – E-mailuri sau SMS-uri care par a fi trimise de bănci, firme de curierat sau instituții publice, ce conțin linkuri false și solicită date personale.
  • Vânzări fictive – Anunțuri cu produse inexistente, vândute la prețuri avantajoase pe site-uri sau platforme de anunțuri.
  • Escrocherii romantice (love scam) – Infractorii câștigă încrederea victimelor în mediul online, apoi solicită bani sub diverse pretexte.
  • Investiții false / criptomonede – Promisiuni de câștig rapid prin aplicații sau platforme fictive.
  • Furt de identitate – Clonarea conturilor și utilizarea datelor personale pentru comiterea altor infracțiuni.

 

CUM RECUNOȘTI O ÎNȘELĂTORIE DIGITALĂ?

  • Mesaje cu un ton alarmist sau cu promisiuni nerealiste.
  • Linkuri suspecte, greșeli de scriere, lipsa certificatului de securitate („https”).
  • Solicitări de date personale, coduri de autentificare sau copii ale actelor de identitate.

 

DACĂ AI FOST VICTIMĂ A UNEI FRAUDE ONLINE:

  1. Nu șterge mesajele sau conversațiile.
  2. Fă capturi de ecran cu toate schimburile de mesaje.
  3. Anunță imediat Poliția!
  4. Contactează banca pentru blocarea card

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile de ultimă generație

Publicat

Publicitate

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro

Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.

Acestea sunt concepute special pentru detectarea, interceptarea și capturarea prin bruiere a vehiculelor aeriene fără pilot (Counter-Unmanned Aircraft Systems sau C-UAS).

Potrivit informațiilor disponibile, fiecare set anti-dronă va include:

  • Un dispozitiv de detectare a dronelor (distanță de detecție – minim 3 km, detecție 360 de grade, greutate minimă – 4 kg)
  • Un dispozitiv de interceptare și bruiere (distanță de acțiune – minim 700 m, greutate minimă – 2 kg)

Un aspect important al acestor sisteme este portabilitatea lor – greutatea totală a unui set complet nu va depăși 6 kilograme, ceea ce le face ușor de transportat și utilizat de către jandarmii aflați în misiune.

sursa: profit.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în parteneriat cu artista Ioana Gina Poleac, organizează expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”.

Încercând a juxtapune, dar, în același timp, a pune în oglindă, arta populară și cea vizuală, demersul expozițional se constituie într-o simbioză a elementelor estetice și conceptuale ce se regăsesc în ambele tipuri de manifestări artistice, astfel încât ele să se potențeze reciproc și să genereze o paletă estetico-simbolică plină de substanță.

Create din acumulările de tradiție și spiritualitate ale satului botoșănean, piesele etnografice etalate spun, în limbaj specific, povestea elementelor de decor avimorf sau fitomorf ce dau viață scoarțelor sau ceramicii.

În același timp, zborul, element definitoriu al lucrărilor artistei Ioana Gina Poleac, devine o formă de apropiere profundă de tradiții și de „rădăcini”, prin care proiectul inițial se transformă într-un limbaj de legătură, între moștenirea culturală și creație. Rădăcinile, cele care asigură stabilitatea și continuitatea vieții, de sorginte etnografică sau contemporană, duc ideea de imuabil, de permanență într-un registru cromatic firesc, natural, armonios. Folosind mozaicul și pictura ca limbaj de exprimare, artista își ancorează lucrările într-o perspectivă etnografică profundă, ce dă greutate suplimentară discursului artistic.

Curatoriată de Maria-Laura Tocariu, expoziția va putea fi vizionată în perioada 17 mai – 31 iulie 2025, la Muzeul de Etnografie Botoșani.

Vernisajul va avea loc în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2025, sâmbătă, 17 mai, ora 16.30.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending