Connect with us

Eveniment

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: LIVIU APETROAIE – DUMITRU IFTIME – ADRIAN LESENCIUC

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, luni, 26 mai 2025, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii mai sunt poeții Liviu Apetroaie, Dumitru Iftime, Adrian Lesenciuc. Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 12.00, la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și va fi moderată de Lucia Țurcanu; profesoară coordonatoare – Mihaela Pintilei.

Cei trei poeți invitați sunt absolvenți ai Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

LIVIU APETROAIE (n. 28 ianuarie 1974, Vadu-Moldovei, jud. Suceava), absolvent al Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, și-a făcut studiile de licență și masterat la Facultatea de Filozofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi. Este licenţiat în Managementul activităţilor culturale (Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional din România, 2003). A fost redactor la Radio Iași, TVR Iași, redactor cultural la „Ziua de Iași”, referent cultural al Centrului Cultural al Americii Latine şi Caraibelor, consilier de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. În prezent, este muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iaşi; membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A debutat cu proză scurtă în 1991, în revista „Ateneu”, iar primele poeme le-a publicat în 1999, în  revista „Convorbiri literare”. Laureat al Premiului Editurii Junimea şi al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Iaşi la Concursul Naţional de Poezie „Porni luceafărul…” (Botoşani-Ipoteşti), a publicat, în anul 2000, primul volum de poezie, „Alegorii sub papirus”, pentru care a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2001). Au urmat volumele de poezie: „Geometria deşertului” (Editura Junimea, 2002), „Oglinda sumară” (Editura Opera Magna, 2008), „Sau nu” (Editura Junimea, 2024). Este autorul studiului foto-documentar „Sadoveanu şi Iaşii (1904-2004)” (Editura Opera Magna, 2004), al volumului de publicistică „Minutul de prelungire” (Editura Feed Back, 2008) și al studiului monografic „Emil Iordache. Un univers de personaje” (Editura Vasiliana, 2012). În 2008, i-a fost acordat Premiul „Vasile Pogor” pentru literatură al Primăriei Municipiului Iaşi.

DUMITRU IFTIME (n. 2 decembrie 1955, Zlătunoaia, jud. Botoșani) a absolvit Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc (1974) și Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța (1978). A fost, între 1978 și 1998, ofițer în marina militară (copilot de minisubmarin de cercetare, comandant de grup de scafandri, scafandru de mare adâncime). Între 1998 și 2018, a fost director PL Constanța, Elsaco Electronic – Botoșani, vicepreședinte al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România (2007–2009), iar din 2018 este pensionar și atlet.

E autorul volumelor de poezie: „Viața Morgana (Editura Ex Ponto, 2008), „Surâde și nu cerceta (Editura Ex Ponto, 2018), „Cu îngerul la vedere (Editura Ex Ponto, 2021).

Publicitate

ADRIAN LESENCIUC (n. 21 august 1975, Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava) a absolvit Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și Institutul Militar de Artilerie și Rachete Antiaeriene „General Bungescu” din Brașov. Este doctor în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” şi în ştiinţele comunicării la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În prezent, este prorector pentru cercetare științifică, profesor universitar la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

A debutat editorial cu volumul de versuri „Antifilosofia” (Editura Mesagerul, 1998). A colaborat la publicaţiile „Tribuna”, „România literară”, „Steaua”, „Caiete silvane”, „Apostrof” ș.a. Din 2013 este președintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru este din 2000. Este autorul volumelor de poezie: „Copilul-genune” (Editura Mesagerul, 1999), „Laocoonia” (s.l., 2000), „Liam” (Editura Albastra, 2001), „Coliba de sânge” (Editura Pastel, 2014), „Joc terț” (s.l., 2015), „Cartea cu apă. Borges, privind râul” (Editura Cartea Românească, 2016), „gEneida” (Editura Școala Ardeleană, 2019). A publicat eseuri și volume de istorie și critică literară: „Puzzle cu umbre pe ape” (Editura Lux Libris, 2002), „Postmodernitatea. Un posibil model de structurare a mozaicului a-valoric” (Editura Antet, 2005 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „Poezia vizuală” (Editura Antet, 2006), „Comunicare interculturală în satul românesc” (Editura Academiei Române, 2015), Ana Il, între strigătul metafizic şi împăcarea cu Dumnezeu” (Editura Libris Editorial, 2018). Este autorul romanelor: „Moartea noastră cea de toate zilele” (Editura Minerva, 2008), „Cimitirul eroilor” (Editura Creator, 2017 – Premiul „Cartea Anului” la Colocviul Romanului Românesc, Alba-Iulia, 2018), „Limbile vântului” (Editura Cartea Românească, 2018), Balada” (Editura Creator, 2020), „Diez” (Editura Creator, 2020), „Limba lui Hristos” (Editura Corint, 2024).

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Eveniment emoționant la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani. „MATE+”: Mai mult decât un concurs, o lecție de curaj

Publicat

Publicitate

Joi, 22 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a bifat un moment cu adevărat special: festivitatea de premiere a concursului MATE+, eveniment care a încununat eforturile și visurile a zeci de copii talentați și dedicați. A fost finalul unei călătorii intense și frumoase, desfășurată sub egida proiectului „EDUCAȚIA E ȘANSA TA!”, ajuns la ediția a VIII-a.

Timp de cinci luni, între decembrie 2024 și aprilie 2025, elevi din clasele a III-a și a IV-a au muncit cu perseverență, au descoperit frumusețea matematicii și și-au depășit limitele, sub îndrumarea atentă a unor profesori care au pus suflet în fiecare lecție.

Într-o atmosferă emoționantă, înconjurați de părinți mândri, cadre didactice dedicate și invitați de onoare:  inspector școlar general prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector pentru învățământul primar prof. Olguța Șchiopu și  directoarea școlii, prof. Eugenia Filip, elevii au primit distincțiile cu ochii strălucind de bucurie.

La clasa a III-a, Drăgan David a cucerit Premiul I și trofeul concursului, iar la clasa a IV-a, Bălan Efremia, Ciobanu Tudor și Frenț Ema Ioana au fost răsplătiți pentru rezultatele lor excepționale. Fiecare nume rostit și fiecare premiu înmânat au reprezentat dovada vie că pasiunea, munca și încrederea în sine dau roade.

Proiectul a fost susținut de un program săptămânal de pregătire intensivă, în cadrul Centrului de performanță MATE+, unde 30 de elevi de clasa a III-a și 35 de elevi de clasa a IV-a au fost selectați pentru a-și valorifica potențialul. Pregătirea a fost asigurată de profesori din patru instituții de prestigiu: Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” și Liceul de Artă „Ștefan Luchian”.

Pentru părinți, a fost confirmarea că susținerea necondiționată și încrederea în potențialul copiilor lor pot deschide drumuri largi și luminoase.

Publicitate

Pentru profesori, a fost dovada că fiecare oră dăruită din inimă lasă urme adânci în formarea caracterelor.

Iar pentru elevi, a fost începutul unei convingeri esențiale, anume că niciun vis nu este prea mare, iar matematica și educația, în general, pot fi calea care îl împlinește.

Această festivitate nu a fost doar un eveniment de premiere. A fost o sărbătoare a excelenței, o lecție despre ce înseamnă să crezi în tine, și o declarație de iubire pentru educație. În aplauzele calde ale celor prezenți s-a citit recunoștința pentru fiecare efort și speranța că acești copii frumoși vor deveni liderii luminați ai generațiilor viitoare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU: Orașele Dorohoi și Darabani și mai multe comune se află avertizare meteorologică nowcasting.

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o avertizare meteorologică nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, astăzi, între orele 18:10 – 19:15.

Sunt vizate municipiul Dorohoi, orașul Darabani și comunele Ungureni, Hudești, Suharău, Havârna, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Cristinești, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Nicșeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești și Dimăcheni.

Populația a fost informată prin mesaj RO-ALERT.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni, pe podium la competiția națională a atletism și cros „Cupa ASPR”

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag și soldat Eusebiu Dutcovschi sunt colegii noștri cu care ne mândrim, astăzi.

Aceștia sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime, fapt dovedit în urma participării la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025.

Plt.adj. șef Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag sunt vicecampioni naționali la proba „viteză pe 100 de metri”, la categoria lor de vârstă, respective peste 45 de ani și până la 35 de ani.

Plt. adj. șef Doru Dutcovschi și-a mai adăugat în palmares o medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Sld. Eusebiu Dutcovschi a obținut locul IV, la categoria de vârstă până la 35 de ani, la proba „viteză pe 100 de metri”.

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025 s-a desfășurat în municipiul Buzău, în perioada 21 – 23 mai a.c.. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al Județului Buzău, competiția a reunit la start peste 60 de salvatori din 18 de județe.

Publicitate

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani fost compus din: căpitan Adrian Gabriel Loluță – șef de lot și arbitru, plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Eusebiu Dutcovschi și soldat Bogdan Dascălu.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Șapte persoane rănite grav și șase rănite ușor în accidentul de autocar de la Lețcani

Publicat

Publicitate

Șapte persoane au fost rănite grav și șase au suferit leziuni mai ușoare în urma accidentului de autocar de la Lețcani, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

‘Șapte victime cu traume severe din care una cu amputație și șase cu traume ușoare. Au fost implicate 28 persoane din autobuz și una în autoutilitară’, au precizat reprezentanții ISU Iași.

 

Un accident rutier în care au fost implicate un autocar și un autocamion s-a produs, vineri, în localitatea Lețcani din județul Iași, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

‘Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție’, au transmis reprezentanții IGSU.

Publicitate

 

La fața locului au intervenit patru autospeciale de stingere, două autospeciale de descarcerare, două autospeciale pentru transport personal și victime multiple și o unitate de terapie intensivă mobilă. De asemenea, în sprijin au fost trimise și trei ambulanțe, precum și un elicopter SMURD.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația se desfășoară dirijat pe DN 28 Iași – Podu Iloaiei, în zona localității Lețcani. Mai multe persoane care se aflau în autocarul implicat în coliziune necesită îngrijiri medicale la fața locului. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending