Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ION MUREȘAN – NICHITA DANILOV

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, vineri, 17 mai 2024, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii mai sunt Ion Mureșan și Nichita Danilov.

La ora 11.00, cei doi poeți invitați se vor întâlni cu elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți; profesor coordonator – Maria Epatov.

La ora 17.30, toți cei interesați de poezie sunt invitați în sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești pentru cea de-a doua întâlnire cu Ion Mureșan și Nichita Danilov. Dialogul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

ION MUREȘAN (n. 9 ianuarie 1955, Vultureni, Cluj) a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. În 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. Din 1989, a lucrat ca redactor, șef departament cultură, la o serie de reviste şi ziare regionale („NU”, „Evenimentul Zilei”, „Ziarul de Cluj”), director editorial și redactor-șef la „Transilvania Jurnal”. Din anul 2006 este redactor-șef al revistei de cultură „VERSO”, editată de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, redactor la revista „Poesis International” și conducător al Cenaclului UBB.

A publicat prima poezie în 1968, în revista „Cutezătorii”. Este autorul volumelor de poezie: „Cartea de iarnă” (Cartea Românească, 1981; Charmides, 2013), „Poemul care nu poate fi înțeles” (Arhipelag, 1993), „Pahar / Glass / Au fond de verre” (cu desene de Ion Marchiș, traduceri de Virgil Stanciu și Dumitru Țepeneag; Fundația Culturală „Archeus” & Scriptorium, 2007; Școala Ardeleană, 2015), „cartea Alcool” (Charmides, 2010), „Introducere în poezie” (Charmides, 2023). A publicat două volume de eseuri: „Cartea pierdută – o poetică a urmei” (Aletheia, 1998), „Oglinda aburită. Eseuri conversaționale” (Charmides, 2013). Este prezent în antologii de poezie apărute în Italia, Franța, Germania, Ungaria, Serbia, SUA, Anglia etc.

Publicitate

Ion Mureșan este laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia (2014). A fost distins cu ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

 

NICHITA DANILOV (n. 7 aprilie 1952, Climăuți, Suceava) a absolvit Facultatea de Științe Economice din Iași și Școala Postliceală de arhitectură. A fost stagiar la Studioul cinematografic Buftea, corector şi redactor la revista „Convorbiri literare” (1982-1988), muzeograf la Casa Memorială „G. Topârceanu” (1988-1990), director al Teatrului „Luceafărul” (1991-1992), secretar general de redacție la „Dacia literară” (1992-1993), secretar literar la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Iaşi, redactor-şef la Editura Nord-Est, şef departament cultură la ziarul „Monitorul” (1997-2000), consilier diplomatic pe probleme de cultură la Ambasada României din Republica Moldova (1998-2000), director al Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași; director-adjunct la ICR Chișinău (2013-2017).

A debutat în 1979 pe paginile revistei „Dialog”. Este autorul volumelor de poezie: „Fântâni carteziene” (Junimea, 1980), „Câmp negru” (Cartea Românească,1982), „Arlechini la marginea câmpului” (Cartea Românească, 1985), „Poezii” (Junimea, 1987), „Deasupra lucrurilor, neantul” (Cartea Românească, 1990), „Mirele orb” (Junimea, 1995), „Nouă variațiuni pentru orgă” (Polirom, 1999), „Suflete la second-hand” (Vinea, 2000), „Centura de castitate” (Cartea Românească, 2007), „Imagini de pe strada Kanta” (Tracus Arte 2011), „Portrete fără ramă” (TracusArte, 2012), „Recviem pentru țara pierdută” (Cartea Românească, 2016),  „Și Dumnezeu a fost țărână (Cartier, 2022), „Atelierele de pe Armeană” (Junimea, 2024).

A mai publicat și  volume de proză: „Nevasta lui Hans” (Moldova, 1996), „Tălpi” (Polirom, 2004), „Maşa şi Extraterestrul” (Polirom, 2005), „Locomotiva Noimann” (Polirom, 2008) „Ambasadorul invizibil” (Polirom, 2010), „Omul din eprubetă” (Polirom, 2021), „Simfonia Mută” (Polirom, 2022); (pamflete) Urechea de cârpă (Boema, 1992); eseuri:  „Apocalipsa de carton” (Institutul European,1995), „Capete de rând” (Paralela 45), „Celălalt Nichita” (Tracus Arte, 2013), „De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă” (Tracus Arte, 2021).

Este cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi. În anul 2004 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Cavaler al Artelor Clasa A.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Articole pirotehnice confiscate de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind operațiunile cu articole pirotehnice.

 

Astfel, în urma activităților desfășurate polițiștii au identificat și ridicat în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 900 de articole pirotehnice, destinate a fi utilizate numai de pirotehnicieni, iar persoanle care le dețineau, nu aveau aviz de amplasament, autorizație sau carnet de pirotehnician.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

AJOFM: În atenția agenților economici – utilizarea Platformei PULS pentru plata convențiilor aflate în derulare

Publicat

Publicitate

AJOFM Botoșani aduce în atenția agenților economici faptul că MODULUL de depunere a tabelelor de plată pentru convențiile aflate în derulare, începând cu această lună este pus la dispoziția agenților economici .

 

Acest modul permite angajatorilor să acceseze digital sprijinul financiar acordat lunar pentru plata convențiilor aflate în derulare .

Rugăm reprezentanții legali ai agenților economici să utilizeze această platformă care integrează toate serviciile furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani .

 

Informații privind modalitatea de încărcare a documentației la următorul link:

Publicitate

https://www.anofm.ro/botosani/in-atentia-agentilor-economici-utilizarea-platformei-puls-pentru-plata-conventiilor-aflate-in-derulare/

 

 

Pentru asistență suplimentară, invităm angajatorii să  contacteze funcționarii agenției la numărul de telefon  0231.536791 / 0231.536792 / 0231531160 .

 

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 84 de ani, din Hudești, a ajuns la spital intoxicată cu fum, în urma unui incendiu izbucnit în locuința ei

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 84 de ani, a ajuns la spital intoxicată cu fum, în urma unui incendiu izbucnit în locuința ei. Vecinii au observat flăcările și au ajutat-o să iasă din casă, după care au sunat la 112 după ajutor. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Mlenăuți.

La caz s-au deplasat pompierii militari și voluntari de la Punctul de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță de la Darabani.

Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile dintr-o cameră și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga locuință.

Femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate de către echipajul medical.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații închise.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, ISU Botoșani vă recomandă să respectați principalele reguli de prevenire a incendiilor în locuințe, la utilizarea focului deschis.

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență, pompierii botoșăneni sunt la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află pe loc fruntaș la numărul de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori

Publicat

Publicitate

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în noiembrie 2024, de 919.906 persoane, cu 5.959 mai mic în comparaţie cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 829.495 erau pensionari din sistemul public, iar 90.411 pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 527 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele: Maramureş (de 612 lei), Hunedoara (598), Cluj (595 lei), Bistriţa-Năsăud şi Prahova (586 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 38.663 – şi în judeţele Suceava (34.739 pensionari), Iaşi (30.737), Dolj (29.661), Prahova (27.487) şi Bacău (26.889).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (482 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (422 lei) şi în Sectorul 2 al Capitalei (438 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţul Iaşi (6.318 persoane), urmat de judeţele Botoşani (5.952), Dolj (5.790), Olt (5.269) şi Teleorman (5.203).

Publicitate

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar acest cuantum, denumit „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending