Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec

Publicat

Publicitate

Pe data de 15 ianuarie 2022, la ora 18.00, în cadrul Zilelor Eminescu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitați: Anca Mizumschi (SUA) și Matei Vișniec (Franța). Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ANCA MIZUMSCHI (n. 24 noiembrie 1964, Constanța) este scriitoare de limba română, care trăiește în momentul de față în Phoenix, Arizona. S-a mutat în SUA în anul 2016. A debutat editorial în 1989, cu volumul de povestiri Departe de Hemingway. Au urmat volumele de poezie: Est (Viitorul Românesc, 1993), Opera Capitală (Albatros, 1995), Poze cu zimți (Brumar, 2008), Anca lui Noe(Humanitas, 2009), Versouri (Humanitas, 2010), În moalele cerului(Brumar, 2012), Țara mea suspendată (Herg Benet, 2018).

Textele Ancăi Mizumschi au intrat în trei antologii de autor – Carte de citire (Blumenthal, 2012), Madugrada (Vinea, 2013), Metropolitana (Epubli, 2018) –, precum și în alte câteva antologii: Strong. Romanian⁠-⁠Polish Anthology (Institutul Polonez, 1997), 27 RomanianPoets (Stockholm, 2011), Tranzbordare 13 (Casa de Editură Max Blecher, 2013), Cele mai frumoase poeme din 2012. Selecție de Claudiu Komartin și Radu Vancu (Tracus Arte, 2013), Acum suntem noi anticii. Antologia generatiei ’90 de Razvan Țupa și Adrian Ciubotaru (Cartier, 2020). Poemele sale au fost traduse în spaniolă, suedeză, germană, italiană, franceză, maghiară, cehă, albaneză și chineză. Este realizatoarea emisiunii „Rețete coolturale” la Arca TV (Association of the Romanian Communities Abroad), o platformă de comunicare TV a diasporei românești.

MATEI VIȘNIEC (n. 29 ianuarie 1956, Rădăuţi, judeţul Suceava) este dramaturg, poet, prozator român care locuiește în prezent la Paris.A debutat în revista „Luceafărul” în 1972, iar primul volum de poezie, La noapte va ninge, l-a publicat în 1980 la Editura Albatros. A studiat filozofia la Bucureşti, fiind membru fondator al Cenaclului de luni.

Publicitate

În 1987, s-a stabilit în Franța, unde a solicitat azil politic după ce reprezentarea scenică a piesei sale Caii la fereastră, la Teatrul Nottara din București, a fost interzisă cu numai o zi înainte de premieră. De atunci, numele său s-a aflat pe afişe în peste 40 de ţări. Din 1990, lucrează ca jurnalist la Paris, la Radio France Internationale.

Matei Vișniec este autorul volumelor de poezie: Orașul cu un singur locuitor (Albatros, 1982), Înțeleptul la ora de ceai (Cartea Românească, 1984), Poeme ulterioare (1987-1999) (Cartea Românească, 2000), La masă cu Marx (Cartea Românească, 2011), Securi decapitate (cu gravuri originale realizate de Matei Vișniec, Andra Bădulescu, Joèla Vișniec, Iuri Isar, May Oana Isar și Smaranda Isar; Tracus Arte, 2012), Vi se pare cumva nedreapta dispariția dumneavoastră? (Tracus Arte, 2019). I-au apărut mai multe antologii de autor, între care: Orașul cu un singur locuitor (Paralela 45, 2005), Opera poetică (2 volume; Cartier, 2011), Opera poetica (Cartea Românească, 2017) ș.a.

În România, a mai publicat: romane (Cafeneaua Pas-Parol, Editura Fundației Culturale Române, 1992; Sindromul de panică în Orașul Luminilor, Cartea Românească, 2009; Domnul K.eliberat, Cartea Românească, 2010; Dezordinea preventivă, Cartea Românească, 2011; Negustorul de începuturi de roman: roman caleidoscop, Polirom, 2014; Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Polirom, 2016; Un secol de ceață, Polirom, 2021); piese de teatru (Țara lui Gufy, Ion Creangă, 1992; Angajare de clown, Unitext, 1993; Văzătorule, nu fi un melc, Expansion-Armonia, 1996; Negustorul de timp și Frumoasa călătorie a urșilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt, Eminescu, 1998; Teatru descompus. Despre sexul femeii-câmp de luptă în războiul din Bosnia, Cartea Românească, 1998; Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, Aula, 2001; Caii la fereastră, Aula, 2001; Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, Paralela 45, 2005; Omul cu o singură aripă, Paralela 45, 2006; Păianjenul în rană, Cartea Românească, 2007; Groapa din tavan, Cartea Românească, 2007; Omul pubelă & Femeia ca un câmp de luptă, Cartea Românească, 2007; Imaginează-ți că ești Dumnezeu, Paralela 45, 2008; Mașinăria Cehov și Nina sau despre fragilitatea pescărușilor împăiați, Humanitas, 2008; Femeia-țintă și cei zece amanți, Paralela 45, 2009; Occident Express. Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre, Paralela 45, 2009; Scrisori de dragoste către o prințesă chineză, Humanitas, 2011; Cabaretul cuvintelor: exerciții de muzicalitate pură pentru actorii debutanți, Cartea Românească, 2012; Omul din care a fost extras răul, Cartea Românească, 2014; Trilogia balcanică. Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă, Humanitas, 2016; Ioana și focul. Șobolanul rege. Reverii pe eșafod. Cuvintele lui Iov, Tracus Arte, 2017; Caragiale e de vina. Despre tandrețe. Teatru vag, Humanitas, 2019 ș.a.); proză scurtă (Ultimele zile ale Occidentului, Polirom, 2018); eseu (Cronica ideilor tulburătoare sau despre lumea contemporană ca enigmă și amărăciune, Polirom, 2010; Cronica realităților tulburătoare sau despre lumea contemporană în fața marilor decizii, Polirom, 2019) ș.a.În Franța, i-au apărut peste treizeci de volume.

 

În perioada 2019-2021, la întâlnirile Poeți în dialog de la Memorialul Ipotești au participat: Cosmin Perța  și Ioan Es. Pop; Liviu Antonesei și Radu Andriescu; Nicolae Sava și Radu Florescu; Nicolae Panaite; Magda Cârneci și Simona Popescu; Ioan Radu Văcărescu și Rita Chirian; Mina Decu și Florin Partene; Gellu Dorian și Grigore Chiper; Svetlana Cârstean și Andrei Gamarț; Doina Ioanid și Șerban Axinte; Nichita Danilov și Emilian Galaicu-Păun; Andrei Doboș; Andra Rotaru și Cătălina Matei; Teodor Dună și Dan Coman; Stelorian Moroșanu și Dan Sociu; Luminița Amarie și Manon Pițu; Răzvan Țupa și Paul Vinicius; Lucian Vasiliu și Robert Șerban; Aurel Pantea și Ioan Moldovan; Liviu Ioan Stoiciu și Adrian Alui Gheorghe; Ioan Pintea și Paul Aretzu; Diana Geacăr și Oana Cătălina Ninu; Daniel Corbu și Ion Munteanu; Claudiu Komartin; Andrei Dósa și Alexandru Vakulovski; Ion Pop și Adrian Popescu; Doru Mareș și Crista Bilciu; Livia Roșca și Iulian Tănase; Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Cu ocazia acestor sau altor activități, la lecturi și discuții au mai participat: Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureșan și poeții botoșăneni: Dumitru Necșanu, Cristina Șoptelea, Nicolae Corlat, George Luca, Gabriel Alexe, Vasile Iftime, Petruț Pârvescu, Florentina Toniță, Nina Viciriuc, Lucia Olaru Nenati, Vlăduț Scutelnicu.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Meciul zilei: Măsuri stricte de ordine publică la meciul F.C. Botoșani – CFR Cluj

Publicat

Publicitate

Duminică, 19 ianuarie 2025, de la ora 18:00, stadionul Municipal din Botoșani va fi gazda unui meci important din etapa a XXII-a a Superligii României, unde F.C. Botoșani se va confrunta cu echipa CFR Cluj. În acest context, autoritățile au anunțat măsuri stricte pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău, alături de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, vor fi mobilizate pentru a garanta un climat de securitate atât în zona arenei sportive, cât și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

Controale sporite și reguli stricte de acces

În vederea prevenirii incidentelor, autoritățile vor implementa măsuri suplimentare, printre care:

  • Verificarea minuțioasă a autovehiculelor care intră în zona stadionului, pentru a împiedica introducerea materialelor pirotehnice sau a altor obiecte interzise.
  • Control corporal preventiv pentru toți spectatorii. Accesul pe stadion va fi permis începând cu ora 16:00, pentru a se evita aglomerația la porțile de intrare.

„Recomandăm tuturor spectatorilor să vină din timp la stadion, astfel încât accesul să se desfășoare în condiții optime. Este important să respectăm regulile stabilite pentru siguranța tuturor participanților”, au transmis reprezentanții autorităților.

Un apel la fair-play și respect

Publicitate

Pe lângă măsurile de securitate, organizatorii fac apel la suporterii ambelor echipe să respecte indicațiile forțelor de ordine și să contribuie la menținerea unei atmosfere de fair-play, atât în tribune, cât și în afara stadionului.

„Acest meci este o sărbătoare a fotbalului, iar împreună putem să ne bucurăm de spectacolul sportiv într-un cadru civilizat și sigur”, au adăugat aceștia.

Partida dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj promite să fie una intensă, cu tribune pline de suporteri entuziasmați. Indiferent de rezultat, autoritățile și organizatorii își propun să facă din acest eveniment o experiență pozitivă pentru toți participanții.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:

– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;

– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine.

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:

– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;

– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.

– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.

– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Art.20-

Spectatorilor le este interzis:

  1. m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
  1. n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.

În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

  1. o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.

În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

 

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Administratie

Un nou centru de zi pentru vârstnici va fi construit în orașul Flămânzi din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația locală din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a anunțat construirea unui centru modern de zi pentru asistență și recuperare destinat persoanelor vârstnice.

Anunțul a fost făcut pe platforma SEAP, care asigură transparența procesului de achiziții publice, iar valoarea lucrărilor este estimată la 5.132.298,13 lei (fără TVA), echivalentul a peste 1 milion de euro.

Noua clădire, care va avea regimul de înălțime P+1E, va fi conectată prin alei carosabile și pietonale cu alte servicii existente pe teren. Construcția va avea dimensiunile maxime de 38 x 18,75 metri și va fi realizată pe fundații din beton armat, cu o structură mixtă de cadre din beton armat și zidărie portanță din blocuri ceramice de cărămidă. Acoperișul va fi de tip șarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă prefălțuită de culoare gri antracit, iar fațadele vor beneficia de un termosistem modern din vată minerală de 15 cm, finisate cu tencuială decorativă și placări din WPC.

Spațiile interioare vor avea o înălțime liberă de 3 metri și vor respecta cele mai noi standarde pentru siguranță și confort. Proiectul reprezintă un pas important pentru sprijinirea persoanelor vârstnice din comunitate, oferindu-le acces la servicii esențiale de recuperare și asistență.

“Această inițiativă demonstrează angajamentul autorităților locale din Flămânzi pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale categoriilor vulnerabile”, a transmis administrația publică locală a orașului Flămânzi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Vineri, 24 ianuarie, zi LIBERĂ pentru angajații din România. O nouă minivacanță la finalul săptămânii viitoare

Publicat

Publicitate

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță la sfârșitul săptămânii viitoare. După pauza de la începutul lunii ianuarie, angajații din România vor beneficia din nou de câteva zile libere, relatează alba24.ro. Vineri, 24 ianuarie, când este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, este declarată prin lege zi liberă.

Această sărbătoare legală oferă o oportunitate pentru salariații din sectorul public și privat să se bucure de o minivacanță în weekend, însă există și excepții în cazul anumitor categorii de angajați.

O nouă minivacanță pentru angajații din România, la finalul săptămânii viitoare. Cine trebuie să muncească?

Conform legislației muncii, majoritatea salariaților vor avea liber pe 24 ianuarie, însă există sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă. Printre acestea se numără:

  • Unitățile sanitare, care trebuie să asigure continuitatea serviciilor medicale;
  • Unitățile de alimentație publică, care deservesc consumatorii;
  • Locurile de muncă cu activități ce nu pot fi suspendate din cauza specificului producției sau al serviciilor.

Pentru acești angajați, legea prevede compensații pentru munca prestată în ziua liberă legală.

Cum sunt compensați cei care lucrează pe 24 ianuarie?

Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să ofere compensări adecvate pentru munca efectuată în zilele libere legale. Acestea includ:

  • Acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
  • În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul.

De asemenea, sporurile pentru orele suplimentare, munca de noapte sau activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare pot fi negociate între angajator și angajat.

Publicitate

Sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă legea

Angajatorii care nu respectă prevederile legale privind acordarea timpului liber sau a compensațiilor riscă sancțiuni semnificative.

Astfel, potrivit art. 260, alin (1), lit. g din Codul Muncii, încălcarea de către angajator a prevederilor privind acordarea zilelor libere legale este sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

O nouă minivacanță pentru angajații din România

În 2025, salariații vor beneficia de 13 sărbători legale care cad în timpul săptămânii. Acest lucru oferă mai multe ocazii de relaxare pentru cei care lucrează după un program standard, de luni până vineri.

Următoarea minivacanță este în perioada 24 – 26 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. Vor fi libere ziua de vineri (24 ianuarie) și cele din weekend (25 – 26 ianuarie).

Apoi va fi minivacanța de patru zile de Paște 2025. Vinerea Mare va fi în 18 aprilie și Paștele ortodox și cel catolic, în 20 aprilie. Va fi liberă și a doua zi de Paște.

Calendar zile libere 2025

  • miercuri 1 ianuarie și joi 2 ianuarie;
  • luni 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • marți 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • vineri 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • vineri 18 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • duminică 20 aprilie și luni 21 aprilie – prima și a doua zi de Paști (atât cel ortodox, cât și cel catolic);
  • joi 1 mai – Ziua Muncii;
  • duminică 1 iunie – Ziua Copilului;
  • duminică 8 iunie și luni 9 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • duminică 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean urmărit internațional pentru trafic de minori, adus în țară de polițiști. A fost deja încarcerat

Publicat

Publicitate

Pe 16 ianuarie 2025, Poliția Română a adus în țară trei persoane urmărite internațional, fiecare cu mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Printre cei aduși se numără un bărbat de 40 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiunea gravă de trafic de minori.

Acesta a fost escortat din Marea Britanie, având emis pe numele său un mandat de executare a pedepsei de 5 ani și 6 luni de către Tribunalul Suceava.

De asemenea, au mai fost aduși în țară un bărbat de 39 de ani, din Dolj, condamnat la 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor, și un bărbat de 25 de ani, din Olt, care avea o pedeapsă de un an și 5 luni pentru infracțiuni rutiere.

Toți cei în cauză au fost introduși în unități de detenție pentru executarea pedepselor.

“Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor”, relatează agerpres.ro, citând un comunicat al Poliției Române.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending