Connect with us

Actualitate

„Ploaia mocănească” a devenit specifică sezonului rece. Teoria meteorologilor din România

Publicat

Publicitate

România este lovită de secetă, iar meteorologii nu dau mari speranțe că nivelul precipitațiilor se va normaliza. Nici în august ploile nu vor fi suficiente ca să acopere deficitul de apă din sol, iar acest lucru va afecta atât agricultura cât și producerea de energie. Bazinele hidrocentralelor sunt cu un sfert sub nivelul normal, iar acest lucru se va resimți în producția de energie electrică, notează alba24.ro.

Va ploua suficient în luna august? Răspunsul meteorologilor

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM: „Dacă am avea un răspuns la această întrebare, ar fi un răspuns foarte așteptat. Dacă ar fi să fiu politician, v-aș spune că în curând. Glumesc și cer scuze oamenilor care lucrează în domeniul acesta. Bănuiesc că vă referiți la ploi care să rezolve problemele care sunt în momentul de față (n.r. cu privire la secetă). Nu foarte curând”, a spus Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu pentru DCNews.

„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal.

După câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a mai explicat Gabriela Băncilă.

Zile cu temperaturi de foc și nopți sufocante

Elena Mateescu directorul geeral al ANM a anunțat că valul de căldură va fi de interes pe tot parcursul acestei săptămâni. ”Mai ales de marţi va fi în intensificare şi maximele se vor situa între 37 şi 40 de grade Celsius, inclusiv în Bucureşti. Şi nopţile vor fi la fel de sufocante, vorbim de nopţi consecutive.

Duminică 18 staţii meteorologice am înregistrate cele mai înalte temperaturi minime zilnice pentru o zi de 24 iulie de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră”, a mai explicat Elena Mateescu.

Publicitate

Vremea în luna august 2022. Prognoza meteo

Meteorologii anunță că vremea devine mai suportabilă, din punct de vedere al temperaturilor maxime, în luna august. Va fi în continuare cald, dar cu maxime în jur de 30 de grade Celsius.

Mai răcoros va fi după 19 august, când sunt anunțate și ploi și furtuni, în Transilvania și în nord-est.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat AICI: prognoza de vreme până în 22 august, pentru următoarele 4 săptămâni.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate și în numerar, la ghișeele deschise la instanțele de judecată

Publicat

Publicitate

Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar la ghișeele deschise la instanțele de judecată din țară, începând din 21 februarie 2025. Legea nr. 324/2024 pentru completarea art. 40 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie, scrie alba24.ro.

Potrivit acesteia, taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar de la debitorul taxei la ghișeele deschise la sediile oricărei instanțe judecătorești. Taxele se transferă, până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.

Noile reglementări vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv începând cu data de 21 februarie 2025.

În prezent, taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei, în numerar, prin virament bancar sau printr-un sistem electronic de plată la distanță/online, într-un cont distinct de venituri al bugetului local, „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operațiunilor de transfer, al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reședința ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plătește în contul bugetului local al unității administrativ-teritoriale în care se află sediul instanței la care se introduce acțiunea sau cererea.

În cazul în care plata a fost efectuată prin virament bancar, ordinul de plată semnat de debitor și vizat de instituția de credit, extrasul de cont emis de instituția de credit plătitoare sau orice alt document care atestă viramentul recunoscut de lege prezumă efectuarea plății, până la proba contrară.

Publicitate

Dacă viramentul bancar a fost efectuat prin ordin de plată electronic, documentul emis de bancă prin care se atestă viramentul prezumă efectuarea plății, până la proba contrară.

Dacă plata a fost efectuată printr-un sistem electronic de plată la distanță/online și confirmarea plății este transmisă de sistemul informatic direct debitorului sau/și instanței de judecată, aceasta prezumă efectuarea plății, până la proba contrară. În toate cazurile, debitorul trebuie să individualizeze dosarul sau cererea pentru care a fost făcută plata.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din municipiul Botoșani, care s-a urcat beat la volan, scos din trafic la Ibănești

Publicat

Publicitate

Ieri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi au identificat în trafic, pe drumul national DN 24 A, in comuna Ibănești, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 40 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat o valoare de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Fotografia are caracter generic

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Trușești s-a urcat la volan cu toate că nu avea permis. Polițiștii l-au depistat la Lunca

Publicat

Publicitate

În prima zi de Crăciun, polițiștii din Hlipiceni au identificat în trafic, pe drumul public, din comuna Lunca, un autoturism condus de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Trușesti.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

S-a ales cu dosar penal.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Trei morţi, între care şi un copil, în maşina care a ars după ciocnirea cu o cisternă, pe DN2 la Suceava

Publicat

Publicitate

Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional DN 2, după coliziunea cu o cisternă, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, printre victimele accidentului de pe raza localităţii Forăşti se află şi un copil.

„Până în momentul de faţă, din autoturism au fost identificate trei victime, respectiv, un bărbat, o femeie şi un copil, toţi trei cu leziuni incompatibile cu viaţa”, au transmis oficialii ISU.

Un grav accident rutier s-a produs, joi, pe drumul naţional DN 2, pe raza localităţii Forăşti din judeţul Suceava. În accident au fost implicate o cisternă care transporta lapte şi un autoturism, acesta din urmă luând foc.

Potrivit poliţiştilor, în primă fază nu se ştia câte persoane se aflau în autoturism în momentul impactului.

„În urma impactului dintre cele două vehicule, autoturismul a luat foc. Din primele verificări s-a constatat că autocisterna circula pe direcţia Roman către Suceava şi era încărcată cu produse lactate. În autocisternă se aflau şoferul şi soţia acestuia, care au suferit leziuni minore, fiind transportaţi la o unitate medicală. Autoturismul ar fi circulat din sens opus, însă în momentul impactului a luat foc, până la acest moment incendiul neputând fi stins astfel încât nu se poate preciza cu exactitate numărul victimelor”, au transmis oficialii IPJ Suceava.

Publicitate

Traficul a fost deviat pe rute ocolitoare, cu dirijare prin echipaje de poliţie din cadrul IPJ Iaşi şi IPJ Suceava.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending