Connect with us

Actualitate

„Plicul pentru medic”, transformat în donație pentru spital. Legea prin care pacienții își pot exprima recunoștința, promulgată

Publicat

Publicitate

Schimbare importantă și interesantă în sistemul de sănătate din România. Legea promulgată de Ilie Bolojan oferă o alternativă legală și transparentă la binecunoscutul „plic pentru medic” — un obicei informal care a persistat ani de zile din cauza deficiențelor sistemului și a recunoștinței personale a pacienților. Acum, pacienții care vor să își arate aprecierea față de cadrele medicale pot face donații oficiale direct către unitatea medicală unde au fost tratați, scrie alba24.ro.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, că preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018).

”Pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie”, spune legea.

Vezi mai jos elemente din expunerea de motive:

”Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest.

Referitor la dreptul la recunoștință, apreciem că acesta nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menținerii practicii “plicului pentru medic”.

Publicitate

La momentul actual, acest drept nu se transpune în plan financiar și la alte categorii profesionale, precum polițiștii, pompierii sau profesorii, unde putem vorbi, de asemenea, despre crearea unei legături interpersonale ca urmare a unor acțiuni cu rezultate deosebite.

În plus, practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoștință ascunde, de cele mai multe ori, o condiționare a actului medical.

Deși nu pot fi culpabilizați toți doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienților o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima și eficienta susținere financiară a sistemului românesc de sănătate.

Dincolo de aspectele menționate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoștință al pacientului.

El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susținem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu și către medici sau alți angajați ai centrelor sanitare.

Deși, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, rezultatul final este reprezentat de un cumul de acțiuni, implicând întregul sistem medical, sistem ce poate obține un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donațiilor primite.

Întrucât noțiunea de “plăți suplimentare” din art. 34 alin. (2) este neclară, fiind ambiguă transpunerea ei în practică, propunem menținerea doar a posibilității de a face donații către unitatea medicală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două familii din Tătărășeni și Alba, județul Botoșani, au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine

Publicat

Publicitate

Case în pericol din cauza unor coșuri de necurățate de funingine sau neizolate termic

Seria incendiilor generate de coșurile de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, continuă. În ultimele ore, alte două familii din localitățile Tătărășeni și Alba au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor astfel de evenimente.

Pompierii de la Punctul de Lucru Darabani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Havârna și Hudești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, la 7 octombrie 1787, şi a primit la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica unde era stareţ cuviosul Timotei. După un an de zile de ucenicie la marele duhovnic Pimen, la 3 decembrie 1808 este hirotonit ierodiacon. După 5 ani este hirotonit preot.

Luându-i-se în consideraţie vrednicia, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Nectarie îl numeşte duhovnic, iar mai târziu acesta se spovedea la Sfântul Calinic. A devenit atât de iscusit duhovnic, încât era căutat, atât de ierarhi, cât şi simpli mireni. În data de 13 decembrie 1818 a fost ales stareţ al mănăstirii Cernica, ascultare ce avea să dureze 33 de ani. În tot acest răstimp a supravegheat şi activitatea altor mănăstiri, printre care două aflate în Eparhia Buzăului: Poiana Mărului şi Răteşti, fiind socotit un al doilea Paisie (Velicicovschi), un mare organizator al vieţii isihaste din ţara noastră.

Începând cu data de 14 septembrie, de ziua „Înălţării Sfintei Cruci”, timp de 17 ani a fost Episcop al Râmnicului, unde a imprimat o viaţă duhovnicească model în eparhie. În anul 1863 a ridicat renumita mănăstire de la Frăsinei, întemeind aici o viaţă şi o practică monahală athonită, singura mănăstire din câte cunosc unde nu se permite intrarea femeilor. S-a retras din scaunul de episcop, pentru a se pregăti pentru „ultimul drum”, la data de 24 mai 1867. Revine la mănăstirea sa de suflet, Cernica unde petrece încă un an, în boală şi suferință.

Îşi dă sufletul în mâinile Domnului în zorii zilei de 11 aprilie 1868, rezemat cu capul pe pieptul ucenicului său, Ghermano, la venerabila vârsta de 81 de ani. Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt român canonizat, într-o Duminică, la data de 23 octombrie 1955, de către un sobor de 10 episcopi, mitropoliţi şi arhierei ortodocşi din alte ţări, şi în jur de 300 de clerici, avându-l în frunte pe Patriarhul Iustinian. Pentru rugăciunile lui, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Citeste mai mult

Actualitate

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, se arată în video-ul postat de MAI.

Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată…

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este!”

„Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi.”

Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă, este sfatul celor de la MAI, care îi avertizează și pe cei tentați de fraudele online: „Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 10% din fondurile distribuite la nivel național.

Intervențiile vizează, în principal, modernizarea sau finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar includ și două proiecte noi care vor demara în acest an. Scopul este ca, până la începutul viitorului an școlar, elevii să beneficieze de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional.

Vor beneficia de aceste investiții unități de învățământ din comunele Blândești, Cândești (2 unități), Corni (2 unități), Frumușica, Havârna, Hănești, Hudești, Păltiniș, Românești, Tudora, Ungureni (2 unități) și Vorona.

Din cele 15 investiții, 13 sunt proiecte în curs, demarate în anii anteriori, iar 2 vor începe în acest an, în baza noii finanțări.

În aceste condiții este așteptat ca primarii din comunele vizate vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru copii.

Publicitate

Acest demers se înscrie într-un plan mai amplu de modernizare a unităților de învățământ din mediul rural, cu scopul de a reduce discrepanțele dintre școlile de la sat și cele de la oraș și de a sprijini dezvoltarea educațională a copiilor din toate zonele județului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending