Connect with us

Actualitate

Plata cu ora, mai mare în 2023 față de 2022. Cu cât poate fi plătit un zilier în 2023. Tariful minim pentru o zi de lucru

Publicat

Publicitate

După ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, raport în baza căruia se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră, de la 1 ianuarie 2023 a fost majorată și plata minimă pe oră pentru un zilieri.

Beneficiarii muncii ziliere pot fi sancționați dacă nu acordă remuneratii peste minimul legal, dacă folosesc zilieri în alte domenii decât cele permise în lege si dacă nu completează registrul special de evidență, relatează alba24.ro.

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim.

Care este tariful minim cu care poate fi plătit un zilier

Tariful minim pentru un zilier în 2023 este de 18,145 lei/oră, conform HG 1.447/2022. Ca o comparație, angajații din construcții, la care salariul minim a este în 2023 de 4000 de lei sunt plătiți în medie cu 24,194 lei/oră.

În 2022 tariful minim  a fost de 15,239 lei/oră iar în 2021,  13,583 lei/oră.

Citește și: LISTA veniturilor care se majorează începând din ianuarie: Salarii, pensii, alocații, indemnizații și noi ajutoare

Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 față de 121,912 lei cât a fost anul trecut. Suma calculată este brută.

Publicitate

Potrivit avocatnet.ro domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar utilizarea zilierilor în afara domeniilor de activitate prevăzute de lege poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei beneficiarilor.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Ce impozite trebuie să achite un zilier și perioada maximă în care poate lucra

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Zilierii nu pot lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate dar zilierii se pot asigura opțional.

Beneficiarul activității prestate de un zilier este obligat să introducă datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor la începutul zilei de muncă, iar această trebuie făcută în fiecare zi în care zilierul se prezintă la lucru.

Ce amenzi se plătesc pentru nerespectarea obligațiilor

Renumerația acordată zilierului nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.

De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie

Publicat

Publicitate

Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică.

Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din peste 50 de țări.

De la primul său zbor în 2004 de la Katowice către Londra Luton, Wizz Air a transportat peste 437,7 milioane de pasageri, cu sprijinul a 33 de baze operaționale din 16 țări și a unei flote de 232 de aeronave Airbus (66% cu tehnologie neo), cu o vârstă medie de doar 4,66 ani, una dintre cele mai tinere din industrie.

Cu peste 182 de rute spre și dinspre România, Wizz Air continuă să își consolideze prezența în țară. Numai în 2024, compania aeriană a operat peste 65.000 de zboruri spre/dinspre România și a transportat peste 100 de milioane de pasageri de la începutul operațiunilor sale în țară. Wizz Air operează în prezent de la șapte baze din România, inclusiv București Băneasa, București Otopeni, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara, iar programul din vara anului 2025 include rute noi și frecvențe crescute pe destinații cheie. Începând cu luna iunie, vor fi operate zboruri din Craiova către Memmingen și Bari, iar din Cluj-Napoca către Heraklion. În august, noile rute includ Friedrichshafen din București Otopeni, și Viena, Hamburg, Roma și Basel din Sibiu. În octombrie se adaugă Erevan din București Otopeni, Nurnberg și Napoli din Brașov și Nurnberg, Basel și Frankfurt Hahn din Timișoara. În decembrie, o nouă rută spre Wroclaw va fi lansată de la București Băneasa.

Wizz Air este listată la Bursa de Valori din Londra cu abrevierea ‘WIZZ’. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al României, de la cămașa cu svastici la autograful lui Elvis Presley

Publicat

Publicitate

În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, se află unul dintre cele mai interesante muzee din România. Realizat prin strădania oamenilor de cultură ai locului, expoziția este vastă și conține piese unicat în România, inclusiv un autograf al lui Elvis Presley, scrie ADEVĂRUL

Pe granița de nord a României, într-un frumos conac, vechi de două secole, se află unul dintre cele mai inedite muzee din România. Este vorba despre Muzeul Nordului, din orașul Darabani, cea mai nordică așezare urbană, din țară. Așa cum îi spune numele, la rândul său, muzeul de la Darabani este cel mai nordic muzeu din România. Pentru a-l vizita, trebuie să bateți un drum lung și obositor. Dar merită fiecare kilometru și fiecare minut de osteneală. Expozițiile muzeului, născute din pasiunea oamenilor de cultură locali, sunt pline de obiecte cu povești incredibile, unele dintre ele unicat în România.

Casa marelui hatman, cu expoziția fostului primar, transformată în muzeu

Muzeul Nordului, așa cum se numește în mod oficial, instituția ca atare, a fost înființată în anul 2014, la prima ediție a Festivalului Zilelor Nordului, o manifestare culturală importantă care atrage tineri din toată România și chiar de peste hotare, la inițiativa Asociației „Nord” în colaborare cu Primăria Darabani. Muzeul este amplasat în conacul familiei boierești Balș. Este o clădire impresionantă, veche de două secole, și a aparținut marelui hatman al Moldovei, Theodor Balș( 1790-1867), cel care de altfel a și întemeiat târgul Darabani, a ridicat prima biserică din localitate, dar și prima școală.

Expozițiile din muzeu reprezintă strădania mai multor oameni de cultură de-a lungul timpului. Prima colecția muzeală a fost făcută de învățătorul Gheorghe Vornicescu în 1920, continuată de avocatul Emil Costeanu și învățătorul Dumitru Jar. Cea mai mare contribuție a avut-o, un fost primar al Darabaniului, la începutul anilor 90, Dumitru Haha. Colecționar pasionat, acesta a pus bazele tuturor expozițiilor din prezent. Acesta a adunat atât de multe obiecte valoroase, din domeniul etnografic, militar și arheologic, încât nici până astăzi nu au fost descoperite toate artefactele, din colecție.

„Muzeul a fost fondat în 2014, la prima ediție a Festivalului Zilelor Nordului. Expozițiile i-au aparținut lui Dumitri Haha, fost primar al orașului, fondator al muzeului. Colectia este destul de impresionantă. Avem foarte multe obiecte pe care chiar și acum după 10-11 ani de funcționare nu am descoperit colecția, în întregime. Zi de zi descoperim piese noi”, mărturisește Ionel David, bibliotecar și referent cultural al orașului.

Publicitate

Arme, uniforme, măsele de mamut

Expozițiile au fost sistematizate de regretatul Dumitru Haha, încă din anul 2014. Obiectele au fost verificate ca autenticitate, clasificate și distribuite cronologic. Așa au apărut secțiile muzeului. La parterul conacului se află biblioteca orășenească iar la etaj, în cele șase camere încăpătoare sunt expuse obiectele de colecție.

Cum urcăm scările, drept în față, suntem întâmpinați de o mini expoziție arheologică, cu descoperiri realizate pe malul Prutului de-a lungul deceniilor. Este vorba despre unelte din os, fragmente ceramice și chiar măsele de mamut. În spațiul următor este amenajată o expoziție incredibil de bine documentată privind istoria zonei, cu fotografii rare, unele unicat, ale boierilor și moșierilor din nordul extrem al Moldovei, cu documente și cărți vechi. Nu lipsesc nici obiectele personale ale acestor aristocrației ai Moldovei de altădată.

Totodată puteți vedea expoziții dedicate celor două războaie mondiale, cu arme, uniforme, tehnică militară, aparate funcționale de radio-transmise și chiar un telegraf. Nu lipsește expoziția etnografică, cu obiecte vestimentare autentice, unele vechi de peste un secol, dar și cu unelte gospodărești din lemn și metal. Ceea ce conferă un farmec aparte Muzeului Nordului sunt expozițiile dedicate vieții cotidiene, atât din perioada interbelică dar și din perioada comunistă, cu obiecte casnice, obiecte de uz personal dar și ziare sau materiale de propagandă.

„Sunt foarte multe exponate interesante, organizate în expoziții, în funcție de specific și epocă. Sunt arme, piese etnografice, costume militare, costume populare, foarte multe obiecte din lemn, bine păstrate. Avem și o expoziție dedicată învățământului care va fi mutată la prima școală sătească, de stat, din Moldova. Atunci când va fi reconstruită”, precizează Ionel David.

Cămașa cu svastici și autograful lui Elvis

În expozițiile de la Muzeul Nordului se găsesc și obiecte unicat în România. De exemplu, cămașa populară cu svastici. Este vorba despre o cămașă, din perioada interbelică, care are la poale, cusute, mai multe svastici. Cămașa a fost realizată de o învățătoare din satul Bajura, de lângă Darabani, în anii 30. „Cămașa a aparținut unei învățătoare din satul Bajura. A fost cusută în perioada interbelică, anii 30. Erau simpatizanți ai extremei drepte”, adaugă Ionel David. Dumitru Haha, declara în anul 2015, că săteanca a cusut cămașa pentru o femeie din anturajul faimosului Ilie Gârneață, unul dintre membrii fondatori ai Mișcării Legionare, și un apropiat al lui Corneliu Zelea Codreanu.

Ilie Gârneață era dărăbănean și, spun localnicii, în anii 30, în localitate erau multe cuiburi și mulți simpatizanți ai Mișcării Legionare. „S-a spus că această cămașă ar fi reprezentat o înclinație a dărăbănenilor către legionarism. Evident, în perioada aceea. Mai ales că unul dintre fondatorii Mișcării Legionare era dărăbănean”, precizează Ionel David.

Tot în Muzeul de la Darabani se află și un autograf al celebrului Elvis Presley. În 2015, Dumitru Haha, cel care a organizat expoziția, mărturisea că este original. L-a primit de la Dumitru Hornaru, un dărăbănean care în anul 1971, era mare fan al cântărețului american. Avea doar 15 ani și a primit o revistă originală din America. Acolo era și o adresă a lui Elvis Presley, cel mai probabil o adresă de fanbox.

Dărăbăneanul i-a scris și a atașat un plic, alb, gol, cu gândul că va primi ceva înapoi. Scrisoarea către Elvis i-a fost încropită de un profesor din Darabani. Culmea, după o lună a primit scrisoarea, cu autograful. Autograful se află în expoziția muzeului. Reprezentanții Primăriei Darabani spun că muzeul dar și conacul vor fi reabilitate prin fonduri europene. Este un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții în valoare de 4 milioane de euro.

Pentru fotografii din interiorul muzeului intrați pe site-ul ADEVĂRUL.

Citeste mai mult

Educație

Începe evaluarea națională la clasa a IV-a: marți – proba la română

Publicat

Publicitate

Elevii de clasa a IV-a vor susține Evaluarea Națională în perioada 20 – 22 mai, prima probă urmând a fi susținută marți.

Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a IV-a este următorul:

* 20 mai – Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale

* 21 mai – Matematică și științe ale naturii

* 22 mai – Limbă și comunicare – Limba maternă

Elevii din clasa a VI-a încep probele pe 27 mai – Limbă și comunicare (Limba română). Urmează pe 28 mai – Matematică și științe ale naturii, iar pe 28 mai – Limbă și comunicare (Limba maternă).

Publicitate

Testele sunt evaluate în cadrul unității de învățământ, în maximum 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă.

Rezultatele obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.

Rezultatele evaluărilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, fiind apoi folosite pentru întocmirea planurilor individualizate de învățare ale elevilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii botoșăneni au obținut rezultate remarcabile la etapa națională a Concursului Național „Pedagogia Matematicii”

Publicat

Publicitate

În perioada 16-18 mai 2025, s-a desfășurat la Cluj etapa națională a Concursului Național „Pedagogia Matematicii”.

Rezultatele obținute de elevii din județul Botoșani au fost foarte bune:

Premiul al II-lea – Cotic Ana-Elena, clasa a XI-a, prof. Jijie Carmen;

Mențiune – Oprișanu Lorena-Alexandra, clasa a XII-a, prof. Corduneanu Gabriela;

Mențiune – Ihorov Daria, clasa a IX-a, prof. Corduneanu Gabriela.

 

Publicitate

Subiectele de la clasele a XI-a și a XII-a au conținut atât itemi de matematică cât și de aritmetică și metodica predării aritmeticii.

 

„Cele trei eleve ale Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” au obținut rezultate remarcabile, succes ce reflectă munca asiduă și pregătirea temeinică a acestora.. Felicit cu căldură elevii pentru performanțele obținute și le mulțumesc profesorilor pentru eforturile depuse!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending