Connect with us

Actualitate

Plafonarea preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici, până la 255 kWh pe lună

Publicat

Publicitate

Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

De asemenea, preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor din contractul cu furnizorul. Pentru beneficiarii care nu au istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul realizat lunar.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi jandarmi din Botoșani, decorați pentru merite deosebite și contribuții în slujba comunității

Publicat

Publicitate

Plutonierul adjutant șef Macovei Daniel-Constantin și plutonierul adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai, subofițeri în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, au fost distinși cu medalii naționale pentru conduita profesională exemplară și intervențiile în sprijinul cetățenilor.

Distincții naționale pentru fapte remarcabile

Prin Decretul nr. 1539 din 28 noiembrie 2023, semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Constantin i-a fost acordată Medalia Națională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a, cu însemn de pace, pentru militari. Această distincție recunoaște contribuțiile deosebite ale jandarmului în îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne. Printre acțiunile sale remarcabile se numără intervenția din 15 ianuarie 2023, când, în drum spre serviciu, a acordat primul ajutor unui pieton accidentat pe o trecere de pietoni din municipiul Botoșani, până la sosirea echipajului de urgență.

Prin Decretul nr. 1417 din 28 noiembrie 2024, Președintele României i-a conferit plutonierului adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai Medalia Națională „Pentru Merit” Clasa a III-a, cu însemn pentru militari. Distincția onorează meritele sale excepționale în activitatea profesională, printre care se numără intervențiile pentru protejarea cetățenilor din municipiul Botoșani. Subofițerul a acționat în mod repetat pentru îndepărtarea pericolului reprezentat de câinii agresivi, eliminarea roiurilor de albine sau a cuiburilor de viespi din apropierea locuințelor, asigurând astfel siguranța comunității.

O recunoaștere a implicării în slujba cetățenilor

Aceste recompense reprezintă o apreciere a dedicării și profesionalismului de care au dat dovadă cei doi subofițeri în misiunile lor, precum și în intervențiile din timpul liber, a transmis IJJ Botoșani.

Prin munca lor constantă, plutonierii adjutanți șefi Macovei și Parasca contribuie la asigurarea unui climat de siguranță pentru locuitorii județului Botoșani.

„Recompensarea angajaților Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani reprezintă o recunoaștere a muncii constante depuse în slujba cetățenilor și a comunității, disponibilitatea permanentă și responsabilitatea de care au dat dovadă, în vederea asigurării unui climat de siguranță în județul Botoșani”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Încă o “românească”: Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț. Cât costă documentul emis exclusiv de Registrul Auto Român

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) avertizează cu privire la practici înșelătoare din partea unor entități terțe care vând certificate RAR Auto-Pass la prețuri exagerate. Aceste entități se interpun între RAR și clienții de bună credință, utilizând metode alternative și înșelătoare pentru a profita financiar de cetățeni, transmite instituția, relatează alba24.ro.

Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț

Potrivit reprezentanților instituției, aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial RAR, în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certificate RAR Auto-Pass la prețuri supraevaluate.

RAR recomandă cetățenilor să descarce RAR Auto-Pass doar de pe site-ul oficial al RAR, www.rarom.ro, pe a cărui primă pagină există un buton specific accesării acestui document.

Cât costă RAR Auto-Pass?

Certificatul RAR Auto-Pass este un document emis exclusiv de Registrul Auto Român, în baza legii nr.142/2003 și OMTI nr.210/2024 și conține informații autentice și verificabile privind istoricul mașinii, axate pe indicația kilometrajului.

RAR Auto-Pass este conceput pentru a oferi transparență maximă, protejând interesele cetățenilor de bună credință.

Prețul RAR Auto-Pass este de 42 de lei, tariful fiind stabilit de Consiliul de Administrație al RAR-RA.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Vești bune la Bălușeni: Extinderea programului “After School” și o nouă sală de sport la Draxini

Publicat

Publicitate

Anul 2025 aduce o serie de vești extraordinare pentru comuna Bălușeni, a transmis primarul comunei Claudiu Dorofteiu, după ce au fost demarate proiecte esențiale pentru dezvoltarea educației și a infrastructurii școlare.

Acest lucru după ce la începutul acestei săptămâni, au început lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Școlii Vechi din localitatea Bălușeni, în scopul extinderii programului “After School”. Proiectul este finanțat integral prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevi.

Totodată, un alt proiect de amploare a fost oficial lansat în localitatea Draxini, unde a fost semnat contractul pentru construirea Sălii de Educație Fizică Școlară.

Această investiție va oferi elevilor din comunitate acces la o sală modernă, durabilă și complet funcțională, dedicată desfășurării activităților sportive și educației fizice. Lucrările de construcție vor începe în curând, iar autoritățile locale își propun să finalizeze acest proiect cât mai rapid posibil, astfel încât elevii să se bucure de noile facilități în cel mai scurt timp, a transmis primarul comunei Bălușeni, Claudiu Dorofteiu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A crescut indicele ROBOR. Vești proaste pentru românii cu credite în lei

Publicat

Publicitate

Românii cu credite în lei primesc vești neplăcute. Joi, indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea costurilor creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,96% pe an, față de nivelul anterior de 5,94% pe an, conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,02% pe an, de la 6,01% pe an în ședința anterioară.

ROBOR la 12 luni a ajuns joi la nivelul de 6,12%, de la 6,11% pe an, miercuri, potrivit Agerpres.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 5,66% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2024. IRCC este în scădere față de trimestrul anterior (de la 5,99%).

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending