Connect with us

Eveniment

Plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc, în ședința de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri aprobarea ordonanţei de urgenţă privind plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc.

Potrivit proiectului de ordonanţă, preţurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş. Totodată, se plafonează preţurile finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn – maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

 

Plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc, în ședința de Guvern: până la data de 31 martie 2023
Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.

Conform unui comunicat transmis marţi, Guvernul urmează să aprobe Strategia Naţională pentru Păduri 2030, precum şi să modifice Hotărârea nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Publicitate

Alte acte normative aflate pe ordinea de zi a Executivului prevăd modificarea a două hotărâri referitoare la programele de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi: „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate” şi, respectiv, „Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”.

Plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc, în ședința de Guvern: numărul mediu maxim de personal pe anul 2022 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare
Guvernul mai discută un proiect de hotărâre referitor la numărul mediu maxim de personal pe anul 2022 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care prevede „asigurarea protecţiei personalului şi implicit a operatorilor economici, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici din industria naţională de apărare”.

Un alt proiect care urmează a fi discutat de Executiv se referă la nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru achiziţia simulatorului de zbor FFS AIRBUS A320.

De asemenea, Executivul mai are pe agendă un proiect de hotărâre pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind stabilirea detaliilor pentru conexiunea între Autostrada Timişoara-Moraviţa (RO) şi Autostrada Belgrad – Vatin (RS), semnat la Timişoara la 23 iunie 2022.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei se referă la stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.

Guvernul urmează să aprobe şi două hotărâri privind recunoaşterea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi, respectiv, a Asociaţiei Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România ca fiind de utilitate publică.

De asemenea, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi, se va aloca suma de 6.425.000 lei bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din Judeţul Alba, Municipiul Alba Iulia, comuna Feleacu, oraşul Siret, oraşul Isaccea şi comuna Vetrişoaia.

Guvernul mai discută în şedinţa de miercuri şi un memorandum privind aprobarea acordării unui ajutor Guvernului Republicii Moldova constând într-o cantitate de 200 mii metri steri (cv.130 mii metri cubi) lemn pentru încălzire, precum şi unul privind donarea unui pachet de bunuri de resort medical aparţinând domeniului privat al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Executivul are pe agendă şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Acordului privind Garanţia Reciprocă emisă de România în favoarea Uniunii Europene, semnat la Bucureşti la 2 iunie 2022 şi la Bruxelles la 4 iulie 2022, unul privind pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor, precum şi un proiect de hotărâre privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare S.A. AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă până pe 8 iunie 2025, informează playtech.ro.

Prohibiție generală în habitatele naturale

Această pauză legală este crucială pentru menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor acvatice și pentru regenerarea naturală a stocurilor de pește. Cei care aleg să ignore interdicția riscă amenzi usturătoare, dar și alte sancțiuni legale, inclusiv confiscarea echipamentelor și a capturii.

Când nu ai voie să pescuieşti, în România? Perioada în care este interzis să prinzi peşte, nu se ţine cont de lege
În toate apele interioare din România – râuri, lacuri, canale, bălți și Delta Dunării – pescuitul recreativ și comercial este interzis începând de mâine. Măsura se aplică pe o perioadă de 60 de zile, cu excepția anumitor regiuni de frontieră sau a unor specii pentru care s-au stabilit reglementări speciale.

Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
În perioada 8 aprilie – 7 iunie, pescarii nu au voie să desfășoare nicio activitate care implică capturarea de pește din mediul natural. Scopul este protejarea speciilor în timpul depunerii icrelor, un moment esențial pentru perpetuarea lor.

Reguli speciale la graniță și excepții temporare

Publicitate

Pentru apele care formează granițele de stat, interdicțiile sunt diferențiate. La frontiera cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura, pescuitul este interzis timp de 45 de zile, în intervalul 16 aprilie – 30 mai 2025, inclusiv. În celelalte sectoare de frontieră, interdicția se aplică în perioada 24 aprilie – 7 iunie.

 

Există totuși câteva excepții notabile. Una dintre ele este pescuitul scrumbiei de Dunăre, o specie migratoare care înoată din Marea Neagră în amonte pentru a-și depune icrele. Capturarea acesteia este permisă în anumite condiții, chiar și în perioada de prohibiție generală.

Concret, pescarii cu permis familial pot pescui scrumbie în Delta Dunării în intervalul 9 – 19 aprilie, dar numai în zonele permise prin Planul de Management al Rezervației și doar cu maximum două setci.

Amenzile pentru încălcarea prohibiției

Pescarii care ignoră regulile și ies la pescuit în perioada de prohibiție riscă amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei, conform legislației în vigoare. În plus, autoritățile pot dispune confiscarea echipamentului de pescuit, a ambarcațiunii (dacă este cazul) și a peștelui prins ilegal.

În cazul unor fapte mai grave sau în zone protejate precum Delta Dunării, sancțiunile pot deveni și mai severe, fiind însoțite de dosare penale, mai ales dacă este afectată o specie protejată sau dacă pescuitul este realizat cu unelte neautorizate.

 

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (341)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

CITIND  REVISTA „RAMURI”  NR. 1 DIN 2025

Gabriela Gheorghișor publică studiul literar „Mihai Eminescu și avatarurile lui Orfeu”.  Studiul este o paralelă a modurilor cum văd orfismul eminescian Dumitru Chioaru și Ioan Em. Petrescu.  Merită reținute rândurile despre Orfeu și poezia orfică: „În conștiința literară europeană, Orfeu reprezintă arhetipul poeților. Legenda cântărețului cu liră, care a circulat în mai multe variante, a devenit, în timp, mitul fondator al Poeziei înseși. Poezia orfică este, în mod fundamental, MELOS, cântec, având puterea nu doar de a îmblânzi animalele sălbatice, ci și de a suspenda, temporar, moartea. Dumitru Chioaru definește poezia orfică drept una de cunoaștere metafizică, o poezie inițiatică, la întâlnirea dintre viață și moarte, care se bazează pe transfigurarea existentului prin imaginație simbolică, de aceea poezia orfică se aseamănă cu mistica, experiență în care  eul creator este, la fel ca Orfeu, un intermediar prin care se revelează tainele lumii”;

Gabriel Coșoveanu, în editorialul său „Să apară, oare, un substitut al speciei?”, reține un punct de vedere al lui Friedrich Hayek despre socialism: „Socialismul a învățat mulți oameni că dețin revendicări INDIFERENTE față de performanță și participare. În lumina moralei care a produs ordinea extinsă a civilizației incită de fapt oamenii să încalce legea.  Aceia care susțin că au fost „alienați” de ceea ce majoritatea lor se pare că nu au învățat niciodată, și care preferă să trăiască în calitate de proscriși paraziți, consumând produsele unui process la care refuză să contribuie, sunt adevărații partizani ai apelului luiRousseau de întoarcere la natură, reprezentând ca principală anatemă acele instituții care au făcut posibilă formarea unei ordini a coordonării omenești”;

Gheorghe Grigurcu, în „Răzlețele” sale, reia un punct de vedere al lui Ortega y Gassett despre critică și critic:  „Altădată, critica se putea comporta pur și simplu ca un judecător: pornind de la un cod prestabilit, își pronunța sentința asupra faptului concret. Acel cod preexistent îi lua sub ocrotire hotărârile și-i punea la adăpost criteriul.  Dar arta vremii noastre, de la sfârșitul impresionismului în pictură și al simbolismului în poezie, duce lipsă de coduri confirmate.  Criticul e silit să acționeze sub cerul liber și în afara drumurilor bătute; în momentul în care judecă o opera e obligat să-și cucerească și autoritatea pentru legea generală pe care o aplică. Observați că, exceptând știința, așa se întâmplă în toate domeniile vieții noastre”;

Publicitate

Cristian Pătrășconiu, citind atent  volumul „Religia Woke” a lui Jean-Francois Braunstein, ne lămurește cu privire la termenul „woke„: „E un termen de jargon – mai precis, din jargonul urban afro-american; e o derivație din „woken”, participiul trecut al al verbului „wake”, adică „a se trezi”. Este un cuvânt cu o ascensiune politică și ideologică realmente fulminantă. Braunstein: „termenul „woke” a fost inventat de activiștii americani de culoare și a fost folosit în cultura campusurilor universitare începând cu annul 2010, mai întîi în teoria critică a rasei, iar apoi, în sens larg, pentru a se referi la toate curentele academic militante, de la gen la intersecționalitate. Această noțiune de trezire a căpătat foarte repede un sens politic”;

Marile predicate ale lumii ”woke” (vezi Cristian Pătrășconiu despre volumul ”Religia Woke” a lui Jean-Francois Braunstein): 1. „toți alibi sunt rasiști”; 2. „toți negrii sunt victime”; 3. „dacă spui că nu ești rasist, sigur ești”; 4. „ai genul pe care ți-l alegi”; 5. „sexul și corpul nu există, doar conștiința contează”; 6. „matematica este rasistă”;  7. „biologia este machistă”; 8. „logica este rasistă”; 9. „bărbații pot rămâne însărcinați”;

 

 

Robert Șerban publică un interviu cu scriitorul Andrei Crăciun. Rețin: 1. „secretul unei vieți lungi și lipsite de regret e să nu ai așteptări de la oameni, de la niciun om”; 2. „nu intru vreodată în vreo turmă”; 3. „în cercul meu intim intră foarte puțini oameni. Îi numeri pe degete”; 4. „îmi plac puține lucruri, îmi plac oceanele, de pildă,  și îmi place să fiu strain”; 5. „nu rezizt nicăieri mai mult de cinci zile fără să risc să mă plictisesc”; 6. „un om de obicei citește o carte. Eu merg cu zece în paralel”; 7. „România e cum e produsul istorioei, geografiei și mentalităților”; 8. „revoluția tehnologică ne-a făcut și mult bine, dar a și tâmpit o bună parte din populația lumii”; 9. „nu citesc deloc cronici. Nu mă interesează. Nici de bine, nici de rău”; 10. „am avut un singur om de a cărui părere critică am ținut mereu seama: Radu Cosașu”; 11. „omul care scrie e un om singur”; 12. „cred că prea multă actualitate strică un text pe termen lung”; 13. „jurnalismul m-a învățat să ajung la esență și să păstrez doar ce e important”; 14. „ideile îmi trec mai întâi prin cap, apoi prin inimă”;

Din poemul „Memorii” de Maria Anastasiu: „dar a scrie nu e un verb, e o stare, / a scrie înseamnă să-ți amintești ceva ce încă nu există, / mă încurc și mă descurc în urzeala poemului // și nici nu pricep de ce se cheamă „a scrie”, / când scriitorului nu-i trebuie nici hârtie, nici cerneală ca să fie scriitor, / actul creației se petrece undeva pe la jumătatea distanței dintre inimă și minte – / dacă rugăciunea îți coboară mintea în inimă, / atunci scrisul îți urcă inima la cap, / hârtia și cerneala sunt necesare doar pentru a nu uita ceea ce ai scris, / de aceea, poemele nici n-ar trebui numite poeme, ci memorii.”;

Andrei Crăciun despre Panait Istrati: „L-am descoperit târziu pe Panait Istrati (trecusem de 30 de ani) și m-am îndrăgostit de curajul său și de filosofia sa de a fi omul care nu mai aderă la nimic în afară de suferințele semenilor săi, după ce fusese și el sedus de comunism.  Cred că a fost unul dintre cei mai curajoși oameni din secolul al XX-lea și mi-ar fi plăcut să fim prieteni Cu el și cu Emil Cioran, despre care de asemenea am scris o carte („Cioran. Ultimul om liber…” , „Polirom”, 2020), aș fi fost prieten  dintre scriitorii de origine română din veacul trecut. Și cu Dimitrie Stelaru, poetul”;

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Administratie

Școala Populară de Arte „George Enescu” și Palatul Copiilor, din Botoșani, vor avea filiale la Săveni

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni face pași concreți pentru extinderea educației culturale și vocaționale! Primăria orașului Săveni, reprezentată de primar Relu Petru Tîrzioru, în parteneriat cu instituțiile de învățământ locale și organizațiile neguvernamentale active în domeniul educației și culturii, a organizat luni, 7 aprilie 2025, un focus grup consultativ, în cadrul inițiativei de înființare în orașul Săveni a filialelor Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani și ale Palatului Copiilor Botoșani.

Evenimentul s-a desfășurat în sala Amfiteatru a Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” și a reunit elevi, părinți, cadre didactice, artiști locali, formatori, reprezentanți ai ONG-urilor culturale și ai administrației locale, într-un dialog deschis despre nevoile educaționale ale comunității și importanța extinderii ofertei de educație nonformală.

Consultare Publică – Orașul Săveni – Domeniul educație, cultură și tineret – Google Forms

Obiectivele consultării publice:

identificarea interesului real pentru activități culturale, artistice și vocaționale; evaluarea tipurilor de cursuri dorite de copii, tineri și părinți;
propuneri privind spațiile, dotările și resursele umane necesare;
stabilirea unor direcții de parteneriat între instituțiile locale și județene;
colectarea de idei și soluții pentru implementarea sustenabilă a inițiativei.
„Orașul Săveni cunoaște o dinamică pozitivă în ceea ce privește participarea cultural-artistică a tinerilor, însă lipsa unor structuri educative specializate în formarea artistică, tehnică și vocațională, în afara sistemului formal de educație, limitează accesul și dezvoltarea copiilor cu potențial și talent. Prin inițierea acestui demers, domnul primar Relu Petru Tîrzioru, alături de partenerii instituționali, oferă comunității o șansă reală de a construi un ecosistem educațional incluziv și durabil. Cererea comunitară este reală, iar sprijinul partenerilor locali demonstrează că există voință și resurse pentru a transforma această inițiativă într-un model de bună practică în zona GAL „Valea Bașeului de Sus”. Mulțumim tuturor celor care promovează și susțin aceast demers, prin prezența la activități și distribuirea formularului de consultare publică. Mulțúmim doamnelor director Cristina Chiorescu, Mihaela Drasleucă, Angelica Maticiuc, Ana Butnaru, doamnelor profesor Felicia Napircă, Carmen Romaniuc, Popovici Anca, Elena Bordianu, Vițelariu Lăcrămioara, Nechifor Florica, Gabriela Răducanu, Marcela Ștefănescu, Fociac Florentina, Antonia Petraru, de asemenea domnilor Emil Caranica, Sorin Luță, Ionuț iftime, Marius Pomîrleanu, Marius Băltoi, tinerilor și tuturor cetățenilor, specialiștilor, cadrelor didactice, elevilor și părinților care au fos, sunt și vor fi alături în acest demers” a menționat Flavius Damean, consilier în Cabinetul Primarului și CEO al Asociației: Societatea cultural-artistică Arlechin Botoșani

În urma completării formularului și a consultărilor publice care se vor desfășura în mai multe localități, până în data de 10 iunie 2025, sub forma mai multor întâlniri zonale (focus grupuri), se vor elabora:

Publicitate

un raport de sinteză care va fi transmis autorităților competente (Consiliului Județean Botoșani, Inspectoratului Școlar Județean Botoșani);
propunere oficială pentru înființarea filialelor menționate;
un plan de lucru cu implicarea actorilor locali pentru organizarea cursurilor și activităților extracurriculare.
Participanții și-au exprimat dorința de a se implica activ, iar comunitatea locală a demonstrat că este pregătită să susțină un proiect educațional și cultural de anvergură, care să ofere copiilor și tinerilor acces real la dezvoltare personală, artistică și profesională.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending