După aproape 4 ani de pauză în ceea ce privește palierul ,,echipamente specifice pentru poliția rutieră”, în contextul în care Uniunea Europeana se pregătește să ne plaseze din nou pe primul loc la numărul de accidente rutiere grave și la numărul de morți care a rezultat din acestea, iată că IGPR realizează una din achizițiile cele mai importante în acest an pentru combaterea fenomenului vitezei excesive și ale tragediilor ce derivă din acesta, potrivit Sindicatului Europol.
La o distanță de 2 luni de la momentul în care a fost semnat acordul cadru pentru 600 de complete, la data de 16.11.2022 a fost semnat și primul contract subsecvent pentru 150 de complete de cinemometre LIDAR, respectiv aparate radar tip pistol, pentru publicul larg. Câștigatorul licitației este Safety Camera Systems SRL, unic importator în România pentru acest tip de echipament.
Companiei i s-a atribuit acordul cadru pentru cele 600 de complete la o valoare de 38.129.034 lei fără TVA, iar la un calcul simplu rezultă faptul că un astfel de echipament ajunge să valoreze nu mai puțin de 63.548,39 lei (aprox. 12.800 euro). Conform IGPR, achiziția este necesară în vederea înlocuirii totale a vechilor aparate radar ce funcționează pe baza tehnologiei tip DOPPLER, care este uzată din punct de vedere fizic și moral la acest moment.
De altfel, dotarea cu aparatură radar la nivel național a structurilor de poliție rutieră este de 45,9%, iar una din cauzele principale ce stau la baza producerii accidentelor rutiere cu urmări grave, aflată în top 3, este viteza excesivă. De asemenea, trebuie menționat faptul că inclusiv după finalizarea acestei achiziții, acoperirea deficitului privind această tehnică va fi de aproximativ 80%.
CE VA CONȚINE COMPLETUL UNUI CINEMOMETRU
aparatul propriu-zis;
cablu de date și software-ul aferent pentru conexiunea la PC;
încărcător auto 12V;
încărcător la rețea 220V-230V, 50Hz;
valiză de depozitare și transport cu protecție la șocuri mecanice;
parasolar;
2 buc. acumulatori;
suport umăr și suport trepied;
card SD de 32 GB și cititor de card SD;
min. 2 buc. creioane pentru touch-screen;
buletin verificare metrologica valabil 1 an;
certificat de calibrare și garanție;
kit utilizare pe timp de noapte;
șnur de protecție;
manual de utilizare.
Livrarea se va face în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului subsecvent, sens în care primul lot de 150 de complete va trebui livrat de către Safety Camera System până la data de 15.01.2023. De asemenea, aceștia vor fi obligați să asigure instruirea personalului desemnat, minim 100 de polițiști rutieri, în cel mult 30 de zile de la data recepției echipamentelor.
Tot pe acest palier, contractantul va instrui minim 4 specialiști ai Direcției Generale de Logistică – Direcția de Asigurare Logistică Integrată din cadrul M.A.I. în domeniul efectuării reparațiilor/intervențiilor în perioada post-garanție a cărei durată este de 24 de luni. De asemenea, cu titlu de noutate, compania câștigătoare va acoperi toate costurile necesare acestor instruiri și va pune la dispoziție toate materialele necesare bunei desfășurări a acestora.
În ceea ce privește principalele specificații tehnice ale cinemometrului, enumerăm următoarele:
utilizarea cinemometrului va fi doar statică, atât din interiorul unui vehicul aflat în staționare cât și din exterior,
temperatura ambientală de lucru este cuprinsă între -100C până la +500C;
umiditate relativă cuprinsă între 10% și 95%;
domeniul de măsurare a vitezei: min. 30km/h la 300km/h;
principiul de funcționare – Light Detection and Ranging;
erori maxime tolerate +/- 2 km/h pentru viteze de până la 100km/h, +/- 2% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100km/h;
distanta maximă de masurare: min. 1.100 m.;
distanța minimă de măsurare: max. 16 m;
timp de măsurare a vitezei (achiziție țintă): 0,33 sec. cu o toleranță de +/- 2%;
echipare GPS sau echivalent pentru determinarea coordonatelor spațiale, în timp real;
focalizare automată pe vehiculul-țintă;
iluminator IR în lungime de undă 800-900 nm.
Salutăm astfel cu această ocazie demersul achiziției care este extrem de necesară polițiștilor rutieri din întreaga țară pentru a putea desfășura activități de diminuare a riscurilor accidentelor de circulație cu urmări deosebite și sperăm ca echipamentele să fie distribuite colegilor spre folosință cât se poate de repede.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News