Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Pistoale” noi pentru Poliția Rutieră, după aproape 4 ani de pauză

Publicat

Publicitate

După aproape 4 ani de pauză în ceea ce privește palierul ,,echipamente specifice pentru poliția rutieră”, în contextul în care Uniunea Europeana se pregătește să ne plaseze din nou pe primul loc la numărul de accidente rutiere grave și la numărul de morți care a rezultat din acestea, iată că IGPR realizează una din achizițiile cele mai importante în acest an pentru combaterea fenomenului vitezei excesive și ale tragediilor ce derivă din acesta, potrivit Sindicatului Europol.

La o distanță de 2 luni de la momentul în care a fost semnat acordul cadru pentru 600 de complete, la data de 16.11.2022 a fost semnat și primul contract subsecvent pentru 150 de complete de cinemometre LIDAR, respectiv aparate radar tip pistol, pentru publicul larg. Câștigatorul licitației este Safety Camera Systems SRL, unic importator în România pentru acest tip de echipament.

Companiei i s-a atribuit acordul cadru pentru cele 600 de complete la o valoare de 38.129.034 lei fără TVA, iar la un calcul simplu rezultă faptul că un astfel de echipament ajunge să valoreze nu mai puțin de 63.548,39 lei (aprox. 12.800 euro). Conform IGPR, achiziția este necesară în vederea înlocuirii totale a vechilor aparate radar ce funcționează pe baza tehnologiei tip DOPPLER, care este uzată din punct de vedere fizic și moral la acest moment.

De altfel, dotarea cu aparatură radar la nivel național a structurilor de poliție rutieră este de 45,9%, iar una din cauzele principale ce stau la baza producerii accidentelor rutiere cu urmări grave, aflată în top 3, este viteza excesivă. De asemenea, trebuie menționat faptul că inclusiv după finalizarea acestei achiziții, acoperirea deficitului privind această tehnică va fi de aproximativ 80%.

CE VA CONȚINE COMPLETUL UNUI CINEMOMETRU

aparatul propriu-zis;
cablu de date și software-ul aferent pentru conexiunea la PC;
încărcător auto 12V;
încărcător la rețea 220V-230V, 50Hz;
valiză de depozitare și transport cu protecție la șocuri mecanice;
parasolar;
2 buc. acumulatori;
suport umăr și suport trepied;
card SD de 32 GB și cititor de card SD;
min. 2 buc. creioane pentru touch-screen;
buletin verificare metrologica valabil 1 an;
certificat de calibrare și garanție;
kit utilizare pe timp de noapte;
șnur de protecție;
manual de utilizare.
Livrarea se va face în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului subsecvent, sens în care primul lot de 150 de complete va trebui livrat de către Safety Camera System până la data de 15.01.2023. De asemenea, aceștia vor fi obligați să asigure instruirea personalului desemnat, minim 100 de polițiști rutieri, în cel mult 30 de zile de la data recepției echipamentelor.

Publicitate

Tot pe acest palier, contractantul va instrui minim 4 specialiști ai Direcției Generale de Logistică – Direcția de Asigurare Logistică Integrată din cadrul M.A.I. în domeniul efectuării reparațiilor/intervențiilor în perioada post-garanție a cărei durată este de 24 de luni. De asemenea, cu titlu de noutate, compania câștigătoare va acoperi toate costurile necesare acestor instruiri și va pune la dispoziție toate materialele necesare bunei desfășurări a acestora.

În ceea ce privește principalele specificații tehnice ale cinemometrului, enumerăm următoarele:

utilizarea cinemometrului va fi doar statică, atât din interiorul unui vehicul aflat în staționare cât și din exterior,
temperatura ambientală de lucru este cuprinsă între -100C până la +500C;
umiditate relativă cuprinsă între 10% și 95%;
domeniul de măsurare a vitezei: min. 30km/h la 300km/h;
principiul de funcționare – Light Detection and Ranging;
erori maxime tolerate +/- 2 km/h pentru viteze de până la 100km/h, +/- 2% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100km/h;
distanta maximă de masurare: min. 1.100 m.;
distanța minimă de măsurare: max. 16 m;
timp de măsurare a vitezei (achiziție țintă): 0,33 sec. cu o toleranță de +/- 2%;
echipare GPS sau echivalent pentru determinarea coordonatelor spațiale, în timp real;
focalizare automată pe vehiculul-țintă;
iluminator IR în lungime de undă 800-900 nm.
Salutăm astfel cu această ocazie demersul achiziției care este extrem de necesară polițiștilor rutieri din întreaga țară pentru a putea desfășura activități de diminuare a riscurilor accidentelor de circulație cu urmări deosebite și sperăm ca echipamentele să fie distribuite colegilor spre folosință cât se poate de repede.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Zilele Erasmus, la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

În perioada 14-18 octombrie 2024, Liceul „Demostene Botez” Trușești sărbătorește Zilele Erasmus, ocazie cu care cadrele didactice au participat miercuri la Conferința Națională Erasmus+ de diseminare a mobilităților din cadrul Acreditării cu numărul 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763, din domeniul educației școlare. Obiectivele acreditării Erasmus+ au avut în vedere:

• Să îmbunătățească capacitatea de lucru a personalului, urmărind respectarea principiului egalității de șanse

• Să dobândească o atitudine de toleranță și sprijin în procesul educațional și să dezvolte abilități de planificare și gestionare a ideilor de proiecte prin creativitate și inovație

• Să dezvolte abilități de comunicare, gândire critică, flexibilitate și adaptabilitate, precum și rezolvare de probleme

• Să îmbunătățească performanțele școlare prin înlesnirea accesului la educație. În cadrul acestei acreditări, 34 de cadre didactice au fost formate în 8 fluxuri de mobilitate, iar un număr de 27 elevi au participat la două mobilități de grup în Spania, respectiv Malta.

 

Publicitate

Cei 3 ani de acreditare și-au pus amprenta în viața școlară de la Liceul „Demostene Botez” Trușești prin:

• Îmbunătățirea competențelor de management al clasei și al școlii

• Dezvoltarea abilităților de comunicare, cooperare, gândire critică, a competențelor interculturale, civice și sociale în vederea creșterii nivelului de implicare al elevilor în procesul de învățare

Publicitate

• Îmbunătățirea metodelor și strategiilor didactice a beneficiarilor de activități de formare cu metode și procedee inovatoare care contribuie la creșterea motivației elevilor

• Promovarea valorilor europene: toleranță, empatie, respect pentru diversitate, precum și dezvoltarea unui comportament nediscriminatoriu față de cei din jur.

Programul Conferinței Naționale a curprins prezentarea mobilităților de la Liceul „Demostene Botez” Trușești, desfășurate în primii 3 ani de Acreditare cu numărul 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763, din domeniul educației școlare, proiectul Erasmus+ de formare profesionala VET nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000118622 și proiectul Erasmus+ KA 2 Parteneriat de cooperare în sectorul școlar, CYBER-Comportamente conștiente ale tinerilor în realități emergente,, CJRAE Botoșani.

Au mai fost diseminate proiectele Erasmus+ de la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Dobârceni, Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu, Liceul deTtransporturi Auto Târgoviște și proiectele eTwinning de la Liceul ,,Ștefan D. Luchian” Ștefănești.

Conferința s-a desfășurat atât în format fizic, cât si online. Toți participanții la proiectele Erasmus+ au precizat că această oportunitate reprezintă una dintre cele mai frumoase experiențe și trebuie neaparat încercată, pentru că însemnă descoperirea unor noi perspective, abilități, posibilități, mentalități și culturi.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cine luptă pentru un loc în Parlament? Ce partide și-au oficializat, miercuri, participarea la alegerile parlamentare

Publicat

Publicitate

Candidaţii botoșăneni ai mai multor partide de pe eșichierul politic şi-au depus miercuri, 16 octombrie, candidaturile pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Candidaţii şi-au exprimat încrederea că pot aduce un suflu nou în politica românească, precizând că sunt hotărâţi să reprezinte interesele locuitorilor din judeţ, având drept obiective promovarea investiţiilor în infrastructură, susţinerea educaţiei şi a sănătăţii, dar şi crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.

Primii care și-au oficializat participarea la alegerile parlamentare, prin depunerea candidaturilor pentru scrutinul din 1 decembrie au fost cei din Partidul Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, care deschid lista pentru Senatul României cu omul de afaceri Ovidiu Jitaru, ⁠Ionela Aiftinca, ⁠Valeriu Iftime, ⁠Marian Bidașcă și Bogdan Suruciuc. Pentru un mandat de deputat vin și cer voturile botoșănenilor Eduard Mititelu, ⁠Luciana Buliga, ⁠Alexandru Dumitriu, ⁠Bogdan Dăscălescu, ⁠Rusu Ioana, ⁠Andrei Nenișcă, ⁠Timofte Gabriel și ⁠Gelu Graur. Depunerea candidaturilor a avut loc la sediul Biroului Electoral Judeţean Botoșani.

„Faţă de ceilalţi din echipele care concurează cu noi, care au venit în roşu, în fast şi în bucurie, noi spune că lucrurile nu sunt deloc aşa pentru că, din păcate, judeţul nu arată deloc a stare de bunăstare şi a bucurie. Suntem mai sobri, mai atenţi şi putem genera un gest de mare atenţie faţă de viitorul acestui judeţ”, a afirmat preşedintele PNL, Valeriu Iftime.

 

Sub sigla Forţei Dreptei, miercuri, s-au depus candidaturile pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc cu prilejul Zilei Naţionale, pe 1 Decembrie.

Camera Deputaților

Publicitate
  1. Viorel Iliuță
  2. Maricel Maxim
  3. Geanina Gheorghiță
  4. Ionuț Cârnu
  5. Maricel Țicalo
  6. Irina Saiz
  7. Cezar Aluculesei.

Senat

  1. Daniela Schneikert
  2. Gabriel Grădinaru
  3. Horațiu Guzu
  4. Petru Bejan
  5. Florin Gimir

 

Și USR Botoșani a depus la BEJ Botoșani dosarele cu candidaturile celor mai influenți dintre membrii acestei formațiuni.

Publicitate

Lista candidaților la Senat

Oleniuc Magda

Jijie Florin

Cîșlariu Marius-Adrian

Roșcăneanu Radu

Ursu Cătălin

Lista candidaților la Camera Deputaților

Lăcătușu-Andrei Cristina-Aneta

Curelariu Raluca-Ștefania

Iftode Eusebiu-Ilie

Gheorghiță Carmen

Venedict Mihai

Lungu Ioan-Viorel

Bordianu Constantin-Cristian

Turiceanu Andreea-Nicoleta

 

Organizaţia din Botoşani a Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, miercuri, la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean candidaturile pentru alegerile parlamentare.

Coordonatorul organizaţiei judeţene, Ariadna Elena Cîrligeanu, ocupă prima poziţie pe listele pentru Camera Deputaţilor, în timp ce fostul candidat al AUR pentru Primăria Botoşani, Cătălin Silegeanu, se află pe primul loc pe lista pentru Senat.

“Candidez la postul de senator pentru o altfel de Românie, o Românie normală, o Românie în care nu există corupţie, pentru o Românie în care să pot să îmi cresc copiii aici, pentru o Românie care să nu fie vândută străinilor şi pentru români care vor să producă în ţara lor pentru români”, a declarat Cătălin Silegeanu.

Pe lista pentru Senat se mai regăsesc Cătălin Darie, Ana-Maria Catargiu, Constantin Diaconescu şi Raluca Manuela Grădinaru, iar pe cea de la Camera Deputaţilor se mai află Matei Ştefănescu, Ciprian Gabriel Ignătescu, Gelu Tudor Foca, Andrei Sebastian Ariton, Geo Florentin Prisacariu, Medeea Cătălina Halici şi Elena Georgiana Alexandru.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii se pot trezi cu permisul suspendat pentru abateri la care nici nu s-ar fi gândit. Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie

Publicat

Publicitate

De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce, scrie realitatea.net. Chiar și abateri considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (291)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Revista  “Apostrof”  nr. 9 din 2024.  Anchetei revistei, având ca temă “ierarhiile literare”, răspunde şi botoşăneanul Gellu Dorian. Reţinem: 1. “Într-un act cultural cum este literatura, normal nu ar trebui să se facă ierarhii în timpul cât scriitorii îşi realizează opera, cât timp şi-o consolidează şi o face consacrată”; 2. “Literatura nu este o competiţie sportivă, în care clasamentele chiar fac ierarhiile necesare. Acestea, în literatură, eventual le face timpul printr-un canon care este construit numai şi numai pe criterii de valoare…”; 3. “Este adevărat că un scriitor poate evolua de la prima la ultima sa carte, cum la fel de adevărat este că poate involua sau stagna”; 4. “S-a văzut în ultima vreme la noi că scriitori despre care se credea că nu vor putea fi daţi niciodată jos de pe piedestal au fost coborâţi, fie scoşi din manual,  fie abandonaţi la periferia istoriilor literare, iar în locul lor, noua critică, una de conjunctureă, plină de parti –pris-uri, de grup, a pus în loc pe noii “mari scriitori”, încât, pentru cine poate să facă o comparaţie reală se poate constata degradarea nu doar a literaturii în sine , ci a celor care cred că sunt specialist în fenomenul literar…”; 5. “Nu există literatură critică fără subiectivitate”; 6. “Subiectivitatea este utilă unui critic literar când se apleacă asupra unei cărţi cu dragostea şi plăcerea cititorului care caută în acea carte chiar şi cele mai mici satisfacţii, bucurii estetice, emoţii, în aşa fel  ca tratarea subiectului să fie una ce sudează obiectivitatea sentinţei justificate”; 7. “A fi obiectiv în critica literară înseamnă a fi tehnic bine  aşezat în decriptarea unui text literar…”; 8. “Cum critica de întâmpinare a devenit critică de cumetrie, selecţia literaturii de calitate a devenit una imposibil de realizat”;

Revista „Apostrof” nr. 9 din 2024. Ion Buzaşi publică un eseu despre  teza de doctorat a lui Ioan Alexandru, susţinută în 1973 şi intitiulată „PATRIA LA PINDAR ŞI EMINESCU”.  Lucrând la traducerea lui Pindar, Ioan Alexandru a putut constata posibilitatea realizării unei paralele cu Eminescu, observând un motiv central la ambii poeţi: PATRIA. Mai mult, Eminescu n-a cunoscut opera lui Pindar şi nici, ca Holderlin,  n-a  cutreierat Elada pe urmele acestuia.  Ion Buzaşi reţine câteva pasaje din  textul tezei:  1. „Gândul că Eminescu face parte din aceeaşi familie spirituală ca poet, cu Pindar s-a ivit şi a prins consistenţă lucrând  la traducerea în româneşte a „Imnelor” şi a fragmentelor rămase nouă de la acest poet elen din veacul al cincilea, socotit încă singular în timpul vieţii”; 2. „Eminescu nu face acel drum iniţiatic pe urmele lui Pindar. El este un om al locului , ce ţine de un loc arhaic, ce-l captează şi-l farmecă, într-atât încât nu poate hălădui nicicum din raza ochiului acestuia. Marea conversiune, evenimentul vieţii lui Eminescu nu-i IEŞIREA, descoperirea în străini şi departe, un alt cer şi seminţie a slavei reale ce-i dă omului s-o poarte şi îmbrace, ci tocmai LOCUL DE AICI, acest TOPOS cu felul său de vieţuire şi măreţia faptei cuvântului în acest loc alcătuiesc EVENIMENTUL VIEŢII POETULU”; 3. „Organic legat de cetatea sa patrie, Pindar nu va descoperi nici o altă lume decât cea în care a venit. Ca şi Eminescu, va fi plecat o perioadă în străini, dar lucrând pentru ACASĂ, se va întoarce, va vieţui trecând prin nevoiri şi el de tot felul, dar rămânând fidel rostitor al  patriei elene al cărei înţeles se va lămuri pe parcurs”; 4. „Această STATORNICIE ÎN PATRIE , această fidelitate absolută faţă de tradiţie şi profunzimea explorării tradiţiilor acestei PATRII face posibilă evocarea lui Eminescu nefiind vorba de influenţe, ci de comunitate spirituală”; 5. „Doi poeţi în toposuri şi veacuri diferite, necunoscându-se, în momente cruciale ale cântului lor, au atitudini civice (şi poetice) asemănătoare: sunt refractari faţă de străini, , închişi în matca lor, ospitalieri, dar nu iubitori de obiceiuri străine ( Pindar: „Este însă de neamul omenesc cel mai nebun / Cel ce ruşinându-se în Patrie, priveşte la străini”; Eminescu: „Cine-a îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”). 6. „Poeţi ca Eminescu nu scriu pentru filologi sau filozofi care cugetă în grai desluşit durata şi soarta lor în cosmos: problematica lor este a noastră, a tuturor”; 7. „Înalta moralitate a acestor doi poeţi, organicul lor patriotism, evlavia şi hărnicia lor sunt vertebre de aur în osatura fiecărei făpturi rupte din huma arsă a acestui statornicit topos, ctitorit aici între Carpaţi şi Dodona, peste care şerpuieşte  puterea Ictrosului”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending