Connect with us

Eveniment

Piața mobilă, un proiect unicat din județul Botoșani, a salvat mii de fermieri de la faliment

Publicat

Publicitate

Piața mobilă, un proiect unicat din județul Botoșani, a salvat mii de fermieri de la faliment și totodată oferă zilnic hrană proaspătă populației. O asociație de ciobani din nordul Moldovei a cumpărat rulote special dotate din care pot vinde produse tradiționale în cartierele orașului, scrie ADEVĂRUL.

Botoșaniul este un județ eminamente agricol cu o faimă aparte de „Bărăgan al Moldovei”, mai ales datorită solului de cea mai bună calitate dar și a tradiției localnicilor în ceea ce privește creșterea animalelor dar și cultivarea pământului. De altfel, din punct de vedere statistic Botoșaniul se află în top-ul românesc privind numărul de poduse tradiționale omologate și recunoscute la nivel național, dar și internațional, cum este cazul cașcavalului din Săveni. Semn că la Botoșani se mănâncă bine, mai ales în mediul rural, gastronomia țărănească din județul nord-moldav fiind renumită.

O mare problemă, mai ales a micilor fermieri botoșăneni, este faptul că țăranii nu aveau unde să-și desfacă produsele. Marile lanțuri de magazine le cereau cantități mai mari decât puteau produce și în general la prețuri, despre care fermierii spuneau că erau o bătaie de joc. În aceste condiții, tot mai mulți producători locali au renunțat la activitățile tradiționale și au plecat în străinătate. Pentru a nu se pierde tradiția, o asociație de ciobani din județul Botoșani, a investit și a pus pe picioare o adevărată piață mobilă, prin intermediul căreia, fermierii își pot vinde produsele prin cartierele municipiului Botoșani. Nu oricum, ci în condițiile legale de igienă și protecție sanitar-veterinară. Specialiștii spun că această idee a salvat practic afacerile multor mici fermieri dar în același timp oferă și alimente proaspete de cea mai bună calitate orășenilor.

 O idee unicat la nivel național, inspirată de un târg olandez

Ideea înființării unei piețe mobile i-a venit lui Ionică Nechifor, președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine Moldoovis, din județul Botoșani, în anul 2014. Propriu-zis, Ionică Nechifor, care este în prezent și director al Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, și-a dorit achiziționarea mai multor rulote, special amenajate pentru vânzarea produselor proaspete, de la produse lactate, inclusiv brânză și lapte,până la carne proaspătă, ouă dar și produse tradiționale.  Rulotele urmau să fie amplasate în centrul municipiului Botoșani, tocmai pentru a fi accesibile populației urbane. Ideea i-a venit lui Ionică Nechifor după o vizită în Olanda, acolo unde a văzut un târg de produse tradiționale în centrul orașului, scrie ADEVĂRUL..

„Ideea era de a scoate în evidență produsele locale. Promovarea lor, fiindcă sunt produse de calitate. Este munca fermierilor și ei au nevoie de zone pentru desfacerea produselor lor, care chiar sunt naturale și proaspete. Am vrut să venim cât mai aproape de consumatori, să-i cunoască pe producătorii autohtoni. Eram ferm convins că odată ce gustă produsele astea, de la ţară, nimeni nu se va mai duce să cumpere în altă parte”, a precizat Ionică Nechifor. Ideea s-a concretizat abia în 2021, din cauza lipsei fondurilor. ”TNu am avut posibilitatea financiară de a o concretiza, la acel moment, în 2014. Trebuiau rulote speciale, cu instalaţii de răcire, de păstrare a produselor și multe alte condiții, ca totul să fie în regulă”, adaugă Nechifor.

Publicitate

Ciobanii au pus mână de la mână și au făcut piață mobilă

În anul 2021, după ce au pus mână de la mână, fermierii din Asociația Moldoovis au reușit să cumpere primele patru rulote, dotate ca la carte pentru vânzarea produselor proaspete și perisabile. Investiția s-a ridicat la aproximativ 28.000 de euro iar rulotele respective aveau vitrine frigorifice, frigidere, instalații sanitare pentru igienizare și spații speciale pentru depozitare. Prima piață mobilă, formată din cele patru rulote a fost amplasată în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, o zonă accesibilă clienților și foarte circulată. Fermierii au primit gratuit aceste rulote pentru a-și vinde marfa, evident în condiții stricte de siguranță sanitar-veterinară. Majoritatea comercializau produse lactate, de la lapte proaspăt și ze, până la caș, brânză sărată de oi, brânză frământată, smântână și multe alte sortimente. Alții aveau în plus și carne proaspătă sau chiar miere de albine și sucuri naturale din fructele din livadă. „Câștigă toată lumea. Este avantajos și pentru producătorul local dar și pentru client. Coboară din apartament și se duce și cumpără, produse proaspete, naturale, ca la țară. Ce poate fi mai bun?”, precizează Ionică Nechifor.

 „Dacă nu erau rulotele vindeam de mult animalele. Acuma am clientelă”

Au trecut trei ani de la achiziționarea primelor patru rulote. Succesul a fost imediat. Acest lucru i-a determinat pe membrii asociației să mai cumpere încă patru rulote dotate pentru piața mobilă. Toate rulotele au fost distribuite în cartiere, de la un capăt la celălalt al orașului. Fermierii nu duc lipsă de clientelă, ba chiar se stă și la coadă. Țăranii spun că rulotele le-au salvat afacerea. „Dacă nu era rulotele vindeam de multe animalele. Nu aveam unde să vând brânza, laptele. La colectare prețul era mic pe litru, la magazine de dat, la fel, îmi dădeau puțin. Nu scoteam nici cheltuielile. Acuma am clientelă. Mă duc la rulotă, vând marfa și lucrurile merg bine”, spun un fermier. De cealaltă parte, clienții spun că se bucură că au marfă proaspătă, în cartier sau măcar în apropiere. Mariana spune că a învățat să mănânce sănătos de când o rulotă de producători a poposit în apropierea blocului în care trăiește.

„Îmi este mai ușor decât să mă duc la marginea orașului la un supermarket mare. Cumpăr caș proaspăt, ouă de la țară, smântână. Am luat și zer ca să fac o sărbușcă. Sincer, am început să mănânc foarte natural, sănătos”, spune botoșăneanca. „Sincer îmi place că piața mobilă a devenit o alternativă la supermarket. Cu produse locale, foarte sănătoase”, adaugă și Ionică Nechifor.

Membrii asociației au planuri mari și speră să ajungă la 40 de rulote cu fermieri, care să vândă atât în municipiul Botoșani dar și la Dorohoi. În plus, Ionică Nechifor speră, tot după model olandez, să facă o piață tradițională de weekend, în centrul orașului, doar cu produse tradiționale, ale producătorilor locali. Și asta fiindcă județul Botoșani este renumit și pentru produse tradiționale apicole, legume proaspete dar și dulcețuri sau produse de panificație tradiționale.

Sursa: ADEVĂRUL.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Academia de Poliție a rămas fără acoperiș, după furtună. Sindicatul Europol reclamă corupția și solicită anchete penale

Publicat

Publicitate

O clădire a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a fost puternic afectată de furtuna de cod roșu de joi după-amiaza. Vântul puternic a decopertat toată clădirea și a rupt mai mulți copaci din zonă. De asemenea, mai multe săli au fost inundate. 

Sindicatul Europol a reacționat după furtuna violentă, acuzând public o „radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral” din interiorul celei mai importante instituții de formare a ofițerilor de poliție din România: Academia de Poliție.

 

Sindicatul Europol reclamă corupția și solicită anchete penale și demisii

„Așa arată dezastrul tolerat cu bună știință: corupția și incompetența au făcut praf Academia de Poliție. Imaginile apărute în urma furtunii violente din această seară sunt o radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral care a domnit ani la rând în Academia de Poliție.

Acoperișuri „reabilitate” luate pe sus de vânt, fațade prăbușite și ape infiltrate în încăperi care ar fi trebuit să găzduiască viitorii ofițeri ai acestei țări – toate acestea nu sunt efectele unui fenomen meteo extrem, ci ale unui sistem putred.

Ne amintim foarte bine – și suntem convinși că și voi vă amintiți – de semnalele trase de Sindicatul EUROPOL încă din urmă cu aproape doi ani, când am publicat fotografii, documente și sesizări privind lucrările de mântuială făcute la Academia de Poliție pe zeci de milioane de lei. Am spus atunci că firmele „abonate” la bani publici și-au bătut joc de cea mai prestigioasă instituție a MAI, executând reabilitări de “fațadă” la propriu și la figurat. Am avertizat că vor veni consecințe. Iată-le!

Publicitate

Este revoltător că în tot acest timp, în ciuda dovezilor clare și repetate, nimeni nu a fost tras la răspundere. Cei care au permis – prin indolență, complicitate sau interes – ca astfel de lucrări să fie efectuate cu zilieri necalificați și materiale de proastă calitate au fost mutați în posturi călduțe, cu statut și influență.

Dacă nici acum nu vor exista consecințe penale și măsuri ferme împotriva celor responsabili, atunci putem spune fără echivoc că această instituție este sacrificată cu bună știință pe altarul interesului clientelei politice. Nu din lipsă de bani, ci din lipsă de onoare, de profesionalism și de voință de a reforma un sistem infestat de interese și impostură.

Academia de Poliție nu trebuie să fie un monument al eșecului, ci un simbol al integrității și excelenței. Cerem public demisia celor responsabili care au girat și validat aceste lucrări realizate și recepționate în 2023, precum și declanșarea imediată a unor anchete penale.

Până nu va exista o curățenie reală în sistem, orice discurs despre reformă în MAI rămâne o glumă proastă pe spatele contribuabililor și al viitorilor polițiști”, au transmis reprezentanții Europol, pe pagina de Facebook.

MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție

MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție din București, după avariile cauzate de vremea rea.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a informat public despre acest eveniment încă din momentul în care s-au desfășurat intervențiile operative, respectând obligațiile legale de comunicare și transparență. Informațiile transmise atunci au reflectat, cu acuratețe, situația de fapt. Ministerul Afacerilor Interne tratează cu maximă seriozitate orice semnal referitor la posibile disfuncționalități sau nereguli.

În acest sens, a fost demarată deja o evaluare tehnică și administrativă rapidă, cu scopul de a identifica exact cauzele care au condus la producerea incidentului, dar și eventualele responsabilități”, transmite MAI.

MAI menționează că vor fi făcute publice rezultatele imediat ce procesul de verificare va fi finalizat.

Citeste mai mult

Eveniment

Focar de rabie la o bovină în comuna Hudești. Ce măsuri au luat autoritățile

Publicat

Publicitate

Ca urmare a confirmării unui focar de rabie la o bovină din comuna Hudești, prefectul județului, Dan Nechifor a convocat astăzi, o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoșani, în vederea aprobării, aplicării și implementării măsurilor și restricțiilor dispuse prin Planul de măsuri privind combaterea RABIEI pe teritoriul județului Botoșani

 

Acesta cuprinde următoarele măsuri ce trebuie luate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unitățile administrativ-teritoriale și toate instituțiile cu atribuții în domeniu:

 

☑️stabilirea zonei cu potențial rabigen (8 km)

☑️identificarea și confirmarea cazurilor de rabie prin teste de laborator și depistarea originii bolii

Publicitate

☑️delimitarea de zone afectate în care se aplică măsurile de control ale bolii

☑️reducerea numărului de animale cu potențial ridicat de infectare și răspândire a bolii din zonele rabigene

☑️catagrafia câinilor și pisicilor din localități

☑️imunoprofilaxia antirabică prin vaccinarea carnivorelor domestice și sălbatice

☑️respectarea legislației în vigoare, precum și a regulilor de recoltare, ambalare și transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Analgezice și pastile de răceală, pe lista substanțelor ce pot apărea la testele antidrog

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a lansat recent prima listă oficială a medicamentelor care pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Această listă va fi actualizată periodic, pentru a ține pasul cu noile informații și medicamente de piață, notează alba24.ro.

Este vorba despre o selecție a medicamentelor autorizate în România ce conțin substanțe cu efecte psihoactive, cepot influența atenția, reflexele sau coordonarea șoferilor. Documentul a fost elaborat de comisii consultative și direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.

Scopul acestei inițiative este să informeze corect populația despre riscurile legate de folosirea anumitor medicamente – eliberate atât cu, cât și fără prescripție medicală – care pot compromite siguranța în trafic, se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, lista nu cuprinde substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri).

Publicitate

Recomandarea Ministerului Sănătății este de a evita conducerea vehiculelor după administrarea acestor substanțe și de a urma întocmai indicația medicului curant.

Medicamente uzuale care pot apărea la testele antidrog

Printre medicamentele uzuale care pot apărea la aparatele drugtest se regăsesc și medicamente folosite frecvent fără rețetă, pentru dureri, răceli, insomnii, anxietate sau probleme nervoase.

Astfel, persoane care urmează tratamente prescrise legal pot rămâne fără permis dacă sunt testate în trafic și rezultatul este pozitiv, chiar dacă nu au consumat droguri ilegale.

Analgezice și antigripale cu codeină (regim OTC cu evidență farmacologică)

Se eliberează fără rețetă clasică.

  • Nurofen Plus – ibuprofen + codeină
  • Solpadeine – paracetamol + codeină + cafeină
  • Codamin P – paracetamol + codeină + cafeină
  • Caffetin – paracetamol + propyphenazonă + codeină + cafeină
  • Fasconal – acid acetilsalicilic + paracetamol + codeină
  • Aspaco – acid acetilsalicilic + paracetamol + codeină
  • Paragrip C – paracetamol + acid ascorbic + codeină
  • Ultracod – paracetamol + codeină
  • Paradoren – paracetamol + codeină
  • Extraveral – extract de valeriană + fenobarbital

Lista extinsa a medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Lista prezintă denumirile comerciale ale medicamentelor și substanțele active din produse, ce ar putea avea efect psihoactiv.

Este vorba despre anumite medicamente ce pot reduce atenția, timpul de reacție sau coordonarea, cu risc de producere a accidentelor rutiere. Printre produsele publicate se află medicamente pentru răceală și tuse, dureri sau antialergice.

Denumirea comună internaţională (substanță activă) / Denumirea medicamentului

Combinaţii (Oxicodonum + Naloxonum):

  • Dolnada 10 mg/5 mg
  • Dolnada 20 mg/10 mg
  • Dolnada 40 mg/20 mg

Esketaminum: Spravato 28 Mg

Fentanylum:

  • Fentanil Kalceks 50 micrograme/ml
  • Fentanyl Actavis 100 micrograme/h
  • Fentanyl Actavis 25 micrograme/h
  • Fentanyl Actavis 50 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 100 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 12 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 25 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 50 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 75 micrograme/h
  • Fentanyl Torrex 0,05 mg/ml
  • Fentanyl Tts Sandoz 100 Micrograme/h
  • Fentanyl Tts Sandoz 25 Micrograme/H
  • Fentanyl Tts Sandoz 50 Micrograme/H
  • Fentanyl Tts Sandoz 75 Micrograme/H
  • Lunaldin 100 micrograme
  • Lunaldin 200 micrograme
  • Lunaldin 300 micrograme
  • Lunaldin 400 micrograme
  • Lunaldin 600 micrograme
  • Lunaldin 800 micrograme
  • Pecfent 100 micrograme
  • Pecfent 400 micrograme
  • Tabfyl 100 micrograme
  • Tabfyl 200 micrograme
  • Tabfyl 300 micrograme
  • Tabfyl 600 micrograme
  • Tabfyl 800 micrograme

Ketaminum:

  • Calypsol 50 mg/ml
  • Ketamina Panpharma 50 mg/ml

Lisdexamfetaminum:

  • Lisdexamfetamina Stada 20 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 30 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 40 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 50 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 60 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 70 mg

Levomethadonum: Lefisyo 5 mg/ml

Methadonum:

  • Metadon Bioeel 20 mg
  • Metadon Bioeel 20 mg
  • Metadon Bioeel 5 mg
  • Metadona Bioeel 10 mg
  • Metadona Bioeel 40 mg
  • Methasan 10 mg/ml
  • Misyo 10 mg/ml
  • Sintalgon 2,5 mg

Methylfenidatum:

  • Concerta 18 mg
  • Concerta 36 mg
  • Concerta 54 mg

Morphynum:

  • Morfina Zentiva 20 mg/ml
  • Sevredol 10 mg
  • Sevredol 20 mg
  • Vendal Retard 100 mg
  • Vendal Retard 30 mg
  • Vendal Retard 60 mg

Opium: Dropizol 10 mg/ml

Oxycodonum:

  • Oxicodona Sandoz 40 mg
  • Oxicodona Sandoz 60 mg
  • Oxicodona Sandoz 80 mg
  • Oxidolor 20 mg
  • Oxidolor 40 mg
  • Oxidolor 80 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Pethidinum: Mialgin 100 mg/2 ml

Remifentanilum: Remifentanil Kabi 1 mg

Sufentanilum Citratum:

  • Sofentil 5 micrograme/ml
  • Sofentil 50 micrograme/ml

Tapentadolum:

  • Dolten 100 mg
  • Dolten 50 mg
  • Dolten 75 mg

Alprazolamum:

  • Alprazolam Atb 0,25 mg
  • Alprazolam Atb 0,5 mg
  • Alprazolam Atb 1 mg
  • Alprazolam Lph 0,25 mg
  • Alprazolam Lph 0,5 mg
  • Alprazolam Lph 1 mg
  • Frontin 0,25 mg
  • Frontin 0,5 mg
  • Frontin 1 mg
  • Prazolex 0,25 mg
  • Prazolex 0,5 mg
  • Prazolex 1 mg
  • Xanax 0,25 mg
  • Xanax 0,5 mg
  • Xanax 1 mg
  • Xanax 2 mg
  • Alprazolam Grindeks 0,25 mg
  • Alprazolam Grindeks 0,5 mg
  • Alprazolam Grindeks 1 mg

Bromazepamum:

  • Bromazepam Arena 3 mg
  • Bromazepam Lph 1,5 mg
  • Bromazepam Lph 3 mg
  • Bromazepam Slavia 3 mg

Buprenorphinum: Sixmo 74,2 mg

Combinaţii (Buprenorphinum + Nalaxone):

  • Suboxone 2 Mg/0,5 mg
  • Suboxone 8 Mg/2 mg
  • Zubsolv 1,4 Mg/0,36 mg
  • Zubsolv 5,7 Mg/1,4 mg

Clobazamum: Frisium 10 mg

Clonazepamum:

  • Rivotril 0,5 mg
  • Rivotril 2 mg
  • Clonotril 0,5 mg
  • Clonotril 2 mg

Codeinum:

  • Codeina Fosfat Lph 15 mg
  • Codeina Fosfat Mcc 15 mg
  • Codeina Slavia 15 mg
  • Fosfat de codeină Bioeel 15 mg
  • Fosfat de codeină Sintofarm 15 mg

Combinaţii (Ibuprofenum + Codeinum)

  • Brufen Plus 400 mg/30 mg
  • Biofen Plus 200 mg/12,80 mg
  • Ibuvalen Duo 200 mg/12,8 mg
  • Nurofen Plus 200 mg/12,80 mg

Combinaţii (Paracetamolum + Codeinum):

  • Paradoren 500 Mg/30 mg
  • Paradoren 500 Mg/60 mg
  • Ultracod 500 Mg/30 mg

Combinaţii (Valerianae Extractum Siccum + Phenobarbitalum): Extraveral 80 mg/20 ml

Dihydrocodeinum:

  • DHC Continus 120 mg
  • DHC Continus 60 mg
  • DHC Continus 90 mg

Diazepamum:

  • Diazepam Desitin 10 mg/2,5 ml
  • Diazepam Desitin 5 mg/2,5 ml
  • Diazepam Laropharm 10 mg
  • Diazepam Terapia 10 mg
  • Diazepam Terapia 5 mg/ml
  • Diazepam Richter 10 mg

Phenobarbitalum:

  • Fenobarbital Arena 100 mg
  • Fenobarbital Zentiva 100 mg
  • Fenobarbital Zentiva 100 mg/ml
  • Luminal 219 mg/ml
  • Loflazepat de etil: Victan 2 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Lorazepamum:

  • Anxiar 1 mg
  • Temelor 4 mg

Medazepamum:

  • Medazepam Arena 10 mg
  • Medazepam Laropharm 10 mg
  • Medazepam Lph 10 mg

Midazolamum:

  • Buccolam 10 mg
  • Buccolam 2,5 mg
  • Buccolam 5 mg
  • Buccolam 7,5 mg
  • Midazolam Desitin 10 mg
  • Midazolam Desitin 2,5 mg
  • Midazolam Desitin 5 mg
  • Midazolam Desitin 7,5 mg
  • Midazolam Hameln 1 mg/ml
  • Midazolam Hameln 2 mg/ml
  • Midazolam Hameln 5 mg/ml
  • Midazolam Hypericum 5 mg/ml
  • Midazolam Kalceks 1 mg/ml
  • Midazolam Sun 1 mg/ml
  • Midazolam Sun 2 mg/ml

Nitrazepamum:

  • Nitrazepam – Richter 5 mg
  • Nitrazepam Lph 2,5 mg
  • Nitrazepam Lph 5 mg

Zolpidemum:

  • Edluar 10 mg
  • Edluar 5 mg
  • Stilnox 10 mg
  • Zadobra 10 mg
  • Zadobra 5 mg
  • Zolpidem Atb 10 mg
  • Zolsana 10 mg

Tramadolum:

  • Clorhidrat de Tramadol Bioeel 50 mg
  • Mabron 100 mg/2 ml
  • Mabron 50 mg
  • Mabron Retard 100 mg
  • Mabron Retard 150 mg
  • Mabron Retard 200 mg
  • Tramacalm 50 mg
  • Tramadol 100 mg/2 ml
  • Tramadol 50 mg/1 ml
  • Tramadol 50 mg
  • Tramadol Arena 50 mg
  • Tramadol Kalceks 50 mg/ml
  • Tramadol Retard 100 mg
  • Tramadol Retard 150 mg
  • Tramadol Retard 200 mg
  • Tramag 50 mg
  • Tramal Retard 100 mg
  • Tramal Retard 150 mg
  • Tramal Retard 200 mg

Combinaţii (Tramadolum + Dexketoprofenum):

  • Skudexa 75 mg/25 mg
  • Skudexa 75 mg/25 mg

Combinaţii (Tramadolum + Paracetamolum):

  • Doreta 37,5 mg/325 mg
  • Doreta 75 mg/650 mg
  • Doreta Ep 75 mg/650 mg
  • Tramadol/Paracetamol Gemax Pharma 37,5 mg/325 mg
  • Zaldiar 37,5 mg/325 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Cinolazepamum: Gerodorm 40 mg

Zopiclonum:

  • Imovane 7,5 mg
  • Sonlax 7,5 mg

Combinatii (Paracetamolum+Propyphenazonum+Cafeinum+Codeinum): Caffetin 10 Mg

Combinatii (Acidum Acetylsalicylicum+Paracetamolum+Cafeinum+Codeinum): Fasconal 10 Mg

Combinatii (Acidum Acetylsalicylicum+Paracetamolum+Codeinum): Aspaco 10 Mg

Combinatii (Paracetamolum+Acidum Ascorbicum+Codeinum): Paragrip C 10 Mg

Combinatii (Paracetamolum+Codeinum+Cafeinum):

  • Codamin P 15 mg
  • Solpadeine 8 mg
  • Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg
  • Solpadeine Extra 500 mg/12,8 mg/30 mg

Gabapentinum:

  • Gabagamma 100 mg
  • Gabagamma 300 mg
  • Gabagamma 400 mg
  • Gabalept 300 mg
  • Gabalept 400 mg
  • Gabapentin Arena 100 mg
  • Gabapentin Arena 300 mg
  • Gabapentin Arena 400 mg
  • Gabaran 300 mg
  • Gabaran 400 mg
  • Gabaran 600 mg
  • Grimodin 100 mg
  • Grimodin 300 mg
  • Grimodin 400 mg
  • Grimodin 600 mg
  • Grimodin 800 mg

Pregabalinum:

  • Lusama 165 mg
  • Lusama 330 mg
  • Lusama 82,5 mg
  • Lyrica 150 mg
  • Lyrica 300 mg
  • Lyrica 75 mg
  • Pragiola 100 mg
  • Pragiola 150 mg
  • Pragiola 200 mg
  • Pragiola 225 mg
  • Pragiola 25 mg
  • Pragiola 300 mg
  • Pragiola 50 mg
  • Pragiola 75 mg
  • Pregabalin Accord 150 mg
  • Pregabalin Accord 300 mg
  • Pregabalin Accord 75 mg
  • Pregabalin Sandoz 100 mg
  • Pregabalin Sandoz 150 mg
  • Pregabalin Sandoz 200 mg
  • Pregabalin Sandoz 225 mg
  • Pregabalin Sandoz 25 mg
  • Pregabalin Sandoz 300 mg
  • Pregabalin Sandoz 50 mg
  • Pregabalin Sandoz 75 mg
  • Pregabalin Zentiva 150 mg
  • Pregabalin Zentiva 75 mg
  • Pregabalina Terapia 125 mg
  • Pregabalina Terapia 150 mg
  • Pregabalina Terapia 175 mg
  • Pregabalina Terapia 250 mg
  • Pregabalina Terapia 275 mg
  • Pregabalina Terapia 300 mg
  • Pregabalina Terapia 75 mg
  • Pregabalina Vivanta 150 mg
  • Pregabalina Vivanta 300 mg
  • Pregabalina Vivanta 75 mg
  • Siranalen 150 mg
  • Siranalen 20 mg/ml
  • Siranalen 300 mg
  • Siranalen 75 mg

Context

Publicarea listei cu medicamente vine în contextul în care sunt propuneri pentru înăsprirea legislației pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Însă aceste medicamente nu sunt substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri), ci care pot avea efecte psihoactive.

În cazul testării în trafic însă, există posibilitatea ca șoferii care au luat medicamente prescrise legal să rămână fără permis.

Potrivit Poliției, în legislația actuală:

Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului:

  • în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive

sau

  • la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situațiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna:

  • opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora)
  • opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondenta indicată de acesta.

Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au instruit:

– Cod portocaliu de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la ora 09:00, pe râul Jijia (bazin amonte S.H. Todireni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Todireni – amonte confluență cu râul Bahlui) și afluenții râului Prut aferenți sectorului amonte cofluență cu râul Jijia;

– Cod galben, de mâine, până la ora 24:00, pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Publicitate

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending