Connect with us

Economie

Piaţa ciocolatei a primit o serie de lovituri. 2024, unul dintre cei mai grei ani din industrie Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști

Publicat

Publicitate

Piaţa ciocolatei a primit o serie de lovituri anul acesta, 2024 fiind unul dintre cei mai grei ani din industrie, în condiţiile în care preţul la cacao s-a dublat, iar TVA la produsele dulci a crescut de la 9% la 19%, a declarat, vineri, Adina Istrate, unul dintre organizatorii expoziţiei Chocolate Saga, ediţia specială de Crăciun, care se desfăşoară în acest weekend la Sala Polivalentă din Bucureşti.

„Suntem bucuroşi că ne revedem la ediţia de Crăciun, că am pus umărul la dezvoltarea acestei pieţe şi că am susţinut aceşti oameni talentaţi, care sunt ciocolatierii români. Ne bucurăm că am învăţat publicul ce înseamnă ciocolata de calitate, ce înseamnă măiestrie şi ce înseamnă inovaţie în tipuri de umpluturi şi forme. Astăzi o să fim un pic mai serioşi, pentru că piaţa ciocolatei a primit nişte lovituri anul acesta: s-a dublat preţul boabelor de cacao, avem o cotă specială de TVA, iar de două luni ne confruntam şi cu o criză pe piaţa europeană de lactate”, a precizat Istrate, într-o conferinţă de presă.

Specialiştii ciocolatieri afirmă că o pralină de 12 grame, care avea un cost de producţie de 0,80 de lei a ajuns să coste în prezent doi lei, iar la acest preţ se mai adaugă şi costurile cu ambalajul, cele de marketing şi transport.

„Preţul la o pralină de 12 grame, care trebuie să aibă o grosime a cojii de cel puţin doi milimetri, la care se adaugă umplutura, a crescut de la 0,80 lei la doi lei. La acest cost se mai adaugă ambalajul, marketingul, transportul şi mâna de lucru. Acestea sunt cu adevărat provocări, de aceea laboratoarele nu stau doar în producţia de bomboane. Gândiţi-vă că trebuie compensate costurile cu alte produse”, a subliniat Gabriela Berechet, doctor în gastrotehnică, profesor universitar la USAMV Bucureşti şi creatoarea pralinei care scade glicemia.

Potrivit acesteia, creşterea bobului de cacao la 10.000 de dolari pe tonă în luna februarie a venit pe fondul reducerii cantitative, ca urmare a efectelor încălzirii globale şi care s-a suprapus şi pe nişte boli ale plantelor.

„Evident că foarte greu s-a putut asigura ciocolata de origine, iar cei care au reuşit să lucreze cu ciocolată de origine şi nu cu amestecuri au avut provocarea vieţii lor anul acesta. Preţul a revenit un picuţ în prezent, dar din punct de vedere al legislaţiei fiscale, TVA 19% pentru produsele cu peste 10 grame zahăr la 100 de grame de produs finit este o problemă care împinge preparatorul să reducă conţinutul de zahăr folosind alte tipuri de îndulcitori. Şi OMS spune acum să nu ne bulucim pe produse cu îndulcitori, pentru că s-a descoperit că sunt mai periculoşi decât zahărul. Practic, îndulcitorii prezintă un pericol mai mare pentru microbiomul intestinal”, a explicat Berechet.

Publicitate

Toate aceste restricţii şi provocări de pe piaţă ar putea determina ciocolatierii să găsească alte soluţii mai ieftine pentru reducerea costurilor, cum ar fi înlocuirea ciocolatei, însă acest lucru a fost exclus din start de specialişti.

„În jurul meu s-a vehiculat faptul că s-ar putea în România, din cauza costurilor de producţie, să se înlocuiască ciocolata veritabilă, şi deja a apărut un nou unt de cacao. Pentru mine personal şi pentru business-ul meu, automat, am preferat să pierd din profit, adică să mă duc jos de tot decât să înlocuiesc ciocolata. Nu ştiu la ce nivel o să ajungă. Eu personal nu lucrez cu mai multe branduri, îmi place să lucrez cu ciocolată de origine pe care mi-am importat-o singură. Preţul la ciocolata basic, nu de origine, a ajuns de la 5 – 6 euro/kg undeva la 15 euro/kg din import, iar cel mai bun brand, ca să zic aşa, la nivel mondial, este cumva de trei ori acest preţ. Costurile sunt imense. Din păcate, reacţia tuturor când spui cât costă o pralină sau o cutie cu bomboane este: de ce, are aur în ea? Dar noi avem tot felul de ingrediente pe lângă ciocolată, care chiar produc o creştere a preţului. De exemplu, pudra de sfeclă, este undeva la un preţ între 800 şi 1.000 de lei pe kilogram, pudra de zmeură este undeva la 1.700 de lei kilogramul, un fistic bun ajunge la 400 lei kilogramul. Vreau să vă spun că preţul la ciocolată, la un moment, devine chiar cel mai mic preţ din componenta unei praline, pentru că mai avem tot felul de ingrediente”, a menţionat Carmela Dragomir, cel mai premiat ciocolatier român, care deţine ciocolateria artizanală Dulcelle din Câmpina şi care se pregăteşte de Cupa Mondială.

Consumul anual de ciocolată în România este în creştere faţă de anii precedenţi, undeva la 5 kilograme pe locuitor, în condiţiile în care media globală este la numai 0,9 kilograme/locuitor.

„Consumul anual în România este undeva la 4,9 – 5 kg de ciocolată. E în creştere faţă de anii trecuţi, dar ca să faceţi o comparaţie, în Elveţia este undeva la 10-11 kg, însă media globală se ridică la 0,9 kilograme. Deci stăm bine la nivel de consum. Evident că dulcele şi dulcele artizanal a devenit un trend sau devine uşor un trend, pentru că şi noi, împreună cu dumneavoastră, încercăm să trezim un pic conştiinţa publicului consumator de produse calitative, că este vorba aici de nutrienţi, de lucruri care le aduc şi beneficii, nu doar le satisface nevoia de dulce”, a adăugat Andreea Ilina, organizator al târgului Chocolate Saga.

Piaţa ciocolatei din România se ridică în prezent la 600 de milioane de euro, iar producţia locală la 50-60 de milioane, adică doar 10% din consum se produce local, restul fiind import. Deşi în creştere faţă de anii trecuţi, doar 60.000 de tone de ciocolată se procesează anual România.

„Lucrurile cumva se echilibrează şi la noi, oamenii au început să înţeleagă ingredientele de calitate. Adică nu poţi să compari o ciocolată Dubai de opt lei din retail cu o ciocolată care în mod normal are nişte ingrediente naturale şi sănătoase şi este peste 30-40 lei. Deci este o diferenţă clară de calitate. Nici nu cred că trebuie să guşti, aspectul e primul care se vede. Cum foarte puţini ştiu că o ciocolată nu se ţine în frigider pentru că îşi pierde calităţile. Aceasta este şi dorinţa noastră: de a creşte un pic dorinţa publicului de a consuma produse de calitate şi mai puţin produse de masă. Asta ne-am propus în continuare. Ce veţi descoperi la acest târg la nivel de arome, gusturi şi condimente? Pralinele cu mascarpone şi măsline sau cele cu camembert şi smochine, pralinele cu vin fiert, dar există şi arome şi gusturi mai puţin întâlnite: ciocolată cu jumări, ciocolată cu pălincă şi prune lojnite (afumate n.r.).Veţi vedea şi o colecţie de praline tricolore special create pentru Ziua Naţională şi turtă dulce în motive tradiţionale româneşti. Sunt produse absolut spectaculoase”, a menţionat Andreea Ilina.

Ciocolata cu jumări a fost lansată în anul 2021 de Atelierul de Ciocolată Krausz din localitatea Sântimbru (judeţul Harghita), iar părerile au fost şi pro şi contra legate de acest gust, însă lumea a cumpărat şi din curiozitate.

„Primul contract a fost pe 500 de tablete, pe urmă pe 2.000. Anul următor am făcut contracte pe 2.000 de tablete şi am vândut 4.000. Neapărat vreau să vând în ţară că îmi place să trăiesc aici. România e o piaţă foarte bună. Comportamentul cumpărătorului este mult mai lejer decât în vest. Brandul Krausz a fost numele de familie al străbunicii mele, de unde am moştenit casa şi unde practic facem aceste ciocolăţele. Preţul unei ciocolate cu jumări este de 37 de lei/100 de grame”, a declarat pentru AGERPRES administratorul firmei, Fazakas Szilard.

Nu în ultimul rând, organizatorii au a anunţat că anul acesta se va deschide primul magazin Bean to bar la Bucureşti, ceea ce înseamnă că acolo se află ciocolatierul care importă boabele de cacao, teaca de cacao, o prăjesc, după ce este fermentată, o decortitică şi o duc pe urmă până în zona de tabletă. Magazinul va găzdui întreg procesul de transformare a bobului de cacao, produsele din acel loc fiind complet naturale.

La târg este prezent şi cel mai bun ciocolatier din Europa de Sud-Est, Marinel Bejan, care a venit la ediţia specială de Crăciun a expoziţiei Chocolate Saga, cu bomboane cu fetească neagră, dar şi George Spanachi, de la Chocoholics, cel care a dat trendul ciocolatei Dubai în România.

Chocolate Saga, cel mai mare Festival al Ciocolatei din Romania, ediţia a 4-a de Crăciun, se desfăşoară la Sala Polivalentă, în Bucureşti, în perioada 22 -24 noiembrie 2023. Biletul de intrare costă 15 lei, iar copiii sub 10 ani şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de intrare gratuită. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident spectaculos la Trușești: O mașină s-a răsturnat pe cupolă după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc în această seară pe drumul național DN 29D, la ieșirea din localitatea Trușești spre Guranda. O mașină s-a răsturnat pe cupolă după ce a lovit un autoturism parcat pe marginea drumului.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Echipajele de intervenție au constatat că nu existau persoane încarcerate. Șoferul autoturismului, un bărbat de 38 de ani, a primit îngrijiri medicale la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, iar cazul a rămas în atenția poliției pentru stabilirea circumstanțelor exacte ale evenimentului.

Reprezentanții ISU Botoșani reamintesc conducătorilor auto importanța prudenței la volan, a adaptării vitezei la condițiile de drum și a respectării regulilor de circulație, pentru siguranța tuturor participanților la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Accident pe strada Pacea din Botoșani: Mamă și un copil de 6 ani, transportați URGENT la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe strada Pacea din municipiul Botoșani, unde două autoturisme s-au ciocnit violent.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță.

Din fericire, niciuna dintre persoanele aflate în autoturisme nu a rămas încarcerată. Două persoane – o femeie de 26 de ani și fiul acesteia, în vârstă de 6 ani – au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs evenimentul rutier.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

DSVSA Botoșani ar putea fi integrat într-un proiect româno-ucrainean pentru modernizarea laboratoarelor și siguranța alimentară

Publicat

Publicitate

Cooperarea româno-ucraineană în domeniul sanitar-veterinar ar putea fi extinsă prin noi proiecte comune, unul dintre acestea vizând direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.

O delegație a ANSVSA, condusă de președintele Alexandru Nicolae Bociu, a efectuat joi o vizită de lucru la punctul de trecere a frontierei Isaccea – Orlivka, în regiunea Odesa, pentru consolidarea colaborării cu serviciile veterinare din Ucraina.

Discuțiile au vizat armonizarea certificatelor sanitare, schimbul de experiență privind vaccinurile utilizate în sectorul avicol și monitorizarea transporturilor de animale și produse alimentare.

Totodată, în cadrul dialogului bilateral, a fost amintit proiectul „Border Laboratory Initiative for Safety & Security”, aflat în evaluare, care ar urma să fie derulat între DSVSA Botoșani și Laboratorul Regional Zakarpatia, cu un buget de peste 740.000 de euro.

Proiectul ar contribui la modernizarea laboratoarelor sanitar-veterinare, creșterea capacității de testare și consolidarea cooperării transfrontaliere între România și Ucraina.

„Parteneriatul dintre serviciile veterinare din cele două țări este esențial pentru siguranța alimentară și sănătatea publică. Prin dialog și proiecte comune, construim încrederea necesară unui sistem de control eficient și transparent”, a transmis președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat de agerpres.ro.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Gulioaia va fi sfințită de Mitropolitul Teofan. Moment de aleasă bucurie pentru oamenii din Dângeni

Publicat

Publicitate

Întreaga comunitate din satul Gulioaia, comuna Dângeni, trăiește zile de profundă emoție și împlinire duhovnicească. Duminică, 19 octombrie 2025, va avea loc slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, un eveniment mult așteptat de credincioșii locului.

Slujba de sfințire va fi oficiată, începând cu ora 08:15, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Este un moment cu totul special, care încununează ani de efort, credință și dăruire ai comunității parohiale din Gulioaia.

Noua biserică, ridicată cu trudă și speranță, devine acum un loc de rugăciune, lumină și comuniune pentru toți cei care i-au fost aproape. După slujba de sfințire, potrivit tradiției, credincioșii vor putea intra și se vor putea închina în Sfântul Altar, un gest cu semnificație aparte, rezervat doar zilelor de târnosire.

„Această zi este o binecuvântare pentru întreaga noastră comunitate. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit ridicarea bisericii și au fost alături de noi în credință și rugăciune”, a transmis preotul paroh Ureșiu Mihai, cel care a coordonat cu devotament lucrările și pregătirile pentru marele eveniment.

Slujba de sfințire a bisericii din Gulioaia reprezintă nu doar o sărbătoare locală, ci și o mărturie a credinței vii care unește oamenii din satele botoșănene. Această zi aduce aminte de rădăcini, de liniște și de puterea rugăciunii care leagă sufletele în aceeași nădejde.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending