Connect with us

Economie

Piaţa ciocolatei a primit o serie de lovituri. 2024, unul dintre cei mai grei ani din industrie Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști

Publicat

Publicitate

Piaţa ciocolatei a primit o serie de lovituri anul acesta, 2024 fiind unul dintre cei mai grei ani din industrie, în condiţiile în care preţul la cacao s-a dublat, iar TVA la produsele dulci a crescut de la 9% la 19%, a declarat, vineri, Adina Istrate, unul dintre organizatorii expoziţiei Chocolate Saga, ediţia specială de Crăciun, care se desfăşoară în acest weekend la Sala Polivalentă din Bucureşti.

„Suntem bucuroşi că ne revedem la ediţia de Crăciun, că am pus umărul la dezvoltarea acestei pieţe şi că am susţinut aceşti oameni talentaţi, care sunt ciocolatierii români. Ne bucurăm că am învăţat publicul ce înseamnă ciocolata de calitate, ce înseamnă măiestrie şi ce înseamnă inovaţie în tipuri de umpluturi şi forme. Astăzi o să fim un pic mai serioşi, pentru că piaţa ciocolatei a primit nişte lovituri anul acesta: s-a dublat preţul boabelor de cacao, avem o cotă specială de TVA, iar de două luni ne confruntam şi cu o criză pe piaţa europeană de lactate”, a precizat Istrate, într-o conferinţă de presă.

Specialiştii ciocolatieri afirmă că o pralină de 12 grame, care avea un cost de producţie de 0,80 de lei a ajuns să coste în prezent doi lei, iar la acest preţ se mai adaugă şi costurile cu ambalajul, cele de marketing şi transport.

„Preţul la o pralină de 12 grame, care trebuie să aibă o grosime a cojii de cel puţin doi milimetri, la care se adaugă umplutura, a crescut de la 0,80 lei la doi lei. La acest cost se mai adaugă ambalajul, marketingul, transportul şi mâna de lucru. Acestea sunt cu adevărat provocări, de aceea laboratoarele nu stau doar în producţia de bomboane. Gândiţi-vă că trebuie compensate costurile cu alte produse”, a subliniat Gabriela Berechet, doctor în gastrotehnică, profesor universitar la USAMV Bucureşti şi creatoarea pralinei care scade glicemia.

Potrivit acesteia, creşterea bobului de cacao la 10.000 de dolari pe tonă în luna februarie a venit pe fondul reducerii cantitative, ca urmare a efectelor încălzirii globale şi care s-a suprapus şi pe nişte boli ale plantelor.

„Evident că foarte greu s-a putut asigura ciocolata de origine, iar cei care au reuşit să lucreze cu ciocolată de origine şi nu cu amestecuri au avut provocarea vieţii lor anul acesta. Preţul a revenit un picuţ în prezent, dar din punct de vedere al legislaţiei fiscale, TVA 19% pentru produsele cu peste 10 grame zahăr la 100 de grame de produs finit este o problemă care împinge preparatorul să reducă conţinutul de zahăr folosind alte tipuri de îndulcitori. Şi OMS spune acum să nu ne bulucim pe produse cu îndulcitori, pentru că s-a descoperit că sunt mai periculoşi decât zahărul. Practic, îndulcitorii prezintă un pericol mai mare pentru microbiomul intestinal”, a explicat Berechet.

Publicitate

Toate aceste restricţii şi provocări de pe piaţă ar putea determina ciocolatierii să găsească alte soluţii mai ieftine pentru reducerea costurilor, cum ar fi înlocuirea ciocolatei, însă acest lucru a fost exclus din start de specialişti.

„În jurul meu s-a vehiculat faptul că s-ar putea în România, din cauza costurilor de producţie, să se înlocuiască ciocolata veritabilă, şi deja a apărut un nou unt de cacao. Pentru mine personal şi pentru business-ul meu, automat, am preferat să pierd din profit, adică să mă duc jos de tot decât să înlocuiesc ciocolata. Nu ştiu la ce nivel o să ajungă. Eu personal nu lucrez cu mai multe branduri, îmi place să lucrez cu ciocolată de origine pe care mi-am importat-o singură. Preţul la ciocolata basic, nu de origine, a ajuns de la 5 – 6 euro/kg undeva la 15 euro/kg din import, iar cel mai bun brand, ca să zic aşa, la nivel mondial, este cumva de trei ori acest preţ. Costurile sunt imense. Din păcate, reacţia tuturor când spui cât costă o pralină sau o cutie cu bomboane este: de ce, are aur în ea? Dar noi avem tot felul de ingrediente pe lângă ciocolată, care chiar produc o creştere a preţului. De exemplu, pudra de sfeclă, este undeva la un preţ între 800 şi 1.000 de lei pe kilogram, pudra de zmeură este undeva la 1.700 de lei kilogramul, un fistic bun ajunge la 400 lei kilogramul. Vreau să vă spun că preţul la ciocolată, la un moment, devine chiar cel mai mic preţ din componenta unei praline, pentru că mai avem tot felul de ingrediente”, a menţionat Carmela Dragomir, cel mai premiat ciocolatier român, care deţine ciocolateria artizanală Dulcelle din Câmpina şi care se pregăteşte de Cupa Mondială.

Consumul anual de ciocolată în România este în creştere faţă de anii precedenţi, undeva la 5 kilograme pe locuitor, în condiţiile în care media globală este la numai 0,9 kilograme/locuitor.

„Consumul anual în România este undeva la 4,9 – 5 kg de ciocolată. E în creştere faţă de anii trecuţi, dar ca să faceţi o comparaţie, în Elveţia este undeva la 10-11 kg, însă media globală se ridică la 0,9 kilograme. Deci stăm bine la nivel de consum. Evident că dulcele şi dulcele artizanal a devenit un trend sau devine uşor un trend, pentru că şi noi, împreună cu dumneavoastră, încercăm să trezim un pic conştiinţa publicului consumator de produse calitative, că este vorba aici de nutrienţi, de lucruri care le aduc şi beneficii, nu doar le satisface nevoia de dulce”, a adăugat Andreea Ilina, organizator al târgului Chocolate Saga.

Piaţa ciocolatei din România se ridică în prezent la 600 de milioane de euro, iar producţia locală la 50-60 de milioane, adică doar 10% din consum se produce local, restul fiind import. Deşi în creştere faţă de anii trecuţi, doar 60.000 de tone de ciocolată se procesează anual România.

„Lucrurile cumva se echilibrează şi la noi, oamenii au început să înţeleagă ingredientele de calitate. Adică nu poţi să compari o ciocolată Dubai de opt lei din retail cu o ciocolată care în mod normal are nişte ingrediente naturale şi sănătoase şi este peste 30-40 lei. Deci este o diferenţă clară de calitate. Nici nu cred că trebuie să guşti, aspectul e primul care se vede. Cum foarte puţini ştiu că o ciocolată nu se ţine în frigider pentru că îşi pierde calităţile. Aceasta este şi dorinţa noastră: de a creşte un pic dorinţa publicului de a consuma produse de calitate şi mai puţin produse de masă. Asta ne-am propus în continuare. Ce veţi descoperi la acest târg la nivel de arome, gusturi şi condimente? Pralinele cu mascarpone şi măsline sau cele cu camembert şi smochine, pralinele cu vin fiert, dar există şi arome şi gusturi mai puţin întâlnite: ciocolată cu jumări, ciocolată cu pălincă şi prune lojnite (afumate n.r.).Veţi vedea şi o colecţie de praline tricolore special create pentru Ziua Naţională şi turtă dulce în motive tradiţionale româneşti. Sunt produse absolut spectaculoase”, a menţionat Andreea Ilina.

Ciocolata cu jumări a fost lansată în anul 2021 de Atelierul de Ciocolată Krausz din localitatea Sântimbru (judeţul Harghita), iar părerile au fost şi pro şi contra legate de acest gust, însă lumea a cumpărat şi din curiozitate.

„Primul contract a fost pe 500 de tablete, pe urmă pe 2.000. Anul următor am făcut contracte pe 2.000 de tablete şi am vândut 4.000. Neapărat vreau să vând în ţară că îmi place să trăiesc aici. România e o piaţă foarte bună. Comportamentul cumpărătorului este mult mai lejer decât în vest. Brandul Krausz a fost numele de familie al străbunicii mele, de unde am moştenit casa şi unde practic facem aceste ciocolăţele. Preţul unei ciocolate cu jumări este de 37 de lei/100 de grame”, a declarat pentru AGERPRES administratorul firmei, Fazakas Szilard.

Nu în ultimul rând, organizatorii au a anunţat că anul acesta se va deschide primul magazin Bean to bar la Bucureşti, ceea ce înseamnă că acolo se află ciocolatierul care importă boabele de cacao, teaca de cacao, o prăjesc, după ce este fermentată, o decortitică şi o duc pe urmă până în zona de tabletă. Magazinul va găzdui întreg procesul de transformare a bobului de cacao, produsele din acel loc fiind complet naturale.

La târg este prezent şi cel mai bun ciocolatier din Europa de Sud-Est, Marinel Bejan, care a venit la ediţia specială de Crăciun a expoziţiei Chocolate Saga, cu bomboane cu fetească neagră, dar şi George Spanachi, de la Chocoholics, cel care a dat trendul ciocolatei Dubai în România.

Chocolate Saga, cel mai mare Festival al Ciocolatei din Romania, ediţia a 4-a de Crăciun, se desfăşoară la Sala Polivalentă, în Bucureşti, în perioada 22 -24 noiembrie 2023. Biletul de intrare costă 15 lei, iar copiii sub 10 ani şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de intrare gratuită. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sâmbătă și duminică: COD GALBEN de caniculă, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis si un cod galben de temperaturi deosebit de ridicate și discomfort termic, valabil pentru județul Botoșani, sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 21:00.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 și 36 de grade, iar disconfortul termic va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile, fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce este „Popcorn Brain”, modul în care rețelele sociale distrug răbdarea și capacitatea de concentrare

Publicat

Publicitate

Ce este „Popcorn Brain”, modul în care rețelele sociale distrug răbdarea și capacitatea de concentrare. Majoritatea oamenilor nu pot lăsa telefonul din mână fără a avea o situație de disconfort. Disconfortul este și mai acut, dacă îl uiți acasă, relatează alba24.ro

Potrivit dicționarului Cambridge, termenul definește o condiție psihologică în care o persoană nu își poate menține mintea și atenția fixate asupra a ceva pentru o perioadă mai lungă, despre care se crede că este cauzată de petrecerea prea mult timp pe rețelele de socializare.

Termenul a fost inventat inițial de David M. Levy, doctor în filosofie și informatician la Universitatea din Washington, potrivit unui articol publicat de Clinica Mayo, scrie G4Media, într-un articol dedicat acestui fenomen.

El l-a descris ca fiind „atât de dependent de multitasking-ul electronic încât viața offline, cu ritm mai lent, nu prezintă niciun interes”.

Adolescenții obsedați de rețelele sociale și angajații obsedați de e-mailuri nu sunt singurii afectați.

Clinica Mayo sugerează un test simplu: „Dacă nu sunteți sigur dacă experimentați «popcorn brain», faceți propriul experiment. Puneți telefonul într-o altă cameră și țineți evidența de câte ori simțiți nevoia să mergeți să-l luați. Incomod, nu-i așa?”

Publicitate

Un studiu citat de New York Post a constatat că 62,3% din populația globală utilizează rețelele de socializare, utilizarea medie zilnică în 2024 fiind de 2 ore și 23 de minute. Acest lucru arată amploarea fenomenului la nivel global.

Această tendință este susținută de cercetări care evidențiază modul în care tehnologia modernă influențează negativ capacitatea noastră de a ne concentra și de a tolera amânarea dorințelor.

Platformele digitale, precum TikTok sau YouTube Shorts, oferă conținut rapid și captivant, antrenând creierul să caute stimulare constantă.

Acest tip de conținut, adesea denumit „sludge content”, combină videoclipuri principale cu elemente vizuale secundare pentru a menține atenția utilizatorilor, ceea ce poate duce la o scădere a capacității de concentrare și la o toleranță redusă la plictiseală.

Obiceiul de a jongla între mai multe sarcini digitale simultan, cunoscut sub numele de „atenție parțială continuă”, afectează negativ memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. Aceasta duce la dificultăți în menținerea atenției și la o capacitate redusă de a face față frustrărilor, contribuind la o pierdere generală a răbdării.

Ce este „Popcorn Brain”: Efectele dispozitivelor digitale asupra sănătății mintale

Studiile arată că notificările frecvente de pe dispozitivele digitale pot fragmenta atenția și pot duce la o stare de supra-stimulare, cunoscută sub numele de „popcorn brain”. Aceasta se manifestă prin dificultăți de concentrare, iritabilitate și o nevoie constantă de stimulare digitală.

Expunerea prelungită la supra-stimulare digitală poate avea efecte negative asupra sănătății mintale, inclusiv creșterea nivelului de stres și anxietate. De asemenea, poate afecta capacitatea de a lua decizii și de a menține relații sociale sănătoase.

Specialiștii de la MedLife vorbesc despre „nomofobie”, adică despre teama de a nu avea un telefon mobil, de asemenea un simptom al „popcorn brain”.

Semne că ai putea suferi de popcorn brain

  • Dificultate de concentrare pe sarcini care necesită timp și răbdare (citit, conversații lungi, muncă profundă)
  • Nevoia constantă de verificare a telefonului – chiar și fără notificări
  • Iritabilitate sau anxietate atunci când ești deconectat (de ex., fără internet, telefon sau rețea socială)
  • Scăderea capacității de a te bucura de activități simple (o plimbare, gătitul, o carte, o cină liniștită)
  • Senzația că trebuie să faci mai multe lucruri deodată și că „nu ești eficient” dacă te concentrezi doar pe una
  • Tendința de a sări rapid de la o activitate la alta, fără să finalizezi nimic
  • Probleme cu somnul din cauza supra-stimulării creierului, mai ales seara

Soluții pentru combaterea „popcorn brain”

Chiar dacă ai alunecat spre aceste simptome, vestea bună este că sunt soluții. Poți face o serie de lucruri pentru a ameliora efectele „popcorn brain”:

  • Stabilește perioade zilnice de detox digital
  • Stabilește intervale în care să nu folosești deloc ecranele
  • Exersează monotasking-ul (nu te uita la telefon când mănânci)
  • Creează spații de tăcere și plictiseală
  • Închide sau redu notificările de pe telefon și aplicații

Recunoașterea acestei probleme este primul pas către recuperarea capacității de concentrare și redescoperirea plăcerii activităților simple, fără stimulare digitală constantă.

Sursă: G4Media

Citeste mai mult

Cultura

„Angajare de clovn” de Matei Vișniec, săptămâna aceasta la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „La Academie” de Alexandra Felseghi și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec.

Iubitorii de teatru sunt așteptați sâmbătă, 7 iunie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri. Scenografia spectacolului este semnată de Adrian Balcău, coregrafia de Victoria Bucun, iar sound-design-ul de Adrian Piciorea. Din distribuția spectacolului fac parte: Gina Patrașcu-Zamfirache, Dana Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii Ionuț Crețu, Matei Său.

„La Academie” de Alexandra Felseghi, în regia lui Andrei Măjeri este spectacolul cu care Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani a fost selectat să participe la Festivalul Național de Teatru, ediția XXXIII, 2023.

Spectacolul lui Andrei Măjeri de la teatrul botoșănean, construit pe dramaturgia Alexandrei Felseghi, explorează sensibil, ironic și empatic ruralul românesc, aspirând explicit spre un tip de „teatru popular” (în fapt, asemănător acelui „teatru brut” teoretizat de Peter Brook). Proiectul urmărește aproape metodologic, sprijinindu-se pe formula caragialescă „râsu’-plânsu’”, mutațiile structurale suferite de una dintre cele mai ambigue categorii sociale: țăranul. Cercetarea se face nu doar în raport cu prezentul, ci și cu eternitatea, regizorul dezvoltând imprevizibile registre ironic-metafizice. Un argument suplimentar în favoarea spectacolului ține de evoluția evidentă a unei echipe artistice și de necesara ei revenire în prim plan teatral național. (argumentul curatorilor FNT)

„LA ACADEMIE este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi. Spectacolul nostru poate fi receptat ca o comedie pastorală, agrestă, bucolică, câmpenească, rustică sau rurală… Pe scurt, cu țărani. Dar poate fi și, totodată, răsturnat spre o tragedie în desfășurare. Spre un iminent cataclism.” (Andrei Măjeri)

Durata spectacolului: 1 h 50 min. (fără pauză)

Publicitate

Duminică, 8 iunie de la ora 1900 vă invităm la spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, regia Ion Sapdaru.

E teatru. E circ. E spectacol. E cu adevărat spectaculos. E impresionant. Are emoție și melancolie. E precum o amintire. E o călătorie înapoi în copilărie. E amar, e comic, real, uman, pătrunzător și simplu. Este deopotrivă pentru cei mari și cei mici. Cu clovni, cu magie și acrobație, împletite cu teatru, cu jocul actoricesc, cu conflict și replici inteligente, cu poveste și puterea cuvântului pe scenă, un spectacol pentru suflet, pentru bucuria amintirii și pentru melancolia prezentului.

„Angajare de clovn” este ultima piesã scrisã în România de Matei Vișniec, în 1986, înainte de emigrarea dramaturgului la Paris. Cel mai jucat autor român contemporan a primit Premiul UNITER pentru cea mai bunã piesã româneascã în 1991.

Regia, decoruri, coloana sonoră:  Ion Sapdaru

Coregrafia: Victoria  Bucun

Costume:  Alina  Dincă

Distribuţia: Bogdan Muncaciu, Dragoş  Radu, Răzvan Amitroaei, Volin  Costin, Cezar Amitroaei

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Cum să scăpăm teferi de canicula începutului de vară. Sfaturile medicilor pentru a scăpa de disconfort

Publicat

Publicitate

După ploi abundente, România este lovită de un val de temperaturi tropicale iar canicula ne poate afecta grav sănătatea, spun medicii. Specialiștii ne învață cum să ne protejăm în timpul căldurilor extreme, scrie ADEVARUL.

Luna iunie vine cu temperaturi extrem de ridicate. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), sunt anunțate pentru toată luna temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei, în cea mai mare parte a țării. Sunt zile în care temperaturile vor ajunge și la 37 de grade Celsius. În aceste condiții, mai ales copii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni cronice pot avea probleme destul de serioase, dacă nu iau măsuri. Nici celelalte categorii ale populației nu sunt ferite de potențiale neplăceri cauzate de căldură, iar medicii oferă câteva sfaturi utile pentru a depăși cu bine canicula.

Orele la care să nu ieșim din casă și temperatura optimă a camerei

Corneliu Saradan este medic cu o vastă experiență în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, activând în zona de prevenție. Acesta spune că temperaturile caniculare ne pot da serioase bătăi de cap dacă nu ne protejăm corespunzător. În primul rând, spune medicul botoșănean, ideal ar fi limităm deplasările între orele 11.00 și 18.00, atunci când radiațiile solare au efect maxim și ne pot afecta într-o mutidudine de moduri. În acest interval se recomandă ca bebelușii, copiii mici, femeile însărcinate, vârstnicii, dar și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare sau psihice să evite părăsirea domiciliului. Și temperatura camerei este importantă.

„Este ideal să nu existe o diferență mai mare de cinci grade între temperatura de afară și cea din cameră. Și asta fiindcă se poate produce un dezechilibru termic atunci când ieșim afară. Trebuie să avem grijă cu aerul condiționat. Puteți face în schimb dușuri sau băi răcoritoare, dar nu cu apă rece, pentru că provocăm un răspuns total opus al organismului. Cu apă călduță”, spune Corneliu Saradan. Nu în ultimul rând, spun specialiștii, trebuie să scăpăm de aerul cald din casă. Este recomandată activarea hotei din bucătărie pentru a scoate aerul cald, dar și a ventilatorului din baie pentru a scoate aburul atunci când facem baie. Nu trebuie să uităm să închidem electrocasnicele sau corpurile de iluminat care stau deschise inutil.

Haine din materiale naturale

Publicitate

Dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să evităm expunerea îndelungată la soare în spațiu deschis. În plus, este nevoie de o atenție sporită la hainele pe care le purtăm. Nu trebuie să lipsească pălăria de vară, cu boruri largi, pentru a ne proteja fața. „Este indicat să purtăm haine de culoare albă sau în culori deschise. În niciun caz haine de culoare negră fiindcă absorb complet lumina solară și o transformă parțial în căldură. De asemenea, hainele trebuie să fie din fibre naturale, precum inul sau bumbacul, cunoscute pentru capacitatea lor de a absorbi transpirația”, adaugă medicul botoșănean. Este indicat să nu umblăm cu zone ale corpului expuse direct soarelui. De exemplu, este de preferat o cămașă de in subțire decât un maieu.

Citește și: Lipsa de precipitaţii şi temperaturile ridicate ar putea afecta culturile agricole din Mehedinţi
La fiecare un sfert de oră câte un pahar de apă
Și dacă tot am ieșit afară, pe lângă ținuta recomandată, este nevoie neapărat de hidratare. „Trebuie să bem apă, aproximativ doi litri pe zi. Sau dacă este foarte cald, să bem un pahar cu apă la fiecare sfert de oră. Nu trebuie să așteptăm să ni se facă sete. Atunci când ne este sete, suntem deja deshidratați”, spune Corneliu Saradan. Eventual, putem să bem sucuri naturale. De evitat sunt băuturile carbogazoase, băuturile dulci, cafeaua și băuturile alcoolice. „Cafeaua are efect diuretic iar băuturile carbogazoase trebuie evitate. Alcoolul, la fel, este diuretic, duce la deshidratare și o supraîncălzire a organismului”, adaugă Saradan.

Multe fructe și legume

Pe lângă hidratare, trebuie să avem grijă și la alimentație. Medicii recomandă în special fructele și legumele. Mai ales fructele zemoase. „Sunt bogate în apă. Au vitamina C și electroliți. Pepenele verde este excelent în această perioadă”, spune medicul. Fasolea albă, spanacul, caisele, avocado și bananele sunt câteva dintre fructele și legumele bogate în electroliți. Mamele care alăptează au nevoie de precauții suplimentare. Este indicat să se hidrateze corespunzător, să facă o baie pe zi copilului, cu apă la temperatura camerei, obligatoriu seara înainte de culcare.

Canicula este mortală

Dacă nu ne protejăm de căldura excesivă, nu ne hidratăm și nu ne alimentăm corect, canicula ne poate face probleme serioase. În anul 2022, căldurile excesive au ucis peste 60.000 de europeni, spune „The Guardian”. Cei mai afectați au fost cardiacii, hipertensivii dar și cei care suferă de probleme renale și pulmonare. Cea mai comună afectare a organismului produsă de caniculă este insolația. Se caracterizează prin dureri de cap, slăbiciuni, amețeli, greață, vărsături, sete excesivă.

Medicii recomandă să ne ducem la umbră, dacă avem simptome de acest fel, și să punem un prosop umed în zona capului, pentru a ne răcori. Trebuie să ne hidratăm imediat și eventual să luăm săruri de rehidratare. Dacă prezentăm piele umedă și fierbinte (fără transpirație), stări de confuzie, convulsii sau leșin trebuie neapărat anunțate serviciile de urgență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending