Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste o sută de angajatori din Botoșani au fost verificați de inspectorii de muncă în luna mai. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Publicitate

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii mai 2024, au fost eliberate 129 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 51 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 15 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

În cursul lunii mai 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 120 controale. Au fost constatate 98 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 2 amenzi în valoare totală de 23.000 lei.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 133 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna mai 2024, au fost înregistrate 32 de petiții, din care 7 au fost clasate , una a fost redirecționată către alte inspectorate teritoriale de muncă. Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost:

15-pentru neplată salarii, 10-pentru neefectuare concediu odihnă, 8-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, 8-muncă nedeclarată, 7-muncă suplimentară, 6-program lucru, 3-normă lucru, 2-neplată concediu medical, 1-sporuri, 1-desfacerea contractului de muncă abuziv, 1-condiții muncă, 1-lipsă echipament protecție, 1-lipsă fișă aptitudine, 1-neplată diurnă, 1-neacordare bonuri de masă, 1-agresiune verbală, 1-discriminare.

Publicitate

 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii mai 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 60 agenţi economici, din care au fost

Publicitate

sancționați 41,  au fost constatate 61 neconformităţi şi au fost dispuse 67 de măsuri,

fiind aplicate 10 amenzi în valoare de 76.000 de lei și 53 avertismente;

– 8 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul

Teritorial de Muncă;

–  9 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de

Muncă;

– 2 evenimente communicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă către Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 8 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate

temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului

medical periodic;

– semnalizare incompletă;

– neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională

precum și măsurile de prevenire;

– lipsă fișe tehnice de securitate;

– lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de

reglementările tehnice din domeniu;

– căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii mai 2024 este de 99.000 lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sistem de avertizare a neatenției și stării de oboseală a șoferului. Noi sisteme de siguranță pentru mașinile noi, de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Noi sisteme de siguranță pentru autovehiculele noi, de la 1 iulie, în UE. Pe lângă cutia neagră și sistemul ISA, vor deveni obligatorii alte 7 sisteme. Sunt condiții obligatorii pentru ca un autovehicul să poată fi omologat și vândut pe teritoriul Uniunii Europene, scrie alba24.ro.

Interfață care va permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest. Acest sistem va permite montarea ulterioară a unui echipament, care va detecta faptul că șoferul a consumat alcool.

În această situație mașina nu va mai porni de pe loc, porivit G4Media.

Sistem de avertizare a neatenției și a stării de oboseală a șoferului. Cu ajutorul unor senzori și/sau camere și prin analizarea comportamentului la volan, sistemul va atenționa șoferul asupra lipsei de atenție sau a oboselii.

Acest sistem este deja prezent pe multe autovehicule sub diverse denumiri comerciale.

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează
Sistem de avertizare pentru oprirea de urgență. Acest sistem va porni automat luminile de avarie în cazul unei frânări foarte puternice pentru a atenționa ceilalți partipanți la trafic.

Publicitate

Noi sisteme de siguranță pentru autovehiculele noi: Sistem de avertizare la mersul înapoi. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu senzori și cameră pentru mersul înapoi.

Sistem avansat de frânare de urgență. Cunoscut deja sub denumirea de Autonomous Emergency Braking și de asemenea prezent pe multe mașini, acest sistem acționează automat frânele atunci când detectează o coliziune iminentă.

Sistem de menținere a benzii. Acest sistem va atenționa șoferul și va corecta în mod automat traiectoria autovehiculului dacă acesta este pe cale să părăsească în mod accidental banda de mers sau partea carosabilă.

Publicitate

Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

MAE, atenționare de călătorie. Bulgaria: Sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21 – 24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere pentru data de 21 iunie pe sensul către Republica Bulgaria şi, respectiv, pentru 24 iunie, pe sensul către România.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis vineri AGERPRES, în cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România, prin PTF Ruse, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume doi euro sau patru leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil.

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar.

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi, PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (deschise în intervalul orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctele de frontieră.

MAE reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

Publicitate

“Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, transmite MAE.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

*** cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

Publicitate

*** cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu

*** cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg

*** cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe pagina de internet a Agenţiei “Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg;

*** cu privire la e-vinieta şi sistemul e-TOLL – pe pagina de internet www.bgtoll.bg;

*** cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro. Totodată, pentru o informare în timp real cu privire la timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontiere de pe teritoriul României, MAE recomandă cetăţenilor români consultarea paginii Poliţiei de Frontieră Române. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO:Pompierul botoșănean Ionuț Honciuc este printre cei mai buni alpiniști din lume. A urcat pe podium cu echipa IGSU în Belgia

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant Ionuț Honciuc, pompierul botoșănean care face parte din lotul de alpiniști al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, se numără printre cei mai buni din lume la urcarea pe coardă la 70 m.

Alături de alți zece pompieri – alpiniști de la ISU Bucuresti-Ilfov, ISU Alba, ISU Brașov, ISU Cluj, ISU Sibiu și ISU Timiș, acesta a participat la concursul GrimpDay 2024. Competiția s-a desfășurat în perioada 12-16 iunie, la Namur, Belgia, și a reunit 24 de echipe de salvatori din întreaga lume.

Competitorii și-au demonstrat abilitățile și capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență complexe, conform scenariilor, care au presupus derularea misiunilor la clădiri înalte, stadioane, poduri, elevatoare pentru ambarcațiuni, structuri metalice, teren accidentat, inclusiv zone din cetatea Namur.

La finalul probelor, echipa reprezentativă a IGSU a obținut locul 3 la proba urcare pe coardă la 70 de metri și locul 6 în clasamentul general. Lucrul în echipă, experiența acumulată de fiecare membru și coordonarea impecabilă au fost doar câteva elemente care au contribuit la această realizare.

Această competiție nu este doar despre a cuceri înălțimile, ci pentru a demonstra spiritul de echipă și abilitățile remarcabile ale pompierilor români.

Ionuț este angajat ca servant pompier în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, de 17 ani. În 2019, a făcut cunoștință cu „alpinismul”, pe timpul unui curs organizat de IGSU. Ulterior, el a început să se antreneze împreună cu colegii de la ISU Botoșani, dar și în taberele de pregătire organizate de IGSU, fiind remarcat pentru abilitățile dovedite.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sâmbătă, „Moşii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor

Publicat

Publicitate

Sâmbăta dinainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moşii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Cu această ocazie, in toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecaţi) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor şi denumirea de „Moşi” (cea dintâi: „Moşii de iarnă”, cealaltă „Moşii de vară”), pentru ca în ele facem pomenirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor noştri cei adormiţi. În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morţilor, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se sărbătorească Înfricoşata Judecată, la care ne vom înfăţişa cu toţii în lumea de apoi.

De aceea, întrucât mulţi dintre drepţii Vechiului Testament au adormit fără să vadă pe Mântuitorul făgăduit şi aşteptat şi mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru ei.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moşii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo „adormiţi”, termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.

Publicitate

Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înţelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme” (Luca 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărţit de El).

Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţă. Noi ortodocşii ne rugăm pentru cei morţi, pentru că avem credinţă ca prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending