Connect with us

Eveniment

Peste 500 de amenzi au primit botoșănenii în ultimele patru zile. Majoritatea au cerut ajutor prin apel la 112

Publicat

Publicitate

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, asigurându-se că botoșănenii s-au bucurat în siguranță de sărbători, astfel că, la nivelul județului Botoșani, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie,  forțele de ordine au intervenit la 289 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților specifice desfășurate au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 39 de      permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

 

Manifestările publice cu participare numeroasă din minivacanța de Anul Nou s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cetățeni, nefiind înregistrate evenimente semnificative la nivelul județului Botoșani.

Publicitate

Misiunile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, fără însă a fi tolerate abaterile de la normele legale pe timpul desfășurării festivalurilor de datini și obiceiuri tradiționale sau la spectacolele de Revelion organizate în aer liber.

În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu efective de poliție, în această perioadă au fost aplicate aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire și alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și efectuarea unor operațiuni cu materiale explozive, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării mai mult de 4600 de petarde, candele romane și baterii de artificii.

Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au comportat responsabil la evenimentele publice de sfârșit de an și le recomandăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

 

În perioada anterioară, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. S-a folosit la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, drept urmare nu au fost înregistrate aglomerări.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada 29 decembrie 2023 -03 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, au efectuat formalitățile de control aproximativ 16.200 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 4.850 mijloace de transport.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Moldova, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 12.400 persoane și 3.650 de mijloace de transport (comparativ cu 10.100 de persoane şi 3200 mijloace de transport în aceeaşi perioadă a anului trecut).

În perioada următoare, la frontiera cu R. Moldova se estimează creşteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, în funcţie de dinamica valorilor de trafic, se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca, vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

 

 

În ultimele patru zile, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în 79 de situații de urgență.

Aceștia au acționat pentru stingerea a patru incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 61 de persoane care aveau probleme medicale, pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier și salvarea a patru tineri de pe acoperișul unei clădiri, de la aproximativ zece metri.

La aceste evenimente se adaugă alte intervenții cum ar fi asigurarea  măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros, transportul unor persoane supraponderale și deblocarea unor uși de acces în locuințe unde erau persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Cel mai grav caz s-a înregistrat cu câteve ore înainte de trecerea în Noul An, la Corlăteni, unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința. Aceasta locuia singură, iar incendiul a fost observat și anunțat târziu de către vecini. Cel mai probabil, tragedia s-a produs din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.

În aceeași perioadă, inspectorii de prevenire au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind constatate 18 deficiențe. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care zece amenzi în cuantum total de 155.000 de lei.

Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi.

Țineți cont de sfaturile noastre și manifestați un comportament preventiv.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.

 

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/rezultatele-masurilor-dispuse-de-structurile-mai-in-judetul-botosani-in-minivacanta-prilejuita-de-revelion/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani.

Tragediile s-au produs în localitățile Băbiceni, Rădeni, Stânca, Mitoc și Albești. Cauzele probabile care au generat aceste evenimente au fost: fumatul, jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire și scurtcircuitul.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului, din cauza unor incendii izbucnite în locuințe.

Potrivit datelor statistice, în luna martie, pompierii botoșăneni au fost solicitați să stingă, în medie, trei incendii pe zi. Numărul evenimentelor cu foc aproape s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în a treia lună a anului 2025, s-au întregistrat 90 de incendii ( 37 de vegetație uscată), cu 47,54% mai multe față de perioada de referință.

Pompierii au constatat faptul că cele mai multe incendii, înregistrate luna trecută, s-au produs din cauza coșurilor de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și a scurtcircuitelor.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire, a instalațiilor electrice și pe timpul fumatului, astfel:

Publicitate

Ø coșurile de fum:

– verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți părtea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

Ø sobe:

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

Ø instalația electrică/ surse de încălzire electrice:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede;

– nu amplasați aparatele electrice de încălzire în apropierea materialelor combustibile sau a corpurilor de mobilier;

– nu folosiţi aparate electrice de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;

– nu adormiți cu aparatele electrice de încălzire în funcțiune;

– nu amplasați materiale combustibile la mai puțin de un metru față de mijloacele de încălzire;

– opriți funcționarea mijloacelor de încălzire atunci când părăsiți locuința.

 

Ø fumat

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Restructurări la Poșta Română: Reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității

Publicat

Publicitate

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați, scrie alba24.ro.

La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.

Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central

De la începutul anului 2025, numărul angajaților din Administrația Centrală s-a diminuat cu 67 de posturi, reprezentând un procent semnificativ de 20%. Măsurile au generat o economie anuală de aproximativ 10.000.000 lei la bugetul companiei.

Până în prezent, optimizările realizate de management au condus la economii totale de 151,3 milioane de lei, dintre care 122,4 milioane lei reprezintă economii nete, excluzând beneficiile generate de mobilitatea salariaților. Această strategie continuă să producă efecte pozitive pe termen lung asupra costurilor operaționale, anunță Poșta Română.

Compania precizează că solicitările pentru serviciile Poștei Române sunt în creștere. Segmentul de curierat a marcat o redresare importantă în 2024, cu o creștere de 11% a veniturilor, după o perioadă prelungită de declin.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii și subofițerii recompensați cu mulțumiri, felicitări sau citare prin Ordin de Zi pe Unitate, un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad.
Tot acum au fost premiați și câștigătorii concursurilor sportive organizate premergător sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, cu sprijinul Asociației Sportive ,,Prutul” Botoșani și Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 2 Botoșani.

În urmă cu două zile, pe 1 aprilie, jandarmii botoșăneni au sărbătorit și prima atestare documentară a jandarmilor pe meleaguri botoșănene, respectiv 131 de ani de la înființarea Companiei Jandarmi Botoșani, dată care a fost stabilită drept Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar pe 29 martie jandarmii în activitate s-au întâlnit cu foștii colegi, aflați acum în rezervă sau în retragere, la Ziua Veteranilor Unității.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară.

Festivalul se va desfășura pe două secțiuni și cinci categorii de vârstă, după cum urmează:

  • soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 de ani)
  • soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani)

Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.

Fișele de înscriere, însoțite de acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal și de dovada achitării taxei de înscriere se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica.cjcpctbt@yahoo.com, până la data de 23 aprilie 2025, ora 12ºº.

Anul acesta, preselecţia se va desfășura fizic, în data de 24 aprilie 2025, de la ora 12ºº, la sediul C.J.C.P.C.T. Botoșani (Casa Văsescu, str. Unirii, nr. 10, Botoșani), de către o comisie de preselecție, iar concurenții vor prezenta piesa/piesele propuse pentru concurs. Lista concurenților care au trecut de faza preselecției va fi publicată pe site-ul instituției și pe pagina de Facebook Centrul Creației Botoșani.

Publicitate

Concurenții care au trecut preselecția vor trimite către instituția organizatoare setul complet de partituri pentru piesa cu acompaniament (viori, suflători, armonie), scrise în tonalitatea potrivită concurenului/concurentei în format PDF, scanate, nu fotografiate, până la data de 5 mai 2025.

Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laurenților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra, desigur, și Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending