Connect with us

Eveniment

Peste 500 de amenzi au primit botoșănenii în ultimele patru zile. Majoritatea au cerut ajutor prin apel la 112

Publicat

Publicitate

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, asigurându-se că botoșănenii s-au bucurat în siguranță de sărbători, astfel că, la nivelul județului Botoșani, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie,  forțele de ordine au intervenit la 289 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților specifice desfășurate au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 39 de      permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

 

Manifestările publice cu participare numeroasă din minivacanța de Anul Nou s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cetățeni, nefiind înregistrate evenimente semnificative la nivelul județului Botoșani.

Publicitate

Misiunile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, fără însă a fi tolerate abaterile de la normele legale pe timpul desfășurării festivalurilor de datini și obiceiuri tradiționale sau la spectacolele de Revelion organizate în aer liber.

În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu efective de poliție, în această perioadă au fost aplicate aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire și alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și efectuarea unor operațiuni cu materiale explozive, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării mai mult de 4600 de petarde, candele romane și baterii de artificii.

Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au comportat responsabil la evenimentele publice de sfârșit de an și le recomandăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

 

În perioada anterioară, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. S-a folosit la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, drept urmare nu au fost înregistrate aglomerări.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada 29 decembrie 2023 -03 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, au efectuat formalitățile de control aproximativ 16.200 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 4.850 mijloace de transport.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Moldova, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 12.400 persoane și 3.650 de mijloace de transport (comparativ cu 10.100 de persoane şi 3200 mijloace de transport în aceeaşi perioadă a anului trecut).

În perioada următoare, la frontiera cu R. Moldova se estimează creşteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, în funcţie de dinamica valorilor de trafic, se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca, vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

 

 

În ultimele patru zile, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în 79 de situații de urgență.

Aceștia au acționat pentru stingerea a patru incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 61 de persoane care aveau probleme medicale, pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier și salvarea a patru tineri de pe acoperișul unei clădiri, de la aproximativ zece metri.

La aceste evenimente se adaugă alte intervenții cum ar fi asigurarea  măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros, transportul unor persoane supraponderale și deblocarea unor uși de acces în locuințe unde erau persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Cel mai grav caz s-a înregistrat cu câteve ore înainte de trecerea în Noul An, la Corlăteni, unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința. Aceasta locuia singură, iar incendiul a fost observat și anunțat târziu de către vecini. Cel mai probabil, tragedia s-a produs din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.

În aceeași perioadă, inspectorii de prevenire au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind constatate 18 deficiențe. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care zece amenzi în cuantum total de 155.000 de lei.

Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi.

Țineți cont de sfaturile noastre și manifestați un comportament preventiv.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.

 

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/rezultatele-masurilor-dispuse-de-structurile-mai-in-judetul-botosani-in-minivacanta-prilejuita-de-revelion/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când vor fi cele mai scurte zile ale anului 2025. Ce explicații au experții pentru acest fenomen

Publicat

Publicitate

Cea mai scurtă zi din an: Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă decât media. Astronomii spun că alte două zile din această vară vor fi și mai scurte.

Astfel, ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă decât media zilelor. Acest lucru s-a întâmplat din cauza accelerării rotației Pământului în jurul axei sale.

Totuși, aceasta nu este cea mai rapidă zi a anului, deoarece pe 22 iulie și 5 august zilele vor fi și mai scurte, cu 1,38 și respectiv 1,52 milisecunde, scrie Mediafax.

Fenomenul se datorează poziției Lunii față de ecuator. Pe aceste trei date, Luna se află la cea mai mare distanță de ecuator, ceea ce modifică impactul gravitațional asupra rotației Pământului, potrivit Live Science.

Câte secunde are o zi în mod obișnuit

O zi pe Pământ durează în mod normal aproximativ 86.400 de secunde sau 24 de ore. Dar viteza rotației depinde de mai mulți factori, inclusiv poziția Soarelui și Lunii și câmpul gravitațional terestru.

Pentru majoritatea oamenilor, pierderea unei milisecunde trece neobservată. Însă computerele, GPS-ul, sistemele bancare, telescoapele mari și rețelele electrice se bazează pe sincronizarea precisă pentru a funcționa. Pentru aceste sisteme, fiecare milisecundă contează.

Publicitate

„Transmitem date atât de repede, iar toate trebuie să fie marcate cu ora, astfel încât computerele să știe ce date merg unde”, explică David Gozzard, cercetător la Universitatea din Australia de Vest, specializat în măsurători de precizie, citat de Mediafax.

În ultimele două miliarde de ani, rotația Pământului a încetinit din cauza îndepărtării treptate a Lunii, ceea ce a dus la prelungirea zilelor. Cercetătorii au descoperit că în urmă cu 1-2 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar 19 ore.

Însă începând din 2020, oamenii de știință au observat că Pământul a început să se rotească puțin mai repede.

„Zilele sunt acum puțin mai scurte decât în ultimii 50 de ani”, confirmă Dirk Piester, șeful Grupului pentru difuzarea timpului la institutul național de meteorologie din Germania.

Citeste mai mult

Eveniment

Rochii de mireasă și accesorii de lux, dar fără acte: Captură inedită a polițiștilor de frontieră botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni au descoperit într-un autoturism, în urma unui control efectuat în trafic, mai multe rochii de mireasă precum și accesorii pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale de proveniență.

În data de 10 iulie a.c., în jurul orei 11.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi–ITPF Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localității Dersca, a oprit pentru control un autoturism înmatriculat în Ucraina, condus de către un bărbat, cetățean ucrainean, în vârstă de 46 de ani.

Cu ocazia efectuării controlului, în mijlocul de transport au fost descoperite 17 rochii de lux (de mireasă și de ocazie) precum și diverse accesorii pentru rochii și evenimente. Colegii noștri au solicitat prezența unui echipaj din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași, care a constatat că cetățeanul nu deținea documente pentru produsele respective.
Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 8.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de aproximativ 23.000 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția intensifică controalele pe un drum din Flămânzi se întâmplă frecvent accidente: 45 de permise de conducere reținute într-o singură zi

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, produse pe fondul vitezei excesive.

În cadrul acțiunii, au fost depistați 45 de conducători auto care au depășit viteza legală, fiindu-le reținute permisele de conducere.

Scopul acestor activități este creșterea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente grave. Viteza excesivă rămâne una dintre principalele cauze generatoare de accidente cu urmări tragice.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare, cu accent pe sancționarea abaterilor grave și comportamentelor care pun în pericol viața participanților la trafic.

Circulați cu prudență și respectați limitele legale de viteză!

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

Publicat

Publicitate

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru. Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter¬mi¬nat de pictat veşmin-tele şi ce¬lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin¬te¬le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri¬ce¬put mai bi¬ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se spune că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei și Pruncului Iisus așa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani.

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending