Connect with us

Eveniment

Peste 500 de amenzi au primit botoșănenii în ultimele patru zile. Majoritatea au cerut ajutor prin apel la 112

Publicat

Publicitate

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, asigurându-se că botoșănenii s-au bucurat în siguranță de sărbători, astfel că, la nivelul județului Botoșani, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie,  forțele de ordine au intervenit la 289 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților specifice desfășurate au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 39 de      permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

 

Manifestările publice cu participare numeroasă din minivacanța de Anul Nou s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cetățeni, nefiind înregistrate evenimente semnificative la nivelul județului Botoșani.

Publicitate

Misiunile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, fără însă a fi tolerate abaterile de la normele legale pe timpul desfășurării festivalurilor de datini și obiceiuri tradiționale sau la spectacolele de Revelion organizate în aer liber.

În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu efective de poliție, în această perioadă au fost aplicate aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire și alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și efectuarea unor operațiuni cu materiale explozive, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării mai mult de 4600 de petarde, candele romane și baterii de artificii.

Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au comportat responsabil la evenimentele publice de sfârșit de an și le recomandăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

 

În perioada anterioară, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. S-a folosit la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, drept urmare nu au fost înregistrate aglomerări.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada 29 decembrie 2023 -03 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, au efectuat formalitățile de control aproximativ 16.200 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 4.850 mijloace de transport.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Moldova, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 12.400 persoane și 3.650 de mijloace de transport (comparativ cu 10.100 de persoane şi 3200 mijloace de transport în aceeaşi perioadă a anului trecut).

În perioada următoare, la frontiera cu R. Moldova se estimează creşteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, în funcţie de dinamica valorilor de trafic, se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca, vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

 

 

În ultimele patru zile, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în 79 de situații de urgență.

Aceștia au acționat pentru stingerea a patru incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 61 de persoane care aveau probleme medicale, pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier și salvarea a patru tineri de pe acoperișul unei clădiri, de la aproximativ zece metri.

La aceste evenimente se adaugă alte intervenții cum ar fi asigurarea  măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros, transportul unor persoane supraponderale și deblocarea unor uși de acces în locuințe unde erau persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Cel mai grav caz s-a înregistrat cu câteve ore înainte de trecerea în Noul An, la Corlăteni, unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința. Aceasta locuia singură, iar incendiul a fost observat și anunțat târziu de către vecini. Cel mai probabil, tragedia s-a produs din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.

În aceeași perioadă, inspectorii de prevenire au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind constatate 18 deficiențe. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care zece amenzi în cuantum total de 155.000 de lei.

Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi.

Țineți cont de sfaturile noastre și manifestați un comportament preventiv.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.

 

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/rezultatele-masurilor-dispuse-de-structurile-mai-in-judetul-botosani-in-minivacanta-prilejuita-de-revelion/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Caniculă la Botoșani: Cod galben de căldură în următoarele două zile

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la aceeași oră. În acest interval, temperaturile maxime sunt prognozate să urce la valori cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua semnificativ disconfortul termic resimțit de populație.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și limitarea efortului fizic intens în orele de vârf.

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:
– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

Recomandări pentru menținerea unui mediu răcoros în locuință, în perioadele de caniculă:
– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a altor surse de căldură, pentru a evita încălzirea suplimentară a locuinței;
– țineți ferestrele închise în timpul zilei, atunci când temperatura exterioară este mai ridicată decât cea din interior;
– aerisiți locuința dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a permite răcirea naturală a spațiului;
– folosiți aparatul de aer condiționat în mod responsabil – setați temperatura cu cel mult 5°C mai mică decât cea ambientală, pentru a evita șocul termic.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei:
Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:
– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute. Vor fi incluse în categoria „burselor sociale”

Publicat

Publicitate

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute și în anul școlar următor. Acestea vor fi incluse oficial în categoria extinsă a „burselor sociale”. Măsura vizează sprijinirea tinerelor mame care își continuă studiile și reducerea abandonului școlar în rândul acestora.

Potrivit consilierul ministrului Educației, Mirabelei Amarandei, Daniel David, ministrul Educației, și-a reafirmat angajamentul față de această măsură, considerând-o esențială pentru sprijinirea tinerelor mame aflate în situații vulnerabile și pentru ruperea cercului vicios al sărăciei, abandonului școlar și excluziunii sociale, relatează mediafax.ro.

„Ministrul Daniel David anunțase acum câteva săptămâni, la primele discuții despre măsurile din educație, că bursele pentru mamele minore nu sunt un subiect de negociere, înțelegând impactul și importanța lor. Astăzi (sâmbătă – n.r.) am rediscutat cu el tema și mă bucur că ministrul David și-a reconfirmat poziția, respectiv de menținere a acestora în pachetul de măsuri asumat de Ministerul Educației. Bursele destinate reinserției mamelor minore rămân. În cuantumul existent. (…) Există niște argumente și raționale și juste pe care se structurează actualele măsuri și mă bucur că incluziunea mamelor minore rămâne, și pentru ministrul Daniel David, un subiect care nu se negociază în criză”, a transmis Amarandei.

Aceste burse vor fi incluse în categoria largă a „burselor sociale”

Deși bursele vor fi incluse în categoria mai largă a „burselor sociale”, oficialii dau asigurări că ele nu vor fi eliminate sau diminuate.

Măsura are la bază studii internaționale, care arată că nivelul de educație al părinților influențează semnificativ viitorul copiilor. Reîntoarcerea la școală a mamelor minore este astfel esențială nu doar pentru ele, ci și pentru următoarele generații.

Publicitate

Detaliile privind modul de aplicare a măsurii urmează să fie făcute publice marți, după aprobarea finală a legii aflate în analiză parlamentară.

Citeste mai mult

Eveniment

Din 14 iulie, pe site-ul Ministerului Sănătății va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale

Publicat

Publicitate

Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, citat de agerpres.ro.

‘Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient! Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale. Invit toți pacienții și aparținătorii să ne trimită fotografii și informații despre modul în care este servită hrana, calitatea acesteia și aspectul porțiilor”, a transmis ministrul pe Facebook.

Potrivit lui Rogobete, acesta este un pas important pentru transparență și îmbunătățirea condițiilor din spitale.

”Mă angajez să fiu alături de fiecare pacient aflat în suferință și să lupt pentru un sistem medical mai uman și mai responsabil. Vă mulțumesc pentru implicare!’, a fost mesajul transmis de ministrul Sănătății.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Sisoe

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Sisoe (†429), urmând cu osârdie lui Hristos, a trăit în sihăstrie, în pustiile Egiptului. Prin smerenie şi rugăciune i-a biruit pe vrăjmaşii nevăzuţi, iar locul nevoirii sale a fost în muntele în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare (251-356), fiind cu adevărat următor al vieţii acestuia.

Pentru viaţa sa curată s-a învrednicit de darul facerii de minuni, înviind copilul unui mirean care venise la el pentru binecuvântare.

Acela, intrând în chilia Cuviosului Sisoe, s-a aruncat la picioarele lui, împreună cu fiul cel mort, pe care l-a pus cu faţa în jos, ca şi cum ar fi cerut binecuvântare şi rugăciune. Şi, făcând Avva rugăciune şi binecuvântându-i, a ieşit omul afară, lăsându-şi copilul să zacă mort, la picioarele Cuviosului. Iar acesta, neştiind despre moartea copilului, ci socotind că stă pentru rugăciune, i-a zis: „Scoală-te, fiule, şi mergi de aici!”

Şi îndată înviind cel ce fusese mort, s-a ridicat şi a ieşit pe urmele părintelui său. Deci tatăl, văzându-și fiul înviat, s-a întors cu el la Sfântul Sisoe şi închinându-se, i-a mulţumit.

Vieţuind în pustie 60 de ani, Cuviosul Sisoe s-a apropiat de sfârşitul său. Şi când era aproape să moară, stând lângă el monahii, a strălucit faţa lui şi a zis: „Iată Avva Antonie a venit”. Şi trecând puţin timp a zis: „Iată ceata Prorocilor a venit”. Iarăşi strălucind faţa lui şi mai tare a zis: „Iată ceata Apostolilor a venit”. Atunci fraţii l-au rugat să le spună cu cine vorbeşte, iar el le-a zis: „Iată îngerii au venit ca să mă ia şi mă rog să mă mai lase puţin să mă pocăiesc”.

Iar faţa sa a strălucit şi mai mult făcându-se ca soarele şi s-au temut toţi. Şi iarăşi a grăit către ei Cuviosul: „Iată, vine Domnul, vedeţi toţi, că zice: Aduceţi-Mi vasul cel ales din pustie”. Zicând acestea, Sfântul Sisoe şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, iar chilia s-a umplut de bună mireasmă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending