Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 500 de amenzi au primit botoșănenii în ultimele patru zile. Majoritatea au cerut ajutor prin apel la 112

Publicat

Publicitate

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, asigurându-se că botoșănenii s-au bucurat în siguranță de sărbători, astfel că, la nivelul județului Botoșani, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie,  forțele de ordine au intervenit la 289 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților specifice desfășurate au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

Publicitate

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 39 de      permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

 

Manifestările publice cu participare numeroasă din minivacanța de Anul Nou s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cetățeni, nefiind înregistrate evenimente semnificative la nivelul județului Botoșani.

Publicitate

Misiunile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, fără însă a fi tolerate abaterile de la normele legale pe timpul desfășurării festivalurilor de datini și obiceiuri tradiționale sau la spectacolele de Revelion organizate în aer liber.

În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu efective de poliție, în această perioadă au fost aplicate aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire și alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și efectuarea unor operațiuni cu materiale explozive, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării mai mult de 4600 de petarde, candele romane și baterii de artificii.

Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au comportat responsabil la evenimentele publice de sfârșit de an și le recomandăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

Publicitate

 

În perioada anterioară, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. S-a folosit la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, drept urmare nu au fost înregistrate aglomerări.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada 29 decembrie 2023 -03 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, au efectuat formalitățile de control aproximativ 16.200 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 4.850 mijloace de transport.

Publicitate

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Moldova, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 12.400 persoane și 3.650 de mijloace de transport (comparativ cu 10.100 de persoane şi 3200 mijloace de transport în aceeaşi perioadă a anului trecut).

În perioada următoare, la frontiera cu R. Moldova se estimează creşteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, în funcţie de dinamica valorilor de trafic, se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca, vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

 

 

În ultimele patru zile, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în 79 de situații de urgență.

Aceștia au acționat pentru stingerea a patru incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 61 de persoane care aveau probleme medicale, pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier și salvarea a patru tineri de pe acoperișul unei clădiri, de la aproximativ zece metri.

La aceste evenimente se adaugă alte intervenții cum ar fi asigurarea  măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros, transportul unor persoane supraponderale și deblocarea unor uși de acces în locuințe unde erau persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Cel mai grav caz s-a înregistrat cu câteve ore înainte de trecerea în Noul An, la Corlăteni, unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința. Aceasta locuia singură, iar incendiul a fost observat și anunțat târziu de către vecini. Cel mai probabil, tragedia s-a produs din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.

În aceeași perioadă, inspectorii de prevenire au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind constatate 18 deficiențe. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care zece amenzi în cuantum total de 155.000 de lei.

Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi.

Țineți cont de sfaturile noastre și manifestați un comportament preventiv.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.

 

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/rezultatele-masurilor-dispuse-de-structurile-mai-in-judetul-botosani-in-minivacanta-prilejuita-de-revelion/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Adolescenta din Vlăsinești, căutată de familie, a fost găsită de polițiști

Publicat

Publicitate

Adolescenta de 14 ani, din Vlăsinești, a fost găsită de polițiști după mai multe ore de căutări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, copila a fost identificată în cursul nopții, în orașul Săveni. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu.
A fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență pentru clarificarea tuturor aspectelor care au condus la părăsirea domiciliului.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO:Corul Parohiei Sf. Ioan Botezătorul din Botoșani, invitat să dea răspunsurile la strană într-o parohie din Raionul Rîșcani

Publicat

Publicitate

A treia zi de Paști , Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botosani, a dat curs unei invitații a Parohiei „Sfânta Parascheva” Borosenii Noi, Raionul Riscani, Republica Moldova, pentru a da răspunsurile la Sfânta Liturghie. Astfel, cu binecuvântarea părintelui protopop Petru Fercal, au poposit la această parohie 30 de membri ai corului, coordonați de profesorul de psaltică Gheorghe Bulboacă.

Slujba emoționantă a deschis Festivalul raional al Cântecului Pascal „Lumina Învierii” în Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva din satul Borosenii Noi, Raionul Rîșcani,

Republica Moldova, s-a desfășurat Festivalul raional al Cântecului Pascal „Lumina Învierii”. Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de preoții Protopopiei Rîșcani, membrii Corului „Sfântul Ioan Botezătorul”completând minunat cu răspunsurile la strană, reușind să creeze un popas duhovnicesc deosebit. La deschiderea festivalului, primarul Eugen Rîbac și parohul bisericii Sfântei Parascheva, părintele Ioan Pânzescu, gazdele evenimentului  au mulțumit tuturor participanților pentru prezență și au menționat importanța păstrării credinței creștine a strămoșilor.

Publicitate

Părintele Teodor Domniță, protoiereu mitrofor, protopop de Rîșcani și șeful Secției Cultură Rîșcani, Ulea Calistru, au apreciat prezența la festival a parohiilor și colectivelor artistice din raion. Festivalul a început cu o piesă de teatru cu specific religios, pusă în scenă de membrii teatrului de amatori ” Brăzdenii”, coordonați de Irina Bârlădeanu, reușind să transmită trăirea lor și o mică parte, dar foarte importantă, a învățăturii ortodoxe cu privire la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

De asemenea Corul Sfântul Ioan Botezătorul a interpretat câteva cântări pascale în cadrul acestui festival.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei cutremure, marți dimineața, într-o zonă mai puțin obișnuită pentru seisme, din România

Publicat

Publicitate

Trei cutremure de suprafaţă, de magnitudine redusă, s-au produs în Maramureş, în mai puţin de 24 de ore.

Marţi dimineaţă, în zona Maramureş, la ora 8,31, a avut loc un cutremur de magnitudine 2,4, la o adâncime de 3,4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 55km E de Baia Mare.

Publicitate

În aceeaşi zi, la ora 23,27, în regiune s-a produs un alt cutremur, la adâncimea de 2,3 km. Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 2,6, fiind  în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 54km E de Baia Mare.

Un al treilea cutremur a avut loc miercuri, la 6.02, în Maramureş, la adâncimea de  6,8 km. Şi acesta a avut magnitudine 2,6, producându-se  în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Baia Mare, 55km N de Bistrita.

Sursa: realitatea.net

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

Publicat

Publicitate

La 8 mai, în fiecare an, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Ziua a fost stabilită în 1859, de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, conform site-ului Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, www.ifrc.org.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut în 1859 la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Atunci Dunant a atras atenţia lumii asupra necesităţii de a înfiinţa societăţi de ajutor şi de a promova un acord internaţional cu privire la ajutorarea răniţilor şi la persoanele care îi îngrijesc.

Bătălia de la Solferino a avut loc la 24 iunie 1859, în nordul Italiei, unde armatele Franţei şi Austriei (peste 320.000 de oameni) s-au luptat cu înverşunare timp de 16 ore. În urma confruntării, numărul morţilor şi al răniţilor de pe câmpul de luptă a fost de 40.000. Bătălia a reprezentat o victorie pentru francezi, dar costul a fost enorm: cadavrele erau aşezate unele peste altele, iar răniţii zăceau neîngrijiţi. Henry Dunant, care venise pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, a fost martor al imaginii oribile de după bătălie. El a adunat oameni din satul învecinat şi împreună cu ei, timp de trei zile, fără întrerupere, a îngrijit răniţii. Vorbele sale – “Siamo tutti fratelli” (suntem cu toţii fraţi) – au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, notează site-ul https://crucearosie.ro/.

Publicitate

Întors în Elveţia, Henry Dunant a scris şi a publicat, în noiembrie 1862, cartea “O amintire de la Solferino”, principalul scop al lui Dunant fiind acela de a aduce în atenţia lumii cruda realitate a războiului. El a trimis cartea sa familiilor domnitoare din Europa, dar şi liderilor militari, politici, celor implicaţi în acţiuni filantropice şi prietenilor. Cartea propunea două idei care s-au dovedit a avea o importanţă crucială: înfiinţarea, în fiecare ţară, a unei societăţi de ajutorare a răniţilor pe timp de război, alcătuită din voluntari; promovarea unui acord internaţional care să protejeze soldaţii răniţi pe câmpul de luptă şi pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le, astfel, un statut neutru.

“O amintire de la Solferino” a avut o influenţă foarte importantă, Dunant reuşind să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Doisprezece şefi de stat au semnat atunci prima Convenţie de la Geneva. Tot atunci a fost adoptată şi emblema unei cruci roşii pe fundal alb (inversul steagului Elveţiei – cruce albă pe fond roşu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau răniţii şi, astfel, de a asigura protecţia acestora pe câmpul de luptă.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending