Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 40 de botoșăneni au cerut intervenția poliției în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pe raza întregului județ.

Forțele de ordine au intervenit la 51 de evenimente, 46 dintre acestea fiind sesizate prin apel la 112.

În urma activităților desfășurate, pe raza întregului județ, au fost aplicate 183 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 78.480 de lei, ponderea fiind deținută de sancțiunile aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Publicitate

Totodată, pentru abaterile înregistrate la regimul rutier, au fost reținute, în vederea suspendării, 11 permise de conducere, 7 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea vitezei legale, unul pentru consumul de alcool la volan și 3 pentru alte abateri (depășire pe linie continuă, neutilizarea centurii de siguranță) și 6 certificate de înmatriculare pentru modificări neomologate aduse autovehiculului și inspecția tehnică periodică expirată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu VIOLENT în această seară la Botoșani. Vecini panicați într-un bloc de pe strada Vârnav. ISU a intervenit urgent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit, în această seară, într-un bloc de pe strada Vârnav din municipiul Botoșani, a anunțat ISU Botoșani.

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul, proprietarii nu erau acasă. Vecinii au simțit miros de fum și au sunat după ajutor, la pompieri.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau bunurile din balcon și bucătărie, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au folosit și un ventilator pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc.

Nu s-a impus evacuarea locatarilor.

Publicitate

Au ars un aragaz, mobila de bucătărie și trei geamuri  termopan.

Intervenția a fost îngreunată din cauza mașinilor care erau parcate lângă bloc, în locuri neamenajate.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Publicitate

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪️verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

▪️nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪️la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪️nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪️nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪️instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

Un motociclist din Botoșani și încă două persoane au decedat în urma unui accident produs pe DN 24 la Codăeşti, lângă Iași

Publicat

Publicitate

Trei persoane au decedat, duminică, în urma accidentului rutier produs pe drumul naţional DN 24, în zona localităţii Codăeşti, la limita dintre judeţele Vaslui şi Iaşi, relatează agerpres.ro.

În accident au fost implicate două motociclete şi un autoturism. Pe una dintre motociclete se afla doar conducătorul, un tânăr din Botoșani dar care era mutat de ceva vreme în zona Breazu Iași, iar pe cea de-a doua erau două persoane, ambii de loc din Galați, care locuiau de ceva timp în Iași, în timp ce în maşină se afla doar o conducătoare auto.

 

Publicitate

Sursa video: ISU Vaslui

“La sosirea echipajelor de intervenţie au fost găsite patru victime, trei dintre acestea aflându-se în stare de inconştienţă. Atât motocicletele, cât şi autoturismul au fost cuprinse de flăcări. Ecihipajele de intervenţie au evaluat victimele, le-au evacuat şi au început manevrele de resuscitare pentru trei dintre acestea. Din nefericire, a fost confirmat decesul în cazul a trei dintre victimele accidentului. Pompierii militari au lichidat incendiul, iar acum asigură zona”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Marius Stanciu.

Publicitate

Femeia aflată la volanul autoturismului a suferit un atac de panică.

Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările producerii accidentului.

Din primele cercetări, se pare că una dintre motociclete a încercat să depăşească o altă motocicletă aflată în faţă şi a intrat în coliziune cu autoturismul. Maşina a intrat pe contrasens şi ar fi lovit cealaltă motocicletă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lista ”românilor de pe cer”. Craterul Eminescu de pe Mercur a atras chiar atenția NASA

Publicat

Publicitate

Corpurile cereşti pot purta numele unor oameni care au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă, sau alt domeniu. Puțină lume știe că printre aceștia se află și mulți români. Printre numele românești în spațiu, date unor corpuri cerești sau formațiuni de pe alte planete, Eminescu a dat numele unui crater de pe Mercur care a atras chiar atenția NASA, relatează alba24.ro.

”O mare onoare este ca numele tău să fie purtat o anumită formațiune de pe o planetă. Onoarea este mare, dar nu ai cum să te bucuri de ea, pentru că toate formațiunile de pe planete poarta numele personalităților decedate” precizează cei de la Astro Urseanu, care au realizat o listă a ”românilor de pe cer”.

Spre exemplu, din aprilie 2008, un crater de 125 km în diametru, situat pe planeta Mercur, a primit numele de Eminescu.

Publicitate

”Este un crater interesant pentru că pare că s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur.

Lanţuri de cratere mai mici se întâlnesc în jurul acestuia, formate de fragmentele ce s-au desprins de asteroidul care a produs craterul și de materia expulzată la impact” precizează Astro Urseanu.

NASA a prezentat o imagine uimitoare a craterului, asemănătoare unui ochi de pisică. ”Nebula? Nu, este craterul Ochiul Pisicii!” au scris cei de la NASA când au prezentat imaginea.

Publicitate

În centrul acestei imagini uimitoare se află craterul Eminescu de pe planeta Mercur, luminat de un halo luminos de material în jurul marginii sale.

Titlul imaginii face referire la Nebuloasa Ochiul Pisicii, o nebuloasă emblematică, bine studiată, care are caracteristici similare cu această imagine a lui Eminescu, cum ar fi în special albastrul, galbenul și forma sferică a formațiunii.

Publicitate

Această imagine a fost asurprinsă de nava spațială MESSENGER a NASA ca o observație color de înaltă rezoluție cu țintă precisă.

Nume românești în spațiu, date unor corpuri cerești sau formațiuni de pe alte planete

Pe Lună, există un crater numit ”Haret”, după numele matematicianului Spiru Haret. Tot pe Lună există un lanț muntos sub numele de Montes Carpatus.

Publicitate

FOTO: astro-urseanu.ro

Poeta Elena Văcărescu, născută în România, are și ea un crater cu numele ei, pe Venus.

Craterul, aflat în emisfera sudică a planetei, are un diametru de 31,5 de kilometri.

Un alt nume de pe Venus este „Darclée”, botezat în 2003 după soprana Hariclea Darclée (1860-1939). Acesta este dat unei formațiuni vulcanice, numită „patera”, cu un diametru de 15 kilometri.

Tot pe Venus mai există nume de formațiuni precum Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica.

Pe Marte regăsim Valea Rhabon, numele antic al râului Jiu. Este de fapt un tub prin care a curs lavă.

Există de asemenea multe nume ale unor localități românești. Chiar și două potențiale planete din Galaxia Adromeda au fost numite de astronomii români care le-au observat în premieră Galați V1 și Galați V2.

De asemenea, sunt foarte mulți asteroizi care poartă nume românești: Transylvani, Drăgescu, Piatra Neamț, Pârvulescu, Nedelcu, Marius Ioan, Curelaru, Enescu, Văduvescu și așa mai departe.

Lista lor și articolul complet poate fi citit pe Astro-Urseanu.

FOTO: NASA, grafic Astro-Urseanu

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani!

Publicat

Publicitate

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Bihor am văzut multe proiecte ambițioase, care fac dovada unei viziuni mărețe și a unei ambiții reale de a dezvolta. Privesc cu admirație către întreg județul Bihor și nu pot să nu mă gândesc la județul meu. Merităm mai mult și știu că putem să ne ridicăm de unde am căzut, pentru că, în prezent, administrația noastră este departe de modelul oferit de județele dezvoltate.

Cu sprijinul colegilor mei, majoritatea antreprenori de succes, care știu cu adevărat ce înseamnă să performezi în primul rând în viața profesională, nu avem cum să dăm greș!

Din 9 iunie, Botoșaniul are și el parte de un nou început și o nouă șansă la dezvoltare! Cei care l-au transformat într-un eșec trebuie să plece acasă!

Publicitate

C.M.F. 21240015

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending