Connect with us

Eveniment

Peste 300 de persoane urmărite la nivel naţional, depistate în luna mai

Publicat

Publicitate

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat vineri că în luna mai au fost identificate peste 300 de persoane căutate la nivel național.

„Astfel, în perioada 1 – 31 mai, în urma activităţilor de căutare şi identificare, au fost depistate sau a fost clarificată situaţia a 316 persoane urmărite la nivel naţional. Dintre acestea, 253 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, iar 23 aveau mandate de arestare preventivă”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Conform aceleiaşi surse, faţă de 23 de persoane au fost emise mandate europene de arestare şi pentru alte 10 au fost dispuse sentinţe de internare în unităţi medicale de specialitate.

„De asemenea, în luna mai, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii de investigaţii criminale, au fost depistate 1.197 de persoane dispărute, 742 fiind minor3”, se mai menţionează în comunicat. Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Claritate mai mare pe etichete: Reguli noi pentru producătorii de sucurile naturale și nectarul din comerț

Publicat

Publicitate

Claritate mai mare pe etichete: Reguli noi pentru producătorii de sucuri naturale și nectarul din comerț. Un nou ordin publicat în Monitorul Oficial stabilește cerințe mai stricte pentru sucurile naturale și nectarul din comerț, scrie alba24.ro.

Pentru a putea fi vândute, acestea trebuie să conțină o cantitate minimă de fructe pentru a asigura o compoziție mai clară și mai naturală. În plus, producătorii vor fi obligați să menționeze pe etichetă tipurile exacte de fructe folosite, astfel încât consumatorii să știe exact ce cumpără.

Un ordin emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și de președintele ANPC, aduce modificări importante în legislația privind sucurile de fructe și produsele similare.

Acest act normativ aliniază regulile din România la mai multe directive europene, stabilind cerințe clare pentru compoziția, fabricarea și etichetarea acestor produse, potrivit termene.ro.

Noile norme vor intra în vigoare pe 14 iunie 2026. Până atunci, producătorii vor trebui să epuizeze stocurile de produse care nu respectă noile cerințe.

Producătorii susțin noile reguli

Publicitate

Noile norme privind compoziția și etichetarea produselor alimentare sunt bine primite de unii producători, care spun că respectă deja aceste cerințe.

„Este foarte bine că se impun aceste norme de transparență. Noi le respectam oricum, de multă vreme. Cumpărătorul trebuie să știe să aleagă în cunoștință de cauză”, a declarat pentru termene.ro Diana Stanciulov, director juridic și comercial al Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului de Topoloveni.

Noile reglementări, care transpun directive europene în legislația națională, nu se aplică doar sucurilor de fructe, ci și altor produse alimentare, inclusiv gemurilor.

Una dintre modificări prevede că un kilogram de gem trebuie să conțină cel puțin 450 de grame de fruct, față de 350 de grame, cât este în prezent.

Ce alte modificări aduce noul ordin

Noul ordin aduce modificări importante privind denumirile și informațiile care trebuie să apară pe etichetele produselor alimentare. Printre cele mai semnificative schimbări se numără eliminarea unor denumiri generice care erau folosite pentru a indica materia primă sau țara de origine a produselor.

Astfel, atunci când un produs este realizat din una sau două categorii de fructe, acestea vor trebui menționate clar pe etichetă, iar ordinea va fi stabilită în funcție de ponderea fiecărui fruct. În cazul în care produsul conține mai mult de trei fructe, se va folosi denumirea „diferite fructe”.

De asemenea, vor apărea mențiuni suplimentare pentru a ajuta consumatorii să facă diferența între sucurile naturale și nectaruri.

De exemplu, sucurile de fructe pot include mențiunea „conțin numai zaharuri prezente în mod natural”, iar nectarul de fructe va trebui să aibă specificat pe etichetă dacă nu conține zaharuri adăugate, în conformitate cu reglementările europene.

Alte reglementări includ menționarea pe etichetă a adaosului de pulpă sau miez de fructe, dar și informații detaliate pentru produsele obținute din concentrat.

De exemplu, sucurile din concentrat vor trebui să aibă inscripționate mențiunile „obținut din concentrat” sau „obținut parțial din concentrat”, iar nectarurile de fructe vor trebui să includă un procent minim de suc de fructe sau piure de fructe, menționat clar pe etichetă.

Citeste mai mult

Eveniment

Blocada la Darabani: Permise reținute, zeci de amenzi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au acționat în ultimele zile pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60 de persoane și verificate 47 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

            

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Iași, depistat cu alcoolemie de 1,46 mg/l, de polițiștii din Ștefănești. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din județul Iași, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 15 februarie a.c., în jurul orei 17:00, a fost depistat de polițiștii din Ștefănești, conducând cu viteză peste limita legală, în localitatea Românești.

 

Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 44 de ani, găsit mort lângă o pădure din Botoşani. Se retrăsese de doi ani la Mănăstirea Coșula, după divorţul de soţie

Publicat

Publicitate

Descoperire macabră în apropierea unei păduri din judeţul Botoşani! Un bărbat de 44 de ani, dispărut de la începutul lunii, a fost găsit fără suflare, la doar câţiva zeci de metri de drum. Trupul acestuia a fost găsit, din întâmplare, de o femeie care se plimba prin zonă, scrie observatornews.ro.

Bărbatul era dat dispărut de familie, de două săptămâni. După zile întregi de căutări şi speranţă că îl vor găsi în viaţă, totul a avut un final dramatic.

„Am fost solicitaţi pentru o persoană găsită în pădurea Vorona, în apropierea Mănăstirii. La faţa locului am găsit o persoană de sex masculin decedată. Decesul a survenit cam cu vreo săptămână în urmă, deoarece era îngheţat. Am solicitat colegii de la Poliţia Municipiului Botoşani”, spune  Ovidiu Caia, ambulanţier.

Medicii chemaţi de urgenţă au constatat că pe trupul bărbatului existau mai multe muşcături de animale.

„Va fi dispusă efectuarea unei autopsii, care va stabili cauza decesului”, a declarat Delia Nenişcu, IPJ Botoşani.

Tânărul divorţase de soţie în urmă cu 2 ani

Bărbatul lucra de mai bine de doi ani la Mănăstirea Coșula, unde se retrăsese după divorțul de soție.

Publicitate

„Eu am fost mulţumit de toată activitatea pe care a depus-o el la Mănăstirea Coşula. În cei doi ani şi jumătate nu a lipsit nicio zi de la biserică”, spune Calinic Chirvase, preot stareț Mănăstirea Vorona.

La începutul lunii februarie, sora lui l-a luat de la mănăstire fără să ofere explicații, iar de atunci nu a mai fost văzut.

„Eu i-am spus pentru ce l-ai luat? Dacă nu m-ai întrebat pe mine de ce l-ai luat? Şi eu am anunţat Mitropolia, Exarhatul, lipsa lui”, spune Calinic Chirvase, preot stareț Mănăstirea Vorona.

Deocamdată, nu există informații clare despre cum și-a petrecut ultimele zile de viață.

„Poliţiştii din Botoşani au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate care sunt împrejurările în care a survenit decesul bărbatului de 44 de ani”, spune Delia Nenişcu, IPJ Botoşani.

Acum, poliţiştii aşteaptă rezultatele necropsiei pentru a continua ancheta.

Sursa: observatornews.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending