Connect with us

Eveniment

Peste 300 de elevi și profesori au fost evacuați la Liceul „Anastasie Bașotă”, Pomârla. Din fericire, a fost doar un exercițiu

Publicat

Publicitate
Peste 300 de elevi, cadre didactice și membri ai personalului auxiliar au fost evacuați astăzi, în cadrul unui exercițiu de simulare a unui cutremur, organizat la Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” din Pomârla.
Exercițiul a urmărit testarea reacției în caz de seism și consolidarea cunoștințelor privind comportamentul adecvat în astfel de situații. Participanții s-au evacuat în mod organizat și s-au deplasat către punctul de adunare, unde au primit informații utile din partea reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.
Elevii au avut ocazia să observe îndeaproape o autospecială de intervenție și să afle detalii despre echipamentele folosite în misiunile operative de către pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi. Paramedicii SMURD i-au învățat cum să execute corect manevrele de acordare a primului ajutor și le-au prezentat acestora autospeciala de intervenție.
De asemenea, elevii și cadrele didactice au fost instruiți de către inspectorii de prevenire în privința pașilor ce trebuie urmați înainte, în timpul și după un cutremur sau incendiu. În cadrul activității au fost distribuite materiale informative din campania națională „Nu tremur la cutremur”.
Recomandări pentru siguranța în timpul unui cutremur, dacă vă aflați la școală:
•Adăpostiți-vă sub pupitre, departe de ferestre, pereți exteriori sau obiecte periculoase;
•Protejați-vă capul și fața;
•Nu părăsiți sala de clasă în timpul seismului;
•Cadrul didactic trebuie să deschidă ușa și să se adăpostească lângă un perete de rezistență;
•Evacuarea se face doar după încheierea cutremurului și verificarea căilor de ieșire.
Dacă sunteți în exterior:
•Apropiați-vă de un loc sigur, departe de clădiri, copaci, cabluri sau alte obiecte care pot cădea;
•Stați la cel puțin 10 metri distanță de firele electrice rupte sau căzute.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

IPS Teofan, către preoții din Dorohoi: „Să mulțumim Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 5 mai, clericii din Protopopiatul Dorohoi au participat la întâlnirea preoțească de primăvară, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conferința a avut loc la Mănăstirea Gorovei din județul Botoșani și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în lăcașul de cult al așezământului monahal.

Dimpreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit arhim. Teofil Timişag, starețul mănăstirii, arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, dar și clerici din Protoieria Dorohoi.

După săvârșirea slujbei arhierești, clericii botoșăneni au ascultat referatul „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani”, realizat de pr. Vasile Ionuț Crețu de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Broscăuți, în tema Anului omagial și comemorativ 2025 în Patriarhia Română. În continuare a urmat o sesiune de dezbateri pe marginea subiectului prezentat, dar și o discuție cu privire la diferite aspecte administrativ-pastorale.

Suntem adunați aici pentru a mulțumi Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, de la Sfinții Apostoli Andrei și Filip până în ziua de astăzi. Dar, în mod special, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot darul de bine și pentru toată darea cea de folos revărsată asupra Bisericii noastre în ultima sută de ani, din momentul în care Biserica a fost chemată la slujirea Cerului și a pământului în demnitatea ei de patriarhie. Și trecut-au o sută de ani de răstigniri și învieri, de coborâșuri și ridicări, de momente de ceață și întuneric, dar și momente multe de lumină și înviere. Și pentru cele bune și cele mai puțin bune, pentru că și acestea din urmă au rolul lor pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu, îi aducem mulțumire Lui, căci fără de El nu putem face nimic bun, adevărat și autentic. Au fost vremuri grele: două războaie, regimul cel fără de Dumnezeu și frământările deceniilor din urmă. Este vorba despre o naștere prelungită întru nădejdea că Domnul, întru milostivirea Lui, continuă să-și arate slava Sa în rândul poporului celui dreptcredincios. Această perioadă de o sută de ani a fost presărată cu foarte mulți sfinți. Cu cât vremurile au fost mai grele, cu atât Dumnezeu S-a milostivit asupra noastră și ne-a dăruit chipuri de pocăință între preoții și călugării sfintelor mănăstiri, între preoții de parohii, între ierarhii Bisericii și între credincioșii cei necunoscuți, dar prezenți de-a lungul acestei perioade, precum și cea de dinainte, cu multă râvnă, cu evlavie, cu smerenie, acolo în taina rugăciunii, ridicând lumea la Cer și coborând Cerul pe pământ, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cadrul evenimentului de astăzi.

Ziua de astăzi este o zi frumoasă pentru noi pentru că avem bucuria să-l avem în mijlocul nostru de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit. Întotdeauna prezența ierarhului în mijlocul preoților și al credincioșilor este o mare bucurie și o mare binecuvântare. Tema dezbătută astăzi, Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani, ne-a adus aminte de importanța Evangheliei în viața poporului binecredincios și în viața noastră, a preoților. Părintele Ionuț Crețu ne-a adus aminte de chipuri luminoase de preoți din zona Protoieriei Dorohoi, care au slujit Evanghelia și poporul, ne-a declarat părintele protopop Ionuț-Ștefan Apetri.

Conferințele preoțești se vor derula în fiecare din cele treisprezece protoierii din Arhiepiscopia Iașilor și vor fi prezidate de către Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan sau de către delegatul chiriarhului. Un preot din fiecare protopopiat prezintă un referat pe tema propusă, sesiunea continuă cu dezbateri pe subiectul prezentat, iar clericii vor primi, la final, îndemnuri pastorale din partea ierarhului. La finalul întâlnirii, Părintele Mitropolit a acordat mai multe audiențe clericilor botoșăneni.

Publicitate
Sursa: DOXOLOGIA

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu demisionează din funcția de premier. Miniștrii PSD rămân interimari (surse)

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu demisionează luni din funcția de premier. Însă miniștrii PSD rămân în guvern să asigure interimatul, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

Potrivit conducerii PSD, miniştrii PSD rămân interimari.

„După ce am văzut votul românilor și faptul că această coaliție nu și-a îndeprinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei a Partidului Social Democrat să iesă din această coaliție. Dacă colegii mei vor vota ca să ieșim din coaliție, normal că eu, primul-ministru al coaliției, am să-mi depun demisia”, spunea înaintea ședinței conducerii PSD Marcel Ciolacu.

Liderii PSD au mai decis ca partidul să nu își anunțe susținerea pentru niciunul dintre cei doi candidați intrați în turul 2 – George Simion și Nicușor Dan, potrivit hotnews.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: „Împreună putem opri valul de ură și manipulare”

Publicat

Publicitate

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: ”Împreună putem opri valul de ură și manipulare”. Candidatul independent care a reușit să intre în turul doi alături de George Simion (AUR) a transmis un mesaj de mulțumire către susținătorii săi. 

”România are o șansă. Le mulțumesc tuturor celor care au votat ieri cu speranță și cu încredere în viitorul României. Faptul că am intrat în turul doi arată că România decentă, muncitoare și responsabilă există și e hotărâtă să își apere valorile.

În fața noastră stă o alegere clară: între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa — și un drum periculos, al izolării, al populismului și al sfidării statului de drept.

Nu e vorba doar despre doi candidați. E vorba despre direcția unei întregi țări. Am fost și rămân un om al faptelor, nu al scandalului. Dar acum nu putem fi neutri. Nu putem sta deoparte.

Îi chem alături de mine pe toți cei care cred în lege, în adevăr, în educație, în economie modernă, în parteneriate solide cu lumea liberă.

Împreună putem opri valul de ură și manipulare. Împreună putem construi o Românie care nu se teme de viitor”.

Publicitate

Nicușor Dan a obținut 20,99 din voturile românilor, după primul tur de scrutin.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfânta Irina, sărbătorită de ortodocși pe 5 mai. Este considerată ocrotitoarea căsătoriilor

Publicat

Publicitate

Sfânta Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Este considerată ocrotitoarea căsătoriilor.

Sfânta Irina (Penelopi, înainte de botez) a trăit în vremea părinților apostolici și a fost botezată de către Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Părinții săi, Liciniu și Licinia, erau oameni bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Amândoi erau însă păgâni și au primit botezul în urma mărturisirii credinței creștine de către Sfânta Irina.

”Deci, tatăl ei a zidit pentru ea un stâlp, afară din cetate, departe, într-un loc frumos și deosebit, care avea diferite camere, toate împodobite cu toată bunăcuviința și îndestulate cu multă bogăție, în care erau: scaune, mese, sfeșnice, paturi și toate vasele ferecate cu aur”. (Viețile Sfinților)

”Pe acel stâlp a așezat pe fiica sa, Penelopi, împreună cu treisprezece fecioare frumoase și a adus acolo pe zeii săi de aur, ca să păzească pe fiica lui. După ce a închis-o acolo, până la vârsta cea desăvârșită, cuviincioasă nunții, a pus lângă ea o cinstită bătrână, cu numele Caria, ca să-i fie învățătoare, care ședea și mânca împreună cu ea, fiind mai mare peste celelalte fecioare.

A mai pus încă și pe un bătrân, bărbat cinstit și înțelept, cu numele Apelian, ca s-o învețe carte în toate zilele. Acolo a petrecut astfel fecioara șase ani și trei luni și după al doisprezecelea an al vârstei ei, tatăl ei gândea s-o însoțească cu vreunul din cei mai luminați fii împărătești”. (Viețile Sfinților).

Sfânta Irina, supusă la mai multe torturi

Penelopi a trăit astfel departe de oraș și de ispitele lui șase ani, urmând ca după acest timp, tatăl ei să-i găsească un soț pe măsură.

Publicitate

Era însoțită de treisprezece fecioare și toate se aflau în grija unei bătrâne, Caria, și a unui dascăl, Apelian, care era creștin în taină. De la el a auzit despre Mântuitorului Hristos. Atunci când în cetate se afla Sfântul Timotei, din voința lui Dumnezeu acesta a ajuns și în preajma construcției unde se afla Penelopi, care l-a primit cu bucurie. A fost botezată de acesta, primind numele de Irina.

Aflând că fiica sa este creștină, Liciniu a poruncit să fie torturată. Îndurând chinurile, Sfânta Irina și-a convertit întreaga familie la creștinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităților. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulțime mare de popor la creștinism, propovăduind tot timpul pe Hristos.

A murit în Efes, intrând singură într-un mormânt nou și cerând să fie astupată ușa încăperii și să fie deschisă după patru zile. După acest timp creștinii care au deschis ușa mormântului l-au găsit pe acesta gol.

Sfânta Irina: semnificația numelui

Semnificația principală a numelui Irina este ”pace”.

„Eirene” venea din ebraica, cuvântul de bază fiind „salom”, ce ar reprezenta de fapt binecuvântarea lui Dumnezeu dată oamenilor. Sensul cuvântului „salom” se extinsese chiar la o definiţie dată de credincioşi lui Iisus Hristos şi anume „El va fi pacea noastră”.

Alte derivate ale numelui de Irina sunt şi Irinca şi Irena.

Corespondentele sale masculine – Irineu și Irinel – sunt foarte rar întâlnite.

Irina este întâlnit sub formă de Irene (în limbă engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), Iren, Irina, Jerne (în limbă maghiară), Erina (în bulgară) și Orina, Arină (în rusă). Derivatele sale masculine au câteva echivalente: Irenee (în limbă franceză), Irenaus (în germană), Irineo (în spaniolă) și Ireneusy, Jerno (în maghiară).

Sfânta Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită. În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending