Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 20% din băncile din România au înregistrat pierderi, chiar dacă dobânzile au crescut

Publicat

Publicitate

Peste 20% dintre băncile din România au înregistrat pierderi, în ciuda creşterii dobânzilor.

Șapte bănci au încheiat trimestrul 1 din 2023 pe minus, pierderea cumulată fiind de peste 46 milioane. De asemenea, 25 de instituţii de credit au obţinut profit, câştigul total depăşind 3,4 miliarde lei, anunță Ziarul Financiar.

Un procent de 22% din numărul total al instituţiilor de credit din România au înregistrat pierderi în primul trimestru (T1) din 2023, în timp ce 78% au fost pe profit, într-un context caracterizat de creşterea dobânzilor şi inflaţie încă ridicată.

Publicitate

Concret, din cele 32 de bănci active în România, șapte instituţii de credit au fost pe minus în primul trimestru din acest an, adunând pierderi cumulate de 46,4 milioane lei.

Pe de altă parte, 25 de bănci au fost profitabile raportând pentru primele trei luni din acest an câştiguri cumulate de peste 3,4 miliarde lei. potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF.

Situația din 2022

Comparativ, în primele trei luni din 2022 erau în total 34 de bănci, din care 6 bănci pe minus, cu o pierdere cumulată mai mică, de 37,6 milioane lei. Iar 28 de bănci au fost profitabile în T1/2022, câştigul cumulat al lor fiind sub 2 miliarde lei.

Publicitate

Pe total, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc, care adună 32 de bănci, a ajuns după primele trei luni din acest an la 3,36 miliarde lei.

Câştigul băncilor din primele trei luni din 2023 este în creştere comparativ cu profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind de peste 70%, după cum reiese din datele preliminare ale BNR. La sfârşitul lui T1/2022, sistemul bancar avea un profit net de 1,95 mld. lei.

sursă: Mediafax

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum se va VOTA în străinătate. Programul, procedura și LISTA celor 950 de secții organizate pentru românii din diaspora

Publicat

Publicitate

România organizează un număr record de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Sunt distribuite nu mai puțin de 3 milioane buletine de vot, relatează alba24.ro.

Aproximativ 200 de plicuri cu vot prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale au fost primite şi sunt „în aşteptare”, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

Publicitate

Alegerile din diaspora. Vot prin corespondență

Greblă a spus că ţara noastră are un număr record de secţii de votare organizate pentru diaspora.

„După verificările sumare pe care le-am făcut, nicio ţară nu deschide peste 950 de secţii de votare peste hotare când organizează scrutinuri”, a arătat preşedintele AEP, potrivit Agerpres.

Publicitate

El a adăugat că 6.650 de cetăţeni au primit plicuri pentru votarea prin corespondenţă. Aceştia trebuie să îşi trimită opţiunea cel mai târziu cu două zile înainte de începerea votului fizic, pentru a fi recepţionate în timp util. În caz contrar sau în cazul în care cetăţenii din străinătate semnalează că au votat greşit prin corespondenţă, aceştia pot vota la urne, în cea mai apropiată secţie de votare din ţara de reşedinţă.

Deşi cetăţenii din străinătate au mai multe zile la dispoziţie pentru a vota, doar în ultima zi va fi prelungit programul, în cazul în care mai sunt persoane care doresc să îşi exprime opţiunea electorală. „Nu cred să existe vreun cetăţean care să vrea să voteze şi să nu poată”, a afirmat Greblă.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a atenţionat că există 11 secţii de votare care vor avea adrese diferite în cele trei rânduri de alegeri. Acestea sunt în Finlanda, Franţa, Spania, Marea Britanie.  A menţionat că adresa unor secţii de votare din Spania s-a schimbat, din cauza inundaţiilor din această ţară.

Publicitate

Odobescu a făcut apel la cei din străinătate să consulte listele cu secţiile de vot şi să aibă cu ei documentele necesare care le acordă dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală.

Cum se votează în străinătate. Lista secțiilor de votare pentru diaspora

Dintre cele 950 de secţii de votare, 140 au fost desemnate să gestioneze plicurile cu voturi prin corespondenţă, majoritatea aflându-se lângă reprezentanţele diplomatice ale României, a arătat ea.

Totodată, ministrul român de Externe a spus că toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.

Săptămâna aceasta se încheie distribuţia buletinelor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare, precum şi a celorlalte materiale necesare – ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, timbrele autocolante, procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votului.

Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare organizate în străinătate sunt distribuite în total 3.600.000 de buletine de vot, 9.120 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.914.000 de timbre autocolante. Pentru alegerile parlamentare sunt expediate 3.070.000 de buletine de vot, 9.210 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.680.000 de timbre autocolante.

Lista celor 950 de secţii de votare organizate în străinătate: Lista_sectii vot diaspora

Cum se votează în străinătate – alegeri prezidențiale. Procedura și programul

Cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării.

Trebuie să aibă asupra lor un act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile:

  • vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12.00 şi 21.00
  • sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7.00 şi 21.00.

Cum se votează în străinătate – alegeri parlamentare 2024

Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării:

  • dacă au domiciliul în străinătate: pe baza paşaportului simplu, simplu temporar sau simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu
  • dacă au reşedinţa în străinătate: pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, şi a unui document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate: Lista documente pentru vot strainatate 2024

Votarea în străinătate la alegerile parlamentare are loc pe parcursul a două zile, între orele locale 7.00 şi 21.00:

  • sâmbătă, 30 noiembrie
  • duminică, 1 decembrie 2024

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici spune că până la finalul anului vom putea circula pe aproape 130 de kilometri pe Autostrada Moldovei

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani Doina Federovici a prezentat calendarul privind segmentele care vor fi date în circulație pe Autostrada Moldovei până la finalul acestui an. Astfel potrivit reprezentantei PSD, până la finalul anului vom putea circula pe aproape 130 de km pe acest drum de mare viteză.

Acest mare proiect realizat 100% de PSD va aduce investiții și locuri de muncă mai bine plătite pentru județul nostru. Aceasta e soluția sănătoasă pentru creșterea nivelului de trai și pentru a le oferi o perspectivă bună tinerilor noștri ca să nu mai plece la muncă în străinătate”, a declarat Doina Federovici.

Calendarul intrării în circulație a mai multor segmente de pe Autostrada Moldovei este următorul:

Publicitate
  1. Noiembrie: 11 km deja dați în circulație pe tronsonul Focșani – Mândrești Munteni.
  2. Noiembrie: 1,3 km pe lotul 1 Buzău – Focșani
  3. Noiembrie: 30,8 km pe lotul 2 Buzău – Focșani
  4. Decembrie: 21 km pe lotul 1 Ploiești – Buzău
  5. Decembrie: 28,35 km pe lotul 2 Ploiești – Buzău
  6. Decembrie: 36,1 km pe lotul 3, Buzău-Focșani

TOTAL = 129,25 km deschiși circulației pe Autostrada Moldovei până la finalul anului

În paralel, în această perioadă vor mai fi deschise circulației și alte segmente de pe alte drumuri:

  • Autostrada A0: 2 Km, lot 3 Nord.
  • Autostrada Sibiu-Pitești A1: 15,77 km, secțiunea 5
  • Drumul expres Pitești-Craiova: 36,9 km, pe tronsoanele 1 și 4

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidat A.U.R. la Senatul României (P)

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidat A.U.R. la Senatul României, liderul acestei formațiuni politice de la Botoșani.

Cătălin Silegeanu a vorbit despre ceea ce intenționează să facă această formațiune politică și despre ceea ce și-a propus să facă din poziția de senator, dar și despre „Planul Simion”, oferta acestui partid politic pentru România.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Angajări la SRI. Anunț inedit postat pe Facebook: „Te vei număra printre actorii care nu-şi vor primi binemeritatele aplauze”

Publicat

Publicitate

SRI a postat pe pagina sa de Facebook un anunţ inedit de angajare pentru un post de ofiţer operativ/analist, scrie alba24.ro

”Nu vei fi în lumina reflectoarelor, nu vei cunoaște faima şi gratitudinea. Nu te vei putea lăuda cu reuşitele tale şi poate că realizările nu-ţi vor fi apreciate pe măsura importanței lor.

Când cortina se va trage şi reflectoarele se vor stinge, te vei număra printre actorii care nu-şi vor primi binemeritatele aplauze.

Publicitate

Printre cei discreţi care rămân nevăzuţi şi necunoscuţi marelui public”, se arată în postarea SRI.
Anunțul continuă și cu lucrurile ”bune” pe care le aduce un astfel de loc de muncă: ”Dar, la final de zi, de an, de carieră, vei avea satisfacția că ai făcut tot ce a depins de tine pentru cei la care ţii, pentru cei care nu-ţi vor afla niciodată numele, pentru România”.

Angajari la SRI: etapele de recrutare

 

Publicitate

Toate posturile vor fi ocupate în sistem concurențial, procesul de selecție presupunând promovarea mai multor etape/probe eliminatorii (ordinea acestora depinde de domeniul în care se face încadrarea):

evaluarea CV-ului;
interviuri de selecție;
teste de evaluare a cunoștințelor și competențelor profesionale (evaluarea profesională, evaluarea cunoștințelor de cultură generală, evaluarea cunoștințelor de limbă străină), precum şi a unor aptitudini (examinări psihologice, Assessment Center);
examinarea medicală;
verificări de securitate prevăzute de H.G. nr. 585/2002 pentru accesul la informații secrete de stat.
Foto: SRI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending