Connect with us

Actualitate

Peste 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru proiectele de la Bucecea. Orășelul va deveni un adevărat șantier

Publicat

Publicitate

Liderii administrației publice locale de la Bucecea au făcut astăzi o radiografie a proiectelor aprobate și pentru care s-au semnat deja contracte prin PNRR, urmând a fi finanțate în cel mai scurt timp de către Uniunea Europeană.

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a anunțat astăzi că, urmare a demersurilor făcute după lansarea Programului National de Redresare și Reziliență, a reușit să semneze până acum nu mai puțin de șase contracte de finanțare.

În ordine, este vorba de realizarea piste de biciclete (pe traseul Călinești Releu – ieșirea din Bucecea spre Huțani si de la Liceul Tehnologic Bucecea spre ieșirea din localitate pe direcția Vârfu Câmpului pe ambele sensuri în lungime de 4 km – valoare totala de 4.381.580 lei, aproximativ 900.000 euro, prin PNRR

Apoi construirea de locuințe pentru tineri prin PNRR in valoare de 8.903.812 lei – aproximativ 1.800.000 euro, și este vorba de 4 blocuri de locuințe.

De asemenea, un alt contract se referă la modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Botoșani – Orașul Bucecea, cu o valoare a contractului de 41.714.910 lei aproximativ 8.513.000 euro – din care UAT Bucecea este beneficiara a doua microbuze pentru ruta Bohoghina – Bucecea – Călinești, tot din fondurile Uniunii Europene.

Totodată, s-a mai semnat contractul pentru reabilitarea clădirii Casa Căsătoriilor – Componenta 10 Fondul local  – Reabilitare moderata a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciilor publice prestate la nivelul unităților administrativ teritoriale, cu o valoarea a fondurilor de 394.000 lei aproximativ 80.000 euro.

Publicitate

În același timp, un alt contract semnat se referă la reabilitarea Clădirii sediului Primăriei – Componenta 10 Fondul local PNRR, în valoare de 1.154.731 lei, respectiv aproximativ 240.000 euro.

Nu în ultimul rând, administrați publică locală a reușit semnarea unui contract pentru înființarea de insule ecologice digitalizate în Orașul Bucecea prin fonduri europene în valoare de 668.000 lei, aproximativ 136.000 euro. Practic, vor fi modernizate toate punctele de colectare in zona blocurilor și se vor distribui cartele per/ apartamente.

“Aceste proiecte care sunt prezentate mai sus și la care avem semnate contractele de finanțare însumează 11.669.000 euro, perioada de implementare fiind de 36 de luni. Este un record absolut al Primăriei orașului Bucecea atragerea acestor fonduri europene. La aceste proiecte se mai adaugă alte câteva proiecte aflate în diferite faze de implementare din care aș vrea să reamintesc cele mai importante: Construire creșa mică, tot prin fonduri europene în valoare de 2.000.000 euro, la care s-a predat amplasamentul constructorului, respectiv Ministerul Dezvoltării, Construire blocuri ANL, unde a  fost finalizată licitația și urmează predarea amplasamentului constructorului, cu o valoare de 9.000.000 lei, apoi licitația pentru schimbarea tuturor lămpilor cu led cu sistem de telegestiune atât din Bucecea cât și din Călinești și Bohoghina. De asemenea, s-a predat amplasamentul în vederea modernizării unui număr de 5 străzi prin CNI – Lucrări în prima intervenție în valoare de 8.000.000 lei. De asemenea suntem în faza de pregătirea a licitației pentru execuția proiectului Modernizare drumuri de interes local, unde sunt 7,4 km în valoare de 13.400.000 lei”, a explicat primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Acesta a  mai adăugat că acestor proiecte li se adaugă cele din bugetul local și cele în derulare, respectiv construire grădinița cu program prelungit, construire scoală cu clasele I VIII, amenajarea de noi parcări, construire capelă, extinderi de rețele de gaz, extinderi de rețele de apă, modernizare drumuri prin asfaltare și amenajare rigole betonate, dar și extinderea iluminatului public ornamental sau amenajarea de trotuare prin pavelare.

Prezent la începutul acestui an în studioul publicației Botoșani24.ro, Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea a explicat exact despre ce este vorba și ce presupun aceste investiții.

Vă invităm să urmăriți interviul și aici: „Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro – Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Publicat

Publicitate

Ziua Culturii Naționale, marcată anual în România și în Republica Moldova pe 15 ianuarie, dată în care se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), este sărbătorită la Muzeul Național al Literaturii Române Iași printr-o serie de evenimente și expoziții speciale.

Evenimente culturale și artistice:

→ La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, elevi ai Liceului Teoretic „Miron Costin” Iași vor descoperi expoziția permanentă a „casei cu ferestrele toate luminate”, aflând povestea ceasului de aur al poetului Mihai Eminescu, în cadrul unei activități de educație muzeală și literară. Coordonatoare: Iunia-Maria Ștefan.

→ La Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet, va avea loc prima ședință din acest an a Atelierului de lectură Junimea XXI, lectură publică care-l va avea invitat pe poetul Radu Andriescu, fiind transmisă live pe canalul de Youtube al MNLR Iași și pe pagina de Facebook Junimea XXI. Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.

→ La Muzeul „Nicolae Gane” – Galeria Artei Ieșene, publicul o va întâlni pe Laura Candet, care va picta în timp real, inspirația fiind poezia Dependență de Robert Vladu, în cadrul proiectului Art in Progress. Coordonatoare: Cezara Moraru.

→ La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J se va desfășura spectacolul-experiment Laborator coregrafic Cehov – monologul Ninei, susținut de studenți din anul III, specializarea Coregrafie, Facultatea de Teatru – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Coordonator: Călin Ciobotari.

Publicitate

Expoziții:

→ Muzeul „Mihai Eminescu”: instalația artistică conceptualizată pe versuri eminesciene Noi, ce din mila Sfântului/ Umbră facem Pământului, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană București și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași. Curator: Beatrice Panțiru.

→ Muzeul „Mihai Eminescu”: expoziția foto-documentară Eminescu – dramaturg, teoretician, traducător și critic teatral, organizată în oglindă cu Muzeul Brăilei „Carol I”, cu sprijinul Arhivelor Statului Iași. Curator: Laura Terente.

→ Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad: este itinerată expoziția foto-documentară Amintiri din Junimea, expoziție organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în colaborare cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași. Curator: Lăcrămioara Agrigoroaiei.

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul: www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Octavian Poduț va fi înmormântat la Tocileni, lângă biserica pe care abia începuse să o construiască

Publicat

Publicitate

Părintele Marin Octavian Poduț va fi înmormântat lângă biserica pe care abia începuse să o construiască. Familia a anunțat că trupul neînsuflețit a fostdepus la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoşani. Slujba de înmormântare va avea loc duminicǎ 12.01.2025 la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni.

 

„Cu nemărginită și profundǎ durere anunțǎm trecerea în neființă a celui care a fost preot paroh timp de 44 de ani al Parohiei Tocileni, Protopopiatul şi județul Botoșani, Poduț Marin Octavian, tatǎ şi soț devotat. Trupul neînsuflețit este depus la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoşani. Slujba de înmormântare va avea loc duminicǎ 12.01.2025 la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni”, este anunțul transmis de familia îndurerată.

Părintele Octavian Poduț a trecut la cele veșnice în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui infarct.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O nouă zi liberă pentru bugetari: Minivacanță de patru zile în luna mai. HG, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri

Publicat

Publicitate

Guvernul va stabili, în ședința de vineri, că ziua de 2 mai va fi liberă pentru bugetari. Astfel, aceștia vor avea o nouă minivacanță, în perioada 1 mai (joi) – 4 mai (duminică), scrie alba24.ro.

„Pentru personalul din sistemul bugetar, ziua de 2 mai 2025 se stabilește ca zi liberă”, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern care figurează pe ordinea de zi a ședinței de vineri.

Potrivit documentului, pentru recuperarea zilei de muncă, instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 2 mai 2025 să fie declarată zi liberă, întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în Nota de fundamentare a hotărârii.

La capitolul impact social se menționează: „Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice”.

Zile libere în 2025

Publicitate

Anul 2025 aduce pentru români 17 zile libere legale. Sunt șapte minivacanțe de care vor putea beneficia cel puțin bugetarii.

De asemenea, în cinci luni din 2025, respectiv februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie, nu este prevăzută nicio zi liberă legală.

Zile libere 2025: ianuarie
1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
2 ianuarie (joi) – Anul Nou
6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie (vineri) – Unirea Principatelor Române
Zile libere 2025: aprilie
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște
21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște
Zile libere 2025: mai
1 mai (joi) – Ziua Muncii
Zile libere 2025: iunie
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Prima zi de Rusalii
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
Zile libere 2025: august
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
Zile libere 2025: noiembrie
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
Zile libere 2025: decembrie
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Prima zi de Crăciun
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun
Minivacanțe în anul 2025
Pentru anul 2025 sunt planificate mai multe minivacanțe:

Minivacanță: 24-26 ianuarie (vineri-duminică)
Minivacanță: 18-21 aprilie (4 zile de Paște 2025)
Minivacanță: 1-4 mai (4 zile de Ziua Muncii)
Minivacanță: 7-9 iunie (3 zile de Rusalii 2025)
Minivacanță: 15-17 august (3 zile de Sfânta Maria)
Minivacanță: 30 noiembrie – 1 decembrie (3 zile de Ziua Națională)
Minivacanță: 25-28 decembrie (4 zile de Crăciun)

Citeste mai mult

Cultura

Premiera filmului „Duel în trei”, la Cinema Unirea Botoșani

Publicat

Publicitate

𝐃𝐮𝐞𝐥 𝐢̂𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐢, (regia: Iura Luncașu) – un film românesc de epocă, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐚̆ de vineri, 10  𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 , la Cinema Unirea.

Suntem în România anilor 1920. După ce a trăit câțiva ani în străinătate, tânărul Mihail (Florin Aioane) se întoarce în satul natal pentru a cere mâna Elenei, recent rămasă văduvă. Situația se complică atunci când în sat apare un alt pretendent.

Este un film cu replici de comedie, cu o distribuție de excepție și peisaje pitorești românești.

 

Regia

Iura Luncasu

Cu

Florin Aioanei, Maruca Baiasu, Andrei Mateiu.

Publicitate

Gen

Comedie ,Drama

Durata

93 minute

Rating

A.P.-12 – Acordul părinților pt. copiii sub 12 ani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending