Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru proiectele de la Bucecea. Orășelul va deveni un adevărat șantier

Publicat

Publicitate

Liderii administrației publice locale de la Bucecea au făcut astăzi o radiografie a proiectelor aprobate și pentru care s-au semnat deja contracte prin PNRR, urmând a fi finanțate în cel mai scurt timp de către Uniunea Europeană.

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a anunțat astăzi că, urmare a demersurilor făcute după lansarea Programului National de Redresare și Reziliență, a reușit să semneze până acum nu mai puțin de șase contracte de finanțare.

În ordine, este vorba de realizarea piste de biciclete (pe traseul Călinești Releu – ieșirea din Bucecea spre Huțani si de la Liceul Tehnologic Bucecea spre ieșirea din localitate pe direcția Vârfu Câmpului pe ambele sensuri în lungime de 4 km – valoare totala de 4.381.580 lei, aproximativ 900.000 euro, prin PNRR

Publicitate

Apoi construirea de locuințe pentru tineri prin PNRR in valoare de 8.903.812 lei – aproximativ 1.800.000 euro, și este vorba de 4 blocuri de locuințe.

De asemenea, un alt contract se referă la modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Botoșani – Orașul Bucecea, cu o valoare a contractului de 41.714.910 lei aproximativ 8.513.000 euro – din care UAT Bucecea este beneficiara a doua microbuze pentru ruta Bohoghina – Bucecea – Călinești, tot din fondurile Uniunii Europene.

Totodată, s-a mai semnat contractul pentru reabilitarea clădirii Casa Căsătoriilor – Componenta 10 Fondul local  – Reabilitare moderata a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciilor publice prestate la nivelul unităților administrativ teritoriale, cu o valoarea a fondurilor de 394.000 lei aproximativ 80.000 euro.

Publicitate

În același timp, un alt contract semnat se referă la reabilitarea Clădirii sediului Primăriei – Componenta 10 Fondul local PNRR, în valoare de 1.154.731 lei, respectiv aproximativ 240.000 euro.

Nu în ultimul rând, administrați publică locală a reușit semnarea unui contract pentru înființarea de insule ecologice digitalizate în Orașul Bucecea prin fonduri europene în valoare de 668.000 lei, aproximativ 136.000 euro. Practic, vor fi modernizate toate punctele de colectare in zona blocurilor și se vor distribui cartele per/ apartamente.

“Aceste proiecte care sunt prezentate mai sus și la care avem semnate contractele de finanțare însumează 11.669.000 euro, perioada de implementare fiind de 36 de luni. Este un record absolut al Primăriei orașului Bucecea atragerea acestor fonduri europene. La aceste proiecte se mai adaugă alte câteva proiecte aflate în diferite faze de implementare din care aș vrea să reamintesc cele mai importante: Construire creșa mică, tot prin fonduri europene în valoare de 2.000.000 euro, la care s-a predat amplasamentul constructorului, respectiv Ministerul Dezvoltării, Construire blocuri ANL, unde a  fost finalizată licitația și urmează predarea amplasamentului constructorului, cu o valoare de 9.000.000 lei, apoi licitația pentru schimbarea tuturor lămpilor cu led cu sistem de telegestiune atât din Bucecea cât și din Călinești și Bohoghina. De asemenea, s-a predat amplasamentul în vederea modernizării unui număr de 5 străzi prin CNI – Lucrări în prima intervenție în valoare de 8.000.000 lei. De asemenea suntem în faza de pregătirea a licitației pentru execuția proiectului Modernizare drumuri de interes local, unde sunt 7,4 km în valoare de 13.400.000 lei”, a explicat primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Publicitate

Acesta a  mai adăugat că acestor proiecte li se adaugă cele din bugetul local și cele în derulare, respectiv construire grădinița cu program prelungit, construire scoală cu clasele I VIII, amenajarea de noi parcări, construire capelă, extinderi de rețele de gaz, extinderi de rețele de apă, modernizare drumuri prin asfaltare și amenajare rigole betonate, dar și extinderea iluminatului public ornamental sau amenajarea de trotuare prin pavelare.

Prezent la începutul acestui an în studioul publicației Botoșani24.ro, Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea a explicat exact despre ce este vorba și ce presupun aceste investiții.

Vă invităm să urmăriți interviul și aici: „Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro – Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a decis să-i consulte pe botoșăneni, printr-un sondaj de opinie, cu privire la continuarea acțiunii Primăriei de a evacua din Centrul Istoric acei chiriași ai municipalității care încalcă în mod repetat regulile de conviețuire socială. Primarul a renunțat la varianta referendumului, pentru a economisi banii pe care i-ar fi implicat o astfel de acțiune.

Am analizat atât varianta organizării unui referendum, cât și pe cea a sondajului de opinie. Am decis să evităm cheltuielile destul de importante pe care le implica referendumul. Deci vom merge pe varianta sondajului, pe care îl pot realiza cu sprijinul colegilor mei din PSD Botoșani”, a declarat Cosmin Andrei.

Publicitate

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, chiriașii care au trei amenzi neplătite pentru încălcarea normelor de liniște publică vor primi automat o notificare din partea Primăriei, cu privire la rezilierea contractului de închiriere. Primarul a anunța că va organiza o consultare publică pentru continuarea acestei acțiuini, după ce avocata PNL, Ionela Aiftincă, a blocat temporar, în instanță, această acțiune a Primăriei, apărându-i pe chiriașii sancționați pentru încălcarea normelor de conviețuire socială.

Am ajuns la această consultare publică în urma acțiunii avocatei PNL, Ionela Aiftincă, de a bloca temporar demersul Primăriei. Consider că a fost o tentativă de politizare a acestui subiect, întrucât doamna avocat candidează la Senat pe lista PNL Botoșani. Eu cred, însă, că am obligația să îi apăr pe cetățenii care au fost terorizați în ultimii ani de acei chiriași care nu înțeleg că trebuie să se comporte civilizat. Dar pentru a mă asigura că am sprijinul cetățenilor în demersul meu, am decis să îi consult public în acestă chestiune. Dacă sunt alături de mine și mă susțin, atunci voi continua acțiunea, până la capăt, indiferent de costurile electorale. Dacă cetățenii îi vor da dreptate avocatei PNL, atunci mă voi opri”, a mai spus primarul.

Cosmin Andrei dorește ca prin această acțiune să deschidă calea reamenajării Centrului Vechi, pentru a-l transforma într-un loc plăcut pentru toți botoșănenii și în destinație turistică. Municipiul Botoșani ar putea avea un Centru Istoric la fel de frumos și de atractiv cum au celelalte orașe.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/SrYP1g3w2YvxffB4/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie Belgia – posibile perturbări ale transportului public

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că joi va avea loc o manifestaţie naţională a sindicatelor din regat la Bruxelles, context în care sunt preconizate perturbări în transportul public, în special în capitală.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor de transport public din Regatul Belgiei: www.stib-mivb.be, www.delijn.be.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)23475338, +32(0)23441658, +32(0)23436935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

Publicitate

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32(0)497428663. AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (297)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

MIHAI EMINESCU, DICHTER

Publicitate

 

Doi mari colecţionari şi mari iubitori de Eminescu scot la Botoşani o plachetă bibliofilă cu titlul “Mihai Eminescu în creaţia poeţilor botoşăneni” (Editura “Axa”, Botoşani, 2024). Ei se numesc Nicolae Iosub şi Mihai C. V. Cornaci. Placheta este dedicată Luceafărului poeziei româneşti, editată la sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril, ziua când Poetul îşi sărbătorea ziua onomastică. În loc de prefaţă, autorii au ales poezia “Cărţile” a lui Mihai Eminescu: “Shakespeare! Adesea te gândesc cu jale, / Prieten bland al sufletului meu; / Isvorul plin al cânturilor tale / Îmi sare-n gând şi le repet mereu. // Atât de crud eşti tu, şi-atât de moale, / Furtună-I azi şi linu-i glasul tău; / Cu Dumnezeu te-arăţi în mii de feţe / Şi-nveţi ce-un ev nu poate să te-nveţe. // Tu mi-ai deschis a ochilor lumine, / M-ai învăţat ca lumea s-o citesc, / Greşind cu tine chiar, iubesc greşeala: / S-aduc cu tine mi-este toată fala”.

Autorii adaugă un laudaţio cu titlul “Mihai Eminescu, Dichter” (pp.5 – 15), punând accent pe predilecţia, încă din copilărie, pentru carte a poetului, pentru însuşirea limbii germane, despre lecturile lui Eminescu şi aplecarea sa spre poezie. Eminescu a scris versuri încă din fragedă tinereţe şi a avut ca ideal gloria literară pe care a şi obţinut-o încă din timpul vieţii sale fiind declarant “cel mai mare poet roman”. De fapt, continuă autorii, el a fost conştient tot timpul de valoarea sa. Eminescu a impus în literatura română o nouă disciplină numită “eminescologie”. Spun cei doi autori: “Tonul în eminescologie l-a dat George Călinescu cu monografia sa “Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu”, apărută în trei ediţii: 1932, 1933, 1938.”

Publicitate

Dintre poeţii botoşăneni care au scris despre Mihai Eminescu şi care şi-au găsit loc în placheta în discuţie sunt: Aurora Adam, Mirela Butacu, Elena Diana Baltag, Artur Enăşescu, Demostene Botez, Dorel Mihai Gaftoneanu, Lucia Olaru Nenati, Ovidiu Chelaru, Dumitru Lavric, Maria Baciu, Vasile Larco, Vasile Tănase, Mihaela Ciubotariu, Rodica Lecu, Victor Teişanu, Maria Panciuc-Bucătaru, George Mihuţă, Costel Zăgan, Haralambie Ţugui, Nora Guţu, Clemenţa Vasilică Ciubotariu, Georgeta Bolea, Dumitru Petraş, Mihaela Ghizu şi Liliana Burac. Nu sunt singurii botoşăneni care au dedicat poezii lui Mihai Eminescu. Ca să dau un exemplu, aş aminti tripticul, ca o coloană a infinitului, al lui Al. D. Funduianu, şi intitulat “Eminesciene”: “Milostive / Iisuse – / Haosul / Adulmecă / Icoana Poetului // Există / Mistere / Idealuri / Neant / Există / Solitudine / Ca / Univers… // Ideal / Profetic / Omul / Tutelar / Eminescu / Şi / Templul său / Infinit de gânduri” (vezi “Şi iată… şi alte versuri”, Editura “Geea”, Botoşani, 1999, p. 76. ).

Mihai C. V. Cornaci şi Nicolae Iosub consideră că „poeţii botoşăneni au încercat şi ei, cu teamă şi reţinere, să compună versuri care să-l omagieze pe genialul poet, au scos şi câteva cărţi cu poezii dedicate Poetului, dar din păcate, prea puţin, pentru intelectualitatea din judeţul în care s-a născut cel mai mare poet român”.

Am ales pentru final două poezii dedicate lui Eminescu ce aparţin Mariei Baciu: Poetul – „Visător şi foarte singur / Ros de gânduri nepereche, / Trece, peste veac, Poetul, / Ziditor de limbă veche. // Şi adesea se opreşte, / Fiindu-şi paşii foarte grei… / Întorcând priviri spre lume, / Amiroase flori de tei. // Unde se îndreaptă oare / Cu privirea lui de vânt, / Printre stele căzătoare / Pe un petic de pământ? // Ce istorie îl cheamă, / De se află printre noi / Poate vrea să împlinească / Judecata de apoi…”; Pe planeta Eminescu – „Pe planeta Eminescu / Plopii tremur de iubire; / Curge-albastră, din izvoare / Melodia lor subţire. / Iar, prin crânguri, nunţi vrăjite, / Poartă cântecul iubirii. // Lacul tremură oglinda, / Şi pe luciul ei, trec mirii, / Fericiţi şi ninşi de floare / Căutând cărări în crânguri… / Eminescu trece singur / Totdeauna printre singuri…”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Administratie

Ovidiu Domunco a fost investit oficial în funcția de primar al comunei Vârfu Câmpului, în cadrul unei ceremonii solemne (P)

Publicat

Publicitate

Ovidiu Domunco a fost oficial investit în funcția de primar al comunei Vârfu Câmpului, în cadrul unei ceremonii solemne de depunere a jurământului de credință. Evenimentul a avut loc în prezența unei delegații importante de oficialități județene și reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL).

Printre cei prezenți s-au numărat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, un susținător activ al proiectelor comunității, și Dan Nechifor, prefectul județului, care și-a oferit sprijinul administrației locale pentru dezvoltarea comunei.

La ceremonie a participat și Eduard Mititelu, secretar de stat, alături de Constantin Bursuc, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, oferind astfel sprijin și încurajare noului primar în demersurile sale. Printre invitați s-a numărat și fostul primar Maria Huțu, care a asistat la momentul de predare simbolică a mandatului, marcând tranziția către o nouă etapă de conducere în comună.

Publicitate

Din echipa liberală au făcut parte și alți candidați la alegerile parlamentare, precum Luciana Buliga și Alexandru Dumitriu, aspiranți la Camera Deputaților, și Ovidiu Jitaru și Ionela Aiftincă, candidați pe lista PNL la Senat. Prezența acestor oficiali a subliniat importanța pe care partidul o acordă dezvoltării comunităților locale și proiectelor viitoare pentru județul Botoșani.

Investirea lui Ovidiu Domunco în funcția de primar marchează începutul primului său mandat în fruntea comunei Vârfu Câmpului, o localitate cu potențial semnificativ și de care este profund legat, avându-și domiciliul în zonă. De asemenea, Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, locuiește în comuna Vârfu Câmpului, ceea ce oferă o oportunitate de colaborare directă și de sprijin în derularea proiectelor locale de impact.

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending