Connect with us

Eveniment

Peste 100.000 de persoane prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

Aproximativ 102.100 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 36.800 mijloace de transport (dintre care 15.200 de automarfare) au efectuat formalităţile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări în ultimele 24 de ore, relatează romania24.ro.

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 42.000 persoane cu 16.600 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 60.100 persoane cu 20.200 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate frontiere au fost:

* frontiera cu Ungaria – aproximativ 42.500 de persoane şi 19.800 de mijloace de transport;

* frontiera aeriană – aproximativ 24.800 de persoane;

* frontiera cu Bulgaria – aproximativ 14.700 de persoane şi 9.000 de mijloace de transport;

Publicitate

* frontiera cu Moldova – aproximativ 13.000 de persoane şi 4.600 de mijloace de transport.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat, în ultimele 24 de ore, 27 de fapte ilegale (13 infracţiuni şi 14 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 11.716.900 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 7.100 lei.

În ultimele 24 de ore, nu s-a permis intrarea în ţară a 27 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea nu s-a permis ieşirea a opt cetăţeni români din diferite motive legale.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anunț Nova Apaserv: A fost necesară sistarea furnizării apei potabile și în alte zone. Străzile care nu au apă miercuri

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine asupra comunicatului transmis în data de 05 februarie 2025, privind efectuarea remedierii avariei survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu B-dul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani.

În urma desfășurării lucrărilor, a fost constatată necesitatea extinderii zonei de intervenție, fapt pentru care a fost necesară sistarea furnizării apei potabile și în alte zone.

Astfel, în data de 06 februarie 2025, în intervalul 08:00-17:00, vor fi afectați și consumatorii de pe următoarele străzi suplimentare: Independenței, Săvenilor, Pușkin, Verona, Grivița, Bucovina, precum și pe străzile interioare adiacente acestora.

„Ne cerem scuze față de abonați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis oficialii Nova APaserv.

Citeste mai mult

Eveniment

PSD: 14 milioane de lei în plus pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Legea Bugetului de stat a fost votată de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. În urma dezbaterilor din comisiile de specialitate și din plen, au fost aprobate amendamente care suplimentează alocarea bugetară pentru județul Botoșani. „Dezbaterile pe marginea bugetului au adus un plus de venituri pentru județul nostru. Astfel, bugetul alocat pentru drumurile de interes local a fost stabilit la nivelul sumei de 25 de milioane de lei. În plus, se vor aloca 3,9 milioane cu destinație stabilită «asigurarea utilităților pentru micii fermieri (apă pentru animale, energie regenerabilă, drumuri de exploatație pietruite)». De asemenea, bugetul Consiliului Județean a fost suplimentat cu suma de 6,125 milioane de lei pentru «cheltuieli curente și de capital». Diferența de bani până la 14,115 milioane va ajunge în conturile administrațiilor locale, pentru proiectele pe care le au, sau pentru susținerea lucrărilor de reabilitare sau construire a unor lăcașuri de cult. Ca exemplu, este vorba de bani pentru continuarea lucrărilor de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni sau Catedrala din municipiul Botoșani”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

            La rândul său, deputatul Marius Budăi, prim-vicepreședintele organizației județene PSD și membru în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaților, a susținut că amendamentele aprobate vin să susțină și nevoile socio-religioase ale botoșănenilor. „Bugetul pe acest an este unul al investițiilor, care pune mare accent pe dezvoltare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm nici de latura socială, de nevoile comunității noastre. Prin amendamentele aprobate, s-au alocat atât bani pentru construirea unui dispensar medical uman, cofinanțarea unor proiecte ale autorităților locale, dar și pentru lăcașe de cult din județul nostru, acolo unde am identificat cele mai mari nevoi. Trebuie să îmbinăm proiectele pragmatice cu cele de suflet. Toate sunt importante pentru noi”, a declarat deputatul social-democrat.

Atât senatorul Doina Federovici, cât și deputatul Marius Budăi au subliniat încă o dată necesitatea unei alocări cât mai echilibrate a sumelor alocate județului Botoșani, care să țină cont de faptul că toți primarii au proiecte de dezvoltare în derulare pentru care trebuie să asigure sume importante pentru cofinanțare. „Toți locuitorii județului nostru au aceleași drepturi, indiferent de opțiunea electorală. Nu există cetățeni de rangul I sau rangul II, ci doar locuitori ai județului Botoșani. Sperăm într-o bună colaborare cu executivul Consiliului Județean, care va trebui să realizeze o alocare corectă a fondurilor bugetare și nu după culoarea politică a primarilor”, a conchis senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Bărbat de 51 de ani, prins sub un mal de pământ pe raza localității Prisacani

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost anunțați, în această dimineață despre faptul că un bărbat, în vârstă de 51 de ani, a fost prins sub un mal de pământ, pe raza localității Prisacani.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare grea, containerul multirisc, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Aceștia au constatat faptul că persoana este acoperită de pământ, până la gât, fiind inconștientă.
În mai puțin de 15 de minute de la sosirea forțelor de intervenție la fața locului, victima fost scoasă de sub malul de pământ de către pompieri.

Aceștia i-au eliberat căile respiratorii și au inițiat protocolul de resuscitare. Ulterior, bărbatul a fost preluat de echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, care a continuat resuscitarea. Victima a răspuns manevrelor efectuate, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cazul a fost preluat de polițiști.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Boli grave produse de traumele copilăriei. O viață neîmplinită în pruncie este o povară la maturitate

Publicat

Publicitate

Traumele, neîmplinirile și frustrările copilăriei ne bântuie toată viața, spun specialiștii. Efectiv, ne îmbolnăvesc. Psihoterapeuții arată că traumele nerezolvate ale copilăriei pot duce la diabet, boli cardiovasculare sau afecțiuni autoimune în viața de adult, scrie ADEVĂRUL.

Mult timp în România s-a vorbit prea puțin despre efectele traumelor din copilărie asupra vieții de adult. Mult timp au fost subevaluate sau considerate irelevante, mofturi. Studiile științifice, mai ales din domeniul psihoterapiei, au demonstrat că majoritatea comportamentelor deviante ale adultului și chiar o parte a bolilor grave ale acestuia, își au originea în copilărie și în neîmplinirile emoționale sau șocurile psiho-emoționale de la vârste fragede.

 Ce înseamnă traumă emoțională la un copil

De multe ori pare că trauma emoțională la copii este supralicitată și că de fapt copilul este mai rezistent la evenimente traumatice decât pare.

Specialiștii spun însă că rezistența copilului la evenimente traumatice de-a lungul vieții este dată, de fapt, de modul în care a fost iubit, educat, protejat în primii ani de viață. „Să zicem că întâmpină probleme cu grupul de la școală, din cartier, dar dacă ajunge acasă și mama sau tata îl ascultă, îi înțeleg zbuciumul și îi arată că sunt aproape de el în aceste momente, copilul va trece altfel pentru tot felul de neîmpliniri sau incidente”, spune Felicia Mihai, psihoterapeut și șef Complex servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoșani.

Cel mai afectat este, însă, un copil atunci când apar traume emoționale în familie. Adică atunci când nu se simte iubit, protejat sau ascultat de cei care-l au în grijă.

Publicitate

„Pentru ca o traumă să se întâmple la un copil este suficient să fie doi părinți indisponibili emoționali, să nu simtă să este văzut, alinat, acceptat, că se simte în siguranță. Dacă nu trăiește aceste stări, copilul rămâne cu simptome ale traumei pentru tot restul vieții.”, adaugă Felicia Mihai. Copilul suferă mult și în momentul în care trăiește într-un mediu familial cu probleme, adică sunt certuri, agresiuni. Fără ca acestea să fie îndreptate neapărat asupra copilului. „Pentru că un copil supus unor evenimente traumatice consecvente, care nu el direct a fost traumatizat, un copil care a trăit într-un mediu familial conflictual unde părinții s-au certat sau unde a fost violență fizică sau doar violență verbală și psihică, apar consecințe pe termen lung”, spune Felicia Mihai.

Cu alte cuvinte, ceea ce se petrece în familia unei persoane, în copilărie, este decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a acestuia în viața de adult.

„Primii trei ani de viață sunt primordiali. Prima privire a mamei, din momentul în care am apărut pe lume, ne călăuzește întreaga viață. Totul depinde de modul în care am fost securizați de către persoana care ne-a îngrijit, de către părinți în primii trei ani de viață.  Persoana de îngrijire, mama cu precădere, este cea care asigură copilului suportul emoțional, supraviețuirea fizică și toate nevoile primare. Abia după șapte se dezvoltă partea rațională a creierului, cortexul prefrontal și atunci copilul începe să se dezvolte și poate să aibă o altă relație cu mediul, cu natura. Până atunci mama este pilonul central al ființei noastre umane. Primii trei ani de viață sunt primordiali în gestionarea traumelor, de mai târziu, ca adult. În funcție de modul în care am fost priviți, de modul în care am fost îngrijiți de părinți, ascultați, auziți, iubiți, modul cum au manifestat iubirea părinții noștri. Dacă am fost îmbrățișați, dacă am fost validați, în acești primi ani de viață, acesta este bagajul nostru emotional pentru tot restul vieții noastre ca adult. Dacă un copil a fost crescut într-un mediu sănătos, armonios în familie, nu va avea comportamente indezirabile în societate.”, adaugă specialistul botoșănean.

Boli cauzate de frustrările și traumele copilăriei

De multe ori aceste traume sau evenimente traumatice din copilărie nu-și mai găsesc loc în memoria unui adult. Dar efectele psiho-emoționale se resimt pentru tot restul vieții. Specialiștii spun că dacă nu se intervine la timp, mai ales cu terapie, adultul poate dezvolta probleme grave de sănătate, culmea, pe fondul neîmplinirilor și traumelor din copilărie.

„Cu cât se intervine mai devreme cu atât se diminuează consecințele pe termen lung sau pentru tot restul vieții. Pentru că un copil supus unor evenimente traumatice consecvente, poate să dezvolte pe termen lung, s-a și demonstrat științific, poate dezvolta afecțiuni precum diabetul, boli cadriovasculare, boli autoimune, și alte probleme de sănătate.”, precizează psihoterapeutul botoșănean.

Multe traume sunt efectiv greu de depistat pentru că au avut loc la vârste prea fragede, în primele săptămâni de viață. Și asta se petrece în general la copiii care nu au avut contact cu mama, la naștere. Adică acei copii care din motive diferite au fost privați de atingerea mamei de la câteva zile la câteva săptămâni.

„Faptul că nou-născutul vine în contact cu pielea mamei, duce la formarea primelor părți ale microbiomului, probiotice, prebiotice, pe care le ia din pielea mamei, pe care începe să le dezvolte. În plus, vorbim de un atașament emoțional aparte”, declară Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog.

Specialiștii spun că mai târziu, în viața de preșcolar, putem observa semnele traumei în mediul social și școlar. „Dacă este să vorbim despre copiii cu vârste de peste trei ani. Dacă acel copil are o familie echilibrată dar se întoarce de la grădiniță și se observă că de la o perioadă a devenit mai apatic, mai retras în sine, începe să-și sugă degetul, urinează noaptea în pat, lipsa dispoziției necesare, lipsa poftei de mâncare, tot ce reprezintă o schimbare pe care o poate observa părintele, înseamnă că sunt niște probleme în acel mediu”, arată Felicia Mihai.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending